خطا در تزریق واکسن آسترازنکا به کشفی غیرمنتظره منجر شد!

یک اشتباه در میزان دوز تزریقی واکسن آسترازنکا به کشفی غیرمنتظره منجر شد.

خطا در تزریق واکسن آسترازنکا به کشفی غیرمنتظره منجر شد!

به گزارش نیواطلس، خطایی که سال گذشته در تزریق واکسن آسترازنکا رخ داده بود، به کشف نتایج بهتر منجر شد.

اکنون محققان "Northwestern Medicine"، آن یافته‌های تصادفی را بازسازی کرده‌اند و نشان دادند که در برخی از واکسن‌ها اگر دوز اول کمتر از دوز دوم تزریق شود، اثربخشی واکسن بیشتر خواهد بود.

اواخر سال ۲۰۲۰، به دنبال اعلام موفقیت آمیز بودن فاز ۳ آزمایش بالینی واکسن مبتنی بر آران‌ای پیامرسان (mRNA) کووید-۱۹، شرکت داروسازی آسترازنکا با همکاری دانشگاه آکسفورد خبر از نتایج هیجان‌انگیز واکسن خود داد. اطلاعیه مطبوعاتی اولیه نشان داد که این واکسن اثربخشی ۷۰ درصدی در جلوگیری از کووید-۱۹ دارد.

نتایج امیدوارکننده‌تری نیز وجود داشت، تزریق نصف دوز در مرحله اول و یک دوز کامل در مرحله دوم باعث اثربخشی حدود ۹۰ درصدی این واکسن می‌شد. اما به سرعت مشخص شد که این تزریق اشتباه بوده و جزوی از دستورالعمل‌های این شرکت نبوده است.

"منه پانگالوس" (Mene Pangalos)، از مدیران شرکت آسترازنکا که بر روی این تحقیقات کار می‌کند این خطا را یک "اشتباه مفید" خواند، اگرچه این شرکت در ابتدا تزریق اشتباهی را فاش نکرده بود. "پانگالوس" به نیویورک تایمز گفته که این خطا برای هیچ‌کس خطرناک نبود. او افزود: ما این خطا را اصلاح کردیم و مطالعات خود را ادامه دادیم و تغییری در آن ایجاد نکردیم و موافقت کردیم که آن بیماران را نیز در مطالعات مورد بررسی قرار دهیم.

اولین فاز آزمایش انسانی هر نوع واکسنی شامل مرحله‌ای به نام " افزایش دوز" است که در آن دو دوز با مقادیر کم به افراد تزریق می‌شود، اگر همه چیز مناسب باشد به سایر داوطلبین دوزهای مشابه با مقادیر بیشتر تزریق می‌شود.

"پابلو پنالوزا - مک‌مستر" (Pablo Penaloza-MacMaster)، نویسنده اصلی این تحقیقات می‌گوید: هدف، بررسی ایمن بودن واکسن است، بنابراین دانشمندان از روش "افزایش دوز" استفاده می‌کنند تا حداقل دوز مناسب برای ایجاد ایمنی کافی را دریابند.

در این مطالعات به طور معمول میزان دوز اول و دوز دوم یکی است. خطایی که در آزمایش‌های آسترازنکا رخ داد، بینشی متفاوت ارائه کرد که نشان می‌داد در صورت تزریق مقادیر کم‌تر در دوز اول واکنش ایمنی بیشتر می‌شود.

این تحقیقات جدید با هدف پاسخ به سوالی مهم در مورد داده‌های آزمایش انسانی واکسن آسترازنکا انجام شده است. به دلیل تغییراتی که در دستورالعمل‌های آزمایش آسترازنکا رخ داد، گروهی که دوز اول کمتری دریافت کرده بودند، دوز دوم را با فاصله‌ی بیشتری نسبت به سایرین دریافت کردند. بنابراین آیا اثربخشی بیشتر واکسن در اثر تفاوت مقادیر دو دوز بوده است یا به دلیل افزایش مدت زمان بین تزریق دو دوز؟

محققان برای پاسخ به این سوال به بررسی پاسخ ایمنی موش‌ها در برابر دو واکسن مختلف کووید-۱۹ یعنی کن‌ساینو (CanSino) و اسپوتنیک وی که هر دو در دسته‌ی واکسن‌های مبتنی بر آدنوویروس هستند و از وکتور ویروسی مشابه آسترازنکا استفاده می‌کنند، پرداختند.

در این تحقیقات مشخص شد که تزریق دوز ابتدایی با مقادیر کم‌تر و به دنبال آن دوز دوم با مقادیر بیشتر باعث ایجاد پاسخ ایمنی بهتر هم از نظر کیفیت و هم از نظر کمیت در موش‌ها می‌شود.

همچنین در این تحقیقات مشخص شد که این دستورالعمل در واکسن‌های آزمایشی HIV نیز که از وکتور مشابه واکسن کووید-۱۹ استفاده می‌کنند، می‌تواند اثربخش باشد. این موضوع نشان می‌دهد که چنین دستورالعملی می‌تواند بر واکسن‌های دیگر نیز اثر بگذارد.

یک مشکل بالقوه قابل توجه در این دستورالعمل وجود دارد. تزریق دوز ابتدایی با مقادیر پایین باعث ایجاد ایمنی اولیه ضعیف‌تری نسبت به تزریق دوز استاندارد می‌شود. این بدان معناست که فرد پس از تزریق دوز اول به میزان کمتری در برابر ویروس محافظت خواهد شد.

در کنار این یافته‌ها، محققان دریافتند که با افزایش فاصله میان تزریق دو دوز، پاسخ ایمنی بیشتری ایجاد می‌شود.

به گفته‌ی "پنالوزا - مک‌مستر" مشکلی که به وجود می‌آید، این است که با کاهش میزان دوز اول و افزایش فاصله میان تزریق دو دوز افراد بیشتر در برابر ابتلا به ویروس آسیب‌پذیر خواهند شد و این موضوع هنگام همه‌گیری که زمان در آن اهمیت زیادی دارد، ایده‌آل نیست.

او می‌گوید: با وجود همه‌گیری، افزایش فاصله دو دوز از نظر اخلاقی چالش برانگیز است، زیرا ما می‌خواهیم افراد سریعا به طور کامل واکسینه شوند. اما چنین رویکردی فوایدی نیز دارد و می‌تواند مدت زمان و قدرت پاسخ ایمنی را افزایش دهد. چنین موضوعی نه تنها برای واکسن ویروس سارس-کوو-۲ بلکه برای سایر واکسن‌ها مفید است.

از آن‌جا که در این تحقیقات آزمایش‌های انسانی کمی انجام شده، محققان کنجکاوند تا یافته‌های خود را روی انسان‌ها بررسی کنند.

با این حال خطایی که در تزریق واکسن آسترازنکا رخ داد، شواهدی قوی از اثربخشی بیشتر واکسن در نتیجه‌ی تزریق دوز اول کمتر با فاصله‌ی زمانی بیشتر بین دو دوز ارائه داده است.

منبع: ایسنا

70

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 10
  • خ
    0

    ماهم واکسن آسترازنکا میزنیم. خدایش عالیه. ولی واکسن چینی نمیزنیم آشغال. دیگه چطور به دولت بگیم ماواکسن چین نمیخوایم پول الکی خرج چین نکنید جنس درجه ۵میده واکسن درجه ۱۰داده آشغال اند.. ازکره جنوبی. اروپا.ژاپن. بگیرید این که میشه رئیس جمهور محترم ازاینها واکسن بگیر..چین نه..

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      با اطلاع عزیز یکم مطالعه کن بعد حرف بزن ‌. ژاپن که واکسن تولید نمیکند در حقیقت اجازه تولید واکسن ندارد چون بعد از جنگ جهانی دوم حق تولید سلاح و هر چیزی که در جهت منافع جنگی استفاده شود را ندارد و میگویند ممکن است در جهت تولید سلاح بیولوژیک و ... استفاده شود ! تحقیر تا کجا . اگر واکسن آمریکایی و انگلیسی آنقدر که شما میگویی خوب است پس آمار کشته های روزانه بالای ۵۰۰ نفر چیست ؟ در اینکه چین و روسیه هم بی شرف و نامرد هستند و مانند بقیه هستند شکی نیست ولی چرا اطلاعات اشتباه و دروغ میدهی

    • مجید
      1

      تا حالا متوجه نشدید .یه مشت کامنت باز حرفه ای که انگار اعضای اتاق خبر همین سایت هستن زیر هر خبری حتی هواشناسی به درودیوار این مملکت ناسزا می گن.ما که خوانندا حرفه ای هستیم سریع متوجه می شویم .

    • مریم
      1

      مجید زدی تو خال واقعا تایم بعضی از کامنت ها و خبر عجیبه

    • پیگیر
      1

      خبر فوری یه کمی به کارهایی که میکنی دقت کن با احتمال اینکه اون دنیایی هم هست کار کتی شاید این قدر ناامیدی توی جامعه پخش نکنی و سعی کنی کمی از ناراحتی های مردم کم کنی مردم به حد کافی مشغله فکری و ذهنی دارن

  • ت
    0

    درود اروپا وژاپن وکره جنوبی...مرگ برچین.. واکسن چینی آشغال خواهش نیارید. اگه میخواهید مردم بزنند پس واکسن به جز چینی بياريد..

    نظرات شما -
    • محدثه
      0

      اگر کمی عقل داشتی (یا شرف) می تونستی بفهمی که واکسنی که بالاترین جامعه آماری رو در جهان داره، اثربخشی‌اش بهتر از هر واکسن دیگه ای مشخص شده

    • مهدی
      0

      محدثه، یه روز دیگه پاسخ هات رو زیر کامنت شهروندان بخون. مثلا پاسخی که به یک شهروند در خبر """ 6 نماینده ایرانی در پارتمان جدید آلمان""" متوجه میشی که خیلی تند و تقریبا بی ادب پیام میزاری.

  • ممدی
    1

    یعنی حتما سینوفارم خوبه؟!!

  • قلقلک
    0

    حالا اگه یه واکسن دیگه بود هیاهو می شد که ای وای یعنی بقیه تحقیقاتشونم الکیه و اتفاقی امان از وقتی که مرغ همسایه غاز باشه راستی یادتون یه زمانی می گفتند دارند واکسنو کمتر به همون میزنن تا کم نیاد و امار بالا بره پیشنهاد بهتر تو هر چیزی نظر ندیم مطمینا کسی نمیگه لالیم

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها