آژانس اتمی احیای برجام را به انجام اقداماتی از سوی ایران گره زد

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مصاحبه‌ای که شامگاه سه‌شنبه منتشر شد، احیای برجام را در گرو انجام اقداماتی از سوی ایران دانست.

آژانس اتمی احیای برجام را به انجام اقداماتی از سوی ایران گره زد

«رافائل گروسی» روز سه‌شنبه احیای برجام را به شفاف‌سازی ایران درباره آنچه به ادعای او «اورانیوم اعلام‌نشده» ایران است گره زده است.

نشریه نیوزویک به نقل از مدیر کل آژانس اتمی نوشت ایران باید برای احیای توافق هسته‌ای حاصل‌شده در سال ۲۰۱۵، درباره اورانیوم اعلام‌نشده‌ای که در سایت‌هایش پیدا شده شفاف‌سازی کند.

او در مصاحبه با این نشریه گفته برای مشخص کردن مکان اورانیوم اعلام‌نشده ایران به «گفت‌وگوهای مفصل و فنی» نیاز است و این مسئله به آینده برجام، «کاملاً مرتبط» است.

رافائل گروسی مدعی شده درباره اثرات اورانیوم که در سایت‌های ایران یافته شده مسائلی وجود دارند که «هنوز روشن نیستند.»

گروسی گفت: «لازم است ما بدانیم در آنجا چه اتفاقاتی افتاده. لازم است دقیقاً بدانیم چه نوع فعالیت‌هایی در آنجا جریان داشته و باید بدانیم اگر موادی وجود داشته‌اند آن مواد الان کجا هستند؟»

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: «چون، این گزارش نشده است. این مستلزم گفت‌وگوهایی بسیار مفصل و فنی است که صورت نگرفته است.»

ادعاهای مدیر کل آژانس اتمی در ادامه فضاسازی‌های رسانه‌ای است که در روزها و هفته‌های گذشته، همزمان با مطرح شدن بحث بازگشت آمریکا به برجام، درباره برنامه هسته‌ای ایران در رسانه‌های غربی مطرح شده است.

تحلیلگران می‌گویند هدف از این فضاسازی‌ها افزایش فشار بر ایران جهت عقب‌گرد از اقدامات جبرانی‌ای است که این کشور بعد از خروج آمریکا از برجام آغاز کرده است.

دولت «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرده قصد دارد کشورش را به برجام برگرداند اما گفته این امر مستلزم آن است که نخست ایران آن اقدامات جبرانی را به عقب برگرداند.

جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه اصرار یا عجله‌ای برای بازگشت آمریکا به برجام ندارد تأکید کرده واشنگتن با توجه به نقض یکجانبه برجام در جایگاهی نیست که برای اجرای این توافق شرط بگذارد.

رافائل گروسی در سفر چند وقت پیش خود به تهران ادعاها درباره آثار اورانیوم اعلام‌نشده را با مقام‌های ایران مطرح کرد.

آژانس اتمی گفت در این سفر به ایران گفته «بدون شفاف‌سازی، همه چیز لطمه خواهد خورد چون در این برهه، همه چیز درهم‌تنیده است.»

رافائل گروسی در مصاحبه با نیوزویک گفت: «برای عموم مردم، فقط یک چیز وجود دارد و آن هم اتفاقاتی است که در برنامه [هسته‌ای] ایران رخ می‌دهد.»

نیوزویک نوشته رافائل گروسی اوایل ماه آوریل در تهران این موضوع را با مقام‌های ایرانی بررسی خواهد کرد. او گفت: «ما اطلاعاتی داریم، فرضیه‌هایی داریم و سوالات بسیار روشنی را از همتایان ایرانی‌مان مطرح خواهیم کرد تا ببینیم می‌توانیم درباره این مسئله روشن‌سازی انجام دهیم یا خیر.»

رافائل گروسی از اظهارنظر دقیق درباره اینکه چه زمانی درباره این مسئله جمع‌بندی‌هایش را ارائه خواهد کرد خودداری کرد. او گفت: «گفتن اینکه می‌خواهم تکلیف این مسئله را در تاریخ X روشن کنم دشوار است. اما هدف من این خواهد بود که طی ماه‌های آینده و در صورت امکان تا تابستان دست‌کم پاره‌ای شواهد موثق در این خصوص گردآوری کند.»

او گفت: «وظیفه‌ام این است که اطمینان حاصل کنم همه چیز در نظر گرفته می‌شود در غیراین صورت ممکن است تجربیات گذشته را، که طی آنها آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مسائل مطرح‌شده در دیگر نقاط ممنوعه یا فعالیت‌های اعلام‌نشده را در نظر می‌گرفت، تکرار کنیم.»

ممکن است ما در وضعیتی قرار بگیریم که رایزنی‌‌های جاری، مذاکرات جاری و چشم‌انداز نوعی توافق داشته باشیم. ممکن است توافقی هم در کار باشد، اما ممکن است هیچ‌کدام از موارد فوق هم اتفاق نیفتد

وی اضافه کرد: «این مسئله‌ای است که به شفاف‌سازی نیاز دارد چون بدون شفاف‌سازی، سایه آن روی هر همکاری که با ایران داریم گسترده خواهد شد.»

آمریکا اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۷ با نقض تعهداتش از این توافق مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد خارج شد و علاوه بر احیای تحریم‌های رفع‌شده علیه ایران، تحریم‌های تازه‌ای را علیه کشورمان اعمال کرد.

ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا به طور کامل تعهداتش در توافق هسته‌ای را اجرا کرد و به کشورهای اروپایی که وعده جبران آثار این خروج را می‌دادند برای عمل به تعهداتشان فرصت داد.

یک‌سال بعد که دولت‌های اروپایی نتوانستند به وعده‌هایشان عمل کنند تهران اعلام کرد طبق مفاد مندرج در توافق هسته‌ای طی چند گام تعهداتش در توافق هسته‌ای را کاهش خواهد داد.

ایران از آن زمان اعلام کرده الزامی برای رعایت محدودیت‌های مندرج در برجام در زمینه غنی‌سازی، میزان ذخائر اورانیوم و تحقیق بر روی سانتریفیوژهای پیشرفته ندارد. تهران علاوه بر این کار بر روی یک خط مونتاژ جهت ساخت اورانیوم فلزی را هم از سر گرفته است.

ایران اخیراً از روز پنج اسفندماه اعلام کرد اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف می‌کند. این اقدام در راستای اجرای قانون مصوب مجلس شورای اسلامی ایران است که شریکان ایران در برجام را به لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران، در راستای حقوق مصرح جمهوری اسلامی ایران تحت بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام ملزم می‌کند.

جمهوری اسلامی ایران و آژانس اتمی اخیراً به توافقی دست پیدا کرده‌اند که به موجب آن بازرسی‌های ضروری آژانس اتمی به مدت سه ماه در ایران حفظ می‌شود.

رافائل گروسی هشدار داد این فرصت سه‌ماهه «کاملاً شکننده» است و چنانچه تا اواسط ماه مه پیشرفت‌های ملموسی حاصل نشود، روابط میان آمریکا و ایران احتمالا وارد «دورانی بسیار پرآشوب» خواهد شد.

گروسی گفت: «ممکن است ما در وضعیتی قرار بگیریم که رایزنی‌‌های جاری، مذاکرات جاری و چشم‌انداز نوعی توافق داشته باشیم. ممکن است توافقی هم در کار باشد، اما ممکن است هیچ‌کدام از موارد فوق هم اتفاق نیفتد.»

او اضافه کرد: «اگر این اتفاق بیفتد، ما با مشکل عمده‌ای مواجه خواهیم شد. این به معنای آن خواهد بود که تقریباً همه درب‌ها و پنجره‌های توافق هسته‌ای بسته خواهند شد و در چنین شرایطی وارد دورانی بسیار پرآشوب می‌شویم.»

«محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران در مقاله‌ای که چندی پیش در مجله «فارن‌افرز» منتشر کرده بود شرط بازگشت آمریکا به برجام را رفع بی‌قید و شرط تمامی تحریم‌های اعمال‌شده (imposed)، بازاعمال‌شده (reimposed) یا دوباره برچسب‌گذاری‌شده (relabaled) اعلام کرده بود.

مقام‌های دولت بایدن گفته‌اند می‌خواهند از بازگشت به برجام به عنوان سکویی برای رسیدن به «توافقی قوی‌تر و طولانی‌تر» که در آن به مسائل موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران پرداخته می‌شود برسند. تهران گفته تنها بعد از بازگشت آمریکا به برجام در چارچوب جلسات مرسوم این توافق و درباره برنامه هسته‌ای با آمریکا گفت‌وگو خواهد کرد.

گروسی در این مصاحبه تصریح کرد فعلاً چیزی به نام توافق هسته‌ای جدید وجود ندارد، اما طرف‌ها ممکن است در برجام تجدیدنظر کنند و «نسخه‌‌ای اصلاح‌شده» از توافق هسته‌ای قدیم ایجاد کنند.

این دیپلمات تصریح کرد مذاکرات باید هر چه سریعتر پیش بروند چون روابط میان تهران و واشنگتن به شکل فعلی آن، قابل ادامه نیست.

رافائل گروسی در ادامه گفت: «من فکر می‌کنم هر کدام از طرف‌ها می‌خواهند به سمت توافق بروند ولی برخی تردیدها و اکراه‌ها وجود دارند که قابل درکند.»

او مدعی شد: «ما خودمان را بخشی از راه حل می‌بینیم چون وقتی طرف‌ها از فعالیت‌ها سر در می‌‌آورند و به آنها ضمانت‌های لازم درباره مسائل داده می‌شود، بدبینی‌ها و تنش‌ها کاهش می‌یابند.»

منبع: فارس

66

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 10
  • شهرام.ر
    0

    چندین ماهه که گروسی میگه این اورانیوم اونجا چیکار می‌کرده و الان کجاست چرا گزارش ندادید شفاف سازی کنید.جواب مسوولان ما هم به همه چیز میخوره بغیر از سوال آژانس اتمی !!! از جمله؛ا ول امریکا باید تحریم ها رو برداره و ... . مگه ما نمیگیم که داشتن بمب اتم حرامه و ما دنبالش نیستیم پس چرا هیچکس با شفاف سازی ، دهن آژانس اتمی رو نمیبنده؟؟

  • مهری
    0

    بد بخت به خودتان مسعولین غربگرا برا برجامی که درست کردین هیچ خیری برا ملت نداشت هیچ کلی هم ضرر کردیم تحریم بیشتر الان هم مدیر آژانس ما رو مقصر می دانه آمریکا و اروپا به تعهدات خودشان عمل نکردن ما رو مقصر می دانن خدا برادان نسازه مسعولین بی فکر بی عقل نفهم دنبال غرب و تعامل با غرب آخه چرا گوش به حرف امام خامنه ای ندا دید رهبر گفتن خوش بین نیستم به آمریکا اعتمادنکنید دشمن ضربه میزنه ۳سال ملت معطل برجام کوفتی کردین از آخر هم سردار عزیز ما شهید سلیمانی رو شهید کردن کی میخواهید بیدار بشیدچه از جان این ملت میخواین برید دیگه تا یه آدم انقلابی بیاد گند کاری شمارو درست کنه

  • رضا
    0

    خدا را شاهد وگواه میگیرم که اگر بناست مابا تحریم ازبین برویم وبا بازیهای مختلف وبهانه گرفتنهای این آژانس که ازابتدا هم معلوم بود بجانبداری از آمریکا میپردازد و هدف غایی آن نابودی وتغییر ماهیت جمهوری اسلامی درآن نهفته است همان بهتر که از سیستم ناعادلانه ونابرابر که درجهت منافع نامشروع آنها کار میکنند بیرون بیاییم وخودمان را برای یک هدف بزرگ وبسیار بزرگ که همانا منافع ملت ایران است آماده کنیم حتی اگر گرفتار ماشه هم شویم ازنظر من ایرادی ندارد .حاکمیت باید پی ببرد که مرگ تدریجی ملت ایران ازرفتارهای سیاسی مدیران ارشد کشور با این گرگ صفتان بی آبرو برای ملت عذاب آورتر ازمرگی است که این ابلهان برای ما رقم میزنند خدایا ما تا کی باید شاهد باشیم که رفتارهای آنان را با خویشتنداری رعایت کنیم . باید یک فضای خوبی برای مقابله جدی به این جلثومگان فساد بین المللی دراین کشور رقم بخوره حتی ما باید از حدود شرع هم پا را فراتر نهیم وبرای بقای خودمان دست بساخت بمب اتمی بزنیم والله قسم والله قسم با ساخت آن میدان وسیعتری برای ما باز خواهد شد جریان خون تازه برپیکره مرده کشور ورود پیدا خواهد کرد وهرچیزی که شماها تصور بکنید برای ملت ما راحتر از وضع موجود خواهد بود همگان میدانند که این فشار درجهت حفظ فلسطین اشغالی است . از تهدیدهای آمریکای جهانخوار ونژاد پرست هم کسی نباید بهراسد فراموش نکنید که همین آمریکا از یک کشور بسیار فقیر ویتنام شکست مفتضحانه خورد که سازمان روسیاهشان ناچارشدند عوامل دخیل درشکست را دربازیهای مختلف از پای درآورند تا لکه ننگی برتاریخی چندین دهه آمریکا رقم بخوره . صبر وبردباری ملت ایران اندازه ایی دارد وخدا نکند عوامل فنی وسیاسی فشار برایران بخواهند از این صبر انقلابی ما سوء استفاده کنند که آنروز آخرالزمانی چنانچه شکل بگیره تاروپود دشمنان ملت ایران درهم پیچیده خواهد شد .

    نظرات شما -
    • Iraj.soltani
      0

      درود و سلام بر آقا رضا، در مورد اتخاذ جنبه ی تهاجمی در مقابل تهدیدها من با شما کاملا موافقم.

  • مرتضی
    0

    ای کاش نظر مردم در یک همه پرسی راجع به این هسته ای گرفته شود تا همه تکلیف خود را بدانند.ما انقلاب کردیم که همه چیز طبق نظر مردم باشد ولی ایا الان چنین است؟قضاوت با خوانندگان محترم و با انصاف و با ایمان.

    نظرات شما -
    • Iraj.soltani
      0

      مرتضی عزیز با عرض سلام، نیاز به همه پرسی در همه ی امور نیست. مردم نمایندگانی از شهر خود انتخاب کرده‌اند به عنوان نمایندگان مجلس به نیابت از طرف خودشان.تصمیم نمایندگان تصمیم مردم است.

    • سیلی خورده
      0

      دقیقا همینه ...

  • Iraj.soltani
    0

    آقای گروسی، وقتی آمریکا بی رحمانه نزدیک به 300000 نفر از مردم بیگناه (مرد ، زن، کودک) را با دو بمب اتمی نابود کرد، امثال شما کجا بودید ؟ الان که آمریکا با چنگال خون آلود خود خاورمیانه را به خاک و خون کشیده کجا هستید. شما با ذره بین دنبال چند گرم اورانیوم در ایران می گردید. شاید باشد شاید نباشد. به جای این کار زرادخانه های چندین هزار موشک اتمی آمریکا و اسرائیل را که موجود هستند دنبال کنید. حالا که دنیا از قانون جنگل به رهبری آمریکا تبعیت می کند، بهتر است برای جلوگیری از هوس حمله ی اتمی به شهرهای خود، قدرت بازدارنده ی اتمی داشته باشیم. زنده باد ایران، پاینده باد ایران اسلامی

  • محمد
    0

    سی ساله دارن با انرژی هسته ای ور میرن. هنوز برقا قطع میشه، مردم بد بخت تر شدن، ارزش پول ملی پایین، این انرژی هسته ای جز بد بختی هیچی برای ایران نداشته، نمیخوایم، مملکت خودمونه مملکت برای مردمه، یه عده حکومتو گرفتن دستشون فک کردن ارث باباشونه،

  • بازنشسته
    0

    مسئولان ارشد ایران انقدر دروغ گفتن که مردم از انها سلب اعتماد نمودن . چه برسد به خارجی ها...

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها