سرزمینی که میزبان مرگبارترین و مخوف ترین بیماری های تاریخ است

در سال‌های اخیر و پس از شیوع پاندمی کرونا بیشتر توجه‌ها متوجه چین و شرق آسیا وبیماری‌های تنفسی و ویروسی مرتبط با این مناطق شد و قاره آفریقا به عنوان منشا یک سری از ویروس‌های مرگبار به فراموشی سپرده شد. غافل ازاینکه در چند دهه اخیر یک سری از مرگبارترین پاندمی‌ها از این قاره سرچشمه گرفتند.

سرزمینی که میزبان مرگبارترین و مخوف ترین بیماری های تاریخ است

چندین بیماری ویروسی در آفریقا شایع است که برخی از برجسته ترین آن‌ها می‌توان به ابولا، ماربورگ، تب دره ریفت و اچ آی وی اشاره کرد.

ابولا و ماربورگ تب ‌ای خونریزی دهنده بسیار کشنده هستند، در حالی که تب دره ریفت می‌تواند هم در انسان و هم در حیوانات باعث بیماری شود. اچ‌آی‌وی (ایدز) یک نگرانی عمده برای سلامت عمومی به‌ویژه در جنوب صحرای آفریقا است. در این مطلب بیشتر به این بیماری‌ها که منشا در آفریقا دارند می‌پردازیم.

ابولا

ابولا که با نام‌های بیماری ویروس ابولا (EVD) و تب خونریزی‌دهنده ابولا (EHF) نیز شناخته می‌شود، یک تب خونریزی‌دهنده ویروسی در انسان و سایر پستانداران است که توسط ویروس‌های ابولا ایجاد می‌شود. علائم این بیماری معمولا بین دو روز تا سه هفته پس از عفونت شروع می‌شود. اولین علائم اغلب تب، گلودرد، درد عضلانی و سردرد است. این علائم معمولا استفراغ، اسهال، بثورات پوستی و کاهش عملکرد کبد و کلیه را به دنبال دارند که در آن زمان برخی از افراد شروع به خونریزی داخلی و خارجی می کنند. ابولا برای ۲۵ تا ۹۰ درصد مبتلایان مرگبار است. به طور متوسط حدود ۵۰ درصد مرگ‌های ناشی ازاین بیماری اغلب به دلیل شوک ناشی از از دست دادن مایعات است و معمولا بین شش تا ۱۶ روز پس از ظهور اولین علائم ابولا رخ می‌دهد.

ماربورگ

ویروس ماربورگ یک فیلوویروس (ویروسی که تب‌های خون ریزی دهنده ایجاد می‌کند) است که می‌تواند یک تب خونریزی دهنده ویروسی شدید و اغلب کشنده به نام بیماری ویروسی ماربورگ (MVD) ایجاد کند. این یک ویروس مشترک بین انسان و دام است، به این معنی که از حیوانات به انسان سرایت می کند و ارتباط نزدیکی با ویروس ابولا دارد. ویروس ماربورگ در درجه اول از طریق تماس با حیوانات آلوده و خون یا مایعات بدن افراد آلوده گسترش می یابد.

تب دره ریفت

تب دره ریفت (RVF) یک بیماری ویروسی در انسان و دام است که می تواند علائم خفیف تا شدید ایجاد کند. علائم خفیف ممکن است عبارتند از: تب، دردهای عضلانی و سردرد که اغلب تا یک هفته طول می‌کشد. علائم شدید ممکن است شامل موارد زیر باشد: از دست دادن بینایی که سه هفته پس از عفونت شروع می شود، عفونت‌های مغزی که باعث سردرد و گیجی شدید می شود، و خونریزی همراه با مشکلات کبدی که ممکن است در چند روز اول رخ دهد. کسانی که خونریزی دارند تا ۵۰ درصد احتمال مرگ دارند.

اچ آی وی (ایدز)

ویروس‌های نقص ایمنی انسانی (HIV) دو گونه از لنتی ویروس (زیرگروهی از رتروویروس ها) هستند که انسان را آلوده می کنند. با گذشت زمان، آن‌ها باعث سندرم نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) می شوند، وضعیتی که در آن نارسایی پیشرونده سیستم ایمنی اجازه می‌دهد تا عفونت‌های فرصت طلب و سرطان‌های تهدید کننده زندگی رشد کنند. بدون درمان، میانگین زمان بقا پس از عفونت با HIV ۹ تا ۱۱ سال تخمین زده می شود. این بیماری درمان ندارد ولی می ‌تواند با داروهای ضد ویروسی کنترل شود.

مالاریا

مالاریا یک بیماری انگلی است. این انگل از طریق نیش پشه‌های آلوده (پشه‌های آنوفل)، به انسان انتقال می‌یابد. افراد مبتلا به مالاریا، معمولا دارای این علائم هستند: احساس ناخوشی و تهوع شدید، تب بالا، لرز. هر ساله، نزدیک به ۲۱۰ میلیون نفر به مالاریا مبتلا می‌شوند و حدود ۴۴۰ هزار نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست می‌دهند. عمده‌ افرادی که بر اثر ابتلا به این بیماری از دنیا می‌روند، کودکان خردسال در آفریقا هستند.این بیماری در مناطق دارای آب و هوای معتدل شایع نیست؛ با این حال، مالاریا در نواحی گرمسیر و نیمه گرمسیر رایج است. مسوولان بهداشت جهانی، در حال تلاش هستند تا میزان بروز مالاریا را با توزیع پشه بند کاهش دهند؛ بدین صورت که این پشه بندها افراد را در حالیکه خوابند، در برابر نیش پشه محافظت می‌کنند.

منبع: همشهری
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 2
  • ناشناس

    ایکاش همشون از قید این حیات برزخی خلاص بشون مثل بنده که درگیر بیماری هستم و هزاران غم و غصه دارم !

  • ناشناس

    اون قاره بخاطر درب‌وداغون بودنش دهه‌ها است که تبدیل شده به آزمایشگاه ویروس‌های ساخته‌ی بشر