کاوش مجدد در محوطه قلعه بن بابل با هدف بیرون کشیدن شهر تاریخی

دانشیار گروه باستان شناسی دانشگاه تهران گفت: کاوش مجدد محوطه قلعه بن بابل در مهرماه امسال با هدف بیرون کشیدن شهر تاریخی برای ایجاد موزه باستان شناسی برای جذب توریست در خشرودپی بابل انجام می‌شود.

 کاوش مجدد در محوطه قلعه بن بابل با هدف بیرون کشیدن شهر تاریخی

حسن فاضلی نشلی  اظهار کرد: به مناسبت روز جهانی موزه در تمام شهرهای دنیا مراسم پاسداشت و تکریم از میراث برگزار می‌شود که امسال نیز برای نخستین بار در بابل هم برگزار شد.

وی موزه‌ها را نماد شهرها برشمرد و افزود: امروزه کشورهای اروپایی ممکن است ۱۰ موزه در کشورهای مختلف داشته باشند تا هنر و فرهنگ خود را معرفی کنند.

فاضلی با اشاره به اینکه کشورها برای نهادینه کردن فرهنگ حفاظت از میراث فرهنگی، روز جهانی موزه‌ها برنامه آموزش کودکان دارند، گفت: در همایش‌ها با فراهم کردن امکانات آموزشی از جمله نقاشی و دیگر ابزارها، کودکان را با میراث گذشتگان خود آشنا می‌کنند تا در آینده حافظ این میراث باشند.

وی با بیان اینکه موزه‌ها نقش مهمی در حفظ وحدت ملی کشورها دارند، تصریح کرد: این مسئله در کشور ما کم رنگ و در مازندران کاملا بی‌رنگ است.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه با ایده من نخستین همایش شبی با گنجینه بابل را در روز جهانی موزه‌ها امشب برگزار شد، اظهار کرد: هیچ وظیفه‌ای به دوش من استاد دانشگاه نیست ولی وقتی دیدم در حق مازندران اجحاف می‌شود این همایش را با هدف یادآوری اهمیت میراث به مسئولان و مردم برگزار کردیم.

  دانشیار گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه بعنوان یک بابلی صاحب نظر در این حوزه آرزو داشتم شهرستان بابل موزه‌ای در شان و منزلت مردم شهر داشته باشد، خاطرنشان کرد: موزه جامع، بیانگر تمدن و فرهنگ مردم مازندران و اطلاعات کاملی از نخستین ساکنین و اینکه چه زمانی تمدن ساز شدن به نمایش گذاشته شد.

این استاد دانشگاه افزود: در این راستا طی پیشنهادی که ۶ سال قبل به فرماندار و نماینده وقت بابل دادم برای نخستین بار کلنگ باستانشناسی بابل زده شد و سابقه ۱۵۰۰ ساله تمدن این خطه از دوره مفرغ و آهن از زمان هخامنشی، ساسانی و اشکانی کشف شد.

فاضلی دومحوطه قلعه بن و شهنه پشت را محل کاوش عنوان و تصریح کرد: آثار کشف شده در محوطه قلعه بن مربوط به سه هزار و ۲۰۰ سال قبل میلاد است که قدمت آن به آغاز مدنیت و شکل‌گیری نخستین جوامع مدنی و دولت‌ها در خاورمیانه باستان و خاورمیانه نزدیک، بر می‌گردد.

وی ادامه داد: همانند امروز که فشار اقلیمی بر دوش مازندران سنگینی می‌کند در آن دوره نیز اقوام به سبب بارش اقلیمی شمال شرق ایران دراین منطقه سکونت کردند.

فاضلی ادامه داد: طبق یافته‌های کاوش شده علت شکل‌گیری و سقوط شهرهای مازندران در عصر مفرغ بود و درعصرآهن با حضور آرایی‌ها دوباره رونق گرفت.

آثار کشف شده دوره هخامنشی در شهنه پشت بابل

وی از آثار کشف شده دوره هخامنشی در شهنه پشت بابل خبر داد و گفت: این محوطه دارای ۲۰ هکتار قبرستان عصر مفرغ  و آهن از دوره هخامنشی، اشکانیان و سلوکی بود که ۹۰ درصد این قبرستان غارت شده بود.

 دانشیار گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران افزود: ۵۰ قبر کاوش واشیا آن را بیرون کشیدیم ومتوجه شدیم درعصر هخامنشیان در بابل مردم زندگی می‌کردند که از جمله کشف بانوی سه هزار ساله‌ای بود که با بودجه مردمی به گنجینه بابل منتقل شد.

وی توریست تاریخی را جزو پاک‌ترین مشاغل برشمرد و افزود: توجه به تمدن و فرهنگ خودی اهمیت زیادی دارد، اگر بتوانیم تمدن خود را به توریست داخلی و خارجی عرضه کنیم بهترین تبلیغ خواهد بود.

این استاد دانشگاه یادآور شد: مشکل کشور تقسیم مردم به چهار گروه مختلف است گروهی که باستان گرا بوده و معتقدند باید به دوره قبل اسلام برگردیم، عده‌ای اسلام گرا بوده و گذشته را نمی‌خواهند، عده‌ای نیز مدرنیست بوده و دو مورد نخست را نفی می‌کنند و زندگی غربی را قبول دارند اما گروه چهارم نسل امروزی که نه باستان گرا نه اسلام گرا و نه متجدد هستند و در واقع رها شدند و این خطرناک است.

دانشیار گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران، تصریح کرد: میراث فرهنگی می‌تواند پیوند دهنده همه مسائل باشد اما این مهم مورد غفلت قرار گرفته و فراموش شده است.

وی خاطرنشان کرد: روزی آب و منابع طبیعی ما تمام می‌شود اما میراث فرهنگی می‌تواند برای توسعه شهر بسیار کمک کار باشد.

فاضلی یادآور شد: میراث فرهنگی در خواب مطلق به سر می‌برد باید خون جدیدی در میراث فرهنگی مازندران تزریق شود.

وی افزود: در روز جهانی موزه در بابل همایش برگزار می‌شود اما میراث مازندران هیچ دغدغه‌ای از کم و کیف برگزاری این برنامه ندارد.

فاضلی بیان کرد: قوام ما به همین فرهنگ ماست وقتی کشورها از فرهنگ ما آشنا شوند به سبب زیبا شناسی، هنر معماری، شهرسازی و وجود شاعران وعرفا سرتعظیم فرود می‌آورند.

مازندران نیازمند توریست از کشورهای مختلف است

وی ادامه داد: نیاز به توریست‌های مختلف از کشورهای گوناگون داریم که این آثار و تمدن خود را برایشان به نمایش بگذاریم تا مبلغ فرهنگ و تمدن ما در دنیا باشند.

 این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه باید وظایف میراث فرهنگی را به مسئولان میراث گوشزد کنیم، تصریح کرد: چه وقت مسئولان میراث فرهنگی در طول سال به خود زحمت دادند تا از ۱۰ نخبه میراث دعوت و از آنها تقدیر زبانی کنند.

  دانشیار گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: میراث فرهنگی وظایف خود را فراموش کرده است، مملکت را افراد می‌سازند مسئولان باید قدر سرمایه‌های نیروی انسانی خود را بدانند.

وی افزود: پیگیر حل مشکل پل محمدحسن خان بابل هستیم.

 فاضلی از کاوش مجدد محوطه قلعه بن در مهرماه امسال خبر داد و یادآور شد: درصدد هستیم شهر را بیرون آورده و در خشرودپی موزه باستانشناسی دایر و جذب توریست داخلی و خارجی داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه در موزه ملی ایران ویترین مازندران نداریم، ادامه داد: با کشف این شهر برخی آثار را به تهران منتقل کرده تا معرفی موزه ما برای جذب توریست در بابل باشد.

  دانشیار گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران افزود: میراث مازندران بروکراسی و اداری محور شده و روح پژوهش در آن مرده است چیزی به نام پژوهش وجود ندارد.

وی تصریح کرد: زمانی که مردم مرتب خبرهای منفی می‌شنوند میراث فرهنگی می‌تواند حال مردم را خوب کند ما باید از ابزار میراث فرهنگی استفاده کنیم که جوانان ما وطن پرست شوند.

فاضلی گفت: آثار و تمدن مازندران در برگ‌های سبز آن پنهان شده است.

 

منبع: ايسنا
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید