مشارکت وزیر و دوستان در یک تخلف فوتبالی

وزارت ورزش و جوانان مدتهاست که در مورد هیات مدیره دو باشگاه استقلال و پرسپولیس رویه سکون و راکدی را در پیش گرفته است.

مشارکت وزیر و دوستان در یک تخلف فوتبالی

در هیاهوی برگزاری جام ملت های آسیا که ذهن اکثر فوتبالی ها را به خود معطوف کرده است وزارت ورزش و جوانان کاملا از این شرایط در حال استفاده است و بدون توجه به موارد قانونی هیات مدیره دو باشگاه استقلال و پرسپولیس را به امان خودشان رها کرده است.

وزیر ورزش و البته معاون او محمدرضا داورزنی در مصاحبه های مختلف هر گاه در مورد بلاتکلیفی هیات مدیره این دو باشگاه سوال شده اعلام کرده اند به زودی و یا در این هفته مشخص می شوند.اینکه این به زودی و این هفته مذکور چه زمانی قرار است برسد برای کسی مشخص نیست.

یک بررسی سطحی هم نشان می دهد رویه قانونی در این دو باشگاه دارای اشکال است و هیچ شرکتی بدون اعضای مشخص هیات مدیرهفعالیتش قانونی نیست.

جالب است درحالی که هنوز خیلی ایرادات قانونی به همین روش اداره دو باشگاه وارد است بار دیگر بحث خصوصی سازی این دو باشگاه مطرح شده است.

*تخلف‌های تکراری دولتمردان برای سرخابی‌ها

از سالها قبل اولین تخلف در دولت های مختلف بابت اداره این دو باشگاه مردمی صورت گرفته است. این دو باشگاه به عنوان شرکت های دولتی به شمار می روند اما نه تنها این موضوع در هیات های دولت های گذشته و حال تصویب نشده، بلکه در مجلس شورای اسلامی هم موضوع آنها مطرح نشده است. طبق شرایط اصولی دولت ابتدا باید این دو باشگاه را به عنوان شرکتهای دولتی در هیات دولت به تصویب می رسانده و سپس این مصوبه را در مجلس شورای اسلامی به تصویب می رسانده است اما در طول این سال ها این اتفاق نیفتاده است و درحالی که خود دولتمردان در ادوار مختلف چنین تخلفی را مرتکب شده اند اکنون به دنبال خصوصی سازی دو باشگاهی هستند که هیچ چیز مشخصی از خود ندارند. در واقع در بورس این دو باشگاه در شرایطی باید عرضه شوند که خریدار یا خریداران باید فقط برای یک برند پا جلو بگذارند.

تخلف بعدی که در مورد هیات مدیره دو باشگاه مطرح است مربوط به اسنادی است که در ثبت شرکت ها در مورد آنها موجود است. به عنوان مثال چطور ممکن است در ثبت شرکت ها هنوز نام علی فتح الله زاده به عنوان مدیرعامل ثبت شده است. او نزدیک به 4 سال است که در باشگاه استقلال سمتی ندارد. به تازگی وزارت ورزش اعضای هیات مدیره استقلال را در ثبت شرکت ها تغییر داده است اما همچنان از فتح الله زاده به عنوان مدیرعامل این باشگاه یاد می شود.

* حرکت رونالدینیویی وزارت ورزش و فدراسیون مقابل AFC

به این شرایط عجیب این را هم اضافه کنید که به راستی فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش با چه مدارک و اسنادی این دو باشگاه را به کنفدراسیون فوتبال آسیا معرفی کرده اند؟!

باشگاه استقلال از زمان رفتن رضا افتخاری از هیات مدیره استقلال به صورت زوج جلسات خود را برگزار کرده است. درحالی که طبق قانون هیاتمدیره باید فرد باشد. اینکه چطور می شود هیاتمدیره بدون اینکه این مورد قانونی را رعایت کند تشکیل شده و تصمیماتی هم مصوب شده جای سوال دارد. همین ماجرا در اردوگاه سرخ ها هم رخ داده است.

* مدیریت با هیات مدیره‌های ناقص!

با مطرح شدن قانون منع به کارگیری افراد بازنشسته هیات مدیره هر دو باشگاه با خالی شدن نفرات خود روبرو شدند. در باشگاه استقلال ملکی وقراب که اتفاقا هر دو دارای حق امضا در باشگاه استقلال بودند از جمع مدیران آبی جدا شدند و در هیات مدیره پرسپولیس که بعد از رفتن علی اکبر طاهری ناقص بود ناقص تر شد و اکنون فقط جعفر کاشانی به عنوان عضو هیات مدیره حضور دارد!

مسئله مهم این است که در صورتی یک مدیرعامل و یا یک سرپرست می تواندبه تنهایی تصمیم گیر باشد که از سوی اعضای هیات مدیره به صورت رسمی تمامی مسئولیت های اعضا به مدیرعامل یا سرپرست تفویض شده باشد. آیا واقعا در دو هیات مدیره استقلال و پرسپولیس این اتفاق قانونی رخ داده است؟ اصلا مگر اعضای هیات مدیره تعداشان قانونی بوده که چنین اختیاراتی را تفویض کنند؟

*آیا این شیوه مدیریت در عصر کنونی عجیب و قابل تامل نیست؟

در باشگاه پرسپولیس بعد از کنار رفتن علی اکبر طاهری به عنوان مدیرعامل و عضو هیات مدیره که آبان ماه سال گذشته بود هیات مدیره با 4 نفر تشکیل جلسه می داده است. اینکه چطور امکان داشته با وجود اینکه هیات مدیره باید فرد باشد با جمع 4 نفره تصمیمات گرفته می شده و مصوبات هیات مدیره به تصویب می رسیده کسی نیست که پاسخگوی این سوال قانونی باشد. البته رویه عدم پاسخگویی در باشگاه پرسپولیس در سال های اخیر به یک عادت تبدیل شده است و کسی در این باشگاه خودش را ملزم به پاسخگویی و شفاف سازی در این زمینه نکرده است. البته که این عدم شفاف سازی از سوی مدیران سرخابی در خصوص غیر قانونی تشکیل شدن جلسات هیاتمدیره به صورت زوج برگرفته از رفتارهای مدیریتی وزارت ورزش است. وقتی مدیران در سطح بالاتر لازم ندیده اند در این خصوص شفاف سازی کنند از مجموعه های زیر دست آنها چه توقعی می رفته است؟

تخلفات صورت گرفته منجر به یک یا دو مورد خاص نیست. انتخاب گرشاسبی از سوی هیاتمدیره ای ناقص آیا نیازی به بررسی های بیشتر و یا اسناد محکمه پسند تری دارد؟ چطور امکان داشته در یک هیات مدیره 4 نفره یک نفر را به عنوان مدیرعامل انتخاب کرد؟ سوالی که پیش می آید این است اگر انتخاب گرشاسبی با رای هیاتمدیره بوده که تخلف به شمار می رود چون برای رای گیری یک عضو کم بوده است اگر این انتخاب بر اساس خواسته وزیر ورزش بوده باز هم تخلف است چون وزیر ورزش نمی تواند تصمیم گیرنده امور داخلی یک باشگاه باشد حتی اگر آن باشگاه از زیر مجموعه های خودش باشد. در واقع دو سر این بازی برای وزارت ورزش و تصمیماتش باخت بوده است. هنوز فراموش نکرده‌ایم زمانی را فدراسیون فوتبال ایران برای راستی آزمایی وضعیت مدیریت باشگاه های استقلال و پرسپولیس به AFC اعلام کرد که سرخابی‌ها مستقل هستند و به نوعی خصوصی مدیریت می شوند، اگر چنین اسنادی که به کوالالامپور صحت داشته باشد، همین حالا هم می توان نحوه انتخاب عرب به عنوان سرپرست در پرسپولیس را مورد تردید قرار داد. در حال حاضر تصمیمات در باشگاه پرسپولیس قائم به فرد است چون اساسا هیات مدیره ای برای تصمیم گیری وجود ندارد. در همان زمانی هم که هیات مدیرهپرسپولیس 4 نفره بود یکی از اعضا در اکثر جلسات حضور نداشته بو ه صورت تلفنی و از راه دور از تصمیمات مطلع می شده است!

* بدهی‌های بی‌پایان و شعارهای بی‌شمار وزارت ورزش

نکته عجیب تر در مورد این دو باشگاه بحث شیرین و تمام نشدنی بدهی های آنهاست. در یک سال گذشته وزارت ورزش و جوانان در کنار مدیران دو باشگاه به صاف شدن بدهی های انباشته دو باشگاه نازیده اند و بارها و بارها تاکید کردند که از بعد از انقلاب یک کار انقلابی در این دو باشگاه صورت گرفته و بدهی های انبوه آنها تسویه شده است اما این چگونه تسویه شدنی است که اخیراپوری‌حسینی رئیس سازمان خصوصی سازی اعلام کرد دو باشگاه روی هم 250 میلیارد تومان بدهی دارند!!! دو سال قبل هم که نمایش مضحک خصوصی سازی دو باشگاه مطرح شد همین مبلغ به عنوان بدهی انبوه دو باشگاه ذکر شد و با وجود ادعای فراوان بابت صاف شدن بدهی ها باز هم از سوی سازمان خصوصی سازی مبلغ بدهی های آنها همان 250 میلیارد تومان اعلام شده است.

* استقلال وپرسپولیس هیچ بازویی ندارند

به موجب ماده 107 لایحه قانون تجارت، شرکت های سهامی عام و خاص توسط هیات مدیره اداره می شوند. در حقیقت بازوی اداره شرکت، هیات مدیره محسوب می شود و بازوی تصمیم گیری شرکت، مجامع عمومی هستند. اختیارات هیاتمدیره علاوه بر تکالیف و اختیارات قانونی، عام است. هیات مدیره از جهت سلسله مراتب، تابع مجمع عمومی است. سمت هیات مدیره مباشرتی است و اعضای هیات مدیره نمی توانند سمت خود را به دیگران تفویض کنند. هیات مدیره باید از بین سهامداران شرکت انتخاب شود. حداقل تعداد سهام لازم برای تصاحب سمت هیات مدیره، معادل حداقل تعداد تعیین شده سهام وثیقه طلق اساسنامه است. در لایحه قانونی منظور از عبارت مدیران ، هیات مدیره است نه مدیر عامل.

بر اساس همین ماده قانونی وزارت ورزش و جوانان در مورد اداره دو باشگاه در حال تخلف است و اینکه چرا هیچ ارگان نظارت کننده این به تخلف ورود نمی کند خود جای سوال دارد.

وزارت ورزش و جوانان کاش به جای مصاحبه های فرمایشی و تکراری که مطلب اضافه تری را به مخاطبانش ارائه نمیکند شفاف بگوید دلیل این همه دست دست کردن برای انتخاب هیات مدیرهدو باشگاه و ترمیم آنها چیست؟

در این همه مدت چرا هیات مدیره دو باشگاه ناقص تشکیل شده و چگونه تصمیمات آنها مصوب شده است؟

این روزها که لیگ تعطیل است آیا فرصت مناسبی برای ترمیم مدیریت دو باشگاه نبود؟ آیا حتما باید در کوران حساس برای این دو باشگاه تصمیم گیری شود؟

منبع: فارس

2034

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها