عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز:

دولت پیشنهاد اقتصاددانان را جدی بگیرد

عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز با تاکید بر اینکه عملکرد دولت در حوزه روابط سیاسی و بین‎ المللی مناسب نیست، افزود: نباید از مساله تحریم‌ها و برجام غافل شد؛ اگر دولت نتواند این موارد را حل کند، حتم بدانید با هشدارهای صرفا اقتصادی مسائل و مشکلات حل نمی‌شود.

دولت پیشنهاد اقتصاددانان را جدی بگیرد

مرتضی افقه، امضا کننده‌ نامه ۶۱ اقتصاددان به رییس جمهور درباره چرایی نگارش نامه توضیح داد: بعد از تصمیم دولت موسوم به «جراحی اقتصادی» ، شرایط سخت‌تر از قبل شده بنابراین این عده از اقتصادانان احساس کردیم که در برابر مردم، مسئولیت داریم و لازم است نسبت به شرایط واقعی اقتصاد توضیحاتی را ارائه بدهیم. 

وی تاکید کرد: در واقع این نامه خطاب به تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان است اما چرایی انتشار آن به صورت عام به این دلیل بود که مردم بدانند اقتصادانان هم در کنار آنها هستند. این استاد اقتصاد در توضیح مطلب مذکور ادامه داد: اقتصاددانان در این شرایط احساس وظیفه کرده‌اند و ضمن دادن هشدارهای لازم به دولت، وضعیت موجود را توضیح داده‌اند و همچنین این عده وضعیتی که ممکن است در صورت تداوم این شرایط رخ دهد، را تشریح کرده‌ وهشدارداده‌اند به دنبال تداوم تصمیم‌گیری‌های نسنجیده چه اتفاقاتی رخ خواهد داد بنابراین اقتصاددانان پیشنهاداتی برای شرایط بسیار سخت کنونی مطرح کرده‌اند تا دولت بتواند وضعیت معیشت مردم را کنترل کند تا بیش از این دچار لطمه نشود. 

وی درپاسخ به این سوال که آیا می‌توان امیدوار بود دولت به هشدارهای این اقتصاددانان توجه کند، بیان کرد: امیدواریم دولت به هشدار این اقتصادانان توجه نشان دهد، اگرچه این نامه‌ای مشترک محسوب می‌شود اما بنده فکر می‌کنم مشکلات کنونی با فرمول‌های اقتصادی حل نمی‌شود زیرا ریشه مشکلات فعلی «سیاسی و روابط بین‌الملل» است، بنابراین نباید از مساله تحریم‌ها و برجام غافل شد؛ اگر دولت نتواند این موارد را حل و برطرف کند، حتم بدانید با هشدارهای صرفا اقتصادی مسائل و مشکلات حل نمی‌شود. 

وی ادامه داد: دو هدف را باید مد نظر قرار داد، نخست اینکه امید و انتظار داریم تا دولت این هشدارها را بخواند و مورد توجه قرار دهد و به کار گیرد و همچنین مردم نسبت به شرایط فعلی اقتصادی کشور آگاه باشند تا بتوانند مطالبات خود را بر اساس وضعیت موجود و واقعیات و شناختی را نسبت به شرایط دارند دنبال کنند و این مطالبات کور و ناآگاهانه نباشد. 

موضع‌گیری‌های نامناسب در قبال مسائل بین‌المللی علیه ایران 

افقه با اشاره به موضع‌گیری اخیر شورای حکام علیه ایران و مواضع مقامات دولتی در این راستا گفت: در شرایط فعلی مشکل اصلی ما، مسئله بین‌المللی، روابط تجاری و سیاسی است که با دنیا داریم و همچنین باید توجه داشت که مساله تحریم‌ها لاینحل مانده است.

او افزود: انتظار این بود که با استقرار دولت سیزدهم روند مذاکرات قبلی ادامه یابد. از سوی دولت‌های اروپایی و آمریکا تمایل به حل مساله برجام زیاد بود و پس از روی کار آمدن بایدن این موضوع دنبال شد و تا مراحلی نیز این مذاکرات پیش رفت و امیدها زنده شد که مساله تحریم‌ها حل شود؛ اما به نظر بنده جنگ روسیه علیه اوکراین باعث شد تا ایران تصور کند که از قدرت چانه‌زنی بیشتری برای امتیاز گرفتن برخوردار است و به همین دلیل مذاکرات برجام اکنون در آستانه شکست قرار گرفته و همچنین شورای حکام تصمیم به ارائه بیانیه گرفت و آثار آن در اقتصاد به صورت افزایش قیمت ارز و سکه و طلا مشاهده شد.

وی افزود: در کنار آن شاهد التهابات میان مصرف‌کننده و تولیدکننده هستیم و متاسفانه واکنش‌های داخلی به جای اینکه فضا را به لحاظ روانی آرام کند، به سمت ملتهب کردن فضا حرکت کرده و همین نگرانی‌ها سبب شده تا تقاضا برای ارز، سکه، طلا و سایر کالاها افزایش یابد و این شرایط به تورم انتظاری دامن زده و می‌زند و متاسفانه در داخل شاهد به کار گرفتن تدبیر مناسبی در این شرایط نبوده‌ایم. 

دلار امکان کاهش قیمت را دارد اگر…

افقه در پاسخ به این سوال که اگر دولت هشدارهای اقتصاددانان را بشنود و به آنها توجه کند، چه مدت زمان برای بهبود شرایط اقتصادی کشور لازم است؛ گفت: اگر توجه به هشدارها در قالب حل موضوع تحریم‌ها معطوف شود و نشانه‌هایی دال بر توافق با کشورهای غربی و آمریکا مشاهده شود، حتم بدانید این نشانه‌ها اثر روانی فوری و خوبی می‌تواند داشته باشد البته این اثر در حد کاهش ۵-۶ هزار تومانی نرخ ارز خواهد بود و از قیمت طلا خواهد کاست و در مجموع فشار انتظاری تورم را کم خواهد کرد اما برای بهبود کلی وضعیت اقتصادی اگر جریان صادرات و فروش نفت برقرار شود و تحریم‌ها برداشته شود، باز هم انتظار بهبود وسیع شرایط را ندارم و معتقدم وضعیت تنها بدتر نخواهد شد. 

این اقتصاددان تاکید کرد: فقط می‌توان گفت؛ ممکن است وضع بدتر نشود یعنی اگر تحریم‌ها برطرف شود و جریان فروش نفت کامل برقرار و نقل و انتقالات پول نیز آزاد شود، وضعیت بدتر از اکنون نخواهد شد اما نمی‌توان به بهبود کامل شرایط امید داشت زیرا شاهد ناکارآمدی‌های فراوانی در اداره اقتصادی کشور هستیم. 

وی خطاب به دولت سیزدهم گفت: دولت می‌داند که اکنون همه چیز بر خلاف تبلیغات انتخاباتی آقای رییسی است، به طوری که وی بارها اعلام کرد که معیشت مردم را به تحریم‌ها گره نمی‌زنیم، می‌دانست که سال‌هاست اقتصاد کشور به تحریم‌ها و فروش نفت گره خورده است بنابراین توصیه مهم بنده به دولت این است که هرگونه که می‌شود مساله روابط خارجی و تحریم‌ها را حل کنند در غیر این‌صورت اقتصاد کشور به سراشیب سقوط خواهد افتاد.

منبع: قلم
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 6
  • ناشناس
    0

    این دولت که هیچ، ولی دولتهای قبل که به حرف شما آقایون به اصطلاح درس‌خوانده گوش کردند، چه گلی به سر ملت زدند؟

  • ناشناس
    0

    اصلا اقتصاد واقتصاد دان براى دولت مردان ايران مهم نيست ،دراين چهل وجند سال كاملا خود را نشان داده اند ديكر با چه زبانى بگويند كه اقتصاد مهم نيست ودخالت نكنيد اى اقتصاد دانان

  • ناشناس
    0

    اول باید دولت قدرت فهم و سواد داشته باشه تا بعدش بتونه جدی بگیره

  • علی
    0

    از اقتصاد خوانهایی کم مایه حفظی که راه حل برای مسائل را تنها یک راه می دانند وجنس راه حلشان هم اقتصادی نیست.سیاسی هم نیست دشمن کام وآمریکا کام است بشدت متنفرم فرق اینها با عوام چیست؟در اولین روزهای کلاس رشته اقتصاد در سال 1354 استادی داشتیم.می گفت جمعیت عظیم هندمشکل کمبود وسوء تغذیه داشتند.از این نوع اقتصاددانان ملتفتی که ادعای حل مشکل کرد به هند رفت گفتند بفرمائید راه حل شما چیست ؟ گفت بمن چند روز فرصت دهید.چند روزی در داخل شهر وخیابان می گشت بعد از چند روز با خوشحالی گفت مشکلی نیست حل نشود!گفتند راه حل ! گفت شما اینهمه گاو سرگردان در خیابان وکوچه ومیدان و حتی فرودگاه دارید که ول هستند . تنها راه حل مشکل شمااینها را کشتار کنید بدهید مردم بخورند سیر شوند!!! تمام !ملتفتی که ! ازاین اقتصاد خوانان ما هم تا دلت بخواهید داریم. 50 ، 60 تا را همین چند روز پیش دیدیم که برای دولت روحانی نسخه پیچیدند حل کردندباز الان همانها نسخه آوردندگفتیم شاید کمی به مغز فشار آورده ، بیشتر فسفر مصرف کرده اند راه حلی چیزی !بهتر پیدا کرده اند! حیف نون! حرف اول ازالفبای علوم اجتماعی واقتصادی که روز اول به دانشجو می آموزند "برای مسائل این حوزه وقلمرو از علوم مثل فیزیک وشیمی یک راه حل وفرمول ثابت نداریم. انصافا" باید گفت اگر آنها نامه سر وته گشاده عوامانه برای صرف همدردی با مشکلات مردم نوشته اند دستشان درد نکند.ولی اگر برای ارائه راههای اندیشیده حل مشکل با شرایط مردم ودولت ایران است !این بوی کپک وکهنگی راه حل دمده شده چرا مشام را آزار می دهد.این مغزها به هرقیمتی نگهدارید یکهو فرار نکنند!





  • ناشناس
    0

    دولت کاره ای نیست .

  • ناشناس
    0

    هدف همیشه وابسته نگه داشتن کشور به دشمنان چیست؟!
    ---
    افراد و گروهایی که به ضرورت تعادل بخشی به ارزش پول کشور با پشتوانه ی نیرومند ثروتهای کلان خدا داده ی ملی موجود در کشور هیچ باور و توجهی ندارند و اصرار دارند اقتصاد کشور همیشه زیر یوغ وابستگی و اسارت خفت بار دلار آمریکا بماند هرگز ذره ای وفا دار ملت و نظام و کشور نیستند .
    این افراد و گروه ها که به اقتصاد مقاومتی و به ضرورت بردن کشور ایران ثروتمند به سوی خود کفایی هیچ اعتقادی ندارند ؛ می خواهند با ترسیخ تزهای ضد بشری اقتصاد سرمایه داری غرب ؛ کشور را همیشه وابسته و اسیر اهداف پلید دشمنان چپاول گر نگه دارند تا خود نیز به پر کردن جیبهای خویش از پولهای خیانت و دزدی ادامه دهند .
    تا زمانی که نفوذ آفت زای این گونه افراد و گروهای خائن وابسته به دشمنان در لایه های قدرت ادامه دارد محال است کشور و ملت از فجایع اقتصادی روز افزون رهایی یابند .

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها