معاون اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی:

 صدور چک در وجه حامل از ۲۲ آذر ممنوع است

یک مقام بانک مرکزی گفت: از 22 آذر ماه صادرکننده چک ملزم به ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد و دریافت‌کننده چک هم به موظف اخذ استعلام و تطبیق اطلاعات چک با اطلاعات درج شده در این سامانه است.

 صدور چک در وجه حامل از ۲۲ آذر ممنوع است

آمنه نادعلی زاده، در برنامه صبح به‌خیر ایران درباره اصلاحیه قانون جدید چک، اظهارداشت: این قانون یک اصلاحیه روی قانون قبلی است و رویکرد این قانون به اقدامات پیشینی است در حالی که قانون قبلی اقدامات پسینی را مدنظر قرار داده بود.

وی افزود: در قانون صدور چک وقتی چک برگشت خورد روال‌های حل اتلاف دیده شد بود اما در این اصلاحیه از زمان تخصیص چک تا صدور چک توسط مشتری، تمهیداتی اندیشیده شده که بتواند تعدد صدور چک بلامحل را کاهش داد. این قانون همچنین اهداف مبارزه با پولشویی را پیگیری می‌کند و تمهید جدید دیگری که در این قانون اندیشیده شده بسترسازی برای صدور چک الکترونیکی است.

معاون اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی تصریح کرد: ضوابطی برای دارندگان چک‌های برگشتی وضع شده اعم از اینکه این افراد نمی‌توانند دست چک دریافت کنند، به راحتی افتتاح حساب کنند و تسهیلات و ضمانت‌نامه دریافت کنند.

* صادرکنندگان چک ملزم به ثبت اطلاعات در سامانه صیاد می‌شوند

وی ادامه داد: در ماده 21 مکرر این قانون به عملیات صدور چک اشاره می‌کند و صادرکننده چک را ملزم به تکمیل عملیات صدور چک با ثبت در سامانه صیاد می‌کند. به عنوان مثال من به عنوان صادرکننده چک برگی را برای شما صادر می‌کنم و بعد از آن ملزم هستم همان اطلاعاتی را که روی برگه چک صادر نوشته‌ام را در سامانه صیاد ثبت ‌کنم.

* امکان دسترسی به سامانه صیاد به وسیله اینترنت بانک و اپلیکیشن‌های پرداخت

نادعلی درخصوص نحوه ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد، گفت: دسترسی به سامانه صیاد به این صورت است که دارنده دسته چک باید به بانک مربوطه مراجعه کند و بانک راه‌های دسترسی به سامانه صیاد را از طریق سامانه‌های نوین مانند بانکداری الکترونیک یا اپلیکیشن‌های پرداخت در اختیار مشتریان خود قرار می‌دهد.

وی اضافه کرد: بعضی اپلیکیشن‌ها گزینه‌ای با عنوان ثبت چک صیادی و مدیریت چک دارند. زمانی که این اپلیکیشن‌ها رونمایی رسمی شوند، دارندگان چک در جریان فرایند ثبت آن قرار می‌گیرند.

معاون اداره اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی با بیان اینکه در کنار صادرکننده چک، دریافت کننده چک هم وظایفی دارد، گفت: یکی از این وظایف گرفتن استعلام از سامانه صیاد است. دریافت‌کننده چک از طریق خدمات نوین بانکی و یا اپلیکیشن‌ها باید به این سامانه دسترسی داشته باشد و مطمئن شود این چک برای او در سامانه ثبت شده و اطلاعات درج شده روی چک با اطلاعات ثبت شده در سامانه صیاد مطابقت داشته باشد، دریافت‌کننده چک می‌تواند اطلاعات درج شده در سامانه صیاد را تایید کند.

* محدودیت سامانه صیاد برای دارندگان چک برگشتی

وی در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان با این روش از سابقه صادرکننده چک کسب اطلاع کرد، گفت: ممکن است مردم بپرسند چرا باید ثبت الکترونیکی چک داشته باشیم؟ دقیقا به همین منظور صادرکننده و دریافت کننده چک باید در سامانه صیاد اطلاعات را ثبت کنند. اگر چک برگشت بخورد دیگر به دارنده چک اجازه ثبت اطلاعات در سامانه صیاد داده نمی‌شود و وقتی این امکان برای وی وجود نداشته باشد، دیگر نمی‌تواند چک جدیدی را صادر کند.

* صدور چک در وجه حامل از 22 آذر ممنوع است

نادعلی با بیان اینکه در ماده 21 مکرر این قانون صراحتا قید شده صدور چک در وجه حامل از 22 آذر ماه ممنوع است و چک باید در وجه ذینفع مشخصی صادر شود،‌گفت: در سامانه صیاد هم حتما باید نام دریافت کننده چک قید شود؛ البته ذینفع یا دریافت کننده چک می‌تواند در سامانه صیاد به ذینفع مشخص دیگری این چک را منتقل کند.

* بانک مرکزی تعیین سقف اعتباری برای دارندگان دسته‌چک را با تامل انجام می‌دهد

معاون اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی در پاسخ به سوالی درباره تعیین سقف اعتباری متفاوت برای دارندگان دسته‌چک اظهارداشت: در قانون جدید سقف اعتباری مشخصی برای هر فرد در نظر گرفته شده و این مستلزم ایجاد روال‌های اعتباری است و بانک مرکزی هم در حال ایجاد بسترهای لازم برای اجرای آن است. اما این کار باوجود اینکه مزایای زیادی خواهد داشت، می‌تواند خیلی سختگیرانه باشد و مشکلات عدیده‌ای هم ایجاد کند. به همین دلیل بانک مرکزی سعی می‌کند با تامل بیشتری وارد فاز این بخش از قانون شود. ان‌شاالله به‌زودی با رتبه‌بندی مشتریان در زمان تخصیص چک مواجه خواهیم بود.

* چک الکترونیک نافی چک فیزیکی نیست

وی درباره چک الکترونیک هم گفت: این چک متفاوت از چک‌ فیزیکی نیست تنها تفاوت این است که فیزیک از چک گرفته می‌شود و با امضای الکترونیک به چک الکترونیک اعتبار داده می‌شود. اما این یک محصول خواهد بود که در سبد محصولات بانکی قرار می‌گیرد و اگر مشتری تمایل داشته باشد می‌تواند از چک الکترونیک استفاده کند.

منبع: فارس

66

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 6
  • کاهشی
    0

    چک دادم طرف عمل نکرد چک پاس نمیکنم چرا باید حسابم بسته بشه رو چی حسابی ،

    نظرات شما -
    • محمد
      0

      تا عمل نکرده نباید چک بدی ، ناقلا

  • مهدی
    0

    برید جلوی اختلاس و فساد داخل حکومت و خودتون رو بگیرید ،کاسبی و داد و ستد مردم رو سخت میکنید .اگه وضع اقتصاد و کاسبی اینطوری باشه گل بگیرید در بانک هارو تا اصلا چکی برگشت نخوره .وضع اقتصادی رو درست کنید همه چی درست میشه

  • حسین
    0

    تازمانیکه مسئولان مملکت به قانون اهمیت ندهندوفقط قانون روبرای مردم بخوان هرچه قدرهم تبصره ماده اضافه کنند.هیچ چیزی تواین مملکت درست نمیشه .مثل دادگاه روحانیت ،مستقل نبودن دادگستری ،دونیروی مسلح(سپاه وارتش)،شورای شهروازهمه بدترتغییرخودسرانه بندوتبصره قاتوت توسط سیاسیون محترم.مویدباشین

  • .
    0

    یک دفعه حساب جاری و داشتن دسته چک را در ایران ممنوع کنید و همه را راحت. مرد حسابی اگر کشور صاحب داشت و با دنیا سازش و در صلح و ارامش و ارتباط مناسب بود . دیگه نیازی به این دنگ و فنگ ها نبود و کار مردم طبق روال عادی انجام می شد. باز هم به جای معالجه درد و علت ان رفتید سراغ معلول و چک بی محل. وقتی اقتصاد زمین گیر شده و دنیا با ما ارتباط ندارد و حتی دزدان دریایی هم با ترس و لرز با ایران معامله می کنند. بهتر از این نمی شود.

  • sk
    0

    وقتی به کارمند بانک برای افزایش کار حساب افراد کارانه میدهند ولی برای چک برگشتی از اون کارمند کارانه کم نمی کنند این مشکلات به بار میاد ... کارمند بانک میگه برو چک بگش به من ربطی نداره فقط بیا 20 میلیون بخوابون تا دسته چک ترو برات تمدید کنم .... و به بقیه اش دیگه کاری نداره ..... این مشکل توسط بانک ها بوجود اومده و روز به روز هم بیشتر میشه ... چون کاردان نیستند .... دنیا نرخ بهره رو زیر یک میاره ولی .. بانک های ما با افزایش نرخ بهره که یهودیها انجام میدهند .... می خواد رشد اقتصادی به بار بیاره که 40 ساله این کار غلط رو انجام میده و هنوز هم به اشتباهش پی نبرده......

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها