محمود واعظی:

انتشار متن کامل سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین به دلیل ملاحظاتی انجام نشده/ ادعای اجاره جزایر ایرانی صحت ندارد

رییس دفتر رییس جمهوری با بیان اینکه مبنای ما در تنظیم روابط خوشایند این و آن نیست، گفت: هرکاری که جایگاه و اثرگذاری و نفوذ ایران را در عرصه بین‌المللی افزایش دهد، گامی بر ضد تحریم است.

انتشار متن کامل سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین به دلیل ملاحظاتی انجام نشده/ ادعای اجاره جزایر ایرانی صحت ندارد

محمود واعظی درباره مباحث مطرح شده درباره سند «برنامه همکاری جامع ایران و چین» گفت: امضای سند «برنامه همکاری جامع ایران و چین» به منزله نقشه راه ۲۵ ساله‌ای برای همکاری، سرمایه گذاری و تجارت میان دو کشور است که در ماه ها و سال‌های آینده با توافق‌های تکمیلی و قراردادهای موضوعی جامع‌تر خواهد شد. البته این سند بلندمدت تنها مختص ایران و چین نیست و اولین مورد سند بلندمدت همکاری برای ما هم محسوب نمی‌شود.

در این رابطه مصاحبه‌ای با محمود واعظی انجام شده است:

امضای سند راهبردی همکاری با چین چه آثار مثبت عملی می‌ تواند برای کشور داشته باشد؟

واعظی: چین اولین شریک تجاری کشورمان در سال ۹۹ بود که ۳۰ میلیون و ۱۲۸ هزار تن کالا به ارزش ۱۸میلیارد و ۷۱۵میلیون دلار با آن کشور تبادل کالای غیرنفتی داشتیم. این کارنامه گواهی بر همکاری مبتنی بر منافع متقابل است. در این همکاری ظرفیت ‌های اقتصادی دو کشور برای کمک به منافع متقابل دو کشور در بلندمدت مورد استفاده قرار می ‌گیرد و نتیجه این روند به نفع کشور و مردم خواهد بود. بدون تردید توســعه روابط با چین، به عنوان کشوری که درحال تبدیل به قدرتمندترین کشــور جهان از نظر اقتصــادی و نظامــی اســت، حتما برای ما مفید است. در عین حال توسعه روابط دوجانبه ایران و چین به عنوان دو کشور تمدن‌ساز یک نیازمندی دوسویه است. ارتباط راهبردی با ایران به عنوان کشوری کلیدی و تاریخی در جاده ابریشم، حتما برای چین هم مفید خواهد بود.

امضای این معاهده با چین آیا به معنای شکست راهبرد دولت در چند سال گذشته برای رابطه با غرب است؟

واعظی: خیر این نگاه درستی نیست. جمهوری اسلامی ایران خواستار برقراری روابط متوازن در حوزه سیاست خارجی بوده است و بزرگترین نشانه این نگاه، انعقاد برجام با کشورهای مهم غرب و شرق بود. ما درباره روابط خارجی کشور، بر اساس منافع و مصالح ملی تصمیم می‌گیریم. منعی برای گسترش رابطه با کشورهای دوست نداریم و از اگر کشورهای اروپایی نیز با نگاهی واقع بینانه به جایگاه و موقعیت منطقه‌ای ایران خواهان گسترش روابط با ما باشند، ما این آمادگی را داریم. اصولا در سطح منطقه نیز ایران از هر طرح فراگیری که واقعیت‌های منطقه را بشناسد و به دنبال برقراری یک گفت‌وگوی درون‌منطقه‌ای مثبت باشد و سازوکارهای فراگیر داشته باشد، استقبال می کند.

تعامل با چین در خاورمیانــه و ارتقا روابط به سطح راهبردی با ایران می‌تواند نویدگر فصل نوینی از همکاری های متوازن ایران در عرصه‌های علمــی، اقتصادی، صنعتــی، تجــاری و فنــاوری بالا باشــد. چنیــن همکاری نــه در تعارض با همکاری با سایر کشورها بلکه مکمل آن است.

متاسفانه علی رغم ابهامات بسیار در افکار عمومی، دولت تا کنون متن تفاهمنامه را منتشر نکرده و این مسئله سبب شکل‌گیری شایعاتی همچون واگذاری بخشی از ایران به طرف خارجی شده است. در این باره توضیح می‌دهید.

واعظی: این شایعات اصولا با ذهنیت و برداشت "قرارداد" از این سند مطرح می شود. اما این سند، یک قرارداد یا توافقنامه‌ نیست، صرفا یک نقشه راه و چارچوب برای طراحی و ترسیم روابط دو کشور در بلند مدت است. هیچ بند تعهدآوری در این سند وجود ندارد، هیچ امتیازی در آن مبادله نشده، اساسا هر ادعا مبنی بر اینکه امتیازی بر اساس این سند به طرف چینی داده شده، ‌عاری از صحت است. ادعاهای مضحک و بی‌اساسی همچون اجاره جزایر ایرانی در خلیج فارس، انحصار فروش نفت با قیمت‌های پایین، استقرار نیروهای مسلح و غیره مطلقا صحت ندارد.

درباره انتشار مفاد این سند، ‌ وزارت امور خارجه یک گزاره برگ از کلیات آنچه مورد توافق قرار گرفته منتشر کرده است. هیچ چیز پنهانی در این سند وجود ندارد. انتشار متن کامل سند، صرفا به دلیل ملاحظاتی همچون تحریم‌ها انجام نشده است. در عین حال به این نکته نیز باید توجه کنیم که این سند، یک قرارداد الزام‌آور یا تعهدآور نیست و انتشار متن چنین اسنادی چندان مرسوم نیست، ‌الزام قانونی نیز ندارد.

منتقدان می‌ گویند در این سند منافع ایران در نظر گرفته نشده یا کمتر ازچین خواهد بود، در این باره چه نظری دارید؟

واعظی: اگر از ماهیت این تفاهمنامه مطلع باشند قطعا چنین چیزی نمی‌گویند. چنان که عرض کردم، این سند صرفا یک نقشه راه و چارچوب رای توسعه روابط دو کشور در آینده است، اصولا امتیازی در آن رد و بدل نشده که به ما کمتر و به آنها بیشتر رسیده باشد. در عین حال در تنظیم همین تفاهمنامه نیز نگاه کلان حاکم این بوده که منافع هــر دو طرف در نظر گرفته شود.

اگر با دقت به روند شکل گیری این قرارداد نگاه کنید می بینید که ابتکار عمل در این طرح با ایران بوده است.

در همین چارچوب بر اساس وظیفه ای که به دستگاه دیپلماسی کشور واگذار شد، وزارت امور خارجه در تعامل و همکاری نزدیک با سایر نهادهای کشوری و پس از برگزاری جلسات متعدد هماهنگی، نسبت به تهیه نسخه پیش‌نویس «برنامه همکاری جامع» اقدام کرد و در نهایت پیش‌نویس این سند در جریان سفر رسمی آقای ظریف به چین در شهریور ۱۳۹۸ به مقامات این کشور ارائه شد.

مقامات چینی نیز در بهار ۱۳۹۹پس از انجام بررسی‌های لازم و مطالعه پیش‌نویس ارائه شده، نظر خود را اعلام کردند. در ادامه کار، وزارت امور خارجه با همکاری نهادهای کشوری ضمن بررسی سند، فرآیندهای قانونی را طی کرد و هیات دولت نیز در تاریخ ۳ تیر ۱۳۹۹، مجوز رسمی آغاز مذاکرات برنامه همکاری جامع بر اساس منافع متقابل بلندمدت را به وزارت امور خارجه ارائه کرد.

در مهر سال گذشته نیز در جریان سفر مجدد آقای ظریف به چین، ایران نظرات اصلاحی و تکمیلی خود را در مورد این سند به اطلاع دولت پکن رساند. طرف چینی نیز در نیمه اسفند ۱۳۹۹، نظرات خود را در مورد سند مذکور به اطلاع وزارت امور خارجه ایران رساند. بالاخره در ۷ فروردین ۱۴۰۰ به امضای دو طرف رسید.

برخی از منتقدان سند همکاری ایران و چین، چنین سندی را موجب استیلای چین بر اقتصاد و صنعت ما تلقی می‌کنند که راه را برای همکاری و سرمایه‌گذاری کشورهای دیگر می‌بندد. پاسخ دولت به این برداشت و نظر چیست؟

واعظی: امضای سند «برنامه همکاری جامع ایران و چین» به منزله نقشه راه ۲۵ ساله‌ای برای همکاری، سرمایه گذاری و تجارت میان دو کشور است که در ماه ها و سال‌های آینده با توافق‌های تکمیلی و قراردادهای موضوعی جامع‌تر خواهد شد. البته این سند بلندمدت تنها مختص ایران و چین نیست و اولین مورد سند بلندمدت همکاری برای ما هم محسوب نمی‌شود.

همچنین، این سند همکاری علیه هیچ کشور ثالثی نیست و تنها هدف آن تحقق و بهره‌برداری از همه ظرفیت‌ های موجود در روابط میان ملت‌هاست. باید قبول کرد طی سال های اخیر وزن و جایگاه چین در مناسبات جهانی به قدری افزایش پیدا کرده است که بسیاری از کشورهای جهانی به مراتب جدی‌تر و خیلی قبل‌تر از ایران مناسبات راهبردی خود را با چین تعریف کرده اند.

آیا شما این احتمال را نمی‌دهید که با امضای این سند جامع، سیاست خارجی ایران به مقدار زیاد متمایل به شرق شود و به نوعی تحت سیاست و حاکمیت چین واقع گردد؟

واعظی: طرفین در این سند بر یک نقشه راه و افق روابط همه‌ جانبــه بــرای تحقق مشــارکت جامع راهبــردی و ارتقای عملی آن توافق کرده ‌اند که تحقق هر بخشی از آن می‌ تواند هر دو کشور را منتفع کند. برخلاف برخی از کشورها که تاریخ آنها پر از دخالت‌های ویرانگــر در امور ســایر کشورهاســت و بیــش از عمل اهل لفاظی هستند، چین و ایران تاریخی غنی و پر از مشترکات فرهنگــی و گرایشی همیشگی به صلــح و توســعه دارند و عمدتاً تعاملاتی عملگرایانه داشته ‌اند.

اصولا دکترین ایران در طراحی و توسعه روابط خارجی به گونه‌ای نیست که امکان استیلای هیچ کشوری بر مقدرات کشور و مردم وجود داشته باشد. استقلال و آزادی کشور ثمره ده‌ها سال مبارزه و ایستادگی مردم است و تحت هیچ شرایطی خدشه‌دار نخواهد شد.

برخی از صاحب نظران قرارداد همکاری بین چین و ایران را شتابزده و به دور از شاخص‌ های کارشناسانه می دانند. این نظر تا چه حد به واقعیت نزدیک است؟

واعظی: این نظر با واقعیت فاصله زیادی دارد. دو طرف این قرارداد سالهاست که درباره آن بحث و گفت وگو می ‌کنند. سند جامع همکاری های ۲۵ ساله بین ایران و چین پس از رایزنی چندین ساله، به امضای مقامات دو کشور رسیده است و یکی از رخدادهای مهم در عرصه سیاست خارجی ایران در سال ۱۴۰۰ است. نظرات کارشناسان و بخش خصوصی نیز در این خصوص اخذ شده و مشارکت داشته‌اند. به اعتقاد بسیاری از تحلیل‌گران امضای این سند آغازگر فصل نوینی در روابط تهران و پکن خواهد بود.

علت مخالفت برخی از کشورهای غربی با امضای این سند بین ایران و چین چیست؟

واعظی: اصولا یک دلیل مهم برای حقانیت و اهمیت این سند، نوع واکنش‌هایی است که دشمنان ایران نسبت به آن نشان می‌دهند. آنها به دنبال انزوا و تضعیف کشور ما در سال های گذشته بوده‌اند، معلوم است که از توسعه روابط خارجی ما خوشحال نمی‌شوند. کسانی که در سه سال گذشته، حتی اجازه خرید دارو و غذا از طریق منابع ارزی خودمان را به ما ندادند، ‌ الان از امضای این سند عصبانی شده‌اند اما خب مبنای ما در تنظیم روابط خارجی، ‌خوشایند این و آن نیست، ‌ما منافع ملی خودمان را در نظر می‌گیریم. اصولا هر گامی که جایگاه و اثرگذاری و نفوذ ایران در عرصه بین‌المللی را افزایش دهد، گامی بر ضد تحریم است و طبیعتا کشورهایی که به به تحریم اعتیاد پیدا کرده‌اند، از چنین چیزی خوشحال نخواهند شد.

منبع: ایرنا

38

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 38
  • کاربر ناشناس
    0

    ملاحظاتش: ۱- نامحرم بودن مردم ۲ خواست چینیها

  • کاربر ناشناس
    0

    یه کلاس تمرین نوکری چینیها بذارید یه وقت کاری نکنیم ناراحت بشن

  • متين
    0

    به بهانه دشمني با امريکا کشور رو دو دستي تقديم چينيهاي بي وجدان کنيم , واقعا که نميدونيم چي بگيم

    نظرات شما -
    • متین
      0

      چیزی نگید پماد ضد سوزش بخرید

  • نامتان در تاریخ ثبت شد
    0

    مستعمره شدن انتشار دادن ندارد

  • کاربر ناشناس
    0

    تفاهم برای شکستن تحریمها به چه قیمتی

  • م
    0

    تو که راست میگی ، گوسفندها از ترس گرگ به قصاب پناه بردند.

  • بندر
    0

    چقدر اخوندها به فتحلی شاه قاجار بخاطر عهدنامه ترکمنچای بد بیراه گفتند، هم اکنون خودشان نیز به همان راه رفتند، چین چای مبارک حکومت اخوندها.

  • مجید
    0

    اصل اینه که اول متن قرارداد منتشر بشه و مردم اونو ببینن بعد امضا بشه به امید اینکه همه مسئولین پاسخگو باشن

  • ...
    0

    با توجه به شناختم از مسئولین اگه الان بگن بهاره میگم دروغ میگن...اگه بگن شبه میگم روزه .... آنقدر ازشون دروغ شنیدیم و با جان و جسم لمس کردیم در زندگی روزمره که دیگه هیچیشون باور ندارم‌ و مطمئنم این قرارداد ننگین ترین قرارداد قرن کشورمونه‌...

  • OK
    0

    چرا فقط کشور ما ملاحظات امنیتی دارد؟! چرا فقط کشور ما دشمن دارد؟! چرا در پارلمان کشور ما در مورد موضوعات غیرامنیتی هم جلسات غیرعلنی برگزار می شود؟! چرا نبایستی مردم از مفاد عهدنامه گلستان و ترکمانچای ۲ مطلع شوند؟! چرا در این کشور مسؤولین اینقدر مردم را نامحرم می پندارند؟! چرا در این کشور امور مهم کشور به رأی مردم گذاشته نمی شود؟!

  • احمدی
    0

    همیشه پنهان کاریها را توجیه میکنید یادتون باشه اوایل انقلاب امام امثال شما نوکر مرد م خطاب میکردند

  • تربت
    0

    باید تاوان پس بدهیم ...بعدا می فهمیم چه بلا یی به سرمان امده

  • مستعمره چی
    0

    ارباب چینی ندیده بودیم که دیدیم

    نظرات شما -
    • آقامحمدخان
      0

      ارباب فقط مرتضی علی (علیه السلام) با سفاهتنامه برجام خواستند ارباب امریکایی برایمان درست کنند که خودشان خوار و خفیف شدند خخخ ار فرط بی اربابی به ارباب چینی رسیده اید!؟؟!

  • BB
    0

    ایران متاسفانه به عنوان یک کشور مصرف باید به یک تولید کننده و ابرقدرت متصل شود شرق غرب یا هر سوی دیگر قراردادی ۲۵ ساله با مصرف منابع کلی کشور مثل نفت معادن خاک موقعیت جغرافیای و هر چیز دیگر که امکان پرداخت داشته باشد بسته شده و لزومی هم برای انتشار متن قرارداد نیست قرار است مردم چه چیزی در مقابل پرداخت دارایی ملی به دست بیاورند بنده تصور نمیکنم این دولت با تدبیر و توانمند با این کارنامه خدمت به مردم کاری برای ما کرده باشد که منفعتی در آن باشد دانستن جزء این قراداد ،چهارچوب ،نقشه راه بردی یار هر چیز دیگر که شما نام میگذارید حق مردم و تصمیمش با آنها میباشد

  • دن کیشوت
    0

    آن را که حساب پاک است، از محاسبه چه باک است؟ تنها خلافکاران پنهانکاری میکنند، از نظر دولتمردان فاسد، مردم همواره نامحرمند تا زمانی که بوی تعفن برخیزد و همه به لانه هایشان در آمریکا و کانادا پناه ببرند، همه عمله های انگلیس هم قسم شده اند که ایران را ویران کنند،اما کور خوانده اند، زمستان خواهد گذشت و رو سیاهیش به زغال خواهد ماند

  • احمد
    0

    از نظر قانونی و شرعی و وجدانی شماها نماینده ما هستید و از جیب ما مردم حقوق می گیرید ( حالا کار به این ندارم که خیلی از شماها از بیت المال دزدی هم می کنید) بنابراین وظیفه دارید گزارش تمام قرارداد ها و کارها را به ما مردم بدهید.

  • بینا
    0

    مهم نیست روی کاغذه تفاهم به چه کلی بوده این مهمه که چینی ها چگونه انجام میدن ..کره شمالی و سریلانکا تجربه اینو دارن بپرسیم!!!

  • قلندر
    0

    شرمت باد ای دستی که بد بودی بدتر کردی قانون هردمبیل را به ملت تحمیل کردی ننگ این توافقنامه همیشه روت می مانه به دست این ملت هم پس میدید تقاصشو

    نظرات شما -
    • آقامحمدخان
      0

      شما اول برو فرق توافقنامه با سند همکاری را بپرس بعد از غصه غش کن

  • محمود
    0

    یکی از بندهای قرار داده مردم نباید تا مدتی از قرارداد چیزی بدونند.

  • رززز
    0

    ترکمنچین مبارک عمو چانگ واعظ

    نظرات شما -
    • آقامحمدخان
      0

      متاسفانه دارویی برای این شدت سوختگی شما نیست شما ها نبودید برای سفاهت نامه برجام ذوق کردید و کف از دهانتان رفت؟!! چرا درب منافع ملی شما فقط در آمریکا و چند کشور اروپایی باز میشود سگ هم حسابتان نمی کنند؟؟!!

  • ناشناس
    0

    42 ساله که ما نتوانستیم یک سیاست خارجی به معنای واقعی مستقل را برای خودمان پایه گذاری کنیم. یا به چین یا به روسیه متوسل شده ایم. خوب اگر مردم سالاری واقعی مد نظرتون هست بفرمایید ابتدا متن همکاری را برای مردم منتشر کنید سپس در صورت اقبال عمومی آن را امضا کنید. ضمنا در ادبیات جدید بین الملل دیگه چیزی بنام نقشه راه منسوخ شده همه بیسوادان هم می دانند دنیا در حال نوسان و تغییر است بنابراین تمام کشورها در روابط خارجیشون هیچگونه تعهد الزام آور بلند مدت برای خودشون ایجاد نمی کنند. این از ترس امریکا و کشورهای اردگاهش پناه بردن به اردگاه شرق نسبتا کمونیست کاملا ابلهانه است. ضمن اینکه اردوگاه شرق خودش چند تا کشور اقماری داره؟ اگر یکی هم داشت به ما خبر بدهید. کشورهای بیخ گوش روسیه همه رفتند به دامن امریکا کشورهای اردوگاه چین هم که اصلا وجود ندارند. چین کشوریست که در عرصه بین الملل تازه کار فاقد استراتزی همزیستی مسالمت آمیز و البته بشدت توسعه طلب است که برای کشورهای فاقد تاثیر گذاری مثبت در جهان، فقیر و جهان سومی مثل ما بسیار خطرناک است در مذاکرات با یک همچنین کشوری مطمئناً بازنده ایم. از ما گفتن

  • علی
    0

    از نظر شرعی و قانونی و عرفی شماها نماینده ما مردم هستید و حقوق شما توسط ما پرداخت می شود و در ضمن یک طرف این قرار داد ما مردم کشور ایران هستیم. بنابراین شما وظیفه دارید تمام بندهای این سند را برای ما توضیح دهید.

  • ص _ ن
    0

    این سند ۲۵ ساله سر وقتش در ایران منتشر خواهد شد . درود بر چین . مرگ بر آمریکا . وطن فروشان ایرانی آمریکا را رها کنید .

    نظرات شما -
    • OK
      0

      سر وقتش کی است؟! قبل از اینکه عهدنامه گلستان و ترکمانچای ۲ با چین امضاء بشود باید پیش نویس عهدنامه بطور عمومی منتشر می شد و از مردم و نخبگان حقوقی و سیاسی مستقل و غیروابسته نظر خواهی می کردند. نوشدارو پس از مرگ سهراب چه به درد می خورد؟!

  • محمود
    0

    غلط کردید که باید مردم ندوند مگر پولی که دارید الان میخورید همین مردم به شما نمی دهند.شما بیخود میکنید.که از مردم پنهان می کنید.بابت این کارتان سیلی محکمی از مردم خواهید خورد که هر غلطی بدون اجازه مردم انجام ندید.

  • ناشناس
    0

    باقی زندگی مردم هم دارید ازشون میگیرید خودتون که گرفتین باقیش هم به چینهای کثیف بدهید به روسیه بدهید مملکت و مردم و زندگی مردم را نابود کرذدید خدا الهی به تیرغیب گرفتارتون کنه که انقد رچهلو دوسال است به مردم دروغ کلک ستم و مردم را فقیر کردید بدبخت ککردید مردم و جوانان را چه از جون مردم و زندگی مردم می خواهید صبر خدا با مردم و جوالنان تمام خواهد شد سال 1400 به بعد گرانیهای ساعتی بدختیهای پشت سره هم نابودی زندگیها آغاز شد تجربه نشان داده همتان دروغگو و به فکر مردم و زندگی مردم نیستید و نبودید خدا تک تکتان را نابود کند و خواهد کرد فنا کردید مملکت و زندگی مردم و مردم و جوانان را انقلاب کردیم جوان دادیم شهید دادیم این بشه مملکت و زندگی مردم و وضع مردم و آینده جوانان بیچاره کردید مردم را خدا نشناسها بی وجدانها نامرده یزیدهای زمانه شماها هستین شماها همتنان دشمن ما مردم و زندگی مردم و جوانان هستین و ما مردم اسیر یزیدهای زمانه خدا لعنتان کند

  • م.ر.د.
    0

    وقتی انگلیس و روسیه تزاری در سال 1907 با قراداد محرمانه ای ایران را بین خودشان در شمال و جنوب تقسیم کردند همین امریکا و فرانسه ای که بقول اقای واعظی تاریخشان پراز استعمار گری و سرکوب بود انرا در روزنامه هایشان افشا کردند ومعترض بودند.اینکه دلیل نمیشود چون این کشورها سوابقشان پاک و منزه نیست پس هر حرفی میزنند لزوما غلط است. 2-اقای واعظی میگوید این سند یک نقشه راه است و لازم الاجرا نیست.اگر اینچنین است در ان هیچ حرفی از هیچ جزیره ایرانی نیست.موضوع اعزام سرباز و نیروی چینی در مواردی که دولت ایران قادر به دفع خطر از سرمایه گذاری چین بمیان نیامده واستقلال کامل ایران خدشه ای ندیده.وهمچنین هیچ ماده ای در مورد نفت ارزان دادن به چین مطرح نیست، پس چرا انرا سری و مخفی نگهمیدارند؟! گیریم که بقول اقای واعظی دولت الزام قانونی برای انتشار آن ندارد و اصلا به تصویب مجلس هم نیازی نیست واین سند یک تعارف وبیان آرزو جهت مبارزه با تحریم امریکاست و التزام قانونی کشوری بمفاد سند هم پشت آن نباشد .ولی جناب واعظی الزام پاسخ دادن به افکار عمومی نگران که هست.چرا مردم را نامحرم میدانید؟!. اگر فردا روزی بگویند که اقای واعظی رئیس دفتر ریاست جمهوری بوده وسخنگوی رسمی دولت که نیست ،برداشت ونظرات شخصی خودش را بیان کرده ویا خبرنگاران در نقل مطالب ایشان تقطیع و تحریف کرده اند چه باید کرد؟! مگر درادعای لازم الاجرا بودن امضای جان کری در پای قضیه برد-بردبرجام کسی پاسخگو بود که اینجا جوابی بدهند!! آن موقع ملت فقط میتواند به یاد شعر میرزاده عشقی بیفتد که گفت: " خاک وطن که رفت چه خاکی بسر کنم " مباد آن روز و انشالله دولت بنحو مقتضی ومعقول پاسخ افکار عمومی را خواهد داد.

  • رضا
    0

    چرا بعضی ها هنوز چشبراه آمریکا وبایدن هستند اگه دستبوس بایدن والتماس میکردنند شما ایرانها وطن پرست خوشحال بودید حالا که کاو شیرده امریکا نشدیم ناراحت شدید شما حتما از تحریمها سود میبرید و یا وضع موجود و گرانی سود میبرید قراردادی که هنوز نمایندگان مجلس از مفهوم آن خبر ندارند شما با خبر شدید از کجا از بی بی سی یا.....

  • کاربر ناشناس
    0

    کدام قرارداد یا اتحاد با چین یا روسیه با کدام مملکت بسته شده و آن مملکت بجائی رسیده است ؟ ونزوئلا ؟ کره شمالی ؟ کوبا ؟ میانمار ؟ کامبوج ؟ یا بعضی کشور های آفریقا ؟ ..... چین یک حکومت آزاد نیست و اگر چنگ خود را که بیک مملکت انداخته باشد ؛ با تصویب مجلس ملت آن مملکت یا باتظاهرات ملت از آن مملکت دست بکشد !!! در اواخر حکومت این دولت اصولگرایان عجب کلاه گشادی سرش گذاشتند ؛ و این قراداد ؟ باسم روحانی و ظریف در تاریخ ثبت شد ..... .

  • محمد
    0

    چینی های کمونیست باید بدانند که همیشه در روی یک پاشنه نمی چرخد !!!!

  • چینی
    0

    ارباب اجازه انتشار ندادن.

  • علی۵
    0

    الان چین و آمریکا مشکل دارند . فردا آمدیم با هم ساختند فکری براش کردید؟ با روسیه جنگ داشتیم فرانسه دشمن روسیه بود دقیقه نود ورق برگشت و فرانسه متحد روسیه شدو ایران (علی) ماند وحوضش. رفتیم سراغ انگلیس که تازه دشمن روسیه شده بود اون هم دقیقه نود باز متحد روسیه شد. میترسیم تاریخ تکرار شود. حالا آمدیم و با هم نساختند ما چقدر باید هزینه جنگ چین و آمریکا را بدهیم؟بالاخره متحد هستیم.

  • ناشناس
    0

    برو سرت را رنگ کن بعدا بیا چون کسی که پیری را قبول نمیکنه نه برای مردم و نه برای کشور مطمئنا کاری نخواهد کرد

  • خلایق هرچه لایق
    0

    حکایت اون دزدیه که شب داشت قفل میبرید گفتن چکار میکنی گفت ساز میزنم گفتن چرا صداش نمیاد گفت فردا صداش در میاد اینم به زودی صداش درمیاد مثل دریای جنوب رو که به چینیا دادن تا جاروش کنن و کم کم صداش در اومد

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها