مینو محرز: عطاری‌ها باید جمع شوند/ آبروی طب سنتی را برده‌اند

محرز گفت: عطاری‌ها باید جمع شوندچون متاسفانه بخشی ازطب‌سنتی واردسیستم عطاری شده است، مااصلا عطاری را قبول نداریم. به همین دلیل ازاین طب مکمل سوء‌استفاده می‌شود،این طب بایدوجود داشته باشد،قبولش هم داریم اما به جای خودش.

مینو محرز: عطاری‌ها باید جمع شوند/ آبروی طب سنتی را برده‌اند

مجوز به چهار داروی طب سنتی موثر در درمان کرونا توسط وزارت بهداشت، آن هم در صورتی که هنوز شرکت‌های داروسازی جهان هیچ دارویی برای درمان این بیماری پیدا نکرده‌اند با واکنش‌های مختلفی روبرو شده است؛ مخالفان نحوه صدور این مجوز را زیر سوال برده‌اند و برخی موافقان افراطی طب سنتی هم این داروها را موثر از داروهای دیگر دانسته‌اند.

در همین رابطه رئیس سازمان نظام پزشکی در نامه‌ای به رئیس سازمان غذاودارو خواست مستندات علمی منجر به تایید داروهای منصوب به حوزه طب سنتی در خصوص درمان کرونا به این سازمان ارائه شود. در بخشی از نامه او آمده است: «با توجه به طرح پرونده‌هایی در حوزه انتظامی سازمان نظام‌پزشکی در مقوله بیماری کرونا و داروهای استفاده شده در این بیماری خواهشمند است مستندات علمی منجر به ارائه مجوز به داروهای شربت موکوزیفت، شربت استاپ سیویر، شربت آنوال اس، اسپری دهانی PHR ۱۶۰ را برای استفاده کارشناسان و اساتید کمیسیون انتظامی سازمان نظام‌پزشکی ارائه فرمایید.»

البته این نگاه موافق و مخالف به طب سنتی در ایران موضوع جدیدی نیست، حتی به نظر می‌رسد این اختلاف نظر در استعفای رضا ملک‌زاده معاون وزیر بهداشت بی‌تاثیر نبوده است. او در بخشی از نامه استعفای خود نوشته بود که "تمام کشورهای پیشرفته دستیابی به داروی این بیماری را به مطالعات کارآزمایی بالینی بزرگ متصل کرده‌اند و ایران نمی‌تواند در این زمینه به درمان‌های پیشنهادی حامیان شبه علم دل خوش کند که هیچ آگاهی از تحولات علم پزشکی مدرن و جوانب پیچیده ویروس کرونا ندارند و به خود زحمت تحقیقات در هیچ موضوع علمی را نمی‌دهند."

اما به نظر می‌رسد، طب سنتی نه یک درمان مهم برای بیماری‌های خطرناک و نه روشی قابل انکار است. دکتر مینو محرز، پزشک عفونی و عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا می‌گوید که این طب مانند هومیوپاتی، طب سوزنی و ... در رده طب‌های مکمل قرار می‌گیرد و خودش نه اما زیاده روی در آن خطرناک است، اتفاقی که در ماه‌های گذشته بارها دیده شده است.

محرز در این رابطه می‌گوید: «در اینجا مردم را به عطاری عادت داده‌اند و متاسفانه این خطرناک است. چون ما اصلا نمی‌دانیم گیاهی که در عطاری وجود دارد اصلا چه چیزی است. کسانی که عطاری راه‌انداختند طب سنتی را به یک مسیر بسیار غلط بردند. این طب سنتی که دانشکده و متخصص دارد را باید از عطاری‌ها جدا کرد، ما عطاری‌ را به هیچ‌وجه قبول نداریم.همچنین متخصصین ایران هم باید روی اثرات داروهایشان تحقیقات بیشتری کنند و با متدولوژی درست کار کنند، وقتی این داروها از نظر تحقیقاتی جواب معنادار داشته باشد، آدم از آن استفاده می‌کند و ما هم آن را قبول می‌کنیم، بالاخره پایه خیلی از داروها گیاهی است.»

مینو محرز: عطاری‌ها باید جمع شوند/ آبروی طب سنتی را برده‌اند

مشروح گفت‌وگو با محرز را اینجا بخوانید:

شما به عنوان یک پزشک، چقدر طب سنتی را قبول دارید؟ و اصلا آیا این نوع درمان علمی حساب می‌شود؟

ببینید طب سنتی چیزی است که در کتاب‌های پزشکی از آن به عنوان طب مکمل یا Alternative medicine نام می‌برند و مثل هومیوپاتی، طب سوزنی، طب گیاهی و ... طب سنتی زیرمجموع این گروه است. ما باید به عنوان پزشک این درمان‌ها را بلد باشیم اما در استفاده از آن زیاده‌روی نکنیم، چراکه ممکن است با پیامدهای این کار در بیماران روبرو شویم.

چه پیامدهایی؟

یک مثال بزنم، زمانی هومیوپاتی خیلی مد شده بود. من مریضی داشتم که باید تحت درمان کورتون قرار می‌گرفت چراکه چشمش به دلایلی گرفتار شده بود. این بیمار یک مدت نیامد، بعد دیدم متاسفانه کور شدند. گفتند که پیش یک هومیوپات رفته‌اند و به او گفته‌اند تا همه داروهایش را قطع کرده و چیز دیگری مصرف کند. وقتی آن بیماری چشمش را گرفتار کرده بود، مشخص بود که عدم مصرف کورتون کورش می‌کند.

به طور کلی زیاده‌روی در هرچیزی غلط است، مثلا این که مریضی که سرطان خون دارد، به درمان هومیوپاتی ببرند نمونه زیاده‌روی در این کار است. من در هند و پاکستان دیدم که در بیمارستان‌ها یک کلینیک هومیوپاتی وجود دارد، این‌ها کنار هم هستند. ما هم آن‌ها را انکار نمی‌کنیم، اما در عین حال آن‌ها هم نباید در پزشکی و درمان‌های لازم دخالت کنند و بدون شناخت یک نوع بیماری از بیمان بخواهند که درمانشان را کنار بگذارند.

ما پزشکانی که طب نوین خواندیم باید یک مقدار مباحث طب مکمل را مطالعه کرده باشیم تا بتوانیم به سوالات مریض پاسخ بدهیم. مثلا این که بیماری را راهنمایی کنیم که بدون قطع داروهایش از یک شیوه طب مکمل استفاده بکند یا نه.

با توجه به اطلاعاتی که طب‌های مکمل دارید، فکر می‌کنید این شیوه‌ها در درمان بیماری‌های عفونی چقدر موثر هستند؟

هومیوپاتی و طب سوزنی خیلی نمی‌توانند روی ویروس یا باکتری اثری داشته باشند. در طب سنتی ممکن است این چنین باشد، چون برخی گیاه‌ها وجود دارند که موثر هستند.

من و چند نفر از استادان دانشگاه روی چهار گیاه که ترکیبشان روی HIV موثر بوده کار کردیم و من مسئول بخش آزمایش‌های کلینیکی آن بودم و بلدم چه کار کنم. چهرسال طول کشید تا روی دوهزار بیمار کار کنیم تا وزارت بهداشت به ما مجوز بدهد. به این راحتی وزارت بهداشت به داروهای گیاهی و سنتی مجوز نمی‌دهد.

اما چند روز پیش اعلام شد که چند دارو در بخش طب سنتی برای درمان کرونا مجوز گرفته‌اند، در حالی که درباره کرونا خیلی از کشورها به داروهای طب مدرن هم مجوز نمی‌دهند، چراکه هنوز یک سال از شیوع ویروس نگذشته است. فکر نمی‌کنید برای انجام این کار کمی زود بود؟

قرار شد که تحقیقات این داروها در کمیته علمی مطرح بشود، این داروها را یک عده متخصصین طب سنتی انجام دادند و با آنچه در عطاری‌ها عرضه می‌شود فرق می‌کند. قرار است آن‌ها متدولوژی خود را در کمیته‌ علمی مطرح کنند، اگر قابل بود و روی تعداد بیشتری مریض بررسی شوند چراکه در کووید تعداد بیمارانی که درمان روی آن‌ها آزمایش می‌شود باید خیلی زیاد باشد.

اگر انشالله موثر بودند از این داروها به عنوان مکمل و نه داروی کرونا مجوز بگیرند.

شما گفتید که در مراجعه به طب‌ مکمل باید نوعی تعادل وجود داشته باشد، به نظر شما در ایران این نوع تعادل وجود دارد؟

ببینید طب سنتی وجود دارد، حتی دانشکده و متخصصین خودش را دارد. این‌ها باید مقداری با روش‌های جدید تحقیقاتشان را انجام بدهند تا حرفی برای گفتن داشته باشند. از سمتی عطاری‌ها باید جمع شوند چون متاسفانه بخشی از طب‌سنتی وارد سیستم عطاری شده است، ما اصلا عطاری را قبول نداریم. به همین دلیل از این طب مکمل سوء‌استفاده می‌شود، این طب باید وجود داشته باشد، قبولش هم داریم اما به جای خودش. یکی از کشورهایی که خیلی روی فیتوترامی (گیاه درمانی) کار می‌کند، آلمان است. اما آنجا این کار روی اصول و با مجوز وزارت بهداشت صورت می‌گیرد.

در اینجا مردم را به عطاری عادت داده‌اند و متاسفانه این خطرناک است. چون ما اصلا نمی‌دانیم گیاهی که در عطاری وجود دارد اصلا چه چیزی است. کسانی که عطاری راه‌ انداختند طب سنتی را به یک مسیر بسیار غلط بردند. این طب سنتی که دانشکده و متخصص دارد را باید از عطاری‌ها جدا کرد، ما عطاری‌ را به هیچ‌وجه قبول نداریم.همچنین متخصصین ایران هم باید روی اثرات داروهایشان تحقیقات بیشتری کنند و با متدولوژی درست کار کنند، وقتی این داروها از نظر تحقیقاتی جواب معنادار داشته باشد، آدم از آن استفاده می‌کند و ما هم آن را قبول می‌کنیم، بالاخره پایه خیلی از داروها گیاهی است.

اما متاسفانه از اول پاندمی در فضای مجازی با تبلیغات عجیبی از عطاری‌ها می‌دیدیم یا حتی فردی تبلیغ ادرار شتر را می‌کرد، این‌ها آبروی طب سنتی را هم برده‌اند.

شما پیامدی از این ماجرا بین بیماران کرونایی دیدید؟

من اجازه نمی‌دهم که برای بیماران کرونایی چنین چیزهایی تزریق شود، اما شنیدم که چند مورد از این مسائل در شهرستان‌های دیگر رخ داده است. ما در بیمارستان امام یا بیمارستان‌های دانشگاهی اجازه نمی‌دهیم کسی الکی دارو بدهد. اگر چیزی مجوز انسانی گرفت آن زمان ما آن داروها را با روش‌هایی که وجود دارد روی مریض‌ها کار می‌کنیم و نتایجش را بررسی کنیم. کمیته اخلاق باید مجوز بدهد، اما وزارت بهداشت خیلی نسبت به این موضوع سختگیر است و به راحتی برای این موضوع مجوز صادر نمی‌شود.

به طور کلی ما مخالف طب مکمل نیستیم اما تاثیرگذاری آن باید ثابت بشود، یکی از کشورهایی که تجربه زیادی در طب سنتی دارد چین است اما هنوز این کشور هم چیزی ارائه نکرده است که بتوانیم آن را درمان کووید-۱۹ بدانیم.

70

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 32
  • محمد
    0

    در چند سال اخیر تعداد عطاری ها زیاد شده البته قبل از کرونا نظارتی هم بر آنها نیست در شیراز قبلا یکی چند عطاری بود که بعضا طبابت هم می کردند اما حالا تقریبا فراگیر شده و برای همه بیماریها نسخه پیچیده می شود البته خواص بعضی داروهای عطاری مثل زنیان گل گاوزبان گل بابونه رزماری برای همه مشخص است و خیلی ها هم استفاده می کنند

  • کاربر ناشناس
    0

    همسایه ما دکترجوابش دادوگفت ریه ات کلا عفونت کرده ودرمانی ندارد آوردنش به خانه خداشاهده یک هفته آویشن باعسل کوهی دادنش صحیح وسالم کارکشاورزی میکند ما الگوی ابن سینا هستیم وهمیشه گیاهان دارویی مصرف میکنیم ودکترهم نمیرویم باپیادهروی

    نظرات شما -
    • ابوذر
      0

      دو تا از همسایه های ما کرونا گرفتن یکیشان رفت بیمارستان از خانواده 2کشته دادن همسایه بغلی با طب سنتی خوب شدن بدون کشته. اینا رو قبول نداری حاج خانوم

  • موسوی
    0

    خانم دکتر نون مردم رو نبر، آون دنیا جواب دادن سختت میشه ها،،،،،،، عطاری که زنجبیل و آویشن و دارچین و زیره و عرقیات داره چرا بابد جمع بشه،،، مگه جنابعالی زنجبیل دارچین مصرف نمی کنی،،، خواهشا حواستون به واکسن هایی که قراره رو مردم تست کنین باشه،،، ،،

  • مسعود فرشناس
    0

    اولا فقط اینو بگم اگه عطاریها الان نبودند آمار مرگ و میر 1000 برابر این بود یعنی عوض تشکر و قدر دانی بازم همون حرفهای همیشگی و مخالفتهای همیشگی دوما الان افرادی هستند که اقدام به احداث عطاری کرده اند اکثرشان تحصیل کرده این رشته هستند مثل لیسانسه ها و فوق لیسانسه ها ی گیاهان دارویی وقتی شما میگید عطاریها باید جمع شوند دقیقا باید منظورتون رو مشخص کنید افراد بی سواد عطار و بی تجربه و یا افراد باسواد تحصیلکرده یعنی هیچ کجای دنیا اینقدر طب سنتی رو آزار نداده اند عطاریها قابل جمع آوری نیستند این مردم هستند که باید تصمیم بگیرند عطاریها باشند یا نه و شما نمیتونید جای مردم و خواسته آنها تصمیم بگیرید البته بنده نمیگم افرادی در عطاری هستند که کارهای خلاف قانون انجام میدهند و اینها براحتی قابل تشخیص و حذف کردن هستند فقط کافیه بازرسی و نظارت مستمر از اتحادیه مربوطه و معاونت درمان انجام بشه تا افراد دلسوز و واقعا با وجدان با افراد عطار نما تشخیص داده بشوند نه اینکه یکباره تبر رو بر دارید و قلع و قمع کنید این حرف شما نشان از ضعف مدیریت هست نه چیز دیگر

  • کاربر ناشناس
    0

    اززمان طبیب ابوعلی سیناتاحالا مردم داروی گیاهی وطبیعی مصرف میکردنندومیکنندو هیچ عوارزی هم نداشته ولی حالا مردم سالم میرونند بیمارستان جنازهایشان به سینهای قبرسانهای جدیدی که ساخته اندمیروننو بدون تشحیح خداراخوش میآید چه برسرمردم میاورننداینهم درمان شما

    نظرات شما -
    • ابوذر
      0

      دیگر کشور ها طب سنتی مارو قبول. دارند استفاده می کنند ما حالا گیر قبول کردن و نکردن ایناییم بجای اینکه بیایند تحقیقات کنند

  • کاربر ناشناس
    0

    ما دوست داریم از عطاریها خرید کنیم و این به خودمان مربوط است

  • کاربر ناشناس
    0

    توخدامردم بدبخت رابیشترموش آزمایشی قرارندهید برودرخانه استراحت کن خداشفات بده

    نظرات شما -
    • ابوذر
      0

      براین سنش ول نمیکنه برو ببین استراحت کن دیگه خانوم جان

  • سید
    0

    نکنه شما هم جز باند ملک زاده بودی خانوم دکتر؟؟؟؟؟ مافیای دارو اجازه خود نمایی به داروهای طب سنتی که باعث از بین رفتن کرونا میشه رو نمیده

    نظرات شما -
    • ابوذر
      0

      احسنت عالی گفتی دمت گرم

    • ویدا
      0

      صد درصد هست

  • کاربر ناشناس
    0

    مدرک پزشکی راازکجاگرفته ای

    نظرات شما -
    • فلافلی
      0

      میدان انقلاب پاساژ میثم

  • نامجو
    0

    خدا شاهده ،مریضای زیادی هستن که با همین داروها ی سنتی درمان شدند ، عطاری ها جمع بشن بشرطیکه شماهاکه مردم رو موش آزمایشگاهی کردید بروید ،شما ها باید جواب خیلی سوالات رو بدید ،دکتر ملک زاده خیانت ها کرده

  • حسین
    0

    بایدم قبول نداشته باشین به اندازه شماها عامل مرگ ومیر نیستن که!!!

  • کاربر ناشناس
    0

    خداشفات بده لطفا بروپیش روانشناس گلم

  • .
    0

    اول شاید یکم ترید داشتم به داروی سنتی اما الان با این حرفای خانم دکتر شک ندارم داروی سنتی درمان میکنه

  • ح
    0

    چیزی به اسم عطاری وجود نداره...همشون دارن مواد مخدر میفروشن...برا همینه که خیلی ها دوست دارن باشن و ادامه فعالیت بدن...چون حالشونو خوب میکنه و لازم نیس از موتوری بخرن...

    نظرات شما -
    • حسن مردانی
      0

      هشتاد درصد از کسانی کرونا گرفتن تو خونه با داروهای گیاهی که از عطاری گرفتن خوب شدن شما خانم محرز بدی داروخانه برای کرونا چی دارین؟ همین چین با داروی گیاهی بیشتر مریضها را درمان میکنه

  • کاربر ناشناس
    0

    کسی منکر طب سنتی،و در درمان بعضی از بیماریها ی ساده نیست، ولی طب سنتی ازدرمان بیماری های سخت درمان عاجز است، امروز تمام واکسن ها ودرمان معجزه آسای بیماری ها جراحی ها رو مدیون طب نوین وعلم پزشکی هستم.

    نظرات شما -
    • کامران
      0

      حرف مفت زدن مالیات نداره

  • رضا
    0

    خيلي موضوع ساده ايست، موافق مخالف چرا؟ خانم دكتر چرا رد و قبول؟ چرا حمله و تأييد؟ خب كار پژوهش اگر بر عهده دستگاه پزشكي است چرا بجاي نفي و انكار، كار نمي كنيد. چرا اين دعواها در ديگر كشورها به گستردگي ايران نيست؟ خب كار كنيد، آزمايش كنيد، پژوهش كنيد، اين كه ديگر كار شماست...

    نظرات شما -
    • جک
      0

      هدف چیز دیگری هست

  • متفاوت
    0

    عطاری فقط باید گیاه بفروشد نه اینکه طبابت کند اصلا طبابت کار عطاری نیست.اما اینکه مردم ازعطاری خرید میکنند مربوط به باور گفته ها وشنیده های مکتوب است که علم پزشکی نمیتواند ان را تایید کند وگناه احتمالی ان رابه گردن بگیرد.اما بطورکلی گیاهان برای بدن اگر مفید نباشند مضر هم نیستند مگر در استفاده انها افراط شود.عطاری های طبابت کننده مانند پزشکان معمولی هستند که مردم بخاطر اعتمادی که کرده اند حرفشان را باور وبراساس همین باور وتلقین شفا میابند نه به خاطر دارو یا یک گیاه واین خیلی مهم است.

  • کاربر ناشناس
    0

    والله قدیمیها که ۱۲۰ به بالا سن داشتند همه از دارو گیاهی استفاده میکردند و سالم میماندند البته تحرک هم داشتند دارو گیاهی واقعا مفیده ولی در جایی شاید به تنهایی جوابگو نباشد

  • bahar
    0

    اگر قرار به تعطیلی باشه ورود خروج تمام شهرها و تمام کسبه بانک ادارت و شامل می شه مگر قرار نیست زنجیره کرونا قطع بشه همه جا تعطیل

  • حاجی محمد راد
    0

    در این مدتی که بیماری کرونا در جهان رواج پیدا کرده پزشکان متخصص و با سواد ایرانی امثال این خانوم دکتر محرز و دکتر مستعفی مجهول الهویه چه گلی بر سر مردم زده‌اند؟ بجز اینکه هر چه دکترهایی از کشورهای دیگر گفته و نسخه دادند اینها عمل کردند و هیچ نکته مثبتی در پرونده ایشان دیده نمی شود، ولی در کشورهای شرق آسیا با همکاری دکتر های مختلف طب سنتی و مدرن بیشترین کارآمدی و پیشگیری را داشته اند، خبرنگاران مستقل و جسور در مورد این خانوم و عده‌ای دیگر امثالهم بیشتر اطلاعات و اخبار داشته باشند نفوذی هستند یا خادم، چونکه بیشترین ضرر و زیان را از زمانی که اینها راس امور پزشکی بودند دریافت کردیم،؟⁉️

  • کاربر ناشناس
    0

    مگر نه اینکه هنوز درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. و داروهای بین المللی اصلا در ایران وارد نمیشود اگر هم بشود خیلی گران و غیر قابل دسترس است الان در حال حاضر داروهایکه در اروپا تایید شد در ایران وجود ندارد. پس مردم میگویید راست راست میبرنند ‌.‌‌... خجالت هم خوب چیزی و یک کم وجدان... مردم را از همین طب سنتی هم نهی میکنید در خود چین حتی در بیمارستانها جوشنده به مریض ها میدادن.

    نظرات شما -
    • ایران
      0

      عطاری داری؟

  • شادمان
    0

    احیانا این خانم کارخانه داروسازی نداره؟ مردم زرنگ دیگه به شماها اعتماد کامل ندارن تموم کنید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها