تسنیم:

یک مغالطه در باره ارزش پول ملی/ قدرت خرید ایرانی‌ها با همین ریال از ۱۱۲ کشور بالاتر است

نه اینکه عدد درآمد سرانه اسمی در ایران از همه جا بالاتر است، مهم است و نه اینکه ارزش اسمی پول ملی ما پایین‌ترین در دنیاست! مهم این است که بدانیم قدرت خرید مردم ما به‌طور متوسط در دنیا چه رتبه‌ای دارد.

یک مغالطه در باره ارزش پول ملی/ قدرت خرید ایرانی‌ها با همین ریال از ۱۱۲ کشور بالاتر است

تسنیم نوشت: این یک واقعیت است که امروز، ریال ایران کم‌ارزش‌تر از سایر ارز‌های ملی است. اما از این گزاره معمولاً یک برداشت کاملاً اشتباه می‌شود؛ وقتی چنین خبری را می‌شنویم ناخودآگاه گمان می‌کنیم وضع اقتصاد ایران از همه‌ی کشورهای دنیا بدتر است و متوسط رفاه یک ایرانی، از رفاه افراد سایر کشورها کمتر است.

اما ارزش پول ملی، هیچ ربطی به رفاه ندارد. چرا که اولاً با حذف صفرها، می‌توان یک‌شبه ارزش پول ملی را بسیار بالا برد؛ در حالی که در رفاه عمومی هیچ تغییری رخ نمی‌دهد. در ثانی، بررسی درآمد سرانه در کنار ارزش پول ملی است که می‌تواند وضعیت قدرت خرید مردم را نشان دهد. با توجه به این دو نکته وقتی به اسکناس‌های ریال نگاه کنیم، خواهیم دید که «کم‌ارزش‌ترین واحد پول دنیا» آن‌قدرها هم کم‌ارزش نیست!

  • افغانستان، ایران، آمریکا!

ارزش اسمی پول ملی یعنی آن چیزی که روی پول نوشته شده است. مثلاً در سال 2020 هر هزار تومان ما تقریباً برابر با 20 افغانی افغانستان بوده است! هزار کجا و 20 کجا. با نگاه اول، به‌نظر می‌رسد باید وضع اقتصاد ما از اقتصاد افغانستان بدتر باشد.

اما دقیق‌تر که می‌شویم، می‌بینیم درآمد سرانه در افغانستان در سال 2020 میلادی (بر اساس آمارهای بانک جهانی) به‌طور متوسط برابر با 39 هزار و 741 افغانی است؛ یعنی معادل 2 میلیون و 185 هزار تومان در سال. این در حالی است که درآمد سرانه در ایران در سال 2020 (مطابق آمارهای بانک جهانی) برابر با 46 میلیون و 900 هزار تومان در سال بود.

بنابراین مهم نیست که ارزش یک افغانی نزدیک به 550 ریال است. مهم آن است که بدانیم دریافتی و حقوق افراد چقدر است.

در نسبت بین حقوق و ارزش پول ملی است که قدرت خرید معنا پیدا می‌کند. این ادعا که قدرت خرید ما از همه‌ی کشورهای دنیا بدتر است، همان‌قدر مضحک است که بگوییم دریافتی یک معلم در ایران از دریافتی معلم‌ها در همه‌جای دنیا بیشتر است! مهم نیست یک معلم در ایران مثلاً سالانه 90 میلیون تومان درآمد دارد ولی یک معلم در آمریکا 50 هزار دلار؛ یعنی مهم نیست که 90 میلیون از 50 هزار خیلی بزرگ‌تر است. باید ببینیم آن 90 میلیون با توجه به قیمت‌ها در ایران چقدر قدرت خرید ایجاد می‌کند و آن 50 هزار دلار در آمریکا چقدر.

بهتر از 112 کشور

بنابراین نه اینکه عدد درآمد سرانه اسمی در ایران از همه جا بالاتر است، مهم است و نه اینکه ارزش اسمی پول ملی ما پایین‌ترین در دنیاست! مهم این است که بدانیم قدرت خرید مردم ما به‌طور متوسط در دنیا چه رتبه‌ای دارد.

بر اساس آمارهای بانک جهانی، ایران در سال 2020 میلادی در شاخص قدرت خرید سرانه رتبه‌ی 85م دنیا را از میان 197 کشور کسب کرده است؛ یعنی اگر جهان را به دو نیمه تقسیم کنیم، ما در نیمه‌ی بالایی قرار داریم و به‌طور میانگین، قدرت خرید مردم در 112 کشور از ما ایرانیان کمتر است.

این نشان می‌دهد که اسکناس‌های بی‌ارزش‌ترین پول دنیا، چندان هم بی‌ارزش نیست و توانسته قدرت خرید ایرانیان را از 112 کشور بالاتر نگه‌ دارد.

این یعنی چه!؟ یعنی اگر چه ارزش ریال از ارزش پول ملی 197 کشور کمتر است اما درآمد مردم ما به ریال، به اندازه‌ای هست که بتونیم با حقوقمان، کالاها و خدماتی را بخریم که مردم 112 کشور پایین‌تر از ما، توان تهیه‌اش را ندارند. جالب آنکه برآوردهای صندوق بین‌المللی پول نشان می‌دهد که قدرت خرید سرانه در ایران، تا سال 2027 بالاتر هم خواهد رفت.

ریال و قدرت خرید

بسیاری از کشورها بوده‌اند که در چهل سال اخیر، صفرهای پوشان را حذف کردند. همین امروز اگر ما 4 صفر را از پول ملی‌مان حذف کنیم، ارزش پول ملی‌مان از 81 کشور جهان بهتر می‌شود و تقریباً معادل ارزش پول ملی نیکاراگوئه خواهد شد. این در حالی‌است که قدرت خرید مردم نیکاراگوئه هم‌اکنون بر اساس آمارهای بانک جهانی، به‌طور متوسط یک‌سوم قدرت خرید ایرانیان است. ترکیه در سال 2005 شش صفر را از لیر خود حذف کرده بود. اتفاقاً اکنون تورم ترکیه از ایران بیشتر است. بنابراین اگر ما هم سال 2005 چهار صفر را از پول ملی حذف می‌کردیم –اگر چه تورم داریم- اما به هر حال ارزش پول ملی‌مان رتبه‌ی بدی در میان پول‌های ملی نداشت. نتیجه آنکه ارزش اسمی پول ملی، تعیین‌کننده‌ی وضعیت رفاه مردم یک کشور نیست و اسکناس‌های ریال نیز آن‌قدرها که رسانه‌های زرد می‌گویند، بی‌ارزش نیست!

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 17
  • سینا
    2

    چقدر زر زیادی میزنین چقدر چرت میگین تا کی
    ای مسئول یک روز بیا حمالی کن با کارگر بدبخت ببین با اون پول یه روز چه میشه خرید بعد حرف بزن

    نظرات شما -
    • ناشناس
      4

      آقای خبر فوری کلا باید درباره این مملکت بد بنویسی از خشونت و قتل بنویسی تا مخاطبانت تو را تایید‌کنند. چاقو دسته خود را نمی برد ولی این اغتشاشگرانی که این دوماهه آنان را معترضان نامیدید و‌ هر خشونتی کردند گفتید‌ کار خودشونه دارند ذات دیکتاتوری شان را نشانت می دهند اگر بر خلاف میل اینان سخن بگویی ساندیس خور و ماله کش، زر نزن ،مزخرف و هجو و تحلیل آب دوغی و... نصیبت می کنند آقای خبر فوری نطفه این دیکتاتور جماعت از شماهاست ولی می بینی که چاقو‌دسته خود را می برد.

    • ناشناس
      2

      موافقم...
      درسته که اجناس گران‌تر شده ولی به همان نسبت حقوق مردم هم بیشتر شده
      حساب کنید شما پنج سال پیش چقدر حقوق داشتی الان چقدر حقوق می گیری

  • ناشناس
    2

    نمی دونم این مطلب کی نوشته ولی هر که نوشته شیپور از سر گشادش زده یک مثال ساده یه افغانی هرکجای قم بخواد خونه اجاره و رهن کنه سریع این کار رو انجام میده ولی یک ایرانی بخواد این کار رو انجام بده پدرش در میا آن قد باید چونه بزنه التماس بکنه وطلای خانمش و بفروشه تا بشه یا نشه گواه هم اینه که وقتی به املاکی مراجعه میکنی بخواهی چونه بزنی میگه افغانی بودن چونه ومبلی بالاتر میگیره

  • ناشناس
    2

    واقعا تحلیل مزخرفی بود؛مشکل اصلی کشور نقدینگی وحشتناک است که باعث تورم وگرانی اسفبارشده است؛ضمناحذف 4صفر نه تنها هیچ کمکی نمیکندبلکه باعث افزایش مشکلات وتلقی ناکارآمدی برای نظام هم میشود.

  • ناشناس
    2

    یک توصیه دارم به نگارنده این متن هجو، شما برو تو بنایی را بهتر یاد بگیر چون ماله کش خوبی که نیستی ، مقاله نویسی ات که بماند

  • ناشناس
    2

    بریم شکرکنیم که نفت وگازداریم وگرنه وضعیت ماازافغانستان هم بدتر بود؛بی عرضگی وناکارآمدی مسئولان ودولتمردان ارزش پول ملی رانابودکرد.

  • ناشناس
    14

    آقای خبر فوری نگفتم الان اوباش سعودی عنترنشنال می آیند و حالت را می گیرند. این جماعت اوباش دیکتاتور واقعی هستند.

    نظرات شما -
    • ناشناس
      2

      تو فک کنم تو سویس زندگی میکنی که به ما میگی اوباش اینترنشنال...یا اونقدر از نظام کیسه هات پریده که فکر میکنی همه مثل خودت شکمشون سیر و وضع مالی‌شان عالیه .شایدم چیزی میزنی و توهم داری

    • 2

      کاش اینقدر فهم داشتی که نفهمی خودت را میدانستی .

  • ناشناس
    2

    این خذعبلات را برو برای فامیل هایت تعریف کن

  • 🐜
    2

    یک تحلیل آب دوغ خیاری بی مزه ترزدی تر

  • ناشناس
    2

    پروپکانی و دروغی دیگر.
    به شعور ادم توهین میشه وقتی رسانه های داخلی را دنبال میکنه.

  • ناشناس
    3

    همین طرز فکر رو دولتی‌ها هم داشتند و دارند که وضع ما روز به روزبدتر شده و سکه نوزده میلیون شده .خرید خانه رویاست وجوانان اگر ازدواج را حماقت ندانند آرزوی دست نیافتنی می‌دانند. طرز فکر مسئولین اقتصادی کشور این هست که حقوق یکماه کارگر کفاف ۱۵ روز خرج زندگی حداقلی رو نمیده ..
    چرا به شعور کردم توهین میکنید اگر حرفی نزنید کسی نمیگه لال شدید

  • ناشناس
    3

    افاضات فارغ التحصیل امام صادقی

  • ناشناس
    2

    یک جنس مشترک مانند یک گرم طلا را معیار بگیر و ببین با حقوق متعارف کشورهای مختلف از جمله ایران چند گرم طلا می شود خرید ورتبه ایران کجاست.

  • ناشناس
    1

    عقل و سوادتان هم مثل وجدانتان تعطیله

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها