ظریف برای 1400 رای بالایی دارد اما آیا می‌تواند مقابل بداخلاقی ها بایستد؟

روزنامه اعتماد با فیاض زاهد از چهره های اصلاح طلب در باره انتخابات ریاست جمهوری آینده مصاحبه کرده است.

ظریف برای 1400 رای بالایی دارد اما آیا می‌تواند مقابل بداخلاقی ها بایستد؟

بخشی از مصاحبه را می خوانید:

با وجود اینکه آقای ظریف بارها اعلام کرده که قصد شرکت در انتخابات را ندارد اما برخی اصلاح‌طلبان و دیگر کنشگران سیاسی همچنان تاکید دارند که او می‌تواند کاندیدای مطلوبی برای جریان اصلاحات باشد؛ به نظر شما ظریف تا چه میزان می‌تواند مطالبات اصلاح‌طلبان را محقق کند؟

آقای ظریف یکی از کاندیداهای احتمالی انتخابات ریاست‌جمهوری است که از بالاترین شانس برخوردار است و هنوز از اقبال اجتماعی مناسبی برخوردار است. باتوجه به اینکه روابط خوبی با شخصیت‌های حاضر در امریکا دارد، ازجمله با جو بایدن رییس‌جمهوری، آنتونی بلینکن وزیر خارجه، رابرت مالی نماینده امریکا در مسائل ایران و همین‌طور جان کری و دیگر اعضای دولت جدید امریکا از نزدیک آشناست. بعضا با این افراد از زمانی که در امریکا به عنوان نماینده ایران در سازمان ملل متحد مشغول به کار بود تا همین دوران وزارت در دولت آقای روحانی و زمانی که مذاکرات هسته‌ای در جریان بود، آشنایی داشته است. این روابط دسترسی‌های ویژه‌ای برای ایشان فراهم می‌کند.

اساسا بخش مهمی از دیپلماسی، همین شناخت و روابط فردی دیپلمات‌هاست.همین اتفاق‌ها هم در زمان طارق عزیز افتاد. او به‌ دلیل ارتباطی که با جورج بوشِ پدر و همسرش داشت، در زمان جنگ ایران و عراق، از این روابط شخصی‌اش استفاده بسیاری کرد. در یک مثال دیگر می‌توان به اردشیر زاهدی در زمان حکومت پهلوی و شاه اشاره کرد که او هم این ویژگی را داشت و با خانواده‌های بسیاری از شخصیت‌های جهان روابط نزدیکی داشت و از این روابط شخصی برای پیشبرد دیپلماسی استفاده می‌کرد. بحثی درباره اردشیر زاهدی مشهور است به عنوان «دیپلماسی فرش»؛ از این قرار که زاهدی فرش‌های گران‌قیمتی را به افراد هدیه می‌داد و به ‌وسیله دیپلماسی موانع را برمی‌داشت. به ‌هر حال این روابط برای محمدجواد ظریف ویژگی مثبتی است.

اما بحث ریاست‌جمهوری محدود به مباحث دیپلماسی نیست. حال آنکه این ویژگی‌ها صرفا در حوزه روابط بین‌الملل اثرگذار است. حال آنکه برخی معتقدند ظریف در مباحث داخلی فاقد تجربه است.

درباره محمدجواد ظریف چند ابهام جدی وجود دارد. ابهام نخست این است که او این سرمایه اجتماعی را خود به دست آورده است. این اعتبار و سرمایه اجتماعی ناشی از حمایت و فعالیت حزب، گروه یا جریانی سیاسی نیست. وقتی فردی اینگونه، تنها با اتکا به سرمایه اجتماعی خود رییس‌جمهوری شود، در واقع یا فاقد تیم و گروه همکاران است یا خود را نسبت به تیمی که از او حمایت کردند، متعهد نمی‌داند.

مثلا نگاه کنید به آقای روحانی که شانس چندانی برای انتخابات نداشت و با حمایت آقای خاتمی و اصلاح‌طلبان رییس‌جمهوری شد. ولی در ادامه به آن حمایتی که از او شد به تعهد حزبی، سیاسی، حرفه‌ای و اخلاقی که انتظار می‌رفت، متعهد نماند. حالا فرض کنید آقای ظریف وارد میدان شود، آن‌ هم به عنوان فردی که حتما از خودش یک ارزیابی شخصی دارد و می‌داند که محبوب است و سرمایه اجتماعی دارد و آن را هم به کسی مدیون نیست. این اتفاق خوب است ولی یک نکته منفی هم دارد و آن اینکه در دنیای امروز هیچ‌کس نمی‌تواند به‌ تنهایی یک دولت را اداره کند؛ آن وقت باید سوال کرد که آقای ظریف بالانس با نیروهای مختلف، نهادها، عناصر سیاسی، نیروهای ملی، گروه‌ها و نهادهای حاکمیتی را چگونه برقرار می‌کند!

درباره اشکال دوم درباره ایشان باید گفت هر چند آقای ظریف تمام عمر یک مذاکره‌کننده کارکشته بوده و در همه این سال‌ها نقش دیپلمات را ایفا کرده ولی در عین حال دست به استعفای خوبی هم دارد. باید سوال کرد که ایشان برابر فشارهایی که ازسوی نهادهای حاکمیتی، هسته سخت قدرت، عناصر تندرو که گاهی بی‌اخلاقی می‌کنند و چارچوب‌ها را نادیده می‌گیرند و... چه واکنشی نشان می‌دهد؟! آیا ظریف می‌تواند با این روحیه شکننده‌ای که دارد برابر آنها ایستادگی کند؟!

نکته سوم درباره ایشان این است که بسیاری آقای ظریف را کاندیدای رای‌آور می‌دانند ولی او را شخصیت توانایی در اداره کشور نمی‌دانند و می‌گویند که به ‌هر حال او یک هندوانه نگشوده است و تجربه مدیریت داخلی مثل استانداری یا وزارت داخلی را ندارد. اینها ابهاماتی است که درباره محمدجواد ظریف وجود دارد.

اما بدون تردید در کمپین اصلاح‌طلبان او می‌تواند یا به عنوان چهره اول در صحنه حاضر شود یا به عنوان گزینه‌ای که کنار نفر اصلی به میدان بیاید؛ یعنی به‌ طور مثال فردی مانند اسحاق جهانگیری به عنوان یک چهره اجرایی و مدیریتی نفر اول باشد و کنار او ظریف حاضر شود یا مثلا کنار سیدحسن خمینی یا گزینه‌های دیگری که مطرحند؛ به هر حال آنچه انکارناشدنی است، این است که نمی‌شود به ‌راحتی از کنار نام جواد ظریف گذشت.

به نظر شما اگر آقای ظریف به عنوان کاندیدای نهایی اصلاح‌طلبان در انتخابات شرکت کند و از طرف مردم هم تایید شده و رای لازم را کسب کند، چقدر می‌تواند در اداره کشور و حل مشکلات ایران موفق عمل کند؟

من چون علایق و سلایقم در حوزه بین‌المللی است، معتقدم با همه ابهاماتی که درباره او در مباحث غیردیپلماسی و سیاست خارجی وجود دارد اما اگر محمدجواد ظریف بیاید و رای بیاورد، می‌تواند با تقویت کادرهایی که کنار او قرار می‌گیرند از خود نتایجی مثبت و موفق به ‌جا بگذارد. چنانچه شخصیت‌های مثل محمد شریعتمداری، بیژن زنگنه، اسحاق جهانگیری که توان مدیریتی بالایی دارند و می‌توانند به عنوان معاون اول یا اعضای کابینه کنار او قرار بگیرند و موثر باشند.

این گفته شما چنانچه محقق شود، در واقع همان تکرار 8 ساله گذشته نیست؟ در این صورت آیا دولت حسن روحانی تکرار نشده است درحالی که هم‌اکنون انتقادهای بسیاری به این دولت وارد است.

مدیریت کشور که شوخی نیست.کشور قفل‌هایی دارد که برای گشودن‌شان باید افرادی مسوولیت بگیرند که بتوانند با ساختار حاکمیت تعامل کنند. ضمن اینکه کنار این افراد می‌تواند وزرای متفاوت انتخاب شوند. شما می‌توانید تجربه محمدجواد آذری‌جهرمی را تکرار کنید اما یادتان باشد براساس مطالعات معتبر بین‌المللی، بازده مدیریتی در سطوح عالی بین 50 تا 70 سال است. متاسفانه این کلاه گشادی بود که سر برخی دوستان ما در مجلس گذاشتند. طرح بازنشستگی را با شعار جوان‌گرایی مطرح کردند و دیدیم که این اتفاق فقط برای دولت افتاد. نه در صداوسیما، نه در بنیاد مستضعفان و نه در دیگر نهادها و حوزه‌ها به هیچ عنوان جوان‌گرایی صورت نگرفت. اما بهترین نیروها و مدیران با سابقه دولت که می‌توانستند آثار خوبی از خود به‌جا بگذارند از صحنه خارج شده و خانه‌نشین شدند. باید کاری کنیم که نسل جدید آرام‌آرام کنار وزرا و مدیران ارشد قرار بگیرند تا آهسته‌آهسته وارد سیستم شوند. می‌توان با ترکیبی از افراد جوان و با تجربه، امور را به‌مراتب بهتر پیش برد.

منبع: خبرآنلاین

70

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 23
  • کیان
    0

    لاریجانی و ظریف و مطهری در راس باشن و نیروهایی خوب سالم و با دانش و شجاع در تیم اونا باشو که شاید بشه با این مجلس نیم درصدی و بدرد نخور که به تازگی دورن خودشونم مشکل به هم زدن شبه به پادگان کرده باقر جمهور چند پله به عقب نرویم که در همین چند ماه ما رو به عقب بردن و پای ما رو به آژانس اتمی به حالت منفعل باز کردن دکل بهتر نشیم سوریه یا کره شمالی هم نمیشیم

  • سمیه صفدرپور اصل
    0

    ظریف نهایتا یک دیپلمات معمولی و یا خوب هست ، نه یک رئیس جمهور مطلوب . مرد این میدان نیست . بیخود جو ندهید .

  • داریوش
    0

    ظریف رای بالایی دارد؟ میخواد۱۴۰۰مثلا چیکار کنه؟

  • مورچه
    0

    فقط یک صدا رای بی رای

  • ۹۹
    0

    ظریف اصلا رای بالا ندارد فقط احمدی نژاد

  • ناشناس
    0

    بگزارید گلابی های برجام راملت نوش جان کنند بعد گلابی های ریاست جمهوری شان را

  • اجدادی
    0

    شک نکنید هر کس از جناح اصلاح طلب دارای رای ومحبوبیت ملی باشد خواه ظریف دیپلمات باشد یاسیدحسن وارث امام ویا جناب پزشکیان نجیب وچه هاشمی معتدل هرگز وهرگز وهرگز از فیلتر استصواب جناب جنتی ادام الله ظله ومرد نامرئی همه کاره جناب حسین شریعتمداری عبور نخواهد کرد و انها برای خالی نبودن انتخابات از عنصر رقیب افرادی خنثی وبی پشتوانه مردمی چون عارف ویا خرازی ویا دهقان را تایید می کنند وبا حضور این افراد استدلال هم خواهند اورد که انتخابات تک جناحی نیست این نطریه را به خاطر بسپارید

  • ناشناس
    0

    وزیر برجام تبدیل به ریس جمهور برجام یه فاجعه

  • علی
    0

    استعداد تبلیغات عالیه اما نه برای ملتی که بنون شب محتاج شدن فقط یه پاسدار میتونه مشکلاتو برداره که انشاالله محقق میشه پایان خونخواری

  • ص
    0

    ظریف باید خود را آماده خسارات وارده به کشور از محل برجام باشد برای خودتان کارت پستال نفرستید..

  • علیرضا گرایی
    0

    مطمئنا هیچ کس غیر از ظریف نمی‌توانست قراردادی امضا کند که فردایش دوباره تحریم شویم، طرف مقابل بدون هزینه خارج شود و دستاوردش هیچ باشد... حقیقتا جناب ظریف، امضاکنندگان ترکمنچای را رو سفید کرد... حالا میخوان رئیس جمهور هم بشه!

  • احسان
    0

    تاکتیک اصلاح طلبان برای به قدرت رسیدن مجدد نه تنها در سال 92 و 96 از کاندیدای جناحی خود عقب نشینی کردند بلکه اینک حاضر هستند چهره های سرشناس خود را نیز برای انتخابات 1400 قربانی کنند. طی هفته های اخیر با مشخص شدن اینکه بسیاری از چهره های اصلاح طلب با آرای منفی کم سابقه از طرف مردم روبه رو هستند، اصلاح طلبان تلاش می کنند اینبار محمد جواد ظریف را در انتخابات هزینه کنند. اتاق فکر جریان تندروی اصلاحات معتقد است که اگر ظریف تایید صلاحیت شود به وسیله او می توانند دو قطبی های انتخاباتی موثری با محوریت سیاست خارجه شکل بدهند. این اتاق فکر معتقد است که احتمال رد صلاحیت ظریف در انتخابات با توجه به کارنامه هفت ساله او نیز جدی است ولی با رد صلاحیت ظریف می توانند به نفع خود موج انتخاباتی ایجاد کنند و سپس او را وادار کنند که حتی از گزینه ائتلافی همچون علی لاریجانی حمایت کند. به همین دلایل اتاق فکر جریان تندروی اصلاحات معتقد است که باید ظریف را در افکار عموی به عنوان کاندیدای اختصاصی و دارای سوابق اصلاح طلب معرفی کنیم و نهایت استفاده را از اعتبار سیاسی او را ببریم.

  • فتاحی
    0

    ظریف مساویست با برجام نافرجام. ظریف مهره ی سوخته.

  • ن
    0

    این خودش فاجعه است

  • ناشناس
    0

    چون بد اخلاقی ها بیشتر از عدم آگاهی افراد هست حتما موفق خواهد بود

  • مومنی
    0

    جناب ظریف دسته گل برجام‌را چه کند؟ وقتی با جان کری در وین قدم زد و لبخند به شیطان بزرگ زد و گفتمان کرد تا با برجام تحریم‌ها را البته تمام تحریم‌ها را کلا لغو کند و وقتی کله پوکش را از ماشین در آورد و مثل شاه طاغوت دست تکان داد انگار دنیا را فتح کرده است؟ وقتی ظریف در مجلس قول داد همه تحریم‌ها را بهمراه ریس جمهور و برجام‌لغو می کند و دلار را به هزار تومان می رسانند و پراید را که احمدی نژاد گران‌کرده بود به دو میلیون تومان و مرغ را از سی و هفت هزار ت به ده هزار ت و گوشت دویست هزار ت را به بیست هزار ت و اقتصاد را معیشت مردم را حل خواهد کرد ؟ این ظریف واقعا هم بین مردم طرفدار دارد ؟! جناب ظریف اگر از خدا بترسد و اگر از خون شهیدان خجالت بکشد و اگر از ملت ی که قدرت خرید ندارند شرم کند و اگر جناب ظریف و اصلاح طلبان غرب زده و اصول گرایان افتابگردان وابسته سو استفاده گر همچون لاریجانی و اگر جناب ظریف به قیامت و بل صراط اعتقاد داشته باشد ؟! گمان نمی کنم به خودش اجازه دهد کاندید شود ، اگر شود بر می گردیم به حرف اون سناتور ام یکایی که گفت جناب ظریف آن موقع مردم ایران زمان جنگ با صدام می جنگیدن تو در کاباره های نیویورک ولس انجلس داشتی کیف می کردی حالا شدی انقلابی ؟ ظریف بهتره نیاید این حرف بنده را ثبت کنید و به جناب ظریف می گویم آقای ظریف اینبار از روی جسد ما فرزندان انقلابی بگذرید تا شما غربزده ها رای بیارید ما بی صبر آنه منتظر شما نوکران شیطان بزرگ هستیم اطمینان داشته باشید این بار در انتخابات نیروهای انقلابی و جوانان با درایت ریس جمهور خواهند شد ، جناب ظریف هر کاری بلد بودی مثبت یا منفی بکار بستی گول فتنه گران را نخور و نیا که جواب دندان شکنی خواهید خورد.

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      مؤمنی! تو اگر مزخرف نگویی کسی فکر نمی کند تو لال هستی!

  • انقلابی
    0

    عجب نکته شگفت انگیزی این آدم گفته که ظریف بخوبی می تواند با شخصیت های غربی ارتباط بگیرد اما با افراد داخل کشور و نظام مشگل خواهد داشت. عجب دیپلماتی است این بشر

  • یه ایرانی
    0

    مطمئن باشید ظریف بین مردم محبوبیتی ندارد چرا در برجام‌ نتوانست حق مردم ایران را بگیرد بااون دیپلماسی مزخرف خنده!!!!؟

    نظرات شما -
    • سیلی خورده
      0

      میخواستی مثل تو و رئیس هات بلند گورو تو حلقش کنه داد و هواربزنه ...همین جوریشم میگن ما تروریستیم

  • رضا
    0

    برجام خواست رهبری ونظام بوده و ظریف و روحانی سربازنظام هستند . لطفا سخنان رهبری چند هفته قبل را مجدد مطالعه بفرمایید . هرچند جناح بازی مثل طرف داری از تیمهای فوتبال میماند و جنبه هیجانی دارد ولی برادرانی که به قیامت اعتقاد دارند وپایبندی بیشتری به خصائل اخلاقی دا رند مراقب قضاوتها و حرفهایشان باشند تا آخرت خود را برای دنیای دیگران خراب نکنند...

  • کاربر ناشناس
    0

    درود بر دکتر ظریف شایستگی ریاست جمهوری را دارد

  • پچ
    0

    آقای ظریف چه زیبا گفت ما انتخاب کردیم که با دنیا متفاوت زندگی کنیم یعنی در هر صورت انتخاب کردن ما به متفاوت زیستن با دنیا ختم میشود پس بیایید دیگر انتخاب نکنیم تا دیگر با دنیا متفاوت نباشیم و هذزینه هنگفت شنا در خلاف جریان رود را نپردازیم

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها