چالش مانکن؛ ما باعث شدیم اینها بی‌تربیت و بی‌اخلاق شوند

رضا مهدوی، یکی از پژوهشگران و کارشناسان حوزه موسیقی است که هم دستی در نواختن ساز دارد و هم دستی در برنامه‌های تلویزیونی ویژه موسیقی. با او به بهانه انتشار قطعه تازه ساسی مانکن، درباره ابتذال در موسیقی و وضعیت فعلی آن صحبت کردیم.

چالش مانکن؛ ما باعث شدیم اینها بی‌تربیت و بی‌اخلاق شوند

همین ساسی مانکن دو سال پیش آهنگی را به نام جنتلمن خواند. این آهنگ در مدارس ما پخش شد و بچه‌ها با این آهنگ خواندند و نهایتا چند مدیر و وزیر جابه‌جا شدند. چنین واکنش‌هایی منطقی و راه علاج است؟

در عرصه فرهنگ و هنر بدترین شیوه حذف موضوع است؛ اینکه یک وزیر، یک معلم، یک مدیر یا غیره تغییر کند، قضیه عوض نمی‌شود. اینها مقصر نیستند. مقصر بسیاری از موسسات و نهادهای فرهنگی هستند که بودجه‌های کلان دریافت می‌کنند، ولی تاکنون هیچ قدمی برنداشته‌اند. اگر قدمی برداشتند، ناکارآمد بوده است. ما هیچ‌گاه آسیب‌شناسی نمی‌کنیم ببینیم چه نهادهایی را باید حذف کنیم که تاریخ مصرف آنها تمام شده و بودجه‌ها را باید به کجا بیشتر بدهیم و کجا را کمتر کنیم و چه جشنواره‌هایی را نیاز داریم و چه جشنواره‌هایی را نداریم. در مدارس چه موسیقی‌هایی را به بچه‌ها بدهیم که «جنتلمن» وارد نشود. حالا هم که این را منتشر کرده که یک اثر فجیع، کریه و غیراخلاقی است. به مرور هم این جلو می‌رود. تتلو هم همین راه را رفت. ما نتوانستیم تتلو را در ایران مدیریت کنیم. درنتیجه به خارج از کشور رفته و ما را مدیریت می‌کند.

عده‌ای اعتقاد دارند امثال ساسی و تتلو با آهنگ‌هایی که منتشر می‌کنند خودشان را به‌دست خودشان نابود می‌کنند؛ یعنی تا این میزان مرز ابتذال از بین می‌رود. شما چنین باوری دارید؟

سه‌دیدگاه وجود دارد. اگر نگاه اخلاق‌مدارانه را مدنظر بگیریم، این چیزی که شما می‌گویید درست است. هر انسانی که پای کج بردارد و اصلاح نکند و توبه نکند، به قهقرا می‌رود و عاقبت به‌خیر نمی‌شود و لطمه خواهد دید. نگاه حدوسطی وجود دارد که می‌گوید باید ببینیم تا کجا پیش می‌رود، انسان جایزالخطا است. خداوند آنقدر ارحم‌الراحمین است که لحظه آخر توبه آدم گناهکار را می‌پذیرد. یک وجه سومی هم هست که به هیچ‌یک از اینها اعتنایی ندارد. دنیای امروز دنیای پول است و می‌گوید تا زمانی که زیبایی و جوانی و توانایی دارید پول به‌دست ‌آورید تا در دوران پیری بهترین زندگی را داشته باشید. اگر دنیا را انتخاب کرده باشید، از این منظر این حرف‌ها معنی پیدا نمی‌کند. باید ببینیم آدم‌ها چه چیزی را انتخاب کرده‌اند. اما بدترین نوع کار این است که همدیگر را قضاوت کنیم بدون اینکه اشکالات خود را بدانیم و فکر کنیم فقط اشکال از دیگران است.

اشکال از ماست که اینها این‌گونه شدند و روی لجاجت حرکت‌هایی ناشایست را انجام می‌دهند. ما باعث شدیم اینها بی‌تربیت و بی‌اخلاق شوند. اگر مدیران ما تدبیر می‌کردند و اینها را بازی می‌دادند، وضع اینچنین نمی‌شد، درحالی‌که ما هنوز برای مجوز دادن مساله داریم. هنوز نمی‌دانیم باید مجوز بدهیم یا خیر. این خواننده‌ها که برای خودشان دنبال شهرت هستند، اگر در ایران بودند، در سایت‌های رسمی خیلی بیننده داشتند. دو هزار بیننده بود، تازه نصف‌کاره آهنگ را گوش می‌کردند، ولی آن‌ور رادیوها و پلتفرم‌هایی که وجود دارد، میلیون‌ها بیننده و شنونده دارد. نه اینکه همه بد باشند، خوب و بد قاطی است. زرنگ هستند. در ۱۰ نمونه خوب دو نمونه فاسد می‌اندازند، سه مورد معمولی می‌اندازند و پنج مورد خوب از آب درمی‌آید. هدف اصلی این است که آن بی‌اخلاقی دیده شود که اتفاقا در کنار آن خوب‌ها این دیده می‌شود. شما هم متوجه نیستید چطور در ذهن و بدن و روح کودکان نفوذ می‌کند. همه را کنار هم قرار می‌دهند و طبیعی است کودکان ما سراغ این می‌روند و در حافظه خود نگه می‌دارند. پلی‌لیست خیلی از آدم‌های محترم را نگاه کنید، خجالت می‌کشید، از مردم عادی دیگر انتظاری نیست. فرد به آن‌سوی مرزها رفته، به او حقوق می‌دهند و از او حمایت می‌کنند که با گردن‌کلفت‌ها، در قمارخانه‌ها و شرط‌بندی‌ها و غیره کار کند. او ماموریت خود را انجام می‌دهد، درحالی‌که ما نتوانستیم ماموریت برای چهره‌های شاخص خود در همه عرصه‌ها تعریف کنیم.

منبع: روزنامه فرهیختگان

72

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 1
  • رضا
    0

    وقتی از سوی مسولان به موسیقی ملی و ایرانی بی اعتنایی میشود و رسانه ملی حتی دیگر حاضر نیست قطعه ای از موسیقی زیبای ایرانی را پخش کند و نشان دادن ساز آنهم از نوع ایرانی آن حتی از تلوزیون ایران ممنوع است و حتی صدای جمعی و کر زنان ممنوع است معلوم است که با این بی مهری ها به موسیقی نجیب و شریف ایرانی موسیقی های مبتذل پایش به خانه ها باز میشود انهم در میان کودکان و نوجوانان معصوم ایرانی نسلی که دیگر موسیقی وطنش را نمیشناسد و حتی حاضر نیست ان را بشنود. یادش بخیر لا اقل در زمان حیات امام صدای زنان بصورت کر مجاز بود حالا گویا این هم ممنوع است. افسوس که با سیاست های غلط موسیقی ایران را نابود کردند و انچه مانده و پیش روی ماست صداهای گوش خراش و مضامین زشت رکیک و فحش ناسزا و کلام های سخفیف در این سر و صداست. اینها دیگر موسیقی نیست سر و صدا های گوش خراش است. نسل امروز هم دیگر نمیداند که موسیقی هنر است و هنر یعنی زیبایی. هر صدای گوش خراشی موسیقی نیست. ایا فحش و الفاظ رکیک همراه با نعره زدن زیباست؟ . افسوس که با بی تفاوتی و کم کاری. کاری کردند که حتی سلیقه و مذاق جوانان صدای زیبا را دیگر دوست ندارد. امروز هرچه صدا گوش خراش تر و هرچه الفاظ زشت تر جذابیت ان برای جوانان بیشتر. مسولان و متولیان فرهنگ و هنر چه ها که نکردند با این جوانان ما. ایا این ها خیانت به فرهنگ و هنر اصیل یک سرزمین نیست. وهنرمندان اصیل این مملکت که چه خون دلها خوردند و مردند و بقیه هم گوشه عزلت گرفته اند و آقایان مسول خوابند و نمیدانند موریانه ابتذال در حال خوردن هنر و فرهنگ این مملکت است که نتیجه ان نابودی فرهنگ واداب رسوم این سرزمین و بدنبال ان نابودی ایران و ایرانی خواهد انحامید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها