کشف کوزه سکههای روم باستان در محوطه شهر باستانی آیزانوی
باستانشناسان پس از خارج کردن کوزه، آن را برای بررسیهای دقیقتر به آزمایشگاه منتقل کردند.

باستانشناسان پس از خارج کردن کوزه، آن را برای بررسیهای دقیقتر به آزمایشگاه منتقل کردند. نتایج نشان داد که همهی سکهها به سدهی پایانی جمهوری روم تعلق دارند؛ یعنی دوران حکومت نخستین امپراتور روم، آگوستوس. بر روی بسیاری از سکهها چهرههایی چون ژولیوس سزار، بروتوس (قاتل سزار)، مارک آنتونی و خود آگوستوس نقش بسته است.
همچنین سکههایی با نقش چهرۀ آگریپا، یار نزدیک و داماد آینده آگوستوس، دیده میشود که در سال ۳۸ پیش از میلاد زمانی که فرماندار گال (فرانسه امروزی) بود ضرب شدهاند. در واقع این گنجینه مانند یک «آلبوم سکه» است؛ مشابه آلبوم عکس اما در دنیای سکهشناسی.
پروفسور الیز اوزر، سرپرست کاوش، احتمال داده که این سکهها متعلق به یک افسر نظامی رومی بوده و توسط او پنهان شدهاند. او میگوید: «یکی دو عدد از سکههای موجود در این مجموعه، از ارزش بالاتری برخوردارند. بررسیها نشان میدهد که بیشتر این سکهها در ضرابخانههای جنوب ایتالیا ضرب شدهاند. اینها خاصترین سکههای نقرهای هستند که در سالهای اخیر کشف شدهاند.»
شهر آیزانوی که قدمت سکونت در آن به حدود ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد بازمیگردد، روزگاری بخشی از پادشاهی آتالید در پرگامون بود که در سال ۱۳۳ پیش از میلاد توسط آخرین پادشاهش، آتالوس سوم، به جمهوری روم واگذار شد.
شکوفایی این شهر در سدههای دوم و سوم میلادی رخ داد؛ زمانی که بناهای باشکوهی چون حمامهای عمومی، بازار بزرگ و مجموعهای منحصربهفرد از تئاتر و استادیومی با ظرفیت ۳۳۵۰۰ نفر در آن ساخته شد. معبد زئوس در آیزانوی که ساخت آن در اواخر سده اول میلادی در زمان امپراتور دومیتیان آغاز شد، امروزه سالمترین معبد باستانی باقیمانده در آناتولی به شمار میرود.