دیپلمات پیشین:
مصر بعد از قطع روابط ایران و عربستان جرات نمیکرد با ایران ارتباط برقرار کند
یک دیپلمات پیشین میگوید: مصر یکی از کشورهایی است که بعد از قطع روابط ایران و عربستان جرات نمیکرد با ایران ارتباط برقرار کند، اما امروزه تلاشهایی را در برقراری ارتباط انجام میدهد.
عبدالرضا فرجی راد، در تحلیل خود از سفر رئیسجمهور به اندونزی اظهار داشت: اندونزی کشور مهمی در منطقه شرق آسیا است و در میان کشورهای مسلمان نیز پرجمعیتترین کشور مسلمان است.
بخشهایی از گفت و گوی فرجی راد را در ادامه میخوانید:
نکته مهم این است رشد و توسعه اندونزی بسیار سریع است و براساس محاسبات جزو ۴ قدرت اقتصادی جهان خواهد شد. همچنین ظرفیت بسیاری در زمینه توسعه دارد، کشوری که روزی فقیر بود طی دو دهه اخیر توانسته به این سطح از پیشرفت برسد و وضع رفاه و معیشت مردم بهبود یابد، چقدر خوب است ما هم بتوانیم از این تجربیات استفاده کنیم.
با توجه به ظرفیتهای موجود، روابط اقتصادی و تجاری کشور هم میتواند گسترش یابد، اندونزی کالاهایی تولید میکند که ما میتوانیم برخی از این کالاها را که برای ورود محدودیت داریم، استفاده میکنیم. همچنین اندونزی به دلیل تولیداتی که سالهای اخیر داشته مصرف نفت آن افزایش یافته طبیعتا میتواند یکی از خریداران نفت ما باشد.
به نظر میرسد بهبود روابط میان ایران و عربستان، بر سفر رئیس جمهور به اندونزی نیز تاثیر مثبت داشت، کشورهای مسلمان و به ویژه اندونزی بعد از برقراری روابط ایران و عربستان با دست بازتری میتوانند با ایران کار کنند، افرادی در داخل هیات حاکمه اندونزی وجود دارند به ویژه شخص وزیر خارجه این کشور که علاقهمند به گسترش روابط با ایران هستند.
اگر از سفر به اندونزی به درستی بهرهبرداری و برنامه ریزی شود میتواند گشایشی در روابط اقتصادی کشور باشد، ما با برخی از کشورهایی که ارتباط داشتیم بعد از قطع روابط ایران و عربستان، روابط مان با آنها نیز کمرنگ شد که یکی از آنها مالزی است که میتوانیم دوباره این روابط را تقویت کنیم.
برقراری روابط باید سیاستی داشته باشد و این سیاست یک مرکز ثقل دارد اگر رعایت شده و ما ملاحظهاش را داشته باشیم سایر موارد هم مثبت تلقی میشود، در واقع اگر امیدهایی که در برقراری روابط با حوزه خلیج فارس ایجاد شده را حفظ کرده و توسعه دهیم با سایر کشورها هم بهتر میتوانیم کار کنیم.
اما اگر این رابطه صدمه بخورد و یا در رقابت ژئوپلیتیک سنتی باشد، حذف یکدیگر دوباره به این روابط آسیب میزند، در همین راستا کشورهای جهان سوم و مسلمان به این نتیجه رسیده اند رابطه خوب ایران و عربستان ادامه مییابد.
مصر یکی از کشورهایی است که بعد از قطع روابط ایران و عربستان جرات نمیکرد با ایران ارتباط برقرار کند، اما امروزه تلاشهایی را در برقراری ارتباط انجام میدهد؛ بنابراین باید دقت داشته باشیم این مرکز ثقل به هم نخورد.
طبیعتا آمریکا از این گشایش ایران در روابط با شرق دور، همسایگان، عربستان و... دلخور است، اگر چه نوعی ثبات در منطقه وجود دارد، اما در مجموع زمانی که تحریمها وجود دارد و آمریکا هم میخواهد به ایران فشار آورد، از این تحولات مثبت به نفع ایران خوشش نمیآید لذا هر چه روابط را حفظ کرده و توسعه دهیم به ضرر سیاستهای آمریکاست.
خدایا چه خرایی دیپلمات شدند .