زیباکلام: خاتمی هم کاندیدا شود، بدنه رأی اصلاحات پای صندوق نمی‌آید

استاد علوم سیاسی گفت: هربخشی از جریان اصلاح طلب، اعم از روحانیون مبارز و کارگزاران و دیگران که امیدی به انتخابات ۱۴۰۰ دارند به نظر من وقت خودشان را تلف می کنند و متاسفانه هیچ شناختی از جامعه ایران ندارند.

زیباکلام: خاتمی هم کاندیدا شود، بدنه رأی اصلاحات پای صندوق نمی‌آید

هرچند اصولگرایان از کنار رفتن دونالد ترامپ از ریاست جمهوری آمریکا استقبال کردند، اما واکنش آن ها نسبت به روی کارآمدن جو بایدن دموکرات مانند گذشته محافظه کارانه بود. از سوی دیگر، اصلاح طلبان استقبال زیادی از آمدن دوباره دموکرات ها داشتند. با این وضع آمدن بایدن چه تغییری در سیاست ایران در قبال آمریکا ایجاد خواهد کرد و آیا روی کارآمدن بایدن می تواند امیدهای از دست رفته اصلاح طلبان را دوباره زنده کند؟ صادق زیباکلام، تحلیل گر سیاسی اصلاح طلب معتقد است که روی کارآمدن بایدن تنها باعث یک نرمش از سوی ایران خواهد شد و تغییری در روابط با آمریکا ایجاد نخواهد کرد.

او همچنین تاکید می کند که روی کارآمدن دوباره دموکرات ها در آمریکا هیچ دستاوردی برای اصلاح طلبان در انتخابات ۱۴۰۰ نخواهد داشت.

مشروح گفتگو با صادق زیباکلام را بخوانید؛

***

آقای زیباکلام! با روی کارآمدن بایدن در کاخ سفید چه تغییری در سیاست ایران در قبال آمریکا ایجاد خواهد شد، آیا باید منتظر تغییراتی در آینده باشیم؟

من معتقدم اگر انتخاب آقای بایدن قطعی شود و در نهایت او از دوماه دیگر رئیس جمهور آمریکا شود، مساله ای در رابطه ایران و آمریکا تغییر پیدا نمی کند. مقصودم رویکرد آمریکا ستیزی است که ظرف ۴۰ سال گذشته جاری بوده است. آن چیزی که در نهایت اتفاق خواهد افتاد نرمشی است که می توان آن را برجام ۱۴۰۰ خواند که در گذشته هم شاهد آن بوده ایم که یک فضای نفس کشیدنی برای ایران بوجود خواهد آورد. اما در اصل دشمنی ایران و آمریکا تغییری ایجاد نمی کند. چون آمریکا ستیزی عمود خیمه جمهوری اسلامی است.

مذاکرات با دولت بایدن توسط اصولگرایان پیش خواهد رفت

منظورتان تغییرات در همین دولت فعلی است یا ...

با روی کارآمدن جو بایدن در آمریکا، ممکن است مذاکرات در همین دولت آقای روحانی آغاز شود؛ اما برجام ۱۴۰۰ در دولت بعدی اتفاق خواهد افتاد. چون در انتخابات ۱۴۰۰ حامیان اصلاح طلبان پای صندوق های رای نخواهند رفت. بنابراین این اصولگرایان هستند که پیروز انتخابات خواهند بود و مذاکرات توسط اصولگرایان پیش خواهد رفت.

زیباکلام: خاتمی هم کاندیدا شود، بدنه رأی اصلاحات پای صندوق نمی‌آید

برجام ۱۴۰۰ می تواند موفق تر از برجام قبلی باشد چون...

از سوی دیگر چون اصولگرایان دولت و مجلس را در اختیار خواهند داشت، مشکلی که در برجام قبلی شاهد آن بودیم را شاهد نخواهیم بود. چون در برجام قبلی مجلس اصولگرایان هر اقدامی را برای عدم موفقیت برجام انجام داد. اما برجام ۱۴۰۰ اصولگرایان می تواند موفقیت بیشتری نسبت به برجام قبلی داشته باشد.

اصلاح طلبان از آمدن بایدن استقبال کرده اند، آن ها منتظر چه تغییری هستند؟

برخی از اصلاح طلبان تصورشان این است که ترامپ هیچ ارزشی برای مسائل حقوق بشری و دموکراسی قائل نبود؛ درحالیکه سابقه دموکرات ها اینگونه است که مقداری برای جامعه مدنی ارزش قائل می شوند. از این زاویه برخی از اصلاح طلبان یک امیدواری مختصری به روی کارآمدن بایدن دارند. و روی کار آمدن بایدن و دموکرات ها هم باعث می شود تا اروپایی هم مقداری مساله حقوق بشر در ایران را جدی تر پیگیری کنند.

اصلاح طلبان وقت خود را تلف نکنند

آقای زیباکلام!طی هفته های گذشته شاهد بودیم که جلسات انتخاباتی اصلاح طلبان با محوریت مجمع روحانیون برگزار شده است. آیا این مجمع می تواند تغییری در عملکرد آن ها در انتخابات ریاست جمهوری ایجاد کند؟ می توان امیدوار به نقش آفرینی جدی تر اصلاح طلبان بود؟

به نظر من اصلاح طلبان وقت خود را تلف می کنند. هربخشی از جریان اصلاح طلب، اعم از روحانیون مبارز و کارگزاران و دیگران که امیدی به انتخابات ۱۴۰۰ دارند به نظر من وقت خودشان را تلف می کنند و متاسفانه هیچ شناختی از جامعه ایران ندارند.

خاتمی هم کاندیدا شود، بدنه رأی اصلاح طلبان پای صندوق نمی آید

چون حضور افرادی چون جهانگیری و محسن هاشمی که جای خود، حتی اگر خود خاتمی هم تایید صلاحیت شود آن ۲۴ میلیون پای صندوق های رای نخواهند آمد.

یعنی فکر می کنید در صورت بهبود وضعیت اقتصادی تا فاصله باقیمانده تا انتخابات یا تغییر در سیاست خارجی ایران باز هم نباید انتظار مشارکت بدنه رای اصلاح طلبان را داشت؟

وضعیت اقتصادی پس از برجام ۱۴۰۰ بهتر خواهد شد. همینقدر که کمی از فشار تحریم ها کاسته شود و وضعیت اقتصادی کمی بهبود پیدا کند برای اقشار و لایه های کم درآمد جامعه قوت قلبی خواهد بود. اما این به نفع اصولگرایان خواهد بود.

منبع: خبرآنلاین

66

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 5
  • مهرداد سربندی
    0

    جناب زیبا کلام شما از خودتان بگویید. اگر خدای ناکرده شما نامزد شوید به عنوان یک تحلیل گر سیاسی بفرمایید چند رای دارید. اگر رای قابل توجه نداری پس برای چی این همه آسمون و ریسمون می بافی. اما اگر فکر می کنی به عنوان یک روشنفکر اصلاحاتی از مقبولیت نسبتا خوبی برخوردار هستید. بجای این همه آیه یاس حواندن و مردم را از اصلاحات ناامید کردن و اصلاحات را از مردم ناامید کردن. یک یا علی بگو و همه حامیان خود را به سمت اصلاحات سوق بده. فکر کنم حداقل سه چهار میلیون از 24 میلیون را تأمین کنی. دیگه کمتر از امیرتتلو که نیستی . به عمل کار برآید به سخنرانی نیست.

  • ۷
    0

    این گفته‌های رک‌و‌راست بخشی از حقیقت ایران را بیان میکند

  • کمالی
    0

    مجلس قبلی که عمدتا دست اصلاحات و تدبیر و امید و طیف به اصطلاح میانه رو بود! کدام مخالفت را با برجام کرد کدام سنگ اندازی! چارتا نماینده طیف جبهه پایداری که اقلیت بودن صرفا ظریف و صالحی را بابت نقدهای برجامیشان عصبی کردند. همین. برجام در 20 دقیقه! تصویب شد. تکرار میکنم! در مدت کوتاهی برجام تصویب شد. اصلاح طلبان با پز برجام مجدد روحانی را رئیس جمهور کردند(سال 96) اما. الان که برجام یک خسارت محض و یک قرار داد یک طرفه شده است. میگویند برجام کار نظام و رهبری بود نه اصلاح طلبان ! مذاکره بد نیست ...... مذاکره خوب هم هست اما مهم این است 1.چه تضمینی وجود دارد امریکا پس از دولت بایدن با ترامپی جدید مجددا از برجام خارج نشود؟! سوال دوم 2. چند درصد مشکلات اقتصادی زیر سر تحریمهای بین المللی است؟ سوال سوم گشایش اقتصاد رفاه برای مردم و کاهش تورم اهداف خوبی است اما در مذاکرات تا چه میزان امتیاز بدهیم منطقی است! متر و واحد ی برای امتیاز دادن ایران به غرب و امریکا هست! طرف مقابل کاهش برد موشک و تعداد موشک را میخواهد! یعنی برد موشک ما به اسرائیل نرسد اما برد موشک اسرائیل به ایران برسد! این جنون نیست! اسرائیل موشکی دارد با برد 6500 کیلومتر سوخت جامد و چابک/ جریکو 3. اما ایران نباید موشک میان برد 2500 کیلومتری داشته باشد. دوستان توجه کنید حدودا موشک 2500 کیلومتری نزدیک 1700 کیلومتر برد مفیدش است و درضمن برای عدم رهگیری لانچرها/پرتابگر های موشک در زمان جنگ باید موشک در عمق کشور شلیک شود. نه لب مرز. پس موشک 2500 کیلومتری ما برد مفید و فاصله شلیکی اش 1500 کیلومتر است(حدودا) اما عربستان موشک دانگ فنگ 3 و دانگ فنگ 21 را دارد با برد 3500 و 1500 کیلومتر اسرائیل موشکی دارد با برد 1500 و 2000 و 6500 کیلومتر . پاکستان موشکی دارد با برد 2750 کیلومتر و هند موشکی دارد با برد 8500 کیلومتر/ حدودا. ترکیه که عمدا توانش هوایی و زمینی است. موشکی دارد با برد 1300 کیلومتر. چرا ایران نباید توان دفاعی بازدارنده داشته باشد. ما جنگ طلب نیستیم معیشت مردممان مهم است رفع تحریم مهم است گشایش اقتصادی و رونق تولید مهم است اما نمیتوانیم توان دفاعیمان را کوتاه و محدود کنیم چون خدای نکرده یک صدام دیگر ما را به ایران حمله نظامی نکند.

  • کدام مذاکره کدام عدالت.
    0

    در برنامه اتمی. ایران غنی سازی 5 درصد میخواهد اما حاضر نیستند بپذیرند. 4 روش عمده برای ساخت بمب اتم هست. 1.بازفرآوری اورانیوم : ایران اصلا چنین توانی ندارد و چنین کارخانجاتی ندارند 2.پلوتونیوم: ایران تنها 1 راکتور در حاک ساخت آب سنگین کوچک داشت که آنهم به لطف برجام تبدیل به آب سبک دارد می شود. (پلوتونیوم مصارف صلح امیز بسیار خوبی دارد اما باید با این توان به دلیل برجام خداحافظی کرد) 3.اورانیوم بالای 94 درصد ایران تاکنون چنین سطحی غنی سازی نکرده ماکسیمم غنی سازی ما حدودا 27 درصد و 20 درصد بوده که آنهم به لطف برجام تعطیل شد. 4.پسماندهای اتمی نیروگاهی : این مورد نیز توسط کشورهیا خارجی طبق قرار داد فی ما بین از ایران خارج می شود. ایران نباید مواد غنی سازی زیر 5 درصد در حد چند تن و چند ده تن داشته باشد اما اسرائیل 100 کلاهک اتمی و جمهوری فرانسه نزدیک 300 کلاهک اتمی مخرب داشته باشند طوری نیست! ایران نباید 190 هزار سو سانتریفیوژ برای تامین سوخت راکتور بوشهر داشته باشد باید یک وارد کنند صرف باشد. اما بزرگترین کارخانجات غنی سازی جهان باید در فرانسه هلند و خاک اروپا مستقر باشد با ظرفیت چند ده میلیون سوء. هلند و آلمان چقدر مواد شیمیایی هب صدام حسین دیکتاتور عراق دادند چقدر کشته و جانباز شیمیایی دادیم. اگر انرزی اتمی بد است چرا کشورهای همچون چین هند و کشورهای اروپایی در حال ساخت و نوسازی برنامهای اتمی خودشان هستند. تنها کشوری که رسما دیگر راکتور اتمی نمیسازد آلمان است چون مازاد نیازش برق تولید میکند. و همسایگانش نیز در تولید برق عمدتا خودکفا و بی نیاز هستند.

  • نقد
    0

    مذاکره برای چه! آیا با دادن امتیاز جدید دلار 3600 می شود! آیا برجام جدید توسط امریکا مجددا نقض نمی شود! ایا تحریم جدیدی بعد از برجام جدید علیه ایران اعمال نمی شود! آیا با برجام جدید دیگر سایه جنگ و ترور از کشور دور می شود! آیا اقتصاد و معیشت و تولید داخلی با برجام جدید جان تزاه ای میگیرد یا یک مسکن کوتاه مدت است! آیا برجام جدید حقوق ایران در بحث خودکفایی در تولید سوخت اتمی را می پذیرد! مشکلات مالی ایران از سال 96 شروع شد یعنی حدودا 1.5 سال پس از تصویب برجام و قبل از خروج دونالد ترامپ از برجام./ حوادث دی ماه 1396 در پی گرانی های زمستان 96 و بی کفایتی تیم اقتصادی دولت بود! یا خروج از برجام! آمریکا سال بعدش از برجام خارج شد. برجام 5 سال سن دارد! 2.5 سال با بدعهدی در اجرای برجام مواجه شد. توسط دموکراتها اوباما و اویل حکومت ترامپ. و 2.5 سال با خروج از برجام تحریم و فشار حداکثری. برجام برای مردم چه دستاوردی داشت.

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها