طرح جنجالی اینترنت از دستور کار مجلس خارج شد؟

براساس برخی اطلاعات، بررسی طرح جنجالی اینترنت مجلس این هفته هم از دستور کار خارج شده، طرحی که به‌صورت بالقوه می‌تواند باعث فیلترینگ همه سرویس‌های مشهور بین‌المللی شود. البته سخنگوی کمیسیون فرهنگی این موضوع را تکذیب کرد.

طرح جنجالی اینترنت از دستور کار مجلس خارج شد؟

قرار بود امروز در صحن علنی مجلس تقاضای تعدادی از نمایندگان برای رسیدگی به طرح «حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» طبق اصل ۸۵ قانون اساسی دوباره بررسی ‌شود. اما براساس اطلاعات وارده، این هفته هم این طرح در دستور کار قرار نمی‌گیرد. طی هفته‌های اخیر حامیان این طرح که همگی از طیف خاصی هستند بارها تلاش کرده‌اند که بررسی شدن این طرح را براساس اصل۸۵ قانون اساسی در صحن علنی به تصویب برسانند که هر بار ماجرا به وقت دیگری موکول شده است. این نمایندگان اما تلاش داشتند بار دیگر امروز برای تصویب این طرح در کمیسیون به جای صحن علنی و سپس اجرای چند ساله آزمایشی آن خیز بردارند.. صرف‌نظر از انتقادات بسیاری از حقوقدانان و کارشناسان به تلاش برای بررسی این طرح در قالب اصل۸۵ مطرح شده، فیلترینگ سراسری و گسترده پلتفرم‌های بین‌المللی تبدیل به نگرانی مهم و اصلی کاربران اینترنت کشور در کنار مشکلات ریز و درشت اقتصادی شده است.

فیلترینگ گسترده با تصویب جایگزین داخلی
براساس تبصره ۲ ماده ۲۸ تقریبا همه پلتفرم‌های مشهور خارجی درصورتی‌که پس از گذشت ۴ماه از اجرایی شدن این طرح اقدام به اخذ مجوز و معرفی نماینده در کشور نکنند درصورت معرفی جایگزین باید فیلتر شوند. براساس این طرح خدمات پایه کاربردی که اثرگذار بوده‌اند اگر به دریافت مجوز و معرفی نماینده ظرف ۴‌ ماه اقدام نکنند تا زمان معرفی جایگزین حداکثر تا ۸‌ ماه بعد از این مهلت امکان فعالیت دارند و در غیراین صورت فیلتر خواهند شد. بر این اساس اگر کمیسیون عالی تنظیم مقررات جایگزین داخلی سرویس‌هایی مثل گوگل، اینستاگرام، واتساپ و... را مصوب کند این سرویس‌ها پس از ۴‌ ماه بلافاصله باید فیلتر شوند.

شدت این فیلترینگ درصورت تبدیل این طرح به قانون به حدی است که محمدجعفر نعناکار، مدیرکل حقوقی سابق سازمان فناوری اطلاعات آن را معادل اینترنت ملی معرفی می‌کند. او می‌گوید: در این قانون خدمات کاربردی را روی شبکه ملی اطلاعات تعریف کرده که این به نوعی همان اینترنت ملی است که می‌گویند نبوده و نیست.

جایگزین: از ذره‌بین تا روبینو
هر چند برخی حامیان این طرح در فضای مجازی برای کم کردن انتقادات گسترده کاربران می‌گویند قرار نیست سرویس‌های مورد استفاده مردم فیلتر شود اما شواهد و قرائن مسائل دیگری را نشان می‌دهد. در حرف و صحبت گفته می‌شود خبری از فیلترینگ نیست اما درصورت تصویب این طرح عملا راه برای فیلترینگ گسترده و دیوار کشیدن به دور شبکه ارتباطی کشور به‌صورت قانونی مهیا می‌شود. در میان حرف های حامیان این طرح طی روزهای گذشته سرویس‌های جایگزین زیر برای فیلترینگ ابزارهای کار مردم معرفی شده‌اند.

ذره‌بین: طی روزهای گذشته حامیان این طرح از موتور جست‌وجوی ذره‌بین که توسط همراه اول توسعه داده شده به‌عنوان جایگزین گوگل نام برده‌اند.

روبینو: این اپلیکیشن هم که زیرمجموعه روبیکا است و توسط همراه اول و ایرانسل توسعه داده شده جایگزین پلتفرم جهانی اینستاگرام از سوی این افراد معرفی می‌شود. روح‌الله‌مومن نسب، از کارشناسان تدوین این طرح می‌گوید: حداقل ۵ اپلیکیشن بومی و داخلی شبیه اینستاگرام داریم و یکی از آنها روبینو با ۳۲ میلیون کاربر فعال روزانه است که هم لایو دارد هم استوری.

پیام‌رسان بومی به جای واتساپ: همچنین چندین پیام رسان بومی و همچنین سرویس‌های نقشه هستند که جایگزین سرویس‌های گوگل‌مپس، ویز و همچنین واتساپ شمرده می‌شوند. در حالی که هیچ‌کدام از این سرویس‌ها نتوانسته‌اند با وجود حمایت‌های دولتی، کاربران زیادی را جذب کنند. درحالی که رقابت بدون رقیب در کشور به عقیده بسیاری می‌تواند فضایی مانند صنعت خودروسازی را ایجاد کند و می‌توان آن را به نوعی اجبار مردم به استفاده از سرویس داخلی تلقی کرد.

هیچ‌کس نمی‌تواند این موضوع را رد کند که گوگل از اطلاعات ما استفاده می‌کند، اما به این موضوع هم باید توجه شود که این سرویس‌ها به کمک مردم آمده و برای اقتصاد ما سودآوری ایجاد کرده است

جایگزینی در ۸ ماه!
رضا قربانی، عضو هیأت مدیره نظام صنفی رایانه‌ای با ارائه آمار و ارقامی از بخش نرم‌افزاری گوگل، پیچیدگی‌های تولید در این حوزه را یادآوری می‌کند: «سرویس‌های گوگل شامل موتور جست‌وجو، جی‌میل و... شامل ۲ میلیارد خط کد است و این کدها به‌صورت یکپارچه نگهداری می‌شوند که از نظر مهندسی، نرم‌افزار بسیار پیچیده ای است.»

برای این که از این پیچیدگی کمی مطلع شویم، قربانی یادآوری می‌کند که «پیچیده‌ترین نرم‌افزارهایی که الان وجود دارد، نرم‌افزارهای سیستم عامل است که به‌عنوان نمونه سیستم عامل ویندوز ۵۰ میلیون خط کد دارد.»

او تأکید می‌کند: « این موضوع ساده‌ترین شاخص است، چراکه این پیچیدگی را فقط در شاخص تعداد خطوط کد خلاصه کردم.»

این در حالی است که موضوعات مرتبط با کسب‌وکار، موضوعات مالی، موضوعات مرتبط با ارتباطات و بسیاری از موضوعات دیگر در این حوزه وجود دارد که بسیار پیچیده‌تر است.

ناتوان نیستیم
عضو هیأت مدیره سازمان نصر تهران با این حال، این مسئله را به‌معنای ناتوانی متخصصان ما در تولید جایگزین‌های مشابه نمی‌داند، اما در عین حال، با برخوردهای احساسی با مسئله تولید جایگزین‌ها هم موافق نیست.

قربانی با اشاره به این که دیدگاه کسانی را که معتقدند باید بی‌نیاز از دنیا باشیم درک می‌کند و می‌گوید: «هیچ‌کس نمی‌تواند این موضوع را رد کند که گوگل از اطلاعات ما استفاده می‌کند، اما به این موضوع هم باید توجه شود که این سرویس‌ها به کمک مردم آمده و برای اقتصاد ما سودآوری ایجاد کرده است.»

او به مسئله اشتغال‌زایی که طی این سال‌ها ناموفق بوده، اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: «سرویس‌هایی مانند اینستاگرام، تلگرام، واتساپ و سرویس‌های گوگل توانسته‌اند این خلأ را پر کنند و مردم، به‌ویژه جوانان اکنون از طریق آنها امرار معاش می‌کنند.»

این کارشناس حوزه فناوری با تأکید به این که ما در کشور خودمان بدون هیچ طرح، آیین‌نامه و قانونی توانستیم سرویس‌های مشهور را بسازیم، مهم‌ترین موضوع برای دستیابی به جایگزین سرویس‌های بزرگ دنیا را تسهیل فضای کسب‌وکار می‌داند.

پشتوانه زمان و آزمون و خطا
به‌گفته این کارشناس «نمی‌توانیم مسیر چند ساله و پرهزینه همه شرکت‌های نرم‌افزاری و کسب‌وکارهای مرتبط را نادیده بگیریم و با میانبر به خط آخر(سرویس‌های گوگل، فیسبوک یا اینستاگرام) برسیم.»

قربانی با اشاره به این که گوگل هم یک‌شبه به این نقطه نرسیده می‌گوید: «۲۰ سال آزمون و خطا، فرصت‌های مختلف و حتی سرمایه‌سوزی، گوگل را به این جایگاه رسانده است.»

او با تأکید بر این که با قانون، آیین‌نامه و بخشنامه، چنین کارهایی امکان پذیر نیست، ادامه می‌دهد: «شاید بتوانیم ماکتی از این سرویس‌ها بسازیم اما زمانی که بحث تولید انبوه و مخاطب انبوه پیش می‌آید، لاجرم با موضوع آزمون و خطا و البته زمانی طولانی روبه‌رو می‌شویم.»

به‌گفته قربانی «ساختن و جایگزین کردن این سرویس‌ها در بازه زمانی ۸ ماهه و با به‌کارگیری یک ادبیات دستوری و حتی حمایتی با ارائه وام، امکان‌پذیر نیست.»

طرح صیانت از فضای مجازی از دستور کار خارج نشده است

مجید نصیرایی، سخنگوی کمیسیون فرهنگی گفت: طرح صیانت از کاربران فضای مجازی از دستور کار مجلس خارج نشده است، اساساً بررسی این طرح در دستور کار امروز هم قرار نداشت و اساساً خبر مربوط به از دستور کار خارج شدن این طرح کذب است و صحت ندارد.
وی افزود: طرح صیانت از اعضای کاربران فضای مجازی قرار بود این هفته در صحن مجلس بررسی شود که با توجه به دستور کار مجلس در یکی از روزهای صحن یعنی دوشنبه (امروز)، سه شنبه یا چهارشنبه در دستور کار قرار خواهد گرفت.

66

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 22
  • ناشناس
    0

    از خداوند منان بخاطر وجود افراد عاقل در مجلس انقلابی شاکر و سپاسگزاریم

  • ناشناس
    0

    ترکیه آینده نگری میکنه و دارن واسه مرز ایران دیوار میکشن تا در آینده از ورود پناهندگان ایرانی در آینده نزدیک به کشورشان جلوگیری کنن----و مجلس ما هم واسه هوا و فضا میخان دیوار بکشن تا اینترنت داخل کشور نیادجالبه.....

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      h,kd ;i lktd nhnd gxth ]vh?

  • ناشناس
    0

    لیاخوف کجایی ؟؟ دقیقا" کجایی ؟؟؟؟ وجودت خیلی لازمه !!!!!!

  • ناشناس
    0

    متخصصان ما مثل سروش میتونن و ناتوان نیستن ولی خود نمایندگان بودن که از سروش استفاده نکردن وهمش تو تلگرام بودن . پس سروش کار نماینده که خیلی کارهای جزیی میخاستن تو فضای مجازی انجام بدن جوابگو نبود پس عمرا بدرد آدمهای نخبه و کاربلد نمیخورد

  • ناشناس
    0

    یه اینترنت داشتیم که اونم رفت ...

  • عباس کریمی
    0

    خدایا چرا اینقدر بدبختیم

  • رمضانی
    0

    این تازه شروع کار یکدست شدن سیستم مملکت داریست درود بر روحانی ووزیر شجاع ارتباطات که با وجود اینکه بیشترین انتقادات وتمسخرها وتوهین ها را از این فضا تحمل کرد همواره مدافع فضای باز اینترنت بودروحانی را درآینده بیشتر می شناسیدفعلا هر چقدر دوست دارید تهمت وتوهین نثارش کنید این واقعیت تلخ جزیی از تاریخ ماست

  • ناشناس
    0

    اخه شما هر وقت تونستی موبایل دستت را از امریکایی به ایرانی تغییر بدی بعد دنبال فضای مجازی اختصاصی خودت باش الان دنیا به هم وصله نمیشه ارتباط را گرفت مگر بخوابن مردم پرا کره شمالی کنید برای موندن خودتون راه دیگری هم هست دست از سوریه و فلسطین بردارین به مردم و کشور برسین و با خواست مردم پیش برین تا برای موندن دیکتاتور نباشین مردم بخوانتون

  • ایرانی آباد و آزاد
    0

    بچه که بودم از خواندن خبر به توپ بستن مجلس ایران توسط کشور روسیه در تاریخ به شدت ناراحت و غیرتی و عصبی می شدم...... ولی الان آرزوی به توپ و موشک بستن این مجلس حداقلی و فرمایشی و دستوری و پوپولیست و به قولی انقلابی !!!!! را دارم....

  • شهرام.ر
    0

    این طرح هم که خارج بشه یک طرح جنجالی دیگه میاد تو دستور کار مجلس. مگه مجلس بغیر از جنجال، کار دیگه ای هم کرده ؟؟؟

  • ن
    0

    یعنی این مجلس انقلابی، گرونیهای چندروزه یکبار رو نمیبینه و نمیفهمه ولی همه دغدغه شون اینترنته آقایان نمایندگان در مجلس شما قسم خوردید که از حق ملت دفاع کنید چرا اینهمه گرانی‌ها در رهن واجاره منزل و گرانی‌ها در کالاهای اساسی رو پیگیری نمیکنید؟

    نظرات شما -
    • امیر علی
      0

      امروز صاحبخونه من زنگ زد. سه سال هست تو این واحد میشینم. سال اول 120میلیون رهن کامل، سال دوم 160 میلیون رهن کامل، سال سوم 100میلیون و ماهی 2.5 میلیون تومن. صبح زنگ زد با من و من گفت 150میلیون با ماهی 5 تومن یعنی 150 درصد کشید رو هزینه کرایه منزل. همسر من هم شاغل هست و نمی تونیم بریم مثلا اندیشه خونه بگیریم، اگر خودم بودم مسئله ای نبود. بدبختی اینه که از بس به حواشی شهرها هم مهاجرت کردن به دلیل گرونی اونجا هم تورم کرایه کشیده بالا. آدم نمیدونه چکار کنه. پدرم خونه اش بزرگه و میگه برید اسباب اثاثیه را یه مقدارش را بگذارید تو یه انبار و بیاد با ما زندگی کنید. تو اون خونه خواهر و برادر من هنوز مجرد هستند. نمی دونم چکار کنم و الان مجلس ا.. چسبیده به اینترنت تا بعدا بگه نه همه چیز خوبه و ایران گل و بلبل هستش.

  • جاویدان اخمخ
    0

    بزدل ها. ترسیدید.

  • دکتر سید
    0

    اینترنت باید قطع گردد. مردم همیشه در صحنه و ولایت مدار ایران همه راضی هستند .

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      تا جایی که یادمه شعار انقلاب خدمت به مردم بود و انچه مردم میخواهن حالا به جای جکومت مردمی و مردم مدار شده ولایی مردم خدمت گذارن یا مسپولین با شعار خدمت روی کار اومدن حالا ما ضد انقلابیم یا شما ؟ اینترنتم باید باشه

    • جاوید
      0

      روحانی وخاتمی اگر مرد بودند باید مشکل بیکاری ومسکن وازدواج جوانان را حل میکردند نه اینکه جوانی که نون شب برای خوردن ندارد را ناجوانمردانه با کثافت کاریهای فضای مجازی سرگرم کنند

  • رامین
    0

    لیاخوف بیاااااااااااااااااااااا

  • اینانلو
    0

    اصلا چه معنی داره مردم ایران اینترنت داسته باشن بجاش ملت باید اخبار و اطلاعاتشون رو از منبر های مساجد پیگیری کنن و هر چی اخوندها میگن رو قبول کنن

    نظرات شما -
    • مهدی
      0

      اینترنت باید ملی باشد اینترنت بی در وپیکر نمیخواهیم ....دولت خاتمی وروحانی جوانان رابیچاره کردند

  • ایرانی
    0

    اتحاد جماهبر شوروی 60 سال حکومت کرد دیواری دور خودش کشید یک رادیو مسکو داشت و یک تلویزیون مسکو سیستم نظامی شدیدی داشت ولی بعد از 60 سال بدون انقلاب فروپاشی شد وبعد ها دیدیم بعضی از جمهوری ها که در نوار مرزی شمال ایران هستند انقدر عقب مانده بودند که ایرانیان بیش از 50 سال از آنها پیشرفته تر بودند الان ترکیه که بیش از 40 سال پیش آنها را جایی حساب نمی کردیم چنان پیشرفت کرده اند که می خواهند دیوار مرزی بکشند شاید چندی دیگر کشورهای همسایه هم همین کار را بکنند که ایرانی وارد کشورشان نشود باید سری به خودمان نتیجه کدام رفتار های ماست مسولین به خودتان بیایید ویرانی منزوی نکنید بخدا شان ما این نیست

  • علی طهرانی
    0

    مجلس انقلابی تا حالا که کاری به نفع و در جهت خواسته مردم نکرد حالا اینترنتم قطع کنن .

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها