یک حرف حساب با رئیس دستگاه قضا/آیا خون مردم سیل زده رنگی تر از دیگران است؟

مرتضی مصطفوی

یک حرف حساب با رئیس دستگاه قضا/آیا خون مردم سیل زده رنگی تر از دیگران است؟

این روزها وقوع سیلاب در اکثر استان های کشور کانون توجهات مردم و مسئولین شده است. حجم تلفات جانی و سرمایه سیل به حدی بوده که پای تمام مسئولین مربوطه را برای بررسی ابعاد و علل بروز حادثه به مناطق سیل زده کشانده است. از رئیس سازمان بازرسی کل کشور گرفته تا مسئولین ارشد دولتی و نیروهای مسلح.
هرچند که پدیده سیل دلخراش است ولی از منظر جامعه شناسی منجر به شکل گیری بسیج ملی برای حل بحران و ریشه یابی مسئله شده است. قدر مسلم دردناک ترین و اصلی ترین علت این توجهات از دست رفتن جان و بی خانمان شدن هموطنان عزیزمان در این چند روز اخیر بوده است. طبق آمار رسمی منتشر شده براثر وقوع سیل در استان های کشور ده ها تن فوت و آسیب دیده اند که در این بین فوت 18 نفر از هموطنان شیراز ی برجسته ترین آمار تلفات جانی بوده است.
تجربه نشان داده در هر اتفاق و رویدادی که منجر جان مردم در میان بوده، مسئولین با شدت و حدت به موضوع رسیدگی کرده اند. در سیل اخیر مسئولین رده 1 بسیاری از دستگاه ها شخصا به مناطق سیل زده مراجعه و از نزدیک موضوع را مورد ارزیابی قرار داده اند. این توجه مسئولین قابل ستایش و قدردانی است ولی یک سوال جدی در این میان مطرح است و آن این است که آیا این حساسیت مسئولین نسبت به جان و مال مردم در تمامی حوزه ها وجود دارد؟
هرچند که این حساسیت در قاطبه اتفاقات هولناک از جمله فروپاشی ساختمان پلاسکو ، زلزله سرپل ذهاب، سیل گلستان، مازندران و شیراز در مسئولین سه قوا همواره وجود داشته است ولی در کمال تعجب در برخی از اتفاقات شاهد"سکوت سنگین"در بین مسئولین مربوطه هستیم. اتفاقاتی که آثار و تبعات آن به مراتب هولناک تر از زلزله و سیل است.
یکی از اتفاقات هولناک تلفات جانی جاده ای است. طبق آمار سردار ایوب سلیمانی، جانشین فرمانده ناجا، در سال 1397 در حدود 28 هزار نفر از عزیزمان در جاده های کشور بر اثر تصادف جان خود را از دست داده اند. این آمار در مقایسه با کشته شدن 18 نفر در سیل شیراز عدد وحشتناکی است. این رقم حتی در مقایسه با آمار جهانی نیز فاصله دارد. در ایران به ازای هر 10 هزار وسیله نقلیه، 5.1 نفر در سوانح ترافیکی جان خود را از دست می‌دهند. در حالی که این آمار در کشورهای اروپایی، 2.5 نفر به ازای هر 10 هزار وسیله نقلیه است.
نکته قابل تامل در این آمارها سهم خودرو در تلفات جاده ای است. به طور کل انسان، خودرو و جاده سه عامل اصلی بروز تلفات جاده ای هستند. هرچند که هنوز هیچ آمار رسمی توسط وزارت صنعت در خصوص سهم دقیق هر یک از این عوامل منتشر نشده ولی طبق آخرین اظهارنظر سردار محمد حسین حمیدی رئیس پلیس راه کشور"بر اساس داده‌های تجربی، سهم انسان در حدود 50 تا 60 درصد است و مابقی به خودرو و جاده تعلق می‌گیرد." و لذا خودرو و کیفیت آن سهم قابل توجهی در تلفات جاده ای دارد.
موضوع"تولید خودرو و کیفیت آن" از آن دست مسائلی است که هیچگاه به طور جدی مورد ارزیابی قرار نگرفته است. گویا وضعیت تولیدات داخلی خودرو یک خط قرمزی است که کمتر مسئولی به آن ورود می کند. اینکه چرا آمار 28 هزار فوتی جاده ای، حساسیت مسئولین کشور را همچون سیل اخیر برنمی انگیزد، خود از سوالات جدی است. اینکه چرا مسئولین سه قوه همچون سیل گلستان، نیروهای خود را برای حل کیفیت پایین خودروهای داخلی به خودروسازان نمی فرستند، از سوالات جدی است؟ اینکه چرا همچون استاندار گلستان، هیچ مدیر خودروسازی نسبت به ارائه محصولات بی کیفیت خود از مردم عذرخواهی نمی کند و حتی استعفا نمی دهد خود جز معماهای عیان ولی پیجیده صنعت خودرو است؟ اینکه چرا دستگاه قضا و سازمان بازرسی کل کشور نتایج رسیدگی به تخلفات برخی خودروسازان را با مردم به اشتراک نمی گذارد خود از دیگر سوالات است؟ از این اینکه ها بسیار وجود دارد.
قطعا در موقع بروز حوادث طبیعی که تحت اختیار بشر نیست بایستی بدون فوت وقت همه مسئولین و مردم بسیج شوند چرا که جان مردم عزیز و ارزشمند است ولی چرا این قاعده در خصوص خودروسازی کشور صادق نیست؟ خودروسازی که میلیون نفر مردم سالانه جان خود را در اختیار محصولات آنان می گذارند که نتیجه آن نیز حجم بالای تلفات جاده ای است؟ چرا در این موضوع دستگاه های مربوطه سکوت کرده اند؟ چرا هیچ حساسیتی نسبت به جان 28 هزار نفر تلفات جاده ای وجود ندارد؟ آیا جان مردم سیل زده عزیز از مردم جاده است؟ آیا سرمایه سیل زدگان با ارزش تر از سرمایه مردمی است که در جاده های کشور در تردد می باشند.؟
متاسفانه در خصوص خودروسازی کشور برخلاف سیل، زلزله و ... نه تنها حساسیتی وجود ندارد بلکه گاها شاهد حاشیه امن برخی مدیران خودروسازی نیز هستیم. مدیرانی که هیچگاه مورد سوال قرار نمی گیرند؟ هیچگاه بابت تبعات منفی تولیدات خود مسئولیت به عهده نمی گیرند؟
این تناقض رفتاری قطعا سازمان یافته نیست ولی انتظار افکارعمومی از مسئولین مربوطه به ویژه دستگاه قضا این است که در خصوص آن شفاف سازی شود. مردم از رئیس جدید دستگاه قضا که فردی ولایتمدار، پاک، سالم و شجاع است این انتظار را دارند که همچون جان هموطنان عزیزمان در مناطق سیل زده، نسبت به جان ده ها هزار نفری که سالانه در جاده های کشوراز بین می رود، حساسیت نشان دهد و برای اولین بار در تاریخ صنعت خودرو، عملکرد مدیران خودروسازی را مورد پایش جدی قرار دهد و نتایج را به عموم مردم برساند.

38

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 12
  • قهرمانی
    0

    خیلی عالی بود خوب گفتی اما بدترازاینها فسادمالی ورانت خواری بعضی ازدولت مردان ودخترخانومی که معلوم نیست شازده خانم کدام یکی ازاقایان میباشد وچگونه وروچه حسابی اموال ودارای مردم بالا میکشن بعدمیگن کی بود کی بود من نبودم دستم تقصیراستینم بود

    نظرات شما -
    • احمد
      0

      عالی بود ،شاید علتش این باشد که در قضیه سیل مسئولین جلو دوربین هستند والا قضیه کشتار جاده ای وحشتناک تر است

  • علی. بوکه
    0

    نمی پسندم.بی احتیاطی. .کیفیت وسیله نقلیه. راه.این خودکشی. ..ان بلایای طبیعی

  • حسن صالحی
    0

    کاش گوش شنوایی در بین مسئولین وجود داشت و وجدانی به درد می‌آمد و مصالح عده‌ای معدود قربانی مصالح عموم نمی‌گشت.به امید اینکه مسئولین محترم دستگاه قضا پیگیری فرمایند.

  • نام
    0

    حتی مطالب درست و خوب هم در جای خودش ارزشمند است مثلا در حین زلزله. و ریختن سقف کسی بگوید برای فلان شغل نیاز به وام دارم!! به نظر شما کسی به او وام می دهد؟!! اصلا کسی می تواند به او توجه کند؟!! ضرب المثل میگه هر سخن جایی و هر نقطه مکانی دارد. الان رئیس محترم دستگاه قضا با انبوهی از مشکلات مواجه هست و از جمله مطالب درست شما لیکن موضوع فوری در شرایط خاص الان همین سیل و نجات جان هموطنان است

    نظرات شما -
    • کاربر ناشناس
      0

      هیچ کس منکر اولویتها نیست ولی مشکل اشاره شده در مقاله علیرغم وسعت خسارات و تلفات سالهاست که مورد کم توجه‌ای قضایی واقع شده است.

  • صابر‌کرمی‌
    0

    گوش‌اگر‌گوش‌تو‌‌‌‌‌‌‌‌.ناله‌اگر‌ناله‌من*انچه‌بجایی‌نرسد‌فریاد‌است

  • مسلمی
    0

    کو گوش شنوا این خودروهای پشگل نشان مثل پراید وپژو وپیک راجمع نمیکنند این چند خودرو سازیها چرا جمع نمیشود چرا خائنین خودرو سازها معرفی ودر ملع عام ادام نمیشوند تا درس عبرتی بشود برای دیگران. قانون رضاشاه کبیر یکی ازنوین ترین قانون برای سرزمین ایران بود.کشور ترکیه هنوز قانون آتا ترک تبعیت میکند.وهمچنان پیشتاز در قاره آسیا واروپاست.پس جمع کنید این قانون اساسی چهل سال پیش را.بگذارید جوانا برعرصه این مملکت خدمت کنند.از قدیم گفت انسانها بعد از هفتاد سال سن مغز انسانها کوچک میشود وبه حالت بچگی برمیگردد.ماهنوز در راس مملکت افرادی هستن که 90 سال سن دارند ودارند حکومت رادردست دارند وبقول خودشون دارن خدمت میکنند ولی بعرض برسانم که این نه تنها خدمت نیست بلکه نوعی خیانت است.

  • علی
    0

    اونی که میخواد خونش هدر نره لطفا قوانین راهنمایی و رانندگی رو رعایت کنه و بقیه رو متهم نکنه و بعدا همه رو زیر سوال نبره که ... و .... هر کس مسئول اعمال خودشه خدا هم همین رو گفته

  • محسن امیری
    0

    آخه سیل بیشتر تو چشمه و مسئولین دلیلی نداره از تلفات جاده ای بترسن . ضمنا اعتیاد همه زیاد قربانی میگیره . کلا باید از مسئولین خواست .

  • اصغر گل پیکری فرد
    0

    با سلام بنده چندین پیشنهاد به رییس قوه قضایی دارم که می تواند در تصادفات جاده ای تاثیر اساسی بگذارد وهرکدام بیش از 10درصد تلفات جادهای را کاهش دهد اولین پیشنهاد اینکه درجه داران ارشد راهوری به صورت نامحسوس در جاده ها حضور داشته باشند و نیروهای ناظر پلیس درجاده ها و امکانات مثل دوربین و غیره دو الی سه برابر شود یعنی هزینه که در بیمارستان ها می کنیم یک سوم آن را هزینه کنند

  • نظری
    0

    هرکس در سمت وپست خود بهتر میتواند موثر باشد رییس مجلس یا قضا یا دولت درمحل سیل و زلزله و ...حتی به اندازه یه کارگر ساده یا اتش نشانی موثر نمی باشد رها کردن پست های حساس وسیله مسئولین جز تشدید مشکلات دردی را دوا نمیکند ویه کار غیر عقلایی وتظاهر است هر یک از این اقایان میتوانند چندین نفر از افراد اموزش دیده و با سابقه را اجیر و به محل حادثه اعزام نمایند

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها