یک تحلیلگر مسائل سیاسی:

چرا مبارزه با منکرات را حکومتی می‌کنید؟/ حساسیت رساله امام در فریضه امر به معروف، بر مساله حکومت و ظلم و ستم و فساد‌های کلان بود

«فراموش کرده‌اند که وضعیت حجاب در رژیم گذشته آزاد بود و حتی بی‌حجابی نیز تبلیغ می‌شد، ولی حساسیت رساله امام در فریضه امر به معروف و نهی از منکر، بر مساله حکومت و ظلم و ستم و فساد‌های کلان متمرکز بود.»

چرا مبارزه با منکرات را حکومتی می‌کنید؟/ حساسیت رساله امام در فریضه امر به معروف، بر مساله حکومت و ظلم و ستم و فساد‌های کلان بود

عباس عبدی، تحلیلگر مسائل سیاسی در روزنامه اعتماد نوشت: کسانی که پیش از انقلاب فعالیت مذهبی و سیاسی داشتند، به یاد دارند که یکی از وجوه متمایز رساله عملیه امام با سایر مراجع در فصل پایانی آن بود.

رساله‌های عملیه درباره فروع دین و دیگر مقررات دینی بود که برای هر مکلفی لازم بود که بداند؛ نماز، روزه، حج، ارث و... مجموعه‌ای از عناوین رساله‌های عملیه بود. ولی رساله‌های مراجع تفاوت‌هایی هم در فصل‌بندی داشت. ویژگی رساله امام این بود که بخش امر به معروف و نهی از منکر، یکی از مهم‌ترین بخش‌های آن بود و شاید به همین علت آن رساله غیرقانونی محسوب می‌شد. در بخش مزبور نیز عمده تکالیف معطوف به مبارزه با ظلم و ستم و بی‌عدالتی و... بود. ضمن اینکه آن را تحت شرایطی واجب نیز می‌دانستند.

پس از انقلاب کوشیده شد که این امر واجب از حوزه تکالیف مردم خارج و جزو وظایف حکومت شود. مثل آنکه فرایض و واجبات دیگر را هم، به جای مردم یک نهاد دولتی انجام دهد. در عمل امر به معروف و نهی از منکر شهروندان متروک شد و رویه‌ای خلاف با مصالح حکومتی دانسته شد و نتیجه نیز پیشاپیش روشن است.

گسترش فساد محسوب متروک شدن این فریضه از سوی مردم بود. امر به معروف و نهی از منکر نیازمند آزادی بیان و رسانه و حق دسترسی مردم به اطلاعات و نیز شفافیت امور و پاسخگویی صاحبان قدرت است. هر گاه این‌ها کمرنگ و قدرت مردم نیز ضعیف شود، امر به معروف و نهی از منکر نیز تعطیل می‌شود.

هنگامی که دیدند این فریضه مهم تعطیل شده است، چاره دیگری اندیشیدند. ستاد حکومتی امر به معروف و نهی از منکر تشکیل دادند و معلوم نکردند که این فریضه چه ربطی به حکومت دارد؟ اگر با حکومت می‌شد امر به معروف و نهی از منکر کرد، دنیا چنین ناعادلانه نمی‌بود.

به علاوه چاقو که دسته خود را نمی‌بُرد. در نهایت روشن شد که از نظر آنان امر به معروف و نهی از منکر منحصر به پوشش زنان و سگ‌گردانی و موارد مشابه است و قرار نیست که به حوزه‌هایی که گریبان صاحبان قدرت را می‌گیرد، سرایت کند. در واقع این ستاد تبدیل شد به ابزاری رسمی برای مواجهه با مردم. امر به معروفی که باید جهت‌گیری آن از سوی مردم و در نقد دولت‌ها باشد، معکوس شد. همان که امام علی گفته است، تبدیل به پوستین وارونه شد.

کار‌هایی را که حکومت نمی‌توانست یا نمی‌خواست با دست خود انجام دهد به این ستاد منتقل شد. نتیجه چه شد؟ روشن است.

در روز‌هایی که گزارش‌های بانک مرکزی از اعطای وام‌هایی با مدت زمان باز پرداخت ده‌ها ماهه، بامدت خواب زیاد، سود‌هایی بسیار پایین و بدون بازپرداخت، و بدون وثیقه مناسب و با مبالغ صد‌ها وهزاران میلیارد تومانی را شاهدیم، صدا از دیوار درآمد از این ستاد در نیامده است، ولی در همان زمان تعدادی نوجوان در یک زمین ورزش جمع شده و حضورشان به گونه‌ای است که مخالف هنجار‌های مورد نظر این ستاد است، به همین دلیل ستاد امر به معروف و نهی از منکر چنان بیانیه‌ای صادر کرده است که گویی چند صد میلیارد تومان اختلاس شده است!

جالب اینکه چهار دهه پس از تسلط کامل بر آموزش و پرورش و منبر و مسجد، صداوسیما و انتشارات و کتاب و فیلم و... طلبکارانه خواهان روشنگری نهاد‌های مرتبط با عفاف و حجاب شده‌اند! فراموش کرده‌اند که وضعیت حجاب در رژیم گذشته آزاد بود و حتی بی‌حجابی نیز تبلیغ می‌شد، ولی حساسیت رساله امام در فریضه امر به معروف و نهی از منکر، بر مساله حکومت و ظلم و ستم و فساد‌های کلان متمرکز بود.

نه اینکه برای ایشان حجاب مهم نبود که بود، ولی در جامعه‌ای که چنین گزارش وحشتناکی از سوی بانک مرکزی منتشر می‌شود و آب از آب تکان نمی‌خورد پرداختن به موضوعاتی، چون سبک زندگی تعدادی جوان که خود و پدران و مادران‌شان نیز در این ساختار بزرگ شده و آموزش دیده و اجتماعی شده‌اند، قابل تامل است.

شاید گفته شود هرکدام به جای خود. ولی مگر مبارزه با فساد در جای خود قرار دارد که این یکی باشد؟ اتفاقا یکی از عللی که موجب بی‌اعتمادی جامعه به ارزش‌های رسمی و متولیان آن شده، همین نحوه برخورد رسمی با سایر مفاسد و منکرات است.

عدم پاسخگویی، عدم شفافیت و عدم دسترسی به اطلاعات و هزینه‌دار بودن پرداختن به این موارد، موجب سلب اعتماد از سایر ادعا‌های رسمی از جمله حجاب شده است. حجاب را از یک مقوله اخلاقی و دینی و اجتماعی به یک مقوله سیاسی و اقتصادی تبدیل کرده و این خطر را ایجاد کرده که معنای انتخابی بودن آن برای افراد محجبه نیز زیر سوال برود.

متاسفانه به‌صورت رسمی و آشکار دستور می‌دهند که به زنان مثلا بدحجاب خدمات اداری و بانکی داده نشود، و با این کار خود قانون را نقض می‌کنند و کسی هم از آنان بازخواست نمی‌کند و درعین حال انتظار دارند که دیگران مطابق مُرِ قانون رفتار کنند. بزرگ‌ترین منکر، نقض قانون از سوی صاحبان قدرت است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 4
  • ناشناس
    1

    چون قبلا زنها اکترا رعایت می کردن و افراد بی بند بار در حد کم بودن در ضمن تو هنوز نمیدانی همان بی بند بارها زمینه اینطور فسادها و بی حجاب ها را ترویج کردن در کنار کار دادن به زنان در محیط مردان نامحرم
    و حکومت وظیفه اش هست جلوی فساد در جامعه را بگیرد

  • ناشناس
    1

    قانون خدا اجرا شود دنیا پرستان خودشان را رسوا می کنند و در آخرالزمان با موج بی حیایی که رخ می‌دهد علیه دستور خدا موضع می گیرند

  • محسنی
    0

    با سلام واحترام آرام لطفاً باهم برویم بله فذمایش جناب اقای متین است اما باید برطبق همان قانون ازادی بیان ولزوم پاسخگویی که ایشان در متن فوق مدعی ان بوده ومطالبه گر می باشند می بایست بر طبق تکلیف شرعی امر به معروف خود اول به این نکته جامه عمل بپوشاند وآن اینکه: اقای عزیز جنابعالی پرا از این گونه اعتراضات به دولت روحانی نداشتید؟ و اگر بگید داشتید نه، در اواخر دولت ایشان دو سه مقاله برای رد گم کنی و موضوعات پیش پا افتاده بود که دان منتقدین به خودتان را ببندید، همه می دانند بزرگترین مروجین واشاعه دهنده گان منکر دولت های خاتمی و روحانی بودند که متأسفانه احمدی نزاد هم نتوانست جمع کند بلکه ناچار از راه رفته بود الآن هم با طرح این موضوع می خواهید جلو پیشگیری از غساد را بگیرید واین کار شما جلب رضایت دشمنان انسانیت و خانواده هاست و در جای خود منکر بزرگی است، بله دولت ها اشکالاتی دارند اما پرداختن به یک موضوع دلیل نمی شود با بهانه قرار دادن سایر مشکلات جلوی حدود شرعی ومسلم الهی را بگیرید و موجبات الودگی و هرچه بیشتر اشاعه فحشا در جامعه شوید؟ پاسخ دهیدما ملت شما را مسئول عواقب ممانعت از اقدام دلسوزان وخدامحوران در این خصوص خواهیم دانست.

  • ناشناس
    0

    یعنی تو نمیدونی قضیه حواس را پرت کن جیب را بزنه ؟

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها