چرا توافق تهران و آژانس برای بار سوم تمدید نشد؟

توافق تهران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برخلاف تصور و انتظار طرف غربی از سوی ایران تمدید نشد.

چرا توافق تهران و آژانس برای بار سوم تمدید نشد؟

ایران که حتی پس از خروج دولت ترامپ از توافق همچنان به تعهدات خود پایبند ماند بعد از چرخش قدرت در آمریکا و اصرار بایدن بر تحریم و نیز سیاسی‌کاری آژانس حاضر به انجام یکسویه تعهدات نیست.

سوم تیرماه توافق تهران با آژانس بین المللی انرژی اتمی به پایان رسید؛ توافقی که ابتدا در اسفند ماه پارسال به مدت سه ماه امضا و پس از اتمام آن برای یک ماه دیگر تمدید شد به آن امید که در این مدت تحریم ها برداشته شود. جمهوری اسلامی ایران در شرایط کنونی که طرف غربی بر ادامه تحریم و تنگنا پافشاری می کند، از تمدید آن برای سومین بار خودداری کرده است. «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز جمعه چهارم تیر ماه در بیانیه‌ای اعلام کرد که تهران به درخواست این سازمان در مورد تمدید پیمان موقت نظارت اتمی، پاسخ نداده است.

در واکنش به بیانیه دبیر کل این سازمان، «کاظم غریب‌آبادی» نماینده کشورمان در آژانس همان روز با تاکید بر اینکه «جمهوری اسلامی الزامی برای تمدید تفاهم با آژانس ندارد»، اظهار کرد: آژانس هیچ‌گونه وظیفه‌ای برای ارائه گزارش (به شورای حکام این نهاد بین‌المللی) در مورد تفاهم منقضی شده مشترک و ثبت داده‌ها نداشته و ندارد.

کاهش همکاری ایران و آژانس به مصوبه آذرماه پارسال مجلس شورای اسلامی برمی گردد که نمایندگان مجلس، کلیات و جزییات طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران» را به تصویب رساندند که پس از تایید شورای نگهبان به قانون تبدیل و از سوی دولت لازم الاجرا شد. تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد، ذخیره سالانه حداقل ۱۲۰ کیلوگرم از این نوع اورانیوم در داخل کشور، افزایش سانتریفیوژ های نسل جدید و محدود سازی نظارت بازرسان آژانس تنها چند مورد از بندهای آن به شمار می رفت.

تنها چند روز قبل از پایان ضرب الاجل مجلس به طرف غربی برای لغو تحریم ها ذیل قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها، گروسی سفری سرزده به تهران داشت. در این سفر دولت ایران و آژانس توافقی امضا و بیانیه ای در این باره منتشر کردند. بر پایه این بیانیه، اجرای پروتکل الحاقی و دسترسی‌های برجامی به طور کامل متوقف و صرفا تعهدات پادمانی ایران اجرا می‌شود. بر این اساس، طبق قانون مجلس هیچ دسترسی فراپادمانی به آژانس اعطا نخواهد شد و هیچگونه بازرسی فراپادمانی نیز انجام نمی شود.

همچنین بر اساس این توافق، آژانس به فعالیت های «ضروری» خود برای راستی آزمایی و نظارت بر مراکز هسته ای ایران ادامه خواهد داد. مقصود از تداوم راستی آزمایی و نظارت ضروری که در بند ۲ بیانیه آمده، این است که «ایران به مدت سه ماه اطلاعات برخی فعالیت ها و تجهیزات نظارتی را که در پیوست مشخص شده ضبط کرده و نزد خود نگه خواهد داشت. در این مدت، آژانس به این اطلاعات هیچ دسترسی نخواهد داشت و اطلاعات منحصرا نزد ایران باقی می ماند. چنانچه ظرف سه ماه تحریم ها به طور کامل لغو شد، ایران این اطلاعات را در اختیار آژانس می گذارد، در غیر اینصورت اطلاعات برای همیشه پاک خواهد شد.»

امروز موضوع دوربین های نظارتی و فیلم های آنها که از آن با عنوان «جعبه سیاه» نام برده می شود، محل دعوا است. به تازگی «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرده که تهران هنوز هیچ تصمیم سلبی یا ایجابی برای پاک کردن اطلاعات دوربین های نظارتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تاسیسات هسته ای ایران نگرفته است.

در مقابل، طرف غربی و آژانس نگران پاک کردن فیلم های این دوربین ها از سوی ایران هستند. از نگاه ناظران تهران از این اقدام‌ به عنوان اهرمی برای زیر فشار قرار دادن غرب بر سر توافق و لغوتحریم ها استفاده می کند. ضمن اینکه طرف غربی نیز از آژانس برای تحت فشار گذاشتن جمهوری اسلامی سود می جوید و وظایف فنی این سازمان را در راستای اهداف سیاسی خود مدیریت می کند.

در همین ارتباط ماه گذشته پس از گزارش ضدایرانی آژانس، «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان های بین المللی مستقر در وین اتریش در جلسه شورای حکام آژانس از گروسی خواست تا با پرهیز از سیاسی کردن موضوعات، به همکاری با جمهوری اسلامی ایران ادامه دهد.

ایران از سال ۱۳۹۲ که مذاکرات هسته ای کلید خورد تا سال گذشته همکاری نزدیکی با آژانس داشت. در پیوند با همکاری نزدیک ایران با آژانس، چندی پیش خبرگزاری «بلومبرگ» مدعی شد به نسخه ای ۱۱۳ صفحه ای از یک گزارش آژانس که برای دیپلمات‌ ها فرستاده شده، دست یافته است؛ نسخه ای که اعلام می کند بازرسی‌ های سرزده در این سال به طور متوسط ماهانه سه بار صورت گرفته است. همچنین بر اساس این گزارش، آژانس تعداد بازرسان فعال در ایران را با ۶ درصد افزایش در آن سال به ۲۸۵ ناظر رساند.

بر پایه این گزارش، «این بازرسی‌ ها بر اساس ویژگی‌ هایی چون انتخاب تصادفی، غیرقابل پیش‌بینی بودن و دسترسی سریع، صورت می‌گیرد که تاثیر بازدارنده‌شان را در کشور های محل انجام بازرسی‌ ها تقویت می‌کند.» مهرماه پارسال نیز گروسی در مصاحبه با نشریه «اشپیگل» آلمان گفت: این نهاد در سال گذشته میلادی (۲۰۱۸) بیش از ۴۰۰ بازرسی در ایران انجام داده است.

از نگاه ناظران در صورت استمرار سیاسی کاری آژانس و پافشاری آمریکا بر تداوم تحریم شاهد کاهش روز افزون همکاری های تهران و این سازمان خواهیم بود. هر چه که این اختلافات تعمیق یابد بی تردید بازگشت پذیری آن هم دشوارتر خواهد بود. بنابراین انتظار می رود آمریکا از مهره آژانس برای پیشبرد سیاست های خود بهره نگیرد تا آسیب بیشتری متوجه برجام و نیز جایگاه این نهاد راستی آزما نشود.

منبع: ایرنا

66

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 12
  • قاسمی
    0

    این انرژی هسته ای هیچ فایده ای برای ملت نداشته جز فقر و بدبختی و تحریم و انزوا کشور در جهان ..

    نظرات شما -
    • علی
      0

      اگه مشکل انرژی هسته ای همه حاضرند همه اش بدند ولی باسواد!ظریف قرارداد بلد نیست بنویسه! مشکل اداره کردن کشور هست چه چپ چه راست

    • قربانی
      0

      اگر اینقدر بی فایدس چرا تحریم میکنن بزارن خودمون تو منجنلاب این تکنولوژی غرق بشیم! امثال تو زمان دکتر محمد مصدق همین نظر رو در مورد نفت داشتند.

    • آلن
      0

      جناب قربانی هر هدف بدون داشتن پروسه و مسیر عقلانی به شکست منجر میشه !!! دوست عزیز اگر مصدق توانست صنعت نفت را ملی کند و دولت های حاضر نمی توانند در مذاکرات هسته ای پیشرفتی حاصل کنند به خاطر این بود که مصدق مستقل و غیر ایدئولوژیک رفتار کرد و تنها نگاه ملی به این موضوع داشت ولی ما در حال حاضر ابزار دست روسیه هستیم ، چیزی که شما درک نمی کنید!

  • متین
    0

    چون میخان کار کشور رو یکسره کنن و بشیم بدبخترین و فقیرترین کشور دنیا که همین الآنم هستیم

    نظرات شما -
    • بهزادی
      0

      اشتباهی مثبت دادم. اتفاقاً با وجود همه تحریم ها، بسیار بسیار از خیلی از کشورها جلوتر و پیشرفته تریم ،خودتون رو حقیر و کوچک نبینید .!!!!!!

    • شبنم
      0

      باعث افتخارمان است بشیم کره شمالی!!!

    • به بهزادی
      0

      جون؟ آهان فهمیدم منظورت افغانستان ویمنه . متاسفم برات

    • آلن
      0

      به بهزادی : شما با چهارتا شاخص به من باثبات که ما پرچم دار پیشرفت و توسعه هستیم !!! امیدوارم با معنی و مفهوم شاخص اشنایی داشته باشی!!!!

  • میخاییل به دردنخور با تف
    0

    حرف های یه کمونیست به دردنخور هیچ اهمیتی نداره . روسیه هرگز به نفع ایران کار نکرده و دنبال منافع خودش بوده . تاریخ بخوانید .

  • و اس ماس
    0

    اصلا ای انرجی هصته ای یعنی چه ؟ نسل ما منقرض شده بیده میده این یعنی چه ؟

  • ناشناس
    0

    روحانی به قدری منفعل رفتار کرد طرف غربی متوجه چاله های امنیتی واقتصادی شد تنها راه مقابله در این شرایط انسجام اقتصادی است که عملٱ روحانی ورییسی از آن بی بهره هستند ساده ترین واورژانسیترین روش جلوگیری از بریز بپاشی دولتیها وکاهش حقوقهای بالا وتوسعه واقعی نه ظاهری است وجلو وانمود کردن همه چیز آرام است را باید گرفت وهوای شش دهک زیر شش میلیون در آمدرا داشت وتوسعه سریع وبی بازگشت فناوری هسته ای را برنامه ریزی کرد تا دشمن از کرده خود پشیمان شود

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها