از همراهی وزارت اطلاعات تا برخوردهای سلیقه‌ای پلیس با گردشگران

از همراهی وزارت اطلاعات تا برخوردهای سلیقه‌ای پلیس با گردشگران

در دهمین گردهمایی راهنمایان گردشگری که به مناسبت روز جهانی راهنمای تور برگزار شد، با اشاره به همراهی‌های قابل توجه وزارت اطلاعات تأکید شد: کلیتِ نیروی انتظامی به سمت بدرفتاری با گردشگران به ویژه خارجی‌ها نیست.

به گزارش ایسناریال دهمین گردهمایی راهنمایان گردشگری که ازسوی جامعه راهنمایان ایران‌گردی و جهان‌گردی در موزه دوران اسلامی ترتیب داده شده بود، با برگزاری نشست‌ تخصصی به منظور برقراری ارتباط با تشکل‌های خصوصی، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، نیروی انتظامی و سایر دستگاه‌های دخیل در این حوزه همراه بود.

راهنمای گردشگری یک فضیلت است

مرتضی رحمانی موحد در این مراسم گفت: راهنما یک فضیلت و جایگاه ارزشمندی در سبد گردشگری و زنجیره خدمات گردشگری است که با نگاه اخلاقی به نام امانت‌داری در بستر توسعه صنعت گردشگری تأثیرگذار است.

وی ضمن تبریک روز جهانی راهنمایان گردشگری اظهار کرد: ما در بستر گردشگری نیازمند تعدادی بیشتر و با کیفیت متفاوت‌تر از این نوع برنامه‌ریزی‌ها هستیم تا این صنعت نقش‌اش را به خوبی و منسجم ایفا کند.

رحمانی موحد ادامه داد: تنها راه موفقیت آن است که در یک مجموعه به هم پیوسته همکار و پشتیبان به این صنعت نگاه کنیم تا در این حالت سیاست‌ها تنظیم شود و فعالیت‌های تعریف ‌شده نتیجه‌بخش باشد.

او سپس به اقداماتی که برای تثبیت جایگاه راهنمایان گردشگری انجام شده اشاره کرد و افزود: به‌روز شدن آیین‌نامه راهنمایان گردشگری و تنظیم دستورالعمل اجرایی آن از جمله اقداماتی بوده که می‌تواند ضمن توزیع نیروی انسانی، به ارتقاء کیفی آموزش کمک کند. در همین راستا نیز کمیته آموزشی تشکیل شده است.

وی همچنین اظهار کرد: در کنار این فعالیت‌های تقویمی، ما با چالش‌هایی در حرفه راهنمایان گردشگری مثل بلاتکلیفی شغل آن‌ها و یا فعالیت افراد غیرمجاز مواجهیم که برنامه‌ریزی‌های مشترکی برای ساماندهی این وضعیت در حال انجام است.

رحمانی موحد تأکید کرد: باور ما بر این است که جایگاه و مسئولیت راهنمایان گردشگری به قدری حائز اهمیت است که باید کمک کنیم که با هم این صنعت و برنامه‌ریزی در آن را به نتیجه برسانیم.

قرارداد راهنمایان بررسی شود

مسعود عبداللهی رئیس هیأت مدیره جامعه راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی در ادامه این مراسم از معاونت گردشگری درخواست کرد قرارداد راهنما با تورگردان‌ها بررسی و اصلاح شود چرا که تا وقتی راهنما قرارداد رسمی نداشته باشد هیچ کاری نمی‌تواند انجام دهد.

او همچنین به برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای ارتقاء دانش راهنمایان گردشگری اشاره کرد و افزود: ما در هر حوزه‌ای به تعامل نیاز داریم مانند تأمین امنیت گردشگر که خوشبختانه ناجا در این زمینه بسیار همراه بوده و ما امیدواریم در آینده همکاری‌های بیشتری برای صدور مجوزهای تردد گردشگران صورت گیرد.

عبداللهی گفت: جامعه تورگردانان تاکنون به صورت تخصصی فعالیت کرده و ما ترجیح می‌دهیم با همین شیوه به کار خود ادامه دهد تا پلی باشیم بین راهنمایان قدیم و جدید چرا که حفظ وحدت و دوری از تفرقه‌انگیزی برای ما اهمیت بیشتری دارد.

ایران‌هراسی درونی از بین رفته است

ابراهیم پورفرج، رئیس جامعه تورگردانان ایران نیز در سخنانی اظهار کرد: چندین عامل باعث توسعه پایدار گردشگری می‌شود که یکی از آن‌ها راهنمایان تور است. در صنعت گردشگری ما به کمیّت خیلی توجهی نداریم. مثلا در حال حاضر ۳۷۰۰ آژانس مسافرتی در کشور داریم که فقط ۱۵۰ آژانس در تورآوری فعال هستند. این تعداد می‌تواند در آینده به ۲۰۰ واحد افزایش پیدا کند، چرا که ما از سال ۷۵ با سه آژانس جامعه را تأسیس کردیم. ولی مسئله ما اضافه شدن این جمعیت نیست. همان طور که دنبال راهنمایانی صاحب علم و دانش و فرهنگ هستیم که ایران را بشناسند و کسانی که با ذهن منفی وارد می‌شوند را با ذهنیتی مثبت روانه کشورشان کنند.

او تأکید کرد: راهنمای گردشگری نماینده ۸۰ میلیون نفر جمعیت ایران است. آن‌ها هستند که می‌توانند اثبات کنند آنچه گردشگر تا الان درباره ایران شنیده درست نبوده است. اگر راهنما متوجه این نقش مهم در توسعه گردشگری شود، عاشقانه و با مطالعه این کار را انجام می‌دهد.

پورفرج سپس به همراهی دستگاه‌های امنیتی با گردشگری اشاره کرد و افزود: در هیچ یک از گردهمایی‌های مشترک ما هیچ نهاد و سازمانی نیست که با گردشگری مخالف باشد. هر چند اشکالاتی وجود دارد، مسائل قابل حل است. به طور نمونه طی یکی، دو سال اخیر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بسیار با ما همراه و روابط صمیمی بوده است.

وی همچنین گفت: یکی از نهادهایی که می‌توانست با گردشگری مخالفت کند وزارت اطلاعات بود، ولی در تمام این دوران واقعا همکاری مثبتی داشت. حتی در شرایطی که بسیاری از وزارتخانه‌ها به ما سخت می‌گرفتند وزارت اطلاعات با ما همکاری می‌کرد. این روابط با پلیس مهاجرت نیز برقرار است. در واقع آن ترس و ایران‌هراسی که درون خودِ ما وجود داشت از بین رفته است.

راهنمای گردشگری کیمیاگر است

رئیس جامعه تورگردانان ایران همچنین با اعتراض به برخی سیاست‌های سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری که سرمایه سرمایه‌گذاران را به مخاطره انداخته است، افزود: میراث فرهنگی وظیفه دارد مجوزهای ما آژانس‌دارها را به عنوان سرمایه‌گذار، طولانی‌مدت صادر کند. حالا هر کسی که تخلف کرد، می‌تواند کارشناسی و مجوز آن را باطل کند. مگر می‌توان اعتبار سرمایه‌گذاری را یک‌ساله تأمین کرد. این اصلا در نظر خارجی‌ها قابل اعتماد نیست. یک‌بار برای همیشه این موضوع را به دولت ببرید و تکلیف‌اش را روشن کنید.

سلامی، رئیس دفتر بررسی و همکاری‌ها در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز در ادامه گفت: یکی از موضوعاتی که در خارج از مرزها روی آن کار می‌کنند ایران‌هراسی است. متفکران سرویس‌های اطلاعاتی غرب از سال‌ها قبل الگوها و دکترین‌هایی را برای تغییر الگوی رفتاری و فکری مردمان خود به ویژه علیه ایران، شیعه و اسلام تعریف کرده‌اند و گردشگر با این ذهنیت وارد ایران می‌شود. این گردشگر در بدو ورود با راهنمایی روبرو می‌شود که اصلی‌ترین نقش آن تغییر باور گردشگر است. راهنمایی که کار کیمیاگر را انجام می‌دهد.

او اضافه کرد: بنابراین لازم است روی آموزش راهنمایان تأکید و تمرکز بیشتری شود. این کاری است که ما باید بیشتر به آن وارد شویم و دفتر بررسی و همکاری‌ها در آینده برای این موضوع برنامه‌ریزی‌هایی خواهد داشت.

او همچنین گردشگری را تحت تأثیر مستقیم امنیت دانست و اظهار کرد: اگر ترکیه امروز از مقصد گردشگری خارج شده به خاطر اوضاع امنیت‌اش است. گِرِید امنیتی ترکیه به شدت پایین آمده، چون آن زمان که باید به این موضوع اهمیت می‌دادند توجه نکردند. این یک رابطه دوسویه است. گردش این چرخ به واسطه ایجاد امنیت اتفاق می‌افتد.

کلیت ناجا به سمت بدرفتاری با گردشگران نیست

در ادامه این پنل تخصصی سرگرد محمدی، نماینده ناجا درباره برخوردهای پلیس و تغییر رفتارها و قوانین تحت تأثیر تردد گردشگران سخنانی گفت و اظهار کرد: برخوردهای برخی همکاران ما را به حساب کلیت پلیس نگذارید. هرچند بابت برخی رفتارهای نامناسب اگر وجود داشته باشد عذرخواهی می‌کنم، اما درخواست دارم مسائلی که اتفاق می‌افتد را منعکس کنید و قول می‌دهم پیگیری کنیم.

وی همچنین گفت: ما همیشه از سوی دو طرف جامعه آماج حملات بوده‌ایم، مثلا به ما خرده می‌گیرند که چرا به حجاب گردشگر خارجی توجهی نمی‌کنید و چرا برخی از مباحث را ساده می‌گیرید؟ در حالی که ما به عنوان پلیس ۸۰ میلیون نفر جمعیت به تأمین امنیت بیشتر اهمیت می‌دهیم، شعار هم نمی‌دهیم.

سرگرد محمدی در ادامه بر لزوم همکاری دست‌اندرکاران دولتی با ناجا اشاره کرد و افزود: در این ۱۳ ماهی که این مسئولیت را پذیرفتم، برخی از آقایان مسئول در گردشگری را حتی یک‌بار ندیدم. شاید به این خاطر باشد که ما آنقدر خوب پیش رفته‌ایم که آن مسئولان پای کار نیامده‌اند، چون وقتی دست‌انداز باشد آن‌ها سراغ ما می‌آیند.

او همچنین در پاسخ به برخی سوالات راهنمایان گردشگری درباره برخوردهای سلیقه‌ای پلیس به ویژه در جاده‌ها با وسایل نقلیه گردشگران اظهار کرد: خیلی از سخت‌گیری‌ها در نهایت به نفع ما است، اما کلیت ناجا به این سمت رفته که در گردشگری روی خوش از خود بروز دهد. هیچ‌کس دوست ندارد در اذهان عمومی مستبد و دیکتاتور جلوه کند. البته قبول دارم که برخی از این رفتارها سلیقه‌ای است، اما کلیت ناجا به سمت بدرفتاری با گردشگران به ویژه خارجی‌ها نیست.

وی اضافه کرد: اتفاقا تأکید ما همیشه بر آن است که صنعت گردشگری بویژه خارجی‌ها را جدی بگیرند چون رفتار ما برای پلیس تبلیغ است.

سرگرد محمدی گفت: تغییراتی در پیش است که در صورت عملی شدن آن شاهد برخوردهای آزاردهنده نخواهیم بود.

مهدی عنبر مدیر بخش آموزشی اداره میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران که به جای رجبعلی خسروآبادی مدیر این استان حضور یافته بود با اشاره به آیین‌نامه راهنمایان گردشگری گفت: بر این اساس دوره‌های بازآموزی راهنمایان الزامی خواهد بود که طی این دوره اعتبار کارت راهنمایان سه ساله خواهد بود و آن مشکلی که آژانس‌ها در محدودیت اعتبار دارند شامل حال راهنمایان گردشگری نیست.

عباس پیرمرادیان، عضو جامعه راهنمایان گردشگری نیز خطاب به نیروی انتظامی گفت: وضعیت گردشگری تغییر کرده است. پیشنهاد می‌شود پلیس هم متناسب با آن در قوانین خود تغییراتی ایجاد کند. به فکر باشید و با وضعیت گردشگری به روز شوید.

در ادامه راهنمایان گردشگری درباره دغدغه‌های خود که بیشتر مربوط به برخورد سلیقه‌ای پلیس با گردشگران، تأمین امنیت شغلی، وضعیت تورهای آمریکایی، دستمزد، بیمه و سرویس‌های بهداشتی پرسش‌هایی را مطرح کردند که به فراخور پاسخ‌هایی داده شد.

این گردهمایی که از صبح امروز (دوشنبه) در موزه دوران اسلامی آغاز شده بود، با تقدیر از فعالان جامعه راهنمایان گردشگری و مدیران موزه‌های ملی و علوم و فناوری خاتمه یافت.

منبع: ایسنا

10

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها