روزنامه اعتماد با مقاسه برجام 1394 و برجام 1400:

انتظارات مردم را از مذاکرات وین بالا نبریم

درست است که دولت رئیسی نه ظریف دارد و نه عراقچی، اما می‌خواهد همه مزیت‌های گذشته را به دست آورد و چیزهایی هم به آن بیفزاید. این رویکرد را باید به فال نیک گرفت و از تیم مذاکره‌کننده همه گونه حمایت کرد.

انتظارات مردم را از مذاکرات وین بالا نبریم

روزنامه اعتماد با مقاسه برجام 1394 و برجام 1400 نوشت:  با این ‌حال، یکی از خدمت‌هایی که می‌توان و باید به تیم جدید کرد، منطقی کردن انتظارات است. یعنی توقعات مردم را مانند دوره روحانی و ظریف بالا نبرد و دولت رییسی را در برابر هجوم مطالبات قرار نداد. 

در برجام 1400 حتی در صورت رفع تحریم‌ها، صادرات نفتی ایران به میزان گذشته نخواهد رسید، دلیلش روشن است. 6ـ5 سال پیش نیاز به نفت ایران بسیار بالا بود، اما بعد از شکست برجام، نفت‌داران منطقه به‌ویژه عربستان، کمبود بازار را پوشش دادند و حالا دیگر مشتری به اندازه چند سال قبل موجود نیست مگر اینکه بپذیریم نفت را به تک خریدار (واسطه‌های طماع و سودجو) به زیر قیمت بفروشیم.

به ‌علاوه، بعید و نزدیک به محال است که غربی‌ها به اندازه چند سال قبل، شوق به سرمایه‌گذاری در ایران داشته باشند. آنها هم برخی کشورهای منطقه را ترجیح داده‌اند و پول‌های‌شان را در آنجا خرج می‌کنند. می‌ماند چین که البته فعلا آن را هم باید غنیمت شمرد.

مزیت دیگر برجام 1400 برداشته شدن تحریم‌ صادرات است و عملا می‌تواند ایران را در جایگاهی قرار دهد که بتواند محصولاتش را در بازار عرضه ـ تقاضا به مطلوب‌ترین قیمت بفروشد.

اگر قصه FATF حل شود ـ که ظاهرا چنین قراری هست ـ این مزیت می‌تواند حال اقتصاد را تا اندازه‌ای خوش کند.

برگشت دادن پول‌های بلوکه ‌شده هم مزیت بعدی است که می‌تواند خبری خوشایند باشد.  همین‌ها البته مزیت‌های کمی نیست و اگر اقتصاد را درست مدیریت کنیم، می‌توانیم به منافع بالاتری خوش‌بین باشیم. اما در حال‌ حاضر نباید انتظارات را لااقل در کوتاه‌مدت بالا برد. در میان‌مدت هم باید به عملکرد قدرتمندانه دولت سیزدهم در عرصه اقتصادی و روابط بین‌المللی امیدوار بود.  و آدمی به امید زنده است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 3
  • حسنی
    0

    یک عمر مردم صبور ایران انواع و اقسام محرومیت های مختلف کشیدن این حق مسلم و بجایی است مردم مطالبات خودشان را از دولت بخواهند چرا بایدقسمت عظیمی از ملت صبور و غیور ایران در فقر و بی نوائی زندگی کنند ؟ وقتی میگوییم ایران قدرتمند قدرت فقط تجهیزات نظامی نیست بلکه قدرت اول هر کشور مردم ان کشور هستند کشوری که بیش از نیمی از مردمش در تنگناهای اقتصادی و معیشتی دست و پا میزنند قدرتمند نمیتواند باشد بلکه با کلمات داریم بازی میکنیم . در حکومت گذشته کشور قدرتمند منطقه بودیم چون در درجه اول بیشتر ملت ایران در ان زمان در رفاه و اسایش زندگی میکردند و دنیا پذیرفت ایران قدرت منطقه است ! ما یک کشور ثروتمند و غنی هستیم اینکه پول نیست و ارز نیست قابل قبول برای مردم نیست مردم چهل سال پیش شاید این صحبت ها را قبول میکردند ولی الان با امکانات خبر رسانی در فضای مجازی و گسترش اخبار لحظه ای مردم خوب میدانند هزینه های مختلف خارج از وطن کمر مردم ایران را شکسته از قدیم گفتند چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است یکی از مطالبات مردم رفع اشتباهات محاسباتی سیاست خارجی است بقول معروف در بزنگاه تاریخ تازه متوجه میشویم که این همه هزینه های مختلف چیزی جز ساده انگاری و رکب خوردن از دوست و دشمن چیزی عایده ملت ایران نشده و همین کشور ها و دوست نما ها مانند لکوموتیو دنبال رو قطار ابرقدرت ها میروند و چشم های خودشان را بر روی این همه کمک های انجام شده میبندند . انشاالله پس از توافقات حتما و ضرورت دارد ایران در سیاست های داخلی و خارجی خود تغییرات بنیادی را انجام دهد و در فکر رفاه و اسایش مردم ایران باشند .

  • ناشناس
    0

    بله شماها تعهد کردید نگذارید اب خوش از گلوی این ملت پایین برود .

  • قلندر واقعی
    0

    ما همه سر کاریم گرچه همه بی کاریم گرچه همه بی کاریم

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها