دروازه کوروش در نزدیکی تخت‌جمشید کشف شد

هیات مشترک ایرانی ایتالیایی پس از ۱۰ سال موفق شدند اثبات کنند کوروش بنیانگذار حکومت هخامنشی، فرمان ساخت دروازه پردیس پارسه را صادر کرده و این دروازه باشکوه در دوره فرزندش کمبوجیه به بهره‌برداری رسیده است.

دروازه کوروش در نزدیکی تخت‌جمشید کشف شد

هیات باستان‌شناسی مشترک ایرانی‌ـ‌ایتالیایی به سرپرستی مشترک پی یر فرانچسکو کالیری از دانشگاه بولونیا و علیرضا عسکری چاوردی از دانشگاه شیراز از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹ طی ۱۰ فصل کاوش باستان‌شناسی مجموعه اسناد و مدارک گسترده باستان شناسی از این محوطه کشف کردند.

دروازه کشف‌شده در محوطه تل آجری واقع در سه کیلومتری شمال‌غرب تختگاه تخت‌جمشید قرار دارد. این دروازه بنایی به ابعاد ۳۰ در ۴۰ متر به ارتفاع تقریبی ۱۲متر بوده است. بنا دارای کریدوری در مرکز بوده که آن را اتاقی مستطیل‌شکل به ابعاد هشت در ۱۲ متر تشکیل می‌داده است و در دورن این اتاق مرکزی چهار صندلی نشیمن وجود داشته است. راهروی مرکزی از دو طرف به سوی پردیس هخامنشی باز می‌شده است.

این دروازه از مواد و مصالح خشت و آجر بنا شده است و سرتاسر نمای داخلی و بیرونی آن مزین به آجرهای رنگین بوده است. بخش پایین و ازاره دیوارها مزین به گل‌های لوتوس، بدنه و نمای دیوارها مزین به انواع پنل‌های رنگین از حیوانات اسطوره‌ای، نمادها و سمبل‌های اعتقادی ایران باستان، هخامنشیان، عیلامیان و اهالی بین‌النهرین بوده است؛ مهم‌تر اینکه در اتاق مرکزی کتیبه‌هایی به خط و نگارش بابلی و عیلامی وجود داشته است.

علیرضا عسکری چاوردی، باستان‌شناس و سرپرست ایرانی هیات کاوش تل آجری پارسه عنوان کرد: مجموع اسناد نگارشی، مواد و مصالح ساخت بنا، موتیف‌های به‌کار رفته در تزیین نمای بنا، تاریخ‌گذاری کربن ۱۴ و جنبه‌های تقدس و تشرف به این دروازه نشان می‌دهد که این بنا پس از سال ۵۳۹ قبل از میلاد و به افتخار فتح بابل به دستور کوروش بزرگ ساخته شده است.

استاد دانشگاه شیراز افزود: فرزند کوروش بزرگ همزمان با حکومت پدر در شهر بابل به مدت هشت سال فرمانروا بود و در سال ۵۲۹ قبل از میلاد به پادشاهی ایران رسید.

دروازه کوروش در نزدیکی تخت‌جمشید کشف شد تزیینات دروازه کوروش

وی با اشاره به اینکه کوروش هخامنشی به دلیل اهمیت مذهبی و فتح مهمترین شهر دنیای باستان، بابل، دستور ساخت این دروازه را صادر کرده است، ادامه داد: کمبوجیه فرزندش، به دلیل علاقه به شهر بابل، آشنایی دیرینه با بابلی‌ها و پیوند فرهنگی جهان باستان کار ساخت مجموعه بزرگ معماری شهر پارسه به سبک معماری بابلی را ادامه داد و در دوره وی دروازه پردیس شهر پارسه در بخش فیروزی این شهر به بهره برداری رسید.

به گفته عسکری‌چاوردی تلاش هیات باستان شناسی بر تبدیل این محوطه به سایت موزه قابل بازدید برای عموم است و به همین دلیل اقدامات حفاظتی گسترده ای از طرف وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به ویژه پایگاه میراث جهانی تخت جمشید و موسسه ایزمئو ایتالیا برای حفاظت از سازه های خشتی و آجرهای لعاب دار این دروازه فراهم شده است. برنامه کاوش و ساماندهی این محوطه مهم باستانی تا پایان سال ۱۳۹۹ ادامه دارد.

دروازه کوروش در نزدیکی تخت‌جمشید کشف شد نحوه قرارگیری دروازه کوروش

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید نیز از انجام مراحل مختلف کاوش های باستان شناسی توسط هیات مشترک ایرانی ایتالیایی در تل آجری سخن گفت و افزود: فصل دهم کاوش در محوطه تل آجری در آذرماه سال جاری کلید خورد و در تکمیل کاوش های فصول پیشین، با هدف ساماندهی و آماده سازی محوطه و عرضه شواهد ارزشمند تاریخی آن به بازدیدکنندگان مجموعه تا کنون نیز ادامه دارد.

حمید فدایی این کاوش را اقدامی مشترک با همکاران بین المللی در حوزه باستان شناسی با هدف بهره برداری و معرفی این محوطه، بناها و آثار تاریخی منحصربفرد دوران هخامنشی به گردشگران و شهروندان دانست و در این زمینه افزود: با توجه به پیشرفت همزمان عملیات اجرای سقف حفاظتی بر روی این محوطه تاریخی، امید می رود که در آینده نزدیک این محوطه به عنوان یک "سایت موزه" مهم بتواند به عموم بازدیدکنندگان پارسه عرضه میشود.

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با تاکید بر اینکه حفاظت و توسعه مراحل مختلف بهره برداری از این محدوده تاریخی گامی مهم در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری کشور محسوب می شود، بیان کرد: این محوطه تاریخی در نزدیکی تخت جمشید شواهد مهمی و ارزشمندی از شهر پارسه را در خود جای داده است و به جهت ارایه درکی ملموس از گستره پایتخت هخامنشیان، می تواند در توسعه گردشگری منطقه گام مهمی تلقی خواهد شد.

تُل آجری دروازه‌ای است که پیش از تخت‌جمشید و برای کاخ فیروزی که امروز به طور کامل تخریب شده، در محوطه شهر باستانی پارسه ساخته شده‌است. بنایی که در ۳ کیلومتری تخت‌جمشید واقع شده اما قدیمی‌تر از تخت‌گاه (مجموعهٔ تخت جمشید) ساخته شده‌است.

در فصل های گذشته، عملیات باستان شناسی در منطقه تل آجری، چندین اثر و بناهای تاریخی، دارای آجرهای لعاب دار با تصاویری از اسطوره های ایران که قابل مقایسه با بین النهرین و شوش است، کشف شد.
محوطه تاریخی تل‌ آجری در نزدیکی تخت‌ جمشید قرار دارد و یکی از بناهای متعلق به دوران هخامنشیان است که به ثبت ملی رسیده و به‌ لحاظ ارزش ‌های تاریخی و هویت محتوایی، میراثی ارزشمند است.
بناهایی که در این محوطه کشف شده به احتمال زیاد پیش از بنای تختگاه تخت جمشید ساخته شده و در واقع کشفیات اخیر، خلاء های تاریخی شهر پارسه به ویژه در دوره حکومت کوروش و کمبوجیه و پیش از به قدرت رسیدن داریوش هخامنشی در سال ۵۲۱ پیش از میلاد را پر می کند.
بنای تاریخی تخت جمشید حدود ۵۵ کیلومتری شمال شیراز در محدوده شهرستان مرودشت واقع شده است.

منبع: ایرنا

68

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 12
  • ناشناس
    0

    درود بر کوروش بزرگ بنیانگذار ایران زمین

    نظرات شما -
    • ارش
      0

      کوروش کبیر یک ایرانی اصیل ،،،سلام و درود بر روح بزرگش

  • مانی
    0

    دلم برای عظمت و هیبت و شکوه ایران باستان تنگ شده

    نظرات شما -
    • آریایی ام
      0

      خخخخخخخ یه جوری میگی انگار ۲۵۰۰ سال پیش به دنیا اومدی پدربزرگ...

    • رضا ی
      0

      ناراحت نباش آقای قالیباف داره ایران رو به اون عظمت برمی گردونه

  • مهدی
    1

    کوروش یک جنایتکار بود و تمدن ها نابود کرد . افتخار باید شامل حال خوبان باشد

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      آره عرب پرست ایرانی ستیز! همه مورخین و دانشمندان دروغ میگن و تو و یه مشت هم مسلک بی سوادت درست میگین.کوروش بزرگ آفتاب درخشانیه که شما خفاش صفتان از نور و روشناییش گرازیرانید.

  • ناشناس
    0

    درو دبرکورش بزرک و عدالت گستر ایران و جهان

  • علاء .تاریخ
    0

    چه دروغها کوروش بنده خدا بیست سال حکمت کرد درقسمتی از فلسطین اورشلیم کشته ودرهمانجا دفن شد.پسرش کمبوجیه بعداز حمله به مصر درراه برگشت درمسیر کشته شد.قبل ازاین برادرش بردیارا هم گشت.دیگه افتتاح دروازه چیه. تخت جمشیدرا صهیونیستها نصفه ونیمه ساختن .این مکان مثل چغازنبیل بودمال ایلامییان. کمبوجیه کجابود پاسا رگاد چیه.

  • ایرانلی
    0

    مهاجرانی از آسیای مرکزی در ۹۰۰ سال قبل از میلاد به سرزمین ایلام مهاجرت کردندو با اجازه پادشاهان ایلام در مناطق لم یزرع و حاشیه کویری این امپراطوری مثل کرمان _یزد_سمنان_اصفهان _جنوب خراسان اتراق و به نام آیری یانلی(آرین) مشهور شدند.و ۴۰۰ سال طول کشید با چسبیدن به این دولت ۴.۰۰۰ ساله و استفاده از اختلافات طولانی و فرسایشی آن با تمدن بابل و خیانت به آن ، اقدام به حمله و مصادره تمدن ایلام و سپس با استفاده از ثروت و قدرت این تمدن پیر و خسته از جنگهای طولانی با بابل و با دسیسه یهود به کشور بابل حمله و ثروت این کشور کهن عربی را غارت کردند.

  • اریا
    0

    علا تو توهوم زدی احتمالادر بهترین شرایط یه احمقی کلاهمه چیزو رد میکنی یه تندرو احمقی که جیباتونو پر کردین دارید در میری

    نظرات شما -
    • علا .تاریخ
      0

      ببین در اورشلیم خیابانی است به نام کوروش درآنجا مثل پاسارگارد است قبر کوروش انترنت بزن میا .تا بفهمی کی احمقه من یاتو .بی سواد فقط بلدین ارسال نظر فوش بنویسین.

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها