به مناسبت سالگرد اولین بمباران شیمیایی تاریخ؛

مروری بر فجیع‌ترین حملات شیمیایی تاریخ/ سرنوشت تراژیک دانشمندی که بمب شیمیایی را اختراع کرد

ارتش آلمان در سال 1915 و در اوج جنگ جهانی اول، سلاح شیمیایی خود را علیه نیروهای متفقین در بلژیک به کار گرفت و باعث مرگ هزاران سرباز شد.

مروری بر فجیع‌ترین حملات شیمیایی تاریخ/ سرنوشت تراژیک دانشمندی که بمب شیمیایی را اختراع کرد

به گزارش خبر فوری ، امروز مصادف یکی از تلخ‌ترین روزهای تاریخ است. در این روز برای اولین بار یک کشور علیه کشور دیگر از بمب شیمیایی استفاده کرد. ارتش آلمان در سال 1915 و در اوج جنگ جهانی اول، سلاح شیمیایی خود را علیه نیروهای متفقین در بلژیک به کار گرفت و باعث مرگ هزاران سرباز شد. این روز ننگین متاسفانه سنگ بنایی شد برای سالها قتل و آدم‌کشی توسط ارتش‌های جبار دنیا که بمب‌های ساخته شده توسط برخی دانشمندان را بر سر سربازان و شهروندان معمولی می‌انداختند.

تاریخچه سلاح شیمیایی؛ آتش یونانی

سابقه استفاده از سلاح شیمیایی به سالها قبل برمی‌گردد. برخی معتقدند آتش یونانی اولین سلاح شیمیایی به کار رفته توسط یک ارتش علیه ارتش دیگر بوده است. آتش یونانی سلاحی است آتش‌زا که در حدود قرن هفتم توسعه یافت؛ این سلاح توسط ارتش یونانیان بیزانسی استفاده می‌شد. این آتش به نحوی بود که نه‌تنها با آب خاموش نمی‌شد بلکه ریختن آب بر روی آن، باعث بیشتر شدن آتش می‌گردید. برخی نظریه‌ها در رابطه با ترکیب مواد این آتش این است که در آن نفت به کار برده می‌شده‌است. این نفت همراه با آهک، گوگرد، نیترات سدیم و نیترات پتاسیم یک ترکیب مخرب را به وجود می‌آورده است.

روز سیاه 22 آوریل

با این حال، اولین استفاده رسمی و امروزی بمب شیمیایی در تاریخ 22 اوريل 1915 و در دومين سال جنگ جهاني اول مشاهده شد. ارتش آلمان در جبهه یِپرس (منطقه ای واقع در بلژيك) اولین بمب‌ها را برضد دو لشكر فرانسوي (عمدتا مركب از افراد الجزايري و مراكشي)، دو لشكر انگليسي و يك لشكر كانادايي به کار برد. این سلاح شيميايي در واقع گاز كُلُربود که در آزمایشگاه‌های ارتش آلمان ساخته شده بودند. براثر این بمب، ظرف کمتر از دو ساعت 6 هزار تن درگذشتند.

در عمليات یپرس كه در يك جبهه شش كيلومتري انجام شد 168 تُن گاز كُلُر رها شد. اين گاز ريه نظاميان را از كار انداخت. برخی معتقدند این اولین بمب شیمیایی آلمانها علیه یک کشور نبود و اين ارتش سه ماه پيش از اين در جبهه بولیموف برضد روس‌ها از اين سلاح استفاده كرده بود. با این حال، شدت و قدرت این عملیات و تعداد تلفات آن به حدی بود که بسیاری این حادثه را آغاز کاربرد مواد شیمیایی در جنگ‌ها می‌دانند.

دانشمند دیوانه و همسر شرمسار

نکته تلخ در مورد حادثه یپرس این است که بمب‌های شیمیایی آلمان توسط فریتس هابر یکی از شیمیدانان آلمانی برنده جایزه نوبل و از دوستان نزدیک آلبرت انیشتن اختراع شد. هابر بر خلاف انیشتن یکی از مدافعین سرسخت جنگ بود و با آغاز جنگ اول جهانی تصمیم گرفت در ارتش آلمان مشغول کار شود. او ریاست تیم تحقیقاتی تولید گاز کلر و دیگر گازهای سمی را برعهده گرفت و به جز تولید ماسک‌های ضد گاز و فیلترهای آن که سربازان خودی را از گزند مواد شیمیایی مصون می‌داشت، توانست اولین بمب‌های شیمیایی را هم بسازد. نکته تلخ در مورد هابر این است که دانشمندان بزرگی مانند اتو هان، گوستاو هرتز و جیمز فرانک (که بعدها جوایز نوبل شیمی و فیزیک را از آن خود کردند) در آزمایشگاه بزرگ ارتش آلمان تحت نظر او فعالیت می‌کردند.

اگرچه هابر با ساخت اولین بمب شیمیایی سرانجام بدی را برای خود قم زد اما همسر او کلارا ایمرواهر به شکلی دیگر زیست. ایمرواهر زنی شاد، صلح‌طلب، فعال محیط زیست و حقوق زنان و از جمله اولین شیمی‌دانان زن آلمانی بود که در دانشکده شیمی مدرک رسمی دریافت کرد. با این حال، پس از فعالیت‌های هابر به شدت دچار تنش شد. او نمی‌توانست همسر خود را که اکنون مسئول مرگ هزاران سرباز بی‌گناه بود ببخشد. با افزایش فعالیت هابر در ارتش، احساس عذاب وجدان ایمرواهر هم بیشتر و بیشتر شد و مدت کوتاهی بعد با استفاده از تپانچه نظامی همسر دانشمندش، به ناحیه قفسه سینه خود شلیک کرد و در 2 می 1915 او در آغوش فرزندش فوت کرد.

هابر پس از مرگ همسرش به شدت دچار افسردگی شد اما تا پایان جنگ دست از فعالیت‌هایش نکشید. پس از جنگ اول جهانی، آلبرت انیشتن که تا مدتی با هابر قهر بود، برای تسلایش مجددا با او گرم گرفت. هابر به آزمایشگاه بازگشت اما با آغاز قدرت‌گیری نازی‌ها به علت ریشه غیر ژرمنش از آزمایشگاه اخراج شد. او پس از مدتی گوشه‌نشینی از دنیا رفت.

دنیای ترسناک بمب شیمیایی پس از جنگ جهانی اول

پس از جنگ جهانی اول و فجایع شیمیایی، دنیا به سرعت وارد عمل شد. با تصویب پروتکل 1925 ژنو استفاده از هرگونه ماده شیمیایی ممنوع شد. با این حال، در سال 1936، ایتالیای فاشیست علیه مردم اتیوپی از بمب‌های شیمیایی استفاده کرد. چند سال بعد ژاپن نیز در جنگ با چین از این بمب علیه نیروهای چینی استفاده کرده و موجب مرگ افراد بسیاری شد.

نکته عجیب این است که با آغاز جنگ جهانی دوم استفاده از این مواد شیمیایی نیز کمتر شد. با این حال، در انتهای جنگ این آلمان هیتلر بود که سارین و مواد شیمیایی موثر بر اعصاب را اختراع و به طور گسترده ای علیه دشمنان به کار گرفت.

پس از جنگ جهانی دوم علی رغم تلاش سازمان ملل، بلوک غرب و شرق به تولید وسیع تسلیحات شیمیایی دست زدند. اگرچه این دو بلوک زیاد این مواد را علیه نیروهای هم به کار نگرفتند اما انبارهای آنها در سراسر دنیا پر از تسلیحات خطرناک ممنوعه شد.

حادثه تروریستی توکیو

در طول تاریخ، بمب‌های شیمیایی بسیاری علیه مردم بی گناه به کارگرفته شده است. فقط ایالات متحده آمریکا در بیش از 10 مورد این سلاح را علیه مخالفانش به کار گرفت. وضعیت شوروی هم بهتر از آمریکا نبود. با این حال، کمتر موردی مانند حادثه مترو توکیو پیدا می‌شود که یک سلاح شیمیایی توسط یک گروه خرابکار در سطح شهر و در یک عملیات تروریستی به کار گرفته شود. در این حادثه، گروهی تروریستی به نام اوم شینزویکیو با سلاح‌های دستی تشکیل شده از گاز سارین به متروی توکیو حمله کردند. این حادثه در تاریخ 20 مارس 1995 رخ داد. در این حادثه 5 نقطه در متروی توکیو هدف حملات شیمیایی با سارین قرار گرفتند. 13 نفر کشته و هزاران نفر نیز از عواقب استنشاق این گاز سمی دچار صدمه شدند. رویداد سارین در مترو مهمترین حمله در ژاپن پس از پایان یافتن جنگ جهانی دوم است به طوری که دولت این کشور را دچار شوک کرد.

گروه اوم شینزویکیو در ابتدا یک گروه عرفانی بود که با تمسک به اندیشه‌های بودا شکل گرفت. رهبر این جریان، فردی به نام شوکو آساهارا بود که در دهه 80 میلادی این گروه را به عنوان راهی برای کسب آرامش در زندگی مدرن شهری به وجود آورد اما به تدریج گروهش را به فرقه‌ای تروریستی تبدیل کرد که موجودیت خود را بر اساس پیشگویی‌های آخرالزمانی، قرار می‌داد.

آساهارا پس از حادثه تروریستی توکیو دستگیر و محکوم به اعدام شد. حکم اعدام او در 6 ژوئیه 2018 با دار زدن اجرا شد. شش نفر دیگر از متهمان حملات متروی توکیو نیز در همان روز اعدام شدند.

جنایت صدام و دنیایی که به خواب رفته بود

کشور ما ایران نیز یکی از قربانیان حملات شیمیایی است. حکومت عراق در زمان صدام حسین به طرز گسترده‌ای از سلاح‌های شیمیایی برای مقابله با مخالفان خود در عراق و جنگ ایران استفاده کرد. صدام حسین از سال 1984 به بعد به‌طور گسترده از تابون استفاده می‌کرد، اما این ماده گران بود و پیدا کردن مواد لازم برای ساخت آن هم سخت بود. او بعدها بیشتر به سراغ گاز وی ایکس رفت که قدرت و دوام بیشتری داشت. صدام در سال 1988 حدود 4 تُن از این گاز را در اختیار داشت اما ماده شیمیایی که در حجم وسیع‌تری در دسترس او قرار داشت، گاز سارین بود. صدام حسین به گاز خردل هم علاقه داشت، چراکه این گاز اثرات درازمدتی نظیر کوری، انواع سرطان، ناباروری و نقص عضوهای پیش از تولد داشت.

از سال 1363 استفاده گسترده عراق از گاز اعصاب، گاز تاول‌زا و گازهای عامل خون آغاز شد. تنها در یکی از موارد استفاده عراق از این قبیل سلاح‌ها علیه شهروندان خودش در اسفند 1366، 5 هزار نفر غیرنظامی کشته و 7هزار نفر دیگر مجروح شدند. همزمان عراق حملات شیمیایی گسترده ای را علیه شهرهای ایران آغاز کرد. ناراحت‌کننده‌ترین نمونه، بمباران شیمیایی سردشت بود که در آن نیروی هوایی عراق در روز 7 تیر1366 با استفاده از بمب‌های شیمیایی در چهار نقطه پرازدحام شهر سردشت (از توابع استان آذربایجان غربی) فاجعه ای را رقم زد. در این حمله 110 نفر از ساکنان غیرنظامی شهر جان‌باخته و 8 هزار تن دیگر نیز در معرض گازهای سمی قرار گرفته و مسموم شدند. این اقدام وحشتناک در برخی شهرهای مناطق ایلام و سایر مناطق هم به وقوع پیوست. این در حالی است که سازمان ملل هیچ واکنش جدی به این اقدام نشان نداد و کسی مانع صدام در این جنایت نشد.

منبع: خبر فوری

38

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 8
  • صدیقه
    0

    سپاسگزارم، تمام مطلب شما را با دقت خواندم. چقدر بد و ناراحت کننده.. بخاطر همین است که می گوییم جنگ طلبی خوب نیست. جنگ که آمد به دنبالش فقر و گرسنگی و ویرانی و بیماری و بی خانمانی و .. هم می آید. جنگ، دیگر به کوچک و بزرگ، غنی و فقیر رحم نمی کند. جنگ، ملیت و نژاد و زبان و دین و مرز جغرافیایی سَرَش نمی شود. نکته مهم تر در این بین اینست که تمام خون ریزان عالم در نهایت خودشان در اوج خفقان مرده اند یا کشته شده اند. یا کسانیکه در طول تاریخ نقش عمده ای در ترور افراد داشته اند خود نیز معمولا ترور شده اند. تلاش کنیم ملت خوبی باشیم، و بیشتر در جهت احیای کرامت انسانی و احترام به حقوق کائنات قدم برداریم تا خود نیز آینده ی شومی نداشته باشیم. ان شاءالله.

    نظرات شما -
    • کاربر ناشناس
      0

      بسم الله الرحمن الرحیم بنام خداوند بخشنده مهربان جانباز جنگ تحمیلی هستم وپروندهام کامل هستند جون پارتی ندارم منحقوق من و خانواده‌ام را نمیدهند من درسال 1360درجبه جنوب از سراهی دهلران گرفته تا دشت عباس وعین خوش وپل چمسری وشهرگ زبیداد که از عراق بود ما از عراقی‌ها گرفتیم ومن در عملیات رمضان وولفجر ومحرم وخیلی ازعملیاتهامجروح شدم ودرشهرحلب ایران و عراق لعنتی وگو بهکور صدام مواد شیمیایی ریخت وتمام آن مردم بیگناه وبی دفاع راکوشت وخاطرات زیادی من از جنگ ایران و عراق دارم البته این راهم بگویم ایران با تمام دنیا جنگ کردوتمام ابر قدرتهای دنیا با صدام ملعون بودند ولی چون سربازهای ما وبسیج وسپاه ما باایمان بودند ولز خداوند متعال اطاعت میکردیم وبیاد چهارده معصوم بودیم ومولا یک صاحب زمان کمکمان میکرد وما بلطف خالق بر دنیا پیروز شدیم جانباز میهن دوست وعاشق مردم ایران عزیزم هستم و خواهم بود و قلب من پرجم ایران عزیزم هست حسن دادخواه جانباز جنگ تحمیلی هستم 09155176394 خوش خوش بسم الله الرحمن الرحیم

  • ذوالفقار
    0

    عکس سربازای آلمانی که حتی سگاشون هم ماسک داشتند گریه ام را درآورد ، یاد سربازای ایران افتادم که بااین صدام حرامزاده درگیر بودند و کمبود ماسک بود،از اولش هم این جنگ نعمت نبود،چونکه بجان سربازان، با عدم خرید یک ماسک ناچیز، اهمیت داده نمیشد!!!!! نمونه اش هم همین الان روبروی چشمانتونه ، کمبود ماسک ساده و این ماجرا هنوز ادامه دارد.........

    نظرات شما -
    • یزدانی
      0

      اصل جنایت نمیبینید و رفتین سراغ ماسک که یعنی حکومت مقصره؟ پدر آمرزیده مردم با دست خالی داشتند از کشور دفاع میکردند.حکومتم با تحریم و انزوا چی داشت که بخاد بده. همه جای دنیا بخاطر چیزای ساده و خیلی کم اهمیت تر اینا با غرور از کشور و حکومتشون دفاع میکنند و اول عامل خارجی رو میکوبند،چی بسر ما اومده که برعکس شدیم، اونم بخاطر مشکلات اقتصادی و چی، حالا هرکی باعثش بوده، اول و اصل کشور واعتقاد بعد چیزای دیگه

    • به یزدانی
      0

      تحریم برای خرید اسلحه و تجهیزات روسی و چینی و کرهٔ شمالی منجمله موشک اسکاد B و از همه بدتر افتضاح خرید موشک تاو و تجهیزات هواپیمااز اسرائیل !!!نبود و برای یک ماسک دوزاری بود، راست میگند که کسی رو‌که خوابه میشه بیدار کرد اما کسیکه خودش را بخواب زده هرگز!!!!!!! خوابهای رنگارنگ ببینی!

  • شیمیائی سردشت
    0

    آقا ذوالفقار‌ نفست گرم که حرف حق زدی، به این یزدانی میخوام بگم که مزخرفات بهم نباف! اول مقاله رو بخون بعدٱ نطق کن ،نوشته سال ۱۹۱۵ ، میفهمی یعنی چی؟؟؟«۱۰۵سال پیش این ارتش برای جان تک تک نفراتش و حتی سگ و ستورانش برنامه داشته،به اسب و سگ ماسک ش.م.ر میزدند »در ضمن این ارتش با ۴ کشور بزرگ و ابرقدرت همزمان داشته میجنگیده و نه با عراق زپرتی!!!!علاوه بر این این کشور تحت تحریم هم بوده خیلی شدیدتر از شرائط ایران! پس دیگه تحریم تحریم نکن و تز نده،ودر آخر خبر از مجروح های شیمیائی داری که چه وضعیت فلاکت باری‌دارند؟؟؟البته که نداری ، معلومه صدات از جای گرم در میاد،سرت رو عین کبک زیر برف کردی و میگی چی بسرمون اومده که بر عکس شدیم؟!؟!؟!؟

    نظرات شما -
    • سلام
      0

      درود بر شهدای سردشت ایران هموطنان کردوعزیز درسته طرف ایران عراق نبود بلکه تمامی دنیا بودن خدا لعنت کنه صدام ملعون را که حادثه سردشت را ایجاد کرد واون کشورهای ظالمی که امروز نقاب دوست زدن دیروز برای ریختن خون ما از هم سبقت میگرفتن وبا صدام همدست بودن مرده شور این حقوق بشرشون را ببرن

    • یزدانی
      0

      خوب خود تحقیری رو کردن تو مختون که فرق مشکلات حکومت و حل مسائل از داخل با گفتمان و حرفهای براندازان را نمیتونید تشخيص بدین. دوتا راکت یکی تو اصفهان خورد وسط خونه دامادمون، یکی تو منطقه تو سر دو نفر دیگه و... چند سالتونه، ایتقدر داستان مجازی و ماهواره‌ای نبینید. که صدسال پیش ببینید و دوره خودتون فراموش کنید و بدتر با حس تحقیر به دورانتون نگاه کنید.

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها