رئیس سازمان فضایی مطرح کرد:

نحوه سفارش ساخت ماهواره "خیام" به روسیه/ ثبت هزینه حدود ۴۰ میلیون دلار/ روسیه بدون هماهنگی با ما نسبت به انتشار اخبار مربوط به ماهواره اقدام کرد

رئیس سازمان فضایی ایران با تأکید بر اینکه ماهواره خیام به سفارش ایران در یکی از شرکت‌های روسی ساخته شده است، گفت: این ماهواره بر اساس پارامترهای تعیین شده از سوی ایران و همچنین نظارت ایران به مرحله ساخت رسید و در ایران نیز ما برای دریافت داده‌های این ماهواره علاوه بر تجهیز ایستگاه‌های فضایی موجود اقدام به تهیه ایستگاه‌های سیار نیز در اقصی نقاط کشور کرده‌ایم.

نحوه سفارش ساخت ماهواره "خیام" به روسیه/ ثبت هزینه حدود ۴۰ میلیون دلار/ روسیه بدون هماهنگی با ما نسبت به انتشار اخبار مربوط به ماهواره اقدام کرد

حسن سالاریه در نشست خبری امروز با اشاره به پرتاب موفق ماهواره "خیام" و قرار گرفتن آن در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین، گفت: این ماهواره یک ماهواره سنجشی با دقت بالا برای استفاده در حوزه‌های مدیریت منابع، معادن، صنایع، خدمات شهری و مرزها و همچنین در حوزه‌های کشاورزی کاربرد دارد.

وی با بیان اینکه این ماهواره قادر است بخش‌های زیادی از نیاز کشور را به لحاظ داده‌های سنجشی تأمین کند، ادامه داد: در سال‌های گذشته کشور در حوزه‌های سنجش از دور دستاوردهای خوبی داشته و برای عملیاتی کردن دانش‌های کشف شده نیاز داشتیم تا در پیک‌های مختلف سنجشی ماهواره‌ای با دقت بالا در اختیار داشته باشیم.

سالاریه با اشاره به همکاری اخیر ایران با کشور روسیه برای دسترسی به ماهواره‌های سنجشی با دقت بالا، یادآور شد: ما این مسیر را ادامه خواهیم داد و در سال‌های آینده قرار است ماهواره‌هایی با دقت بالاتر تولید، پرتاب و مدارگذاری شود تا نیاز کشور مرتفع شود.

روند طراحی و پرتاب ماهواره "خیام"

رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به روند طراحی و پرتاب ماهواره "خیام"، توضیح داد: برای آنکه یک ماهواره سنجشی در مدار قرار گیرد، ابتدا باید سفارش‌گیری صورت گیرد و پس از آن فرایند طراحی سیستمی، طراحی دقیق، ساخت و مدارگذاری ماهواره صورت گیرد و بعد از تزریق ماهواره به مدار و کالیبراسیون آن، تصاویر ارسالی در اختیار محققان قرار گیرد.

سالاریه با بیان اینکه ماهواره "خیام" در اواسط دهه ۹۰ توسط محققان فضایی کشور با توجه به نیاز روز آن زمان تعریف شده بود، ادامه داد: مراحل تحقیقاتی این ماهواره انجام شد و برای اجرایی کردن آن نیاز به دسترسی به ماهواره‌هایی با دقت یک متر بود که این فرایند یک بازه زمانی یک تا دو ساله‌ای را می‌طلبید که پس از انجام مطالعات اولیه و اجرای طراحی مفهومی ماهواره "خیام" مشخصات فنی ماهواره تعیین شد.

وی با تأکید بر اینکه صنعت ماهواره‌سازی به این صورت نیست که بتوان در یک فروشگاهی وارد و آن را سفارش داد، گفت: برای سفارش یک ماهواره نیاز است تا پارامترهایی همچون تعیین مقررات، سیستم‌های مخابراتی، سیستم‌های ارتباطی و سنجشی در پیک‌های مختلف و همچنین کنترل وضعیت و پایداری ماهواره انجام شود.

رئیس سازمان فضایی ایران با بیان اینکه این مراحل در کشور انجام شده است، افزود: در دهه ۹۰ که اقدام به ساخت این ماهواره کردیم شرکت‌های مختلفی در دنیا مورد ارزیابی قرار گرفت که پس از شناسایی این شرکت‌ها در نهایت یک شرکت معتبر سازنده روسی انتخاب شد.

به گفته وی پس از سفارش این پروژه به شرکت روسی، مراحل نظارت بر پروژه در بخش‌های مختلف و همچنین انواع تست‌های آن صورت گرفت و در نهایت این ماهواره به ایران تحویل داده شد و در مدار ۵۰۰ کیلومتری قرار گرفت.  

داده‌گیری از ماهواره "خیام"

سالاریه با اشاره به هزینه‌های ساخت ماهواره "خیام"، توضیح داد: با توجه به وزن و طیف و دقت، قیمت ماهواره‌های سنجشی متفاوت است و این پروژه حدود ۴۰ میلیون دلار برآورد می‌شود.

وی با بیان اینکه تکنولوژی‌های فضایی دائما در حال توسعه است، ادامه داد: از آنجایی که صنعت فضایی دارای رقبای زیادی است، باید شرایط روز و توسعه فناوری در نظر گرفته شود و با توجه به تغییراتی که در قرارداد صورت گرفته، برای اعلام قیمت نهایی باید قرارداد را مورد مطالعه قرار دهیم.

رئیس سازمان فضایی ایران در خصوص داده‌گیری از ماهواره "خیام"، توضیح داد: با توجه به پهناوری کشور در حال حاضر در چهار نوبت از این ماهواره داده‌گیری می‌شود و همچنین فرامین برای برخی عملکردها به این ماهواره صادر می‌شود.

سالاریه با بیان اینکه داده‌های این ماهواره از طریق ایستگاه ماهدشت دریافت می‌شود، ادامه داد: ولی ما در حال تجهیز ایستگاه‌های موجود و همچنین راه‌اندازی ایستگاه‌های جدید در اقصی نقاط کشور به منظور دریافت داده‌های این ماهواره هستیم.

ماهواره "خیام" با وزن ۶۰۰ کیلوگرم هرگز نمی‌تواند جاسوسی باشد، چرا که ماهواره‌های جاسوسی دارای سایز و اندازه مشخص و در مدار مشخص هستند

وی اضافه کرد: همچنین ما ایستگاه سیاری را برای این ماهواره در نظر گرفته‌ایم.

سالاریه با اشاره به توانمندی کشور در ساخت سنجنده‌ها گفت: در حال حاضر نیاز کشور در حوزه سنجشی، طیف یک متر است و صنعت فضایی ایران در ۲ دهه اخیر  بومی‌سازی این صنعت را آغاز کرده و در حال حاضر دانش فنی ساخت سنجنده‌های ۵ تا ۱۰ متر را کسب کرده است.

وی با بیان اینکه ما برای رسیدن به سنجنده‌هایی با دقت یک متر و کمتر نمی‌توانیم منتظر بمانیم، ادامه داد: از سوی دیگر به دلیل اعمال تحریم‌ها نمی‌توانیم ارتباطات بازی با دنیا داشته باشیم؛ از این رو ما نیازمند تامین این ماهواره بودیم.

رئیس سازمان فضایی ایران خاطر نشان کرد: ما بعد از ماهواره "خیام" بومی‌سازی و ساخت سنجنده‌های ۸ تا ۴ و ۵ تا ۲ و در نهایت یک متر و کمتر را در دستور کار داریم.

افشای نابهنگام اخبار "خیام" از پایگاه فضایی روسیه

رئیس سازمان فضایی ایران در خصوص اعتراضات صورت گرفته در زمینه انتشار اخبار ماهواره "خیام" از روسیه و تاخیر ایران در انتشار این اخبار، توضیح داد: بر اساس قرار داد منعقد شده کنترل و نظارت در اختیار ایران است و همچنین ناظران شرکت سازنده از زمان ساخت تا تحویل و پرتاب نیز باید حضور داشته باشند تا به ابهامات پاسخ دهند.

سالاریه اضافه کرد: ما علاقه‌ای نداشتیم تا قبل از داده‌گیری واقعی از ماهواره "خیام" اطلاعاتی منتشر شود، چرا که باید کلیه ایرادات آن مرتفع می‌شد، ولی پایگاه فضایی روسیه بدون هماهنگی با ما نسبت به انتشار اخبار مربوط به ماهواره "خیام" اقدام کرد و بعد از آن ما نیز به طور مناسب اقدام به انتشار اطلاعیه‌هایی در این زمینه کردیم.

وی تاکید کرد: توافق ما این بود که بعد از پایداری ماهواره اخبار آن منتشر شود.

سالاریه همچنین به برخی ادعاها در خصوص جاسوسی بودن این ماهواره اشاره کرد و گفت: ماهواره "خیام" با وزن ۶۰۰ کیلوگرم هرگز نمی‌تواند جاسوسی باشد، چرا که ماهواره‌های جاسوسی دارای سایز و اندازه مشخص و در مدار مشخص هستند.

وی جاسوسی بودن این ماهواره را یک ادعای کودکانه دانست و افزود: خیام یک ماهواره سنجشی، برای کاربرد در حوزه مدیریت منابع، معادن، کشاورزی و محیط زیستی بر اساس استانداردهایی طراحی و ساخته شده است.

به گفته وی، سفارش و قرارداد این ماهواره مربوط به قبل از جنگ اوکراین می‌شود.

سالاریه همچنین در خصوص دلایل اعمال تغییر در متن قرارداد ساخت ماهواره "خیام" توضیح داد: قراردادهای مربوط به حوزه فضایی همواره دستخوش تغییر می‌شود که این امر به دلیل رشد سریع فناوری‌های این حوزه است؛ از این رو قرارداد این ماهواره نیز دائما دستخوش تغییر بود و الحاقیه‌های زیادی به آن افزوده شد.

وی اضافه کرد: در قرار ماهواره تعیین زمان پرتاب بسیار مهم است که تلاش شد این زمان در متن قرارداد تعیین شود.

رئیس سازمان فضایی ایران خاطر نشان کرد: در ۱.۵ سال اخیر تلاش‌های زیادی برای نهایی شدن قرارداد صورت گرفته و حدود ۳۰۰ ساعت جلسه با طرف روس برای مشخص شدن پارامترهای ماهواره "خیام" برگزار شده است.

پرتابگر خارجی

سالاریه به دلایل انتخاب پایگاه سایوز اشاره کرد و گفت: ساخت ماهواره "خیام" با طراحی مفهومی و تعیین پارامترهای محققان ایرانی به شرکت خارجی واگذار شد و در کلیه مراحل بعد از ارسال مدارک و اسناد به ما و تایید آن به مرحله نهایی و پرتاب رسید.

رئیس سازمان فضایی ایران خاطر نشان کرد: وقتی که این ماهواره به مرحله پرتاب رسید، شرکت سازه پایگاه فضایی دیگری را برای پرتاب به ما پیشنهاد کرد، ولی ما قبول نکردیم.

وی با بیان اینکه ما پایگاه سایوز را برای پرتاب ماهواره "خیام" انتخاب کردیم، اضافه کرد: این پایگاه در سال‌های اخیر شکستی در پرتاب‌های خود نداشته است.

رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به توان کشور روسیه در حوزه فضایی، اظهار کرد: این کشور اولین کشوری است که پرتاب ماهواره و اعزام فضانورد را داشته و بسیاری از کشورهای پیشرو از تجارب روسیه برای توسعه صنعت فضایی خود الگوبرداری کرده‌اند.

منبع: ايسنا
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 30
  • ناشناس
    3

    با توجه به اخبار سراسر دروغ قبلی هر چی بگی بی فایده واز نظر من ادامه دروغ های قبلی است . لطفا سکوت ....

    نظرات شما -
    • ناشناس
      13

      تو دیگر چقدر پرتی چون از اول نگفتند ما ساختیم و فقط گفتند کنترل و بهره بری آن برای ایران هست

    • ناشناس
      1

      وقتی میکن بومی ، بومی ما روسی است ؟ از دروغ حمایت نکن .

    • حسین
      0

      صداقت روسها بیشتر از شماست....چه پزی هم دادید این چند روز....

    • ناصر
      0

      هنوز پز پراکنی های اقایون در خصوص تسخیر فضا تو همین سایته....وقاحت و پر رویی هم حدی داره...

    • ناشناس
      0

      خخخخه سایتها را برای امتال تو گفتند و نه مقام رسمی!!!

  • دانا
    0

    گوش فلک را کر کردید و گفتید صفر تا صد به دست متخصصان داخلی ساخته شده است چقدر دروغ چقدر اهانت به شعور مردم مثل ساخت خودرو تما م ایرانی

  • ناشناس
    0

    بازهم عجله کردید ..ما که این دروغها را زیاد شنیدیم ولی این شبکه های معاند و ضد انقلاب برای ماه ها سرتیتر خبری داغ دارند

  • محمود
    0

    واقعا خجالت داره چی را میخواید ثابت کنید.می گفتید ساخت حوزه علمیه قم است.

  • محمدایمان
    0

    واااااا یعنی چی واقعا برادرا
    مگه نکفتید بومی و صفرتاصد ساخت ایرانه آقا یعنی چی حالا میگید روسیه ساخته و ما فقط وایسادیم نگاه کردیم و با افتخار هم میگید نظارگر بودیم ول کنید اقاجان دیگه

  • ناشناس
    0

    برادر پوتین

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      ارباب پوتین ، نه برادر پوتین

  • ناشناس
    0

    واقعا من هنوز در شوکم که چطور دروغ به این بزرگی را به مردم گفتند مگه نمی‌گفتند ساخت ایرانه وقیح تر از این آخوندها خودشان هستند با افشای این دروغ به نظر بنده ساخت سایر ماهواره در ایران نیز دروغ اخوندیست

    نظرات شما -
    • ناشناس
      7

      حالا کی گفت؟ کدام مسوولی گفت ما ساختیم؟
      اول آدرسش رو بده بعد بیا بگو

  • ناشناس
    0

    خبر فوری دیدی که خبرای قبلیت دروغ بود؟ زیر آن خبرای دروغ هم یک سری کامنت نویس مزد بگیر دایمی به به به و چه چه مشغول بودن و با جهالت وبیسوادی کامل مشغول تحریف واقعیتها و دروغ نویسی

  • ناشناس
    0

    قابل توجه کسانیکه پرتاب این ماهواره را نشان دهنده پیشرفت ایران می‌دانستند وآن را در چشم مخالفین خود فرو می‌بردند و مخالفان را اجنبی پرست و مزدور خارجی می‌نامیدند اینها الان کجایند بیایند جواب بدند و توهین‌های که کردند حداقل عذرخواهی کنند

  • ناشناس
    0

    به خدا برای هر بیت اطلاعات؛باید دستور از کرملین بیاد .

  • ناشناس
    0

    فردا اگه شنیدید سفارت کره شمالی اعلام کرد ساخت موشک شهاب ۳ به سفارش ایران و ساخت کره است زیاد تعجب نکنید

  • 0

    احتمالا این قرارداد محرمانه بوده و قرار بوده ساخت ماهواره بنام ایران تمام بشه ولی روسیه اینقدر وقیحه که آبروی کشور دوست خودرا نزد ملت آن برد و آنها را رسوا کرد

  • ناشناس
    0

    پول دادن روسیه پرچم ایران رو زده رو ماهواره. تازه پول هم شاید نداده باشند، تهاتر کردند.

  • ناشناس
    0

    تو این مملکت کسیم مونده بره ماهواره بسازه ؟هرچی مخ بود روفراری دادن باافتخارگفتن برین, مگه فاطمه سپندی سرکوچه بیاد ماهواره بسازه

  • ناشناس
    0

    زرر نزن فقط گفتید ما یک ماهواره میخوایم که بادی در جهان در کنیم.روسیه سیاهه ماهواره ها از انواع فرستاد و شما با توجه به قیمت گفتید این بهترین است .روزی در نفتی نوعی شیر سر چاهی نیاز بود .شرکتی انگلیسی شیری ارائه داد که رد شد چون با مشخصات شیر قبلی متفاوت بود. همان شرکت دوبار نوشت این همان شیر است با کاردهی بهتر و تغییراتی در طراحی که گفته شد همین را میخوایم.ایران طراح قابلمه است.

  • ناشناس
    0

    الان ایشون نباید استعفا بدهد ؟ دیگه چه کار باید بکنه که مستحق استعفا باشه !

  • ناشناس
    0

    دم خروس دروغ های پروپکانی توسط شرکت سازنده روسی عیان شد.

  • ناشناس
    1

    پول سفارش از ایران ، استفاده در جنگ اکراین از ارباب

  • ناشناس
    0

    جالب اینکه در خبرگزاری مشرق خوندم یکی از گماشته های رئیسی میگفت ماهواره خیام دردولت رئیسی ساخته شده است وقاحت در این حد

  • حسینی
    0

    تمام ماهواره ها و ماهوار بر و موشک های ما روسی هستند . اخه شما کجا ماهواره کجا ؟! 44 ساله دروغ می گویید . مردم فهمیدند ...

  • همه جان و تنم، وطنم
    0

    چندتا مطلب:
    ۱. توسعه دانش فضایی کشور مایه افتخار ماست.
    ۲. ولی چطور ما میتوانیم ناظر ساخت چیزی باشیم که توان ساختش را نداریم؟ باورش سخت است که ما ناظر کار روس ها در ماهواره سازی باشیم.
    ۳. اینکه چرا روس ها بدون هماهنگی و عجولانه خبر را منتشر کردند کاملا معلوم هست... بهم زدن مذاکرات نهایی برجام

  • ناشناس
    0

    بازم که آبروریزی کردید! پروژه آبروریزی مستعان تکرار شد!!!

  • متین
    0

    مسئولین ما به دروغگویی عادت دارن فکر کردن همه سیاستمدارا عین خودشونن

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها