دلیل بالا بودن فیشهای برق در بخش دیشموک مشخص شد/ضرورت اصلاح الگوی مصرف

در ایران بیشترین میزان مصرف انرژی جهت امور خانگی، کشاورزی و تجاری است که اگرچه ارزش افزوده بالایی ندارند، اما مصرفشان بسیار زیاد است درحالی که در کشورهای پیشرفته عمده مصرف انرژی در بخش های دارای ارزش افزوده بالا مانند بخش صنعت است .
با توسعه جوامع و افزایش روزافزون گرایش به مصرف لوازم برقی در خانوادهها میزان مصرف برق خانگی نیز افزایش یافته است و طبق آمارها مصرف برق خانگی در ایران 2/5 برابر استاندارد جهانی است یعنی در بخش خانگی و تجاری کشور 37 درصد از انرژی مصرف میشود.
باتوجه به تاکید ویژه از سوی رهبر معظم انقلاب بر مدیریت مصرف بعنوان یکی از شاخصترین معیارهای اقتصاد مقاومتی ضروریست که همه به بحث اصلاح و مدیریت الگوی مصرف آب، برق و گاز توجه ویژهای داشته باشیم.
مدتی است که در بخش دیشموک از توابع شهرستان کهگیلویه نسبت به میزان بالای قبضهای برق اعتراض داشته و حتی در سفر چند روز پیش نماینده شهرستان کهگیلویه موقع افتتاح طرحهای دهه فجر تعدادی از مردم این بخش با در دست داشتن فیشهای برق خود به این میزان بالای آنها اعتراض داشتند.
بخشدار دیشموک نیز در مصاحبه با برخی از سایتهای محلی نیز واکنش نشان داده و گفته بود که در مورد وضعیت میزان بالای قبضهای برق، اگر صاحبان این فیشها کوتاه بیایند، بنده کوتاه نمیآیم.
حسن امیریان خواسته بود که مسئولان اداره برق در این قبوض تجدیدنظرکنند زیرا مردم محروم و مستضعف این بخش که بیشتر آنها فاقد شغل پایدارهستند و با درآمد ناچیز یارانه امرار معاش میکنند، پرداخت قبوض 500 هزارتومانی بسیار سخت و حتی غیرممکن است.
این نماینده سیاسی دولت در بخش دیشموک نیز عنوان کرده که این قبضها را اجحاف درحق مردم میدانم و این کار دسیسهای جهت تخریب دولت است.
با توجه به بهرهمند نبودن این منطقه از نعمت گاز طبیعی و از طرفی در دسترس و بدون زحمت بودن استفاده از انرژی برق برای گرم کردن خانه و آبگرمکن سبب افزایش مصرف و به تبع آن بالا بودن بهای فیشهای برق شده است.
با توجه به اینکه در حال حاضر راحتترین سوخت در دسترس مردم انرژی برق است که مشکلات حمل و نقل و محدویت سوختهایی مانند نفت و سیلندهای گاز را ندارد سبب روی آوردن مردم این مناطق به استفاده از برق به عنوان سوخت شده و از طرفی وسایل گرم کننده و آبگرمکنهای برقی جزء وسایل پر مصرف هستند و میزان مصرف هر کدام برابر یک کولر گازی است و استفاده از این وسایل پرمصرف موجب افزایش سرسام آور بهای مصرف در مدت یک دوره دو ماهه برای مشترکان بخش دیشموک شده است.
مدیریت شرکت توزیع نیروی برق کهگیلویه در خصوص جنجالهای رسانهای اخیر درباره فیش برق خانگی در دیشموک، اظهار داشت: صحبتهای بخشدار مبنی بر کوتاه نیامدن از این موضوع ناشی از بیاطلاعی و عدم آگاهی نسبت به آییننامه وزارت نیرو است.
خسرو پرویزی با بیان اینکه تعرفه برق در شهرستان کهگیلویه از نوع گرمسیری دو است، گفت: در استان کهگیلویه وبویراحمد فقط برای شهرستانهای گچساران، باشت و بهمئی برق با تعرفه گرمسیری یک لحاظ شده است.
وی با بیان اینکه مزایای تعرفه گرمسیری یک تنها به فصول گرم سال مربوط میشود، عنوان کرد: محرومیت بخش دیشموک از گاز طبیعی منجر به بالا رفتن مصرف برق و به تبع آن افزایش بهاء شده است.
پرویزی با بیان اینکه در فصل زمستان میزان تعرفه برق برای تمام مناطق کشور اعم از سردسیری و گرمسیری تفاوتی ندارد، تصریح کرد: هیچ تخلفی در تعرفه برق این بخش وجود ندارد و بخشدار دیشموک با سخنان نسنجیده خدمات دولت و مجموعه وزارت نیرو را نادیده میگیرد.
وی بالا رفتن بهای برق مصرفی در این بخش را ناشی از مصرف وسایل گرم کننده پرمصرف مانند آبگرمکن و هیترهای برقی دانست و افزود: در صورتی که مردم الگوی مصرف را رعایت کنند میزان قبوض پرداختی آنها نیز پایین میآید.
پرویزی با بیان اینکه تعرفههای برق بر اساس آیین نامه تکمیلی مصوب دولت و وزارت نیرو بوده و هر گونه تغییر در نرخ و مفاد آیین نامه فقط با اختیار وزیر و مجموعه وزارت نیرو امکانپذیر است، خاطرنشان کرد: حتی مدیر عامل توانیر نیز صلاحیت تغییر در تعرفه برق را ندارد.
مدیریت شرکت توزیع برق کهگیلویه با اشاره به صحبتهای بخشدار دیشموک که گفته بود از پیگیری فیشهای برق نجومی کوتاه نمیآیم، گفت: این مسئول بدون آگاهی از آیین نامه و یا کسب اطلاع از نحوه محاسبه بهای برق سخنانی ایراد کرده که پیامد آن تشویش اذهان عمومی علیه دولت است.
پرویزی با بیان اینکه در آستانه انتخابات قرار داریم و لازم است همه مسئولان از خدمات دولت حمایت کنند، بیان کرد: نجومی خواندن فیشهای برق دیشموک در حالی است که به برق مصرفی توجهی نشده است.
وی با بیان اینکه بیشترین خدمات ما در بحث پروژهها در بخش دیشموک انجام شده، افزود: سال 95 بیش از 14 میلیارد ریال پروژه در زمینه کاهش تلفات برق، تبدیل سیم به کابل، اصلاح و بهینه سازی و تأمین روشنایی در این بخش اجرا شده است.
مدیریت شرکت توزیع برق کهگیلویه با بیان اینکه ما هم دلسوز مردم هستیم و شرایط مضیقه مالی آنها را درک میکنیم، گفت: پرسنل برق ناحیه شبانه روزی در حال انجام خدمات به مردم به ویژه در بخش دیشموک هستند و از هیچ تلاشی کوتاهی نمیکنند.
وی با بیان اینکه الگوی مصرف برق در فصل زمستان در سراسر کشور یکسان محاسبه میشود، عنوان کرد: الگوی مصرف در فصول سرد سال 100 کیلو وات است و در 100 کیلو وات اول مصرفی به ازای هر کیلو وات 450 ریال، یکصد کیلو وات دوم 525 ریال، یکصد کیلو وات سوم 1125 ریال، یکصد کیلو وات چهارم 2025 ریال، یکصد کیلو وات پنجم 2325 ریال، یکصد کیلو وات ششم 2926 ریال و در مصرف مازاد بر ششصد کیلو وات به ازای هر کیلو وات 3226 ریال محاسبه میشود.
پرویزی با بیان اینکه یکی از افراد معترض که قبض برق خود را به همراه داشت میزان مصرفش در دو ماه 1960 کیلووات بوده که این مقدار خیلی زیاد است، تصریح کرد: این شخص نتوانسته الگوی مصرف را رعایت کند و خانوادهها با مدیرت مصرف برق خود میتوانند بهای برق مصرفی خود را کاهش دهند.
وی با بیان اینکه با توجه به نبود گاز در این بخشها مردم برای گرم کردن خانهها و طبخ غذا میتوانند از سوختهای ارزانتری مانند نفت و سیلندرهای گاز استفاده کنند، گفت: مشکل نبودن گاز در دیشموک که نباید به پای شرکت برق نوشته شود.
پرویزی با بیان اینکه 4 هزار و 414 مشترک برق در دیشموک وجود دارد، افزود: از این تعداد 2 هزار و 777 مشترک روستایی یک هزار و 637 مشترک شهری هستند.
وی با بیان اینکه مردم این منطقه به هشدارها و تبلیغات گسترده شرکت برق در زمینه رعایت الگوی مصرف کمترین توجهی ندارند، گفت: تاکنون بیش از یک میلیارد و90میلیون تومان در دیشموک فروش برق داشتهایم که میزان وصولی در این بخش 650 میلیون تومان که برابر با 60 درصد مطالبات بوده و طبق آیین نامه وزارت نیرو میزان وصول مطالبات ما باید 95 درصد باشد.
پرویزی به میزان وصول هزینه برق مشترکین درشهرستانهای مختلف پرداخت و گفت: باتوجه به پرداخت نکردن قبوض برق توسط مشترکین دیشموکی در این رده بندی کهگیلویه رتبه ششم و بعد از شهرستانهای گچساران، بهمیی باشت، لنده و بویراحمد قرار دارد.
مدیریت شرکت توزیع برق کهگیلویه با بیان اینکه امسال در شهرستان کهگیلویه بیش از یکصد و 14 میلیارد ریال برق فروخته شده، افزود: میزان وصول مطالبت نزدیک به 90 میلیارد بوده که 77 درصد مطالبات است.
به گزارش تسنیم بخشهای دیشموک و قلعه رئیسی از بخشهای تابعه شهرستان کهگیلویه هستند که متاسفانه تا الان از نعمت گاز طبیعی برخوردار نیستند و با توجه به کوهستانی و سردسیر بودن این مناطق در فصل زمستان مردم این بخشها برای برای گرم کردن خانههای خود با مشکلات زیادی روبرو میشوند.
از آنجا که متاسفانه استفاده از گاز برای این مردم محروم هنوز مهیا نشده و اتمام پروژه های گازرسانی به این دو بخش در بهترین حالت بیش از 2 سال دیگر زمان میبرد، نیاز است که برای تأمین سوخت ارزان این مناطق فکری اساسی شود.
فرماندار شهرستان کهگیلویه با بیان اینکه گازرسانی به بخشهای دیشموک و قلعه رئیسی یکی از طرحهای مهم استان است که نیازمند توجه ویژه است، عنوان کرد: پروژه گازرسانی به دیشموک به همراه شبکههای آن 360 کیلومتر طول دارد که خط اصلی انتقال 80 تا 90 کیلومتر و تا الان 14 کیلومتر آن انجام شده و مابقی در یک مناقصه برگزار میشود.
علی پوزش با بیان اینکه این طرح در سه فاز اجرا میشود، گفت: فاز دوم این پروژه 8 کیلومتر که تا الان 6 کیلومتر آن لوله گذاری شده و فاز اول به طول 6 کیلومتر که از سه راهی طولیان شروع و مراحل مقدماتی انجام شده است.
وی با بیان اینکه مناقصه فاز سوم به زودی برگزار میشود، تصریح کرد: 50 کیلومتر لوله این پروژه تأمین شده و الان هیچ دغدغهای نداریم تامین لوله برای 40 کیلومتر مابقی در خود قرارداد آمده و پیمانکار باید متریال و تجهیزات مورد نیاز را خریداری کند.
پوزش طول شبکه گازرسانی به قلعه رئیسی را 73 کیلومتر و دیشموک را 90 کیلومتر اعلام کرد و افزود: 160 روستا در حریم 15 کیلومتری این 2 شهر گازرسانی میشوند .
فرماندار شهرستان کهگیلویه تصریح کرد: در شهر قلعه رییسی 732 خانوار و در دیشموک 978 خانوار در انتظار گازرسانی هستند .
به منظور صرفه جویی منابع به ویژه برق باید آگاهیهای لازم در زمینه مدیریت مصرف شامل چگونگی استفاده از وسایل برقی در زمان های پیک بار، عایق نمودن ساختمان و استفاده از وسایل برقی کم مصرف به مردم آموزش داده شود و با فرهنگ سازی و اجرای طرحهای آموزشی با اهداف بلند مدت از سوی مسئولان، الگوی صحیح مصرف در جامعه نهادینه شود.
منبع: تسنیم
10