تحریم، پاسخی به ماجراجویی های ترکیه

ترکیه این روز‌ها از یک سو با اتحادیه اروپا و یونان در خارج و از سوی دیگر با بحران کمبود سوخت در داخل مواجه شده است.

تحریم، پاسخی به ماجراجویی های ترکیه

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه روز گذشته سفرای ۱۰ کشوری که خواستار حل عادلانه و سریع پرونده یکی از زندانیان سیاسی ترکیه شده بودند را عناصر نامطلوب خواند. این سخنان پر سر و صدای اردوغان در حالی مطرح می‌شود که اوضاع داخلی ترکیه دیگر چندان شباهتی به گذشته ندارد.

پمپ بنزین‌ها مملو از وسایل نقلیه و رانندگانی است که برای بنزین و گازوئیل صف بسته اند. روز چهارشنبه، پس از اعلام رسانه‌های ترکیه مبنی بر اینکه دو شرکت مهم وارد کننده سوخت در شمال این کشور پس از اتمام موجودی خود بسته خواهند شد، صف‌های طولانی از ماشین‌ها در پمپ بنزین‌های ترکیه تشکیل شد.

بیشترین مصرف انرژی ترکیه از گاز طبیعی است. مطالعه‌ای که سال ۲۰۰۹ توسط دانشگاه صنعتی ییلدیز در این کشور انجام شده نشان می‌دهد ۴۷ درصد مصرف انرژی ترکیه مربوط به گاز طبیعی می‌شود. پس از آن، انرژی هیدرولیک و ذغال سنگ در رتبه دوم و سوم قرار دارند.

بحران سوخت ترکیه در پی سقوط ارزش لیر به وجود آمده است. لیر که تا کمتر از یک دهه پیش تقریبا معادل یک دلار بود، این روز‌ها با ۱۰ دلار مبادله می‌شود. سقوط لیر از تابستان ۲۰۱۵ شدت گرفت، اما در ماه مارس سال جاری میلادی بود که به دستور اردوغان و با برکناری سومین رئیس بانک مرکزی این کشور در طول دو سال گذشته، نرخ لیر از ۹ دلار هم عبور کرد.

تولید و به طور کلی ذخایر انرژی در ترکیه بسیار کم است و این کشور وابسته به واردات سوخت است. سقوط ارزش پول این کشور به معنای گران شدن شدید سوخت و انرژی است. البته ترکیه در ابتدا سعی کرد با چشم‌پوشی از مالیات قیمت سوخت را ثابت نگه دارد. دو هفته پیش بود که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد: «ما برای محافظت از شهروندان خود در شرایطی که قیمت انرژی در جهان و مخصوصا اروپا بین دو تا پنج برابر شده است، هر فداکاری می‌کنیم.».

اما از آن‌جایی که ترکیه با بحران منابع مالی مواجه است، این راه حل طولانی مدت نبود. لونت چاگدال، رئیس انجمن پمپ بنزین‌های شمال به تازگی اعلام کرده که قیمت نفت ترکیه بر اساس قیمت ارز هر ۱۵ روز یک بار به روز می‌شود.

از طرف دیگر، شرکت‌های پخش کننده مواد نفتی حتی با افزایش قیمت‌ها هم دچار ضرر می‌شوند، زیرا هربار باید مواد نفتی را به قیمت بالاتری خریداری کنند. تغییر قیمت بعدی در تاریخ ۲۶ اکتبر اتفاق خواهد افتاد و گفته می‌شود شرکت‌های پخش همچنان در حال ضرر دادن هستند.

البته در سال‌های اخیر ترکیه برای حل بحران سوخت چاره‌ای اندیشیده است. چاره‌ای که بر پیچیدگی این بحران افزوده و برای این کشور کم هزینه نبوده است: تأمین سوخت از آب‌های نزدیک سواحل قبرس.

«ترکیه، قبرس، یونان» سه ضلع مثلث یک درگیری تاریخی
مناقشات ترکیه و یونان سابقه‌ای تاریخی دارد. اوایل قرن هجدهم میلادی، یونان از زیر سلطه امپراطوری عثمانی بیرون آمده و استقلال خود را باز پس گرفت. کمی بعدتر قبرس نیز از سایه این امپراطوری بیرون آمده و به تصرف انگلیس درآمد. سرانجام در ۱۶ اوت ۱۹۶۰ قبرس استقلال خود را از انگلیس باز پس گرفت، اما به دلیل موقعیت استراتژیک خود همواره مورد بحث بین یونان و ترکیه بود. قسمت شمالی قبرس ترک نشین و قسمت جنوبی آن یونانی نشین است و در ابتدای استقلال توافق بر این بود که رئیس جمهور قبرس از میان یونانی‌ها و معاون رئیس جمهور از میان ترک‌ها انتخاب شود.

هرچند این صلح دیری نپایید. ساعات اولیه ۲۱ دسامبر سال ۱۹۶۳ بود که پلیس یونانی قبرس خواستار مشاهده مدارک شناسایی و بازرسی چند زن ترک اهل قبرس شد. این درخواست به درگیری انجامید و در جریان این درگیری دو تن از ترک‌های قبرسی کشته شده و ۸ نفر دیگر زخمی شدند. این حادثه بعدا به تجمعات و خشونت‌های بیشتری کشیده شد که از آن به عنوان «کریسمس خونین» یاد می‌شود. در جریان این درگیری‌ها تا اواخر سال ۱۹۶۰ حدود ۲۶۰ هزار نفر از ترک‌های قبرسی مجبور به ترک خانه‌های خود شدند.

اولین واکنش آمریکا و اروپا به تصمیم و تهدید ترکیه برای اخراج ۱۰ سفیر۱۱ ساعت پیش
اختلافات ترکیه و یونان بر سر قبرس تا امروز به شکل‌های گوناگون ادامه یافته است. مورد نسبتا جدید اختلاف، درگیری بر سر آب‌های شرق مدیترانه است. ترکیه کشوری فاقد مخازن هیدروکربنی است؛ بنابراین همواره نگاهی ویژه به مناطق شرقی مدیترانه داشته است. چرا که این مناطق سرشار از ذخایر گازی هستند. از طرفی، یونان این منطقه را «منطقه اقتصادی انحصاری اتحادیه اروپا» می‌خواند و بنابراین حفاری ترکیه در این منطقه غیرقانونی است.

در جریانات پیش آمده، اتحادیه اروپا در کنار یونان ایستاده است. اروپا که خود با بحران کمبود انرژی مواجه است از این «تکروی» ترکیه خشمگین شده و حفاری‌های آن را غیرقانونی اعلام کرده است.

تحریم، پاسخی به ماجراجویی‌های ترکیه
ماه دسامبر سال گذشته اتحادیه اروپا تحریم‌هایی علیه ترکیه وضع کرد. علت این تحریم‌ها «حفاری غیر مجاز» گاز طبیعی در آب‌های مورد مناقشه در دریای مدیترانه اعلام شد. تحریم‌ها روابط ترکیه و اتحادیه اروپا را تیره و تار کرد و سخنرانی اردوغان بر تیرگی این روابط افزود.

دسامبر ۲۰۲۰ بود که اردوغان خطاب به خبرنگاران گفت: «مکرون برای فرانسه یک دردسر است و با وجود او، این کشور دوران خطرناکی را سپری می‌کند. امیدوارم فرانسه هرچه سریع‌تر از دست مکرون خلاص شود».

فرانسه و ترکیه بر سر مسائل گوناگونی اختلاف دارند. از جمله این مسائل می‌توان به جنگ داخلی در سوریه و لیبی، حفاری ترکیه در آب‌های مورد مناقشه مدیترانه شرقی و درگیری‌های اخیر ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر قره باغ اشاره کرد.

اظهارات اردوغان از سوی فرانسه بی‌پاسخ نماند. پاریس سفیر خود را از آنکارا فرا خواند و کشور‌های اروپایی نیز از فرانسه حمایت کردند. چنین رخداد‌هایی جایگاه ترکیه را در اتحادیه اروپا بیش از پیش تضعیف کرد.

اتحادیه اروپا راه‌های گوناگونی را برای تحت فشار قرار دادن ترکیه امتحان کرده است. این اتحادیه افراد و شرکت‌هایی را که در فرآیند اکتشاف یا حفاری گاز ترکیه به نوعی نقش دارند را با منع ورود به کشور‌های این اتحادیه و همچنین بلوکه کردن سرمایه‌های آن‌ها جریمه کرده است. در حال حاضر نایب رئیس شرکت نفت ترکیه و معاون بخش اکتشاف در لیست تحریم‌های اتحادیه اروپا قرار دارند.

نتیجه
این‌گونه به نظر می‌رسد که اظهارات اخیر اردوغان، فرستادن کشتی‌های اکتشافی به حریم دیگر کشورها، مداخله نظامی در لیبی و موارد دیگری از این دست با شرایط داخلی کنونی ترکیه چندان سازگاری نداشته باشد. اقتصاد توریستی ترکیه در ۲۰۲۱ به خاطر بحران همه‌گیری کرونا حتی با یک دهه پیش از آن قابل مقایسه نیست. در حال حاضر شاید اصلی‌ترین چالش پیش‌روی ترکیه، جلوگیری از سقوط لیر باشد. چالشی که درگیری با اتحادیه اروپا قطعا راه حل خوبی برای آن نخواهد بود.

منبع: خبر مهم

70

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 25
  • سامی
    0

    بزارنابود بشه ترکیه به امید خدا تحریم نابودش میکنه اردوغان رو

    نظرات شما -
    • علی
      0

      چی شد همش همه جانابود بشه تاجیک خرفت تاجیک صفت نداره

    • نا
      0

      نابودی اقتصاد ترکیه قطعیه بعد از اون امارات

  • م..ک
    0

    ترکیه گدا وفقیرکه عمده درآمدشون ازروسپی گری زنانشون بود. درزمان جنگ ایرانو عراق.باخریدصدهاهزار دستگاه کامیون.به ایران وعراق درحال جنگ کالا حمل میکردند.ودربرگشت هم باک کامیون رامملو ازسوخت ارزان میکردن.وبااین کارسودکلانی میبردند.البته هرروزهم یک بهانه درمیاوردند.وقیمت ترانزیتوافزایش میدادند.الان...نوبت ایرانه که سوخت وسایرمایحتاج ترکیه راچندین برابرقیمت به اردوغان نمک نشناس ارسال کند.البته مسئولان ایرانی واسه بیگانگان خیلی مهربانانه عمل میکند...اما برای مردم ایران بیرحمانه ترین کارهاراانجام میدن..ای مسئولین اگرمردیدعوض آنروزهارادربیارید..ولی چشمم آب نمیخوره...

    نظرات شما -
    • م ک
      0

      چرا فقط مسئولین ؟؟؟؟؟چرا یکبار خودمون یا همان اصطلاح مردم را بکار نمی برید ،،هر کاری را فقط با مسئولین تمام می کنیم ،پس من وشما چی؟؟؟؟؟ مردم عزیز ایران سرمایه های این مرز وبوم را در کشور های دیگر حراج می کنند ،بعد هم انتظار پیشرفت ایران را دارند مردم ما به جای این که پول خود وتلاش خود را در تولید به کار ببرند آن را در راه دلالی وخرید های آنچنانی در کشور های دیگر به کار می برند

  • ت
    0

    این مردک دغل باز بهتر نابود بشه که دنبال تفرقه بین آذری هاست .مردک نمک نشناس

  • سخن
    0

    چرا در تحلیل خود فقط معلول هارا تکرا می کنید و علت اصلی سقوط ارزش پول ترکیه را توضیح نمیدهید !

  • خب که چی
    0

    به اسم سیاست هر روز به یه سمت می چرخند و به هیچ اخلاقی پایبند نبوده و نیستند در تمام دوران کرفتاری های ایران نهایت بی انصافی رو روا داشتند امیدوارم مردم ترکیه گرفتار نشن اما سیاستمداران ترکیه منتظر قانون کائنات باشند

  • برجامی
    0

    جناب م.ک عبارت :...واسه بیگانگان خیلی مهربانانه عمل می کنند واقعا لایک داره.

  • مهدی
    0

    این مردک روانی هست باید مردم ترکیه سریع جلوشو بگیرند تا بیچارشون نکرده

    نظرات شما -
    • احمد اندروژ
      0

      تا مثل ما بیچاره شون نکرده ، دار پیر میشه و خرفت فکر کنم خیال کرد سردار بزرگ عثمانی است و کسی حق مخالفت با او را ندارد

  • ناصر
    0

    پول خودمون در عرض ده سال سی برابر ارزششو از دست داده و ترکیه ۹برابر! ارزششو از دست داده! هرکی این گزارش و بخونه فکر میکنه ترکیه نابود میشه! نه عزیزم ترکیه ارزش پولشو هرچهارسال یکبارپایین میاره، تا توریستهای زیادی وارد کشور بشن. اینهمه ایرانی رفته اونجا این اواخر! چرا کسی برنمیگرده؟ چون ده برابر از ایران بهتره

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      نمی دونم چه رازی است که باز هم خود تحقیری را ادامه می دهی خودت برو تا بدونی چه خبره؟؟؟؟؟ آنجا هم مثل همین جاست فقط کمی آدم هایی که حمایتش می کنند زیادتره ،هم مردم ترکیه وعده ای از مردم ایران مثل تو،،،تاسف،تاسف، فکر کنم بعضی کشور ها به خاک سیاه هم بنشینند پیش عده ای بهشت هستند

    • احمد اندروژ
      0

      صد برابر بهتره

    • به ناصر
      0

      البته پول ما هم در ارز ده سال همون ۹ برابر ارزشش رو از دست داد از ۳ تومن شده ۲۷ تومن تازه ما با تحریم ترکیه بدون تحریم!

  • حسین
    0

    سقوط اردوغان حتمی میشود چون قانون طبیعت است کسی نمک نشناسی کند این موجود خولق خوی چون گاوهای اسپا نیای دارد بی محا با وچشم بسته به هر طرف حمله می کند

  • باغبان
    0

    حالا مسئولین جان بر کف خودمون به خاطر روابط برادرانه بهشون تو تامین انرژی کمک نکنن!!!!

  • جو
    0

    ترکیه را باید از مهاجرینی که در آنجا کار می کنند شناخت ،،، از وحشی بازی های پلیس این کشور حتی با کودکان مهاجر ،،،من خودم از مهاجر افغانی که از ترکیه به ایران آمده بود شنیدم ،پسری ۱۷ ساله که چگونه مورد آزار واذیت مردم وپلیس ترکیه قرار گرفته ، ولی نمی دانم چرا ؟؟؟؟؟؟..مردم ایران همیشه رویا وآرزوهاشون را در خارج مرز می بینند ،پول های ایران را به ترکیه روانه می کنند وصورتی که ،،،این را در تولید به کار نمی برند ،این بزرگترین ظلم به کشور ومردم است نمی دانم چرا ؟؟؟؟برای ما مردم ایران مرغ همسایه همیشه غازه،،، هر ایرانی وقتی پول این مملکت را خارج می کند به این فکر کند که ،،،در های اقتصاد را تنگ تر می کند وظلم به این مردم می کند

    نظرات شما -
    • 09183158251
      0

      همه به فکر حفظ سرمایه شان هستند دولت انقدر بورس را تبلیغ کرد همه رفتند سهام خریدند کافی نت ها پست بانکها شلوغ شلوغ امانتیجه.....حالا سرمایه را میبرند ترکیه انهم در مسیر تاریک قدم گذاشتن هست داخلی غارتگر اموال ،خارجی از این بدتر حالا شما بفرمائید تکلیف چیه

    • نا
      0

      فقط تولید،فقط تولید،فقط تولید اگر تولید باشه ،بورس واقتصاد ،پیشرفت می کنه فقط تولید

    • مردم
      0

      من در ترکیه زندگی کردم. وحشی تر از اونها ندیدم. به خارجیها و غیر ترکها (حتی آذری زبانهای ایران) مثل... نگاه میکنند.

    • احمد اندروژ
      0

      نمیدانی چرا پولها را روانه میکنند ؟؟؟؟معلومه دیگه عدم امنیت سرمایه گذاری و بی ثباتی سیاست خارجی و تورم بالا و غیر قابل پیش بینی و .......

  • ولی الله ورمزیار
    0

    سلام در متن ارزش لیر در مقایسه با دلار اشتباه چاپ شده ارزش هر لیر 0.1 دلار صحیح است.

  • ناشناس
    0

    دولت جدید به هر طریقی که شده باید فضای کسب وکار و تولید را رونق بهبود و ارتقا دهد تا مردم ناامید ما به طرف ترکیه ورشکست شده روانه نشوند .......

  • قلندر واقعی
    0

    یک میلیون دلار میدم واسه سر اردوغان مارمولک

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها