سخنگوی وزارتخارجه: سازوکار مالی اروپا برای تامین دارو و مواد غذایی تعریف نشده/برگزیت خللی در همکاری‌های برجامی ایجاد نمی‌کند /ایرانیان اگر اجباری برای رفتن به گرجستان ندارند، تامل کنند

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به سفر اخیر ظریف به قطر برای شرکت در نشست بین‌المللی دوحه اظهار کرد: در حاشیه این سفر وزیر امورخارجه رایزنی‌ها و تبادل نظرهای مفید و سازنده‌ای با مقامات عالیرتبه قطر داشت .

سخنگوی وزارتخارجه: سازوکار مالی اروپا برای تامین دارو و مواد غذایی تعریف نشده/برگزیت خللی در همکاری‌های برجامی ایجاد نمی‌کند /ایرانیان اگر اجباری برای رفتن به گرجستان ندارند، تامل کنند

به گزارش خبر فوری بهرام قاسمی پیش از ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه، درباره سفر وزیر امور خارجه به قطر گفت:‌ سیاست‌های منطقه‌ای همچنان سیاست قبلی است که مبتنی بر همکاری، همز‌یستی، رایزنی و گفت‌وگو با تمامی کشورهای همسایه و پیرامونی است. واقعیت‌های منطقه و تحولات منطقه‌ای فرصت‌هایی برای استمرار نگاه قبلی و سیاست فعلی ما ایجاد می‌کند تا از این نشست‌ها و فرصت‌ها بتوانیم مجددا مواضع خود را با افرادی که در این نشست‌ها حضور دارند، مطرح کرده و دیدگاه‌های آن شنیده و تحولات منطقه را مرور و افق‌های آینده را پیش‌بینی کنیم و بینیم و برای منطقه باثبات و مطلوب و باامنیت چه کنیم.

وی با بیان اینکه این سیاست در کشورهای منطقه بیش از گذشته خود را نشان می‌دهد و آمادگی بیشتری برای درک هرآنچه که ایران براساس اصول و مبانی خود دنبال می‌کند، بیشتر می‌شود، اظهار داشت: فروم دوحه، نشست جدیدی نبود ولی با توجه به نقشی که در این برهه می‌تواند با حضور مقامات کثیری از کشورهای منطقه و افراد صاحبنظر از کشورهای منطقه داشت، فرصت جدیدی ایجاد کرد.

ساز و کار ویژه مالی صرفا برای دارو و غذا نیست

این مقام عالی وزارت امور خارجه ادامه داد: سفر یک روزه ظریف فرصت خوبی برای دیدار با مقامات مختلف و همچنین تبادل نظر مفید و سازنده مقامات عالی‌رتبه قطر داشت که ان‌شاالله دستاوردهای خوبی خواهد داشت. امیدوارم با کشورهای منطقه اقدامات و همکاری‌های بیشتری داشته باشیم.

قاسمی در پاسخ به این سوال که گفته می‌شود سازوکار ویژه مالی اتحادیه اروپا شامل ارائه دارو و غذا به ایران در قبال پول نفت ایران می‌شود. آیا این مسئله صحت دارد؟ تصریح کرد: این سازوکار و مکانیزم که مدتی درباره آن بحث می‌شود، سازوکاری برای تسهیل مبادلات ایران با سایر کشورهای اروپایی است و شامل حال اقلام بسیاری خواهد بود که بدون شک در این سبد کالایی، دارو، غذا و دیگر مواد مورد نیاز ایران هم قرار می‌گیرد و حتی در شکل نوین خود می‌تواند یاری‌گر مناسبات ما با دیگر کشورها باشد. پس این مکانیزم صرفا برای دارو و غذا نیست بلکه برای همکاری اقتصادی، تبادل فناوری و تکنولوژی و... هم می‌شود.

ملاک ما گفت‌وگوهای انجام شده با دولت‌ها است

وی درباره انصراف شرکت‌های دولتی چینی و روسی از انجام پروژه‌های نفتی ایران به بهانه تحریم‌های امریکا خاطرنشان کرد: وزارت امور خارجه و بخش دیپلماسی اقتصادی به صورت روزمره و جدی، با توجه به برخی تهدیدات و تحریم‌ها در کنار سایر دستگاه‌های ذیربط به عنوان پل واسط مابین ایران و کشورهای دیگر، نقش اساسی خود را دنبال می‌کند و فکر می‌کنم با توان و جدیت خوبی این مسئله دنبال می‌شود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: در مورد انصراف یا عدم انصراف که منتشر می‌شود، تا زمانی که اخبار دقیقی از سوی دولت‌های مزبور دریافت نکنیم آن را بسان جنگ روانی علیه ایران می‌دانیم. ملاک ما گفت‌وگوهای انجام شده با دولت‌ها است. با این حال، فشار دولت امریکا روی شرکت‌های بزرگ و نه فقط غرب، بلکه کشورهای شرق و همسایگان زیاد برای توقف همکاری‌ها روشن است. البته ما هم بیکار نیستیم و قضاوت درباره این اخبار را باید با تانی و تامل برخورد کرد. شاید وزارت نفت بتواند مشخص‌تر درباره این اخبار اظهارنظر کند.

زمان، تجربه‌های زیادی به ما آموخته است

قاسمی درباره رایزنی‌های عراق با امریکا برای ادامه معافیت‌ها از تحریم‌های ایران ابراز داشت: عراق یک همسایه خوب ماست که مرز طولانی با یکدیگر داریم. گذرگاه‌های فراوانی هم داریم. نوع ارتباطات تاریخی، فرهنگی و تمدنی موجب می‌شود تا این کشور از شرکای خوب ما باشد و این مسئله موجب می‌شود همکاری‌هایمان را با همان دقت و شدت ادامه بدهیم. علائمی که دریافت می‌کنیم، مثبت است.

وی با بیان اینکه همکاری‌ها ادامه می‌یابد، عنوان کرد: تلاش‌های مضبوحانه امریکا و هیات‌های اعزامی این کشور برای تطمیع و تهدید و ایجاد مشکل و موانع بر سر راه روابط دو کشور، می‌تواند وجود داشته باشد ولی زمان، تجربه‌های زیادی به ما آموخته و کشورها نیز با توجه به شرایط جدید، نگاه مستقلانه خود را خواهند داشت. ما با عراق شاهد افزایش همکاری‌های اقتصادی خواهیم بود و حوزه‌های جدید همکاری نیز خواهیم داشت.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه درباره عملیات احتمالی ترکیه در شمال سوریه نیز یادآور شد: هنوز اقدام نظامی جدیدی انجام نشده است. اینکه آن عملیات انجام می‌شود یا نمی‌شود، را من نمی‌دانم. مواضع ما درباره سوره تغییر نکرده است. هیچ کشور منطقه‌ای یا فرامنطقه‌ای نمی‌تواند بدون اجازه دولت مرکزی سوریه، اقدامی در سوریه انجام دهد. اگر این اصل رعایت نشود، می‌تواند وضعیت سوریه را که همکاری‌های مستمر ایران، روسیه و ترکیه در روند آستانه شکل گرفته، با مشکل روبه‌رو سازد.

قاسمی با ابراز امیدواری بر تداوم همکاری‌های سه کشور ضامن صلح بیان کرد: هر سه کشور از واقعیت‌های سوریه آگاه هستند. تماس‌ها و همکاری‌ها نیز همچنان ادامه دارد.

برگزیت خللی در همکاری‌های برجامی بریتانیا ایجاد نمی‌کند

وی در پاسخ به این سوال که برگزیت می‌تواند بر مناسبات ایران با گروه ۱+۴ اثرگذار باشد؟ گفت: ما درخصوص مسائل داخلی کشورها دخالت نمی‌کنیم ولی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا خللی برای همکاری‌های این کشور در موضوع برجام ایجاد نمی‌کند. لندن متعهد به تلاش برای حفظ برجام است.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر جابری انصاری به سوریه اظهار داشت: سیاست ایران در مورد سوریه مشخص و معین است. در شش، هفت سال گذشته، کشورهای جهان، سوریه و حتی تروریست‌ها از رویکرد ایران مشخص است. رایزنی‌ها و تماس‌های تهران و دمشق وجود داشته و همچنان ادامه خواهد داشت. فرستاده ویژه ایران در دمشق بود و مذاکرات خود را انجام داد. باید منتظر نشست سوریه در ژنو که امروز و فردا برگزار می‌شود، باشیم. نشست بسیار مهمی است.

قاسمی اضافه کرد: روند آستانه تا به امروز کار خود را به خوبی انجام داده است و این، فارغ از تلاش‌هایی است که برای ناکام گذاشتن این مذاکرات و روند بود. با این وجود، امیدواریم نشست سوریه با موفقیت برگزار شود و نشان بدهیم آنچه کشورها می‌توانند با همکاری یکدیگر مسائل را حل کنند و نیازی نیست کشورهای فرامنطقه دخالت کنند.

تلاش می‌کنیم کمک‌های انساندوستانه زیر لوای سازمان ملل به یمن برسد

وی درباره توافق‌های یمنی یمنی در سوئد و حمایت ایران تصریح کرد: من ترحیج می‌دهم از بکار بردن واژه‌های پیروزی و شکست کشورها خودداری کنیم. از ابتدای تجاوز ائتلاف عربستان به کشور مظلوم یمن، مواضع ایران کاملا روشن بود. ما قبلا طرح چهار ماده‌ای را ارائه کرده بودیم و همه تلاش ما این بود که یک آتش‌بس برای فراهم شدن زمینه‌های کمک‌های انسانی و بشردوستانه و رسانیدن غذا و دارو و حتی خارج کردن بیمارهایی زیادی که نیازمند اقدامات بیشتری هستند، انجام گفت‌وگوهای یمنی -یمنی و...، مهیا شود.

این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه تلاش ما این بود که اتفاق مثبتی رخ دهد تا متجاوزان از حملات خود دست بردارند و کمک‌های انساندوستانه زیر لوای سازمان ملل انجام شود، خاطرنشان کرد: دیپلماسی فعالانه‌ای با کشورهای منطقه‌ای و اروپایی داشتیم. چهار جلسه با آنها داشتیم. خوشبختانه نشست استکلهم برگزار شد که از توافقات آن استقبال کردیم. امیدواریم این نشست سرآغاز خوبی برای مردم یمن باشد ولی لازم است متجاوزان و کسانی که مرتبا افراد غیرنظامی را بمباران کرده و زیرساخت‌های این کشور را از بین بردند، به تجاوزات و حملات خود پایان دهند.

قاسمی ادامه داد: هر گونه کمکی به کاهش آلام و مسائل یمن کمک کند، نسبت به آن ابراز آمادگی می‌کنیم. امیدوارم کسانی که فکر می‌کردند با سلاح‌های مدرن و دلار می‌توانند سرنوشت کشورها را دگرگون کنند، یاد گرفته باشند که چنین چیزی ممکن نیست. امیدوارم این تجربه به این افراد که کمتر با فکر و اندیشه آشنایی دارند، کمک کند با تجاوز نمی‌توان به کسی چیزی را تحمیل کرد.

تا اشغالگری وجود دارد، مقاومت هم وجود دارد

وی درباره تهدید نظامی نتانیاهو علیه ایران ابراز داشت: سیاست ایران نسبت به رژیم صیهونیستی روشن است. تا اشغالگری وجود دارد، مقاومت هم وجود دارد و ربطی به تحولات دیگر کشورها نیز ندارد. سیاست‌های نژادپرستانه و اشغالگری رژیم اسرائیل مشخص است و تا این وضعیت ادامه دارد، تنش و مقاومت نیز ادامه می‌یابد. هرزگاهی سران این رژیم به یاوه‌گویی و بیان سخنان سخیف و بی‌ربط روی می‌آورند که چیزی بیشتر از این هم از آنها نی‌رود زیرا ماهیت آنها درنده‌خو و متجاوزگرانه است.

پرونده برخوردهای نامناسب با ایرانیان در تفلیس همچنان فتوح است

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا مبنی بر آخرین وضعیت مناسبات ایران و گرجستان در پی برخوردهای نامناسبی که با شهروندان ایرانی صورت گرفته است، بیان کرد: ما از دولت گرجستان روابط حسنه‌ای با آنها داریم، چنین انتظاری نسبت به شدت گرفتن این نوع برخوردهای نامناسب نداشتیم و برایمان تعجب‌برانگیز بود که این نوع برخوردها در مبادی ورودی به این کشور رخ می‌دهد.

وی با بیان اینکه سیاست ایران نسبت به شهروندان خود در اقصی نقاط عالم روشن است و از حقوق آنها دفاع می‌کنیم، یادآور شد: هم در تهران و هم در تفلیس رایزنی‌هایی را انجام دادیم. موضوع دنبال شد ولی تمام شده نیست. مراتب اعتراض و نکات مورد نیاز را به آنها گوشزد کردیم. این پرونده مفتوح است و به صورت روزانه این بحث دنبال می‌شود. برای ما این نوع رفتار از سوی نیروهای مرزبانی گرجستان قابل قبول نیست.

اجازه نمی‌دهیم حق و حقوق ایرانیان به سهولت خدشه‌دار شود

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه ادامه داد: البته مقامات سیاسی این کشور ابراز تاسف کردند و قرار شده این مسئله را دنبال کنند ولی تمهیداتی را مورد بررسی قرار دادیم و طی روزهای آینده اقداماتی را انجام می‌دهیم و در فضای دیگری با دولتمردان گرجستان برخورد می‌کنیم.

قاسمی با تاکید بر اینکه اجازه نمی‌دهیم حق و حقوق ایرانیان به سهولت خدشه‌دار شود و دولت متبوع نتواند مانع این شهروندان با ایرانیان شود، بیان کرد: متاسفانه شاهد وجود برخی گروه‌ها یا شرکت‌های سودجود هستیم که از فرصت و فضای لغو ویزا میان دو کشور استفاده می‌کنند و با دورغ و دغل و همچنین برخی وعده‌ها نسبت به گمراه کردن برخی از شهروندان اقدام کردند که به این مسئله هم توجه داریم و مورد پیگیرد توسط ارگان‌های ذیربط دنبال می‌کنیم.

ایرانیان اگر اجباری برای رفتن به گرجستان ندارند، تامل کنند

وی افزود: ایرانیان اگر اجباری برای رفتن به گرجستان ندارند، تامل کنند تا این مسئله به خوبی فیصله یابد. امیدوارم دولت گرجستان با توجه به نوع و پیشینه روابط اقدامات لازم را انجام دهد، هر کمکی برای رفع مشکل باشد، می‌کنیم.

منبع: ایلنا

15

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها