ولیعهد عربستان به دنبال جلب حمایت دیپلماتیک قدرت‌های آسیایی در برابر غرب منتقد

ولیعهد عربستان از طریق سفر به پنج کشور آسیایی به دنبال آماده کردن اتحادی در آنجاست این درحالیست که همزمان با قتل خاشقچی و جنگ یمن به رهبری ریاض، روابط عربستان با آمریکا و قدرت‌های اروپایی همچنان پر تنش است.

ولیعهد عربستان به دنبال جلب حمایت دیپلماتیک قدرت‌های آسیایی در برابر غرب منتقد

روزنامه وال استریت ژورنال در گزارشی آورده است: «محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان به دلیل خشم از انتقاد غرب، به معاونانش گفته که به دنبال حمایت دیپلماتیک از جانب قدرت‌های آسیایی شامل چین و هندوستان است.

این اقدام از سوی ولیعهد جوان عربستان بیانگر یک تغییر استراتژیک است که می‌تواند باعث کاهش انزوای بین‌المللی او شود و به وی اجازه دهد تا تأثیرش بر یک مقیاس بین‌المللی را مجدداً بررسی کند. هر کشوری در مسیر سفر ولیعهد جوان عربستان فرصت‌هایی استراتژیک و سرمایه گذاری برای این کشور است.

الیزابت دیکینسون، تحلیلگر ارشد در گروه بحران بین‌الملل درباره شبه جزیره عرب می‌گوید: این تغییر اگرچه با همکاری پایینی آغاز شده اما حقیقی است.

این سفر شامل توقف‌هایی در چین و هندوستان، مالزی، اندونزی و پاکستان می‌شود؛ برای پکن و دهلی نو، یک رابطه قوی‌تر با ولیعهد سعودی کمکی برای تضمین منابع انرژی اقتصادهای رو به رشد آنهاست.

این سفر همچنین با سفر مارس و آوریل ۲۰۱۸ ولیعهد به آمریکا بسیار متفاوت است چون او در آنجا با افرادی چون دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا و افراد مشهوری چون اپرا وینفری و جف بزوس، مؤسس آمازون دیدار داشت.

این سفر پیش از خشم غرب بابت دست داشتن ولیعهد عربستان در قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار مخالف دولت سعودی در داخل کنسولگری عربستان در استانبول در اکتبر بود که به گفته اطلاعات آمریکا احتمالاً به دستور محمد بن سلمان صورت گرفته است. عربستان این اظهارات را رد کرده است.

قانونگذاران آمریکایی بعداً به توقف حمایت آمریکا از جنگ تحت رهبری عربستان در یمن رأی دادند. مجلس نمایندگان آمریکا در آن زمان قطعنامه اختیارات جنگ را تصویب کرد که به موجب آن نیروهای مسلح آمریکایی دخیل در درگیری مذکور باید از ائتلاف سعودی خارج شوند.

در سفر اخیر ماه نوامبر ولیعهد عربستان تظاهراتی در تونس - یکی از تنهاترین دموکراسی‌های منطقه - برگزار شد و معترضان در خیابان‌ها بنرهایی در دست داشتند که رویشان تصویری از صورت ولیعهد بود که حرف X با رنگ قرمز رویش نقش بسته بود که نشانه‌ای از لکه دار شدن تصویر وی در جامعه است.

ولیعهد عربستان احتمالاً در سفر آسیایی خود پذیرایی گرمی می‌شود چون بر تجارت و روابط با دولت‌هایی تمرکز دارد که انتظار نمی‌رود با سوابق حقوق بشری عربستان مخالفت کنند. مقام‌های سعودی تاکنون به سوالات درباره سفر ولیعهدشان به آسیا پاسخی نداده‌اند.

این سفر از روز یکشنبه و عزیمت به پاکستان آغاز می‌شود و در آنجا ولیعهد سعودی قول اختصاص میلیاردها دلار در حمایت از متحدی را می‌دهد که با بحرانی اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کند. ولیعهد محمد بن سلمان احتمالاً دست کم قراردادهایی به ارزش ۱۲ میلیارد دلار امضا خواهد کرد که شامل برنامه‌هایی برای یک پالایشگاه جدید نفت، سرمایه گذاری در انرژی تجدیدپذیر و یک توافق حمایتی برای سرمایه گذاری در بخش معدن است.

او همچنین توافقی را برای تأمین سه میلیارد دلار نفت براساس پرداخت معوق امضا خواهد کرد.

ولیعهد عربستان همچنین فرصت دارد تا درباره انرژی اتمی با پاکستان، کشوری که با مخالف استراتژیک عربستان یعنی ایران هم‌مرز است، صحبت کند.

پیشنهادهای ۳۰ میلیارد دلاری حمایتی از جانب عربستان و امارات به عمران خان، نخست وزیر پاکستان این اجازه را داده تا گرفتن وام از صندوق بین‌المللی پول را به تعویق بیندازد و اقدامات ریاضتی را با آنها همراه کند.

ولیعهد عربستان در سفرش به چین نیز با رهبران کشوری دیدار می‌کند که یک مصرف کننده مهم برای صادرات نفت و گاز هستند - عربستان، بزرگترین تولید کننده نفت خام برای چین است. پکن نیز در زیرساخت‌ها و تجارت به منظور بسط و گسترش تأثیرش در آسیا، خاورمیانه و آفریقا ادامه می‌دهد.

ولیعهد عربستان در توقفش در هندوستان با ۲.۷ میلیون مهاجری که در عربستان زندگی و کار می‌کنند، با نارندرا مودی، نخست وزیر هندوستان دیدار خواهد کرد. هندوستان نیز با وارد کردن ۲۰ درصدی نفت، یکی از واردکنندگان نفت عربستان به شمار می‌رود.

مالزی نیز دیگر کشور آسیایی محل توقف ولیعهد است و وی قرار است با ماهاتیر محمد، نخست وزیر این کشور دیدار کند و در مراسم آغاز به کار یک پالایشگاه و مجتمع پتروشیمی در جنوب این کشور حضور یابد.

مالزی تلاش دارد تا موضعی بی‌طرف در امور خاورمیانه داشته باشد. در ژوئن ۲۰۱۸، کمی پس از آغاز به کار ماهاتیر محمد، این کشور تصمیم گرفت تا نیروهایش را از عربستان خارج کند تا از دخیل شدن در نبرد یمن جلوگیری به عمل آورد.

اندونزی نیز به دنبال سرمایه گذاری‌های بیشتر با عربستان در زمانی است که سرمایه گذاری خارجی در این کشور جنوب شرق آسیا رو به کاهش است.

عربستان وعده سرمایه گذاری میلیارد دلاری برای گسترش و تقویت پالایشگاهی در اندونزی را داده اما این توافق به دست فراموشی سپرده شده است.»

منبع: ایسنا

15

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها