استخدام شرخر علیه مستاجران!

گزارش زیر در مورد اقدام غیرقانونی برخی مالکان برای تخلیه واحد اجاره‌ای است.

استخدام شرخر علیه مستاجران!

اتاق اصناف، وزارت راه و شهرسازی، بنیاد مسکن و اتحادیه مشاوران املاک چهار نهاد فعال در بخش مسکن هستند. با این وجود هنوز در خصوص نحوه مدیریت بازار الگوی واحدی وجود ندارد و هر یک از این نهادها به صورت مجزا اقداماتی را درخصوص مسکن انجام می‌دهند اما به دلیل عدم ارتباط و همبستگی میان این تصمیمات خروجی آن نتایج مثبتی در بازار مسکن نداشته است.

این سردرگمی با ورود سایر نهادهایی مانند مجلس و دولت نیز بیشتر شده به طوری که مصوبات این دو قوه نیز به دلیل این‌که مخاطب خاص ندارد، معمولا اجرایی نمی‌شود. به طور مثال در قانون آمده که سقف افزایش قیمت اجاره‌بها ۲۵ درصد است، اما مشخص نشده که کدام سازمان باید متولی نظارت بر اجرای این قانون باشد. اتاق اصناف بارها اعلام کرده به دلیل کمبود نیرو امکان نظارت بر تمام واحدهای فعال در این بخش را ندارد. از سوی دیگر وزارت راه و شهرسازی نیز افزایش نجومی اجاره‌بها را مربوط به واسطه‌گری دلالان و مشاوران املاک می‌داند و می‌گوید نظارت بر مشاوران املاک وظیفه اتاق اصناف است. بنیاد مسکن نیز در سال‌های اخیر نشان داده که تمایل چندانی برای ورود به موضوع اجاره‌بها ندارد و بیشتر به دنبال ساخت پروژه‌های بزرگ مسکن است. مشاوران املاک نیز که به عنوان مقصر اصلی افزایش قیمت معرفی می‌شوند با بیان این که قیمت‌گذاری توسط مالکان صورت می‌گیرد و آنها دخالتی در قیمت‌گذاری ندارند، انتقادات را به سمت مالکان هدایت می‌کنند. اغراق نیست اگر بگوییم بازار مسکن بدون متولی است و در این شرایط شاهد رشد فعالیت‌های کاذب مانند استخدام «شرخر» در این بازار هستیم.

قوانین دور می‌خورد
با تعیین سقف اجاره‌بها، برخی مالکان برای دورزدن قانون و تخلیه واحد خود اقدام به استخدام شرخر و اوباش می‌کنند، در این شرایط مستاجر بدون پشتوانه قانونی و به دلیل نگرانی از آبرو و جان خود، مجبور به تخلیه خانه می‌شود. یکی از مستاجران ساکن در تهران با بیان این که با حضور شرخر مجبور به تخلیه شده است، می‌گوید:« امسال برای تمدید اجاره‌بها به صاحبخانه قانون سقف ۲۵ درصد را یادآور شدم اما مالک با تندی اعلام کرد که در صورت عدم افزایش صددرصدی اجاره و ودیعه مسکن، باید خانه را تخلیه کنم. اکنون گرفتن حکم تخلیه برای مالکان سخت شده و صاحبخانه ما، با کمک‌گرفتن از شرخر و اراذل و اوباش مرا مجبور به تخلیه واحد مسکونی کرد. برای بررسی این موضوع به شماره تماسی با این عنوان که «تخلیه فوری واحد مسکونی انجام می‌شود» تماس گرفتیم. در این تماس خود را به عنوان یک مالک معرفی کردیم که قصد تخلیه واحد خود را دارد. وی در گفت‌وگو با ما عنوان کرد:«تخلیه مستاجر بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون هزینه دارد اما تضمین می‌دهیم که در کمتر از ۲۰ روز واحد را تخلیه تحویل دهیم.» وی با اشاره به روش‌های مورد استفاده عنوان می‌کند:«ایجاد مزاحمت برای ساکنان، دادوبیدادکردن در کوچه و ضربه‌زدن به در بخشی از اقدامات برای عاصی کردن مستاجر است که معمولا هم جواب می‎‌دهد».

قانون چه می‌گوید؟
محمدحسین ساکت، کارشناس حقوقی با بیان این که اجیرکردن افراد برای تخلیه مسکن جرم تلقی می‌شود، بیان می‌کند:«تخلیه واحد مسکونی با توسل به زور و اجیرکردن افراد جرم است و هم برای امرکننده آن و هم مجری آن، تبعات حقوقی مانند جریمه و زندان خواهد داشت. وی ادامه می‌دهد:«تخلیه مسکن شرایط و قوانین خاص خود را دارد و نمی‌توان با توسل به زور مستاجر را از خانه بیرون کرد. ساکت همچنین بیان می‌کند: «مستاجران باید از حقوق قانونی خود مطلع باشند و در صورتی که مالک با رفتارهای غیرقانونی به دنبال تخلیه واحد باشد، می‌توانند با شکایت از مالک نسبت به حفظ حقوق خود اقدام کنند.»
آنچه در این فرآیند معیوب کاملا مشهود است، ضعف قوانین و نداشتن ضمانت اجرایی از سوی قوه‌قضاییه است. البته باید اذعان کرد که قوه‌قضاییه بر اساس قوانین موجود و احترام به حق مالکیت نسبت به صدور احکام اقدام می‌کند. برای مدیریت این بخش نیاز است قوانین حوزه مسکن متناسب با شرایط روز بازتعریف شود و پس از آن با حمایت قوه‌قضاییه این قوانین ضمانت اجرایی داشته باشد.در کنار وضع قوانین باید نسبت به تقویت اتاق اصناف اقدام کرد،. تعداد بازرسان اتاق اصناف نسبت به واحدهای فعال در این بخش ناچیز است و به گفته رئیس این بخش امکان بازرسی از تمام واحدها و بررسی تمام قراردادهای مسکن از قبیل اجاره و فروش وجود ندارد. به همین منظور نیاز است یک سامانه واحد در سطح کشور طراحی شده و تمام قراردادهای حوزه مسکن در این بخش ثبت شود تا امکان بررسی این قراردادها نسبت به سال گذشته مهیا و مانند سایر کشورهای دیگر این قراردادها به صورت خودکار تمدید شود.در کنار این سامانه، افزایش گشت‌های میدانی می‌تواند باعث نظم بهتر مشاوران املاک شود و اجازه فعالیت واحدهای غیرمجاز در این صنف نیز گرفته شود.

منبع: جام جم
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 13
  • محمد گلکار
    0

    سلام علیکم.
    همه موارد که اعلام شده مبنی بر اجیر کردن افراد برای تخلیه جرم است ولی کو گوش شنوا!!!؟؟؟؟،
    مشاورین املاک که موقع عقد قرارداد اجاره پول‌های بی حساب و کتاب از مستاجرین می‌گیرند باید در این خصوص کمک و مساعدت نمایم که چیزی که در زمینه افزایش اجاره معمول است را انجام ولی اصلا گوش شان بدهکار این موضوعات نیست در هر منطقه و ناحیه و خیابان و کوچه و حتی پس کوچه ها مشاورین املاک مثل قارچ سبز و هیچ نظارتی بر عملکرد آنها تاکنون وجود نداشته است.
    مگر یک منطقه به چند دفتر مشاورین املاک نیاز دارد که در هر خیابان و کنار هم اتحادیه به آن مجوز (پروانه کسب) می‌دهند.
    ظاهرا در هر منطقه تهران حداقل 1000 دفتر املاک وجود دارد البته این کسب بی درسر و کم هزینه در تمام شهرها و حتی روستاها بصورت قارچ وار رشد می‌کنند.
    چرا برای مشاورین املاک و حتی مشاورین اتومبیل نظارت و کنترلی نیست!!!؟؟؟

    نظرات شما -
    • حسن
      0

      و اینک آخر الزمان
      در حکومت گل و بلبل
      صفت و شرم و حیا کو!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  • حسن زاده
    0

    ناتوانی دولت در جذب سرمایه های مازاد مردم موجب شده تمام نقدینگی بانک ها و ثروتمندان به بازار مسکن که نیاز ضروری مردم است هجوم ببرند و با احتکار و ظلم به مستاجران و جوان ها زندگی آنها را تلخ و ناراضی کنند . تا دلالان و سرمایگذاران فرصت طلب را از این بازار خارج نکنید هر روز گلایه ها بیشتر می شود

  • ناشناس
    0

    معلومه قانون وارد نیستین

  • TN
    0

    دولت با این روش اشتغالزایی میکند

  • ناشناس
    0

    احسنت بر ملت خدوم ایران!!

  • عادل از قطب شمال
    0

    شرخر چرا. این برادران آتش به اختیار خودجوش فعلأ بیکار تشریف دارند میشه از اینا استفاده کرد. این برادران در سالهای 78.96.98.1401 .به خوبی خودشان را ثابت کردند

  • ناشناس
    0

    کف و سقف اجاره بها را مؤجر تعیین می کند و نه مستأجر یا دولت و نهادهای وابسته به دولت! قیمت املاک را هم سلزندگان و فروشندگان تعیین می کنند و نه خریداران یا مشاوران املاک! کما اینکه قیمت کالاها و خدمات را هم تولید کنندگان کالاها و فروشندگان خدمات تعیین می کنند نه مشتریان! دستمزد کارگران را هم کارفرماها و دستمزد کارمندان را هم دولت تعیین می کند. با این فرمول متولی تعیین قیمت انواع کالاها و خدمات هم مشخص شد. دولت هم باید نقش نظارت کننده و نظم بخشی و تسهیل گری و پشتیبانی کننده از بلزار کالاها و خدمات داشته باشد و از دخالت بی مورد در بازار بپرهیزد!

  • shahram
    0

    در ایران شکایت بکنی :
    اولا خودت رو درگیر هزاران بار بازپرسی میکنی
    دوما انقدر این پرونده طولانی میشود که به غلط کردن بیفتی
    و در اخر رای که صادر میشود از کتک خوردن از شر خر بدتر است

  • ناشناس
    0

    مستاجرین اتحاد اتحاد ساختمان
    به ساختمان کوچه به کوچه خیابان
    به خیابان محله به محله شهر به
    شهر از هم حمایت کنید دشمن
    داره حمله میکند

  • سلام
    0

    فقط میتونم بگم شرم بر این قوانین و این بی عدالتی سگ تو این زندگی لعنت خدا بر رشوه خور لعنت خدا بر همچین صاحبخونه ها تف تف تف بر ذات ابلیس

  • خوش به حال مجردها
    0

    لااقل نصف سال میشه تو پارک خوابید نصفش هم تو رویای خونه دار شدن خواب های رنگی دید لعنت به این زندگی رقت بار

  • ناشناس
    0

    بعضی مستاجرین بقدری اذیت و ازار دارند که خدا ازشان نگذرد. نه اجاره می دهند و نه تخلیه می کنند و باید مدت ها در دادگاه دوید و خرح وکیل کرد تا بتوان حکم تخلیه گرفت .اگر قانون به درستی اجرا گردد شرخر لازم نیست . خدا لعنت نماید چه مالک و چه موجر اذیت کن را.

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها