رانا بخریم یا ۲۰۶ صندوقدار؟ + مشخصات فنی

مشخصات فنی رانا و ۲۰۶ صندوقدار در این گزارش آمده است تا به کمک آن‌ها بتوانید خودروی بهتری بخرید.

رانا بخریم یا ۲۰۶ صندوقدار؟ + مشخصات فنی

یکی از مقایسه‌های خودرویی پر مخاطب بازار، رانا و ۲۰۶ است. این ۲ خودرو به دلیل شباهت ظاهری متقاضیان یکسانی دارند، اما بسیاری از افراد برای انتخاب یکی از این ۲ خودرو دو دل هستند. در این گزارش قصد داریم مشخصات فنی هر ۲ خودرو را بیان کنیم تا بتوانید انتخاب بهتری برای خرید داشته باشید.

رانا خودرویی برگرفته از پژو ۲۰۶ صندوقدار ساخته شده است. این خودرو بعد از سمند و تیبا، سومین خودرو ملی به شمار می‌رود و متقاضیان خاص خود را هم دارد. ساختار بدنه رانا همانند پژو ۲۰۶ صندوقدار از نوع سه محفظه ساخته شده است.

بدنه این خودرو ملی از ورق‌های فولادی فرم داده شده ساخته شده که با توجه به عملکرد آن دارای ضخامت ۰٫۷ تا ۲٫۵ میلی‌متر است.

اصولا در ساخت این خودرو از ورق‌های فولادی با استحکام بالایی استفاده شده و بیشترین کاربرد آن برای اجزایی بوده که مقدار تنش آن‌ها بسیار زیاد است. بیشترین کاربرد فولاد در تکیه گاه‌های سازه‌ای جلو یا رام موتور است که این امر باعث استحکام بیشتر و هم کاهش وزن حدود ۵۰ درصد برای دستیابی به ورق‌های معمول می‌شود که برای مقاومت در برابر تنش‌های مشابه و شدید می‌بایست ضخامتی دو برابر آنچه گفته شده داشته باشند.

گفتنی است که این خودرو ملی ابتدا قرار بود به عنوان جایگزین پیکان، تحت عنوان پروژه «نیو پیکان» طراحی شود، اما بعد از عرضه پژو ۲۰۶ صندوقدار این خودرو برای مدتی مسکوت ماند و در نهایت در سال ۱۳۹۱ رانا جایگزین تیپ‌های ارزان‌تر پژو ۲۰۶ اس‌دی شد.

رانا

مشخصات فنی رانا:

موتور 4 سیلندر 16 سوپاپه
حجم موتور 1600 سی سی
تنفس موتور تنفس طبیعی
انتقال نیرو دیفرانسیل جلو
حداکثر قدرت 108 اسب بخار در 5600 دور در دقیقه
حداکثر گشتاور 142 نیوتن متر در 4000 دور در دقیقه
جعبه دنده 5 دنده دستی
شتاب 0 تا 100 12 ثانیه
حداکثر سرعت 189 کیلومتر در ساعت
وزن 1109 کیلوگرم
اندازه (میلیمتر) 4292 طول - 1655 عرض - 1456 ارتفاع
فاصله بین دو محور 2441 میلیمتر

مصرف سوخت و استاندارد:

مصرف سوخت ترکیبی 6.6 لیتر در هر صد کیلومتر
حجم باک 50 لیتر
استاندارد آلایندگی یورو 4

تجهیزات و امکانات:

ترمز و پایداری ترمز ضد قفل ABS و EBD, ترمز جلو ديسكي, ترمز عقب ديسكي
کیسه هوا کیسه هوای سرنشینان جلو
سیستم صوتی سيستم صوتي CD خوان - بلندگوهاي جلو
دیگر تجهیزات فرمان هیدرولیک - سیستم تهویه مطبوع با تنظیم دستی - چراغ مه شكن جلو و عقب - چراغ خطر سوم - تنظيم زاويه نور چراغ هاي جلو از داخل اتاق - تنظيم آيينه هاي جانبي برقي - آينه آرايش روي آفتابگير - شيشه بالابر درهاي جلو برقي و عقب دستي - ايموبيلايزر - سيستم عيب يابي هوشمند (مولتي پلكس) - قفل مركزي با ريموت كنترل - رينگ فولادي 14 اينچ - صندلي راننده با قابليت تنظيم ارتفاع - بازکن قفل درب صندوق عقب از داخل اتاق - گیربکس 5 دنده دستی

خودرو بعدی ۲۰۶ است که مورد بررسی قرار خواهد گرفت. ۲۰۶ در ۲ نوع صندوقدار و هاچبک به بازار عرضه می‌شود و جزو خودرو‌های پرفروش به شمار می‌رود. ۲۰۶ صندوقدار خودرویی دلنشین و خانوادگی است که افراد زیادی علاقه به داشتن آن دارند.

از خصوصیات این خودرو می‌توان به حجم موتور بالای آن اشاره کرد؛ علاوه بر این مصرف سوخت مناسب، قدرت و شتاب بالا از دیگر ویژگی های این خودرو فوق العاده است. در جدول زیر می توانید مشخصات این خودروی جذاب را ببینید.

 206 صندوقدار

مشخصات فنی ۲۰۶ صندوقدار:

موتور 4 سیلندر 16 سوپاپه
حجم موتور 1587 سی سی
تنفس موتور تنفس طبیعی
انتقال نیرو دیفرانسیل جلو
حداکثر قدرت 110 اسب بخار در 5800 دور در دقیقه
حداکثر گشتاور 142 نیوتن متر در 4000 دور در دقیقه
جعبه دنده 5 دنده دستی
شتاب 0 تا 100 11.4 ثانیه
حداکثر سرعت 193 کیلومتر در ساعت
وزن 1086 کیلوگرم
اندازه (میلیمتر) 4187 طول - 1655 عرض - 1456 ارتفاع

فاصله بین دو محور

2441 میلیمتر

مصرف سوخت و استانداردها:

مصرف سوخت داخل شهر 6.6 لیتر در هر صد کیلومتر
مصرف سوخت خارج از شهر 6.7 لیتر در هر صد کیلومتر
مصرف سوخت ترکیبی 6.6 لیتر در هر صد کیلومتر
حجم باک 50 لیتر
استاندارد آلایندگی یورو 4
میزان تولید CO2 - گرم در هر کیلومتر
استاندارد امنیت

تجهیزات و امکانات:

ترمز و پایداری ABS - EBD - EBA - ترمز جلو دیسکی خنک شونده - ترمز عقب دیسکی توپر
کیسه هوا کیسه هوای راننده و سرنشین جلو
سیستم صوتی بلندگوی درهای جلو و عقب - تیوتر جلو - پخش CD با کنترل پشت فرمان
دیگر تجهیزات چراغ مه شکن جلو و عقب - قابلیت تنظیم ارتفاع نور چراغ جلو از داخل خودرو - آیینه‌های جانبی برقی - دارای حسگر دماسنج و قاب رنگی - قفل مرکزی با سوییچ کنترل از راه دور رادیویی - سیستم ضد سرقت (ایموبیلایزر) - کمربندهای ایمنی جلو با قابلیت تنظیم ارتفاع - سیستم تهویه اتوماتیک (HVAC)- صندلی راننده با قابلیت تنظیم ارتفاع - پشت سری جلو با قابلیت تنظیم ارتفاع و زاویه - شیشه بالابر برقی درهای جلو و عقب - صندلی عقب 2 تکه با قابلیت تاشوندگی - پشت سری صندلی عقب با قابلیت تنظیم ارتفاع - دماسنج روی داشبورد - چراغ همراهی تا درب منزل در محیط های تاریک - سیستم تنظیم سرعت برف پاک‌کن با سرعت خودرو

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

24

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 9
  • بابک
    0

    سلام من هم رانا و هم ۲۰۶ صندوقدار و هم سمند داشتم کیفیت قطعات برقی و بدنه رانا از این سه تا ماشین پایین تر است ۲۰۶ صندوقدار مصرف سوخت پایینی دارد اما با توجه به قطعات ایرانی که داخل ۲۰۶ صندوقدار ...از برقی تا مکانیکی..مونتاژ کردن..کیفیت بسیار پایینی دارد...واتر پمپ در حدود ۱۰۰۰۰ کیلومتر نشتی پیدا می کنند...دیسک و صفحه ضعیف که موجب باز نمودن گیربکس جهت تعویض خواهد شد...سنسورهای بی کیفیت موجب افزایش مصرف سوخت.... از دیگر معایب اصلی ۲۰۶ صندوقدار خشک بودن زیر و بند و سیستم تعلیق آن است که هم در مسافرت اذیت می کند هم تعمیر آن خرج زیادی دارد..جای پای سرنشین های عقب خیلی نامناسب است...در مجموع نسبت به قیمت بالای ۲۰۶ صندوقدار بین رانا و ۲۰۶ صندوقدار...رانا خریدی عاقلانه تر و برای مصرف کننده بهتر است... سمند با توجه به مصرف سوخت حدود ۸/۵ که زیاد است نسبت به رانا و ۲۰۶ اما هزینه نگهداری کمتر و جاداری بیشتر و ایمنی بالاتر و همچنین آپشن های قابل قبول گزینه بهتری برای مصرف کننده است..مخصوصا اگر صفر کیلومتر و با گارانتی و کارت طلایی بگیرید...سمند های با موتور ۱۸۰۰ مصرف سوخت بیشتری نسبت به EF7 دارند اما دیرتر خرابی های مثل واشر سر سیلندر و...خواهند داشت...بین سه تا گزینه ۲۰۶ و رانا و سمند بهترین گزینه برای مصرف کننده به ترتبب سمند و رانا و ۲۰۶ و برای بورس و خرید و فروش برعکس است...بی خود فریب ظاهر ۲۰۶ را نخورید من با ۲۰۶ داخل ماسه گیر کردم چند نفر آمدند از جلو ماشین را ها بدهند جای دستشان در کاپوت ۲۰۶ ماند..می خواهم بگویم چقدر کیفیت ورق بدنه ۲۰۶ ایرانی پایین است..

  • محمد
    0

    پولمون کجا بوده ماشین بخریم اخه؟ با حقوق ۲/۵ چجوری ماشین ۱۵۰ میلیونی بخرم؟

  • امیر
    0

    206 حرف نداره ...چیزایی که دوستمون در مورد206 گفته،تخیلات،توهمات خودش رو بیان کرده. خودم ازسال 90 تا 96 خودرو 206 صندوقدار v8 داشتم. بسیار کم مصرف،پرشتاب،شیک و باکلاس،،ازهمه مهمتر،کم هزینه بود ..واقعا باهاش عشق کردم..فقط کمی جادار نیست. ولی برای خانواده کم جمعیت عالی هستش!!!!!

  • احمد
    0

    سلام دوستمان درباره ۲۰۶ ایرانی درست می گوید...من هم در دوران گارانتی ۲۰۶ بخاطر اینکه اب رادیاتور کم می کرد واترپمپ ان را عوض کردم...بعد از اتمام گارانتی باز هم واترپمپ اب کم می کرد...جالبه من ۲۰۶ صفر را بعد از ۱۰۰۰۰ کیلومتر که شمع هایش را عوض کردم دیدم شمع ها چینی است...صندلی های ۲۰۶ های ایرانی فوق العاده بی کیفیت و نازک است...ابر زیر صندلی و پشتی ان نازک است بطوریکه پسر کوچک من از صندلی عقب که پایش را می گذاشت پشت صندلی راننده من کاملا احساس می کردم....در مجموع ۲۰۶ با این قیمتها ارزش خریدن و نگهداری ندارد...استهلاک و قیمت قطعاتش بالا است....جالبه تا دوره گارانتی تمام می شود خرابی قطعات شروع می شود....من یک رادیاتور ۲۰۶ را به علت نشتی عوض کردم ۳۲۵۰۰۰ تومن فقط رادیاتور نو ایرانی مدل سهند گرفتم....اگر مصرف کننده هستید ۲۰۶ نخرید...اگر هم می خواهید بخرید حداقل سعی کنید کارکرد پایین واقعی بخرید....

  • رضا.
    0

    والله ملت استحقاق اینو دارند که به جای این خودروهای بسیار بی کیفیت در مورد برند های بنز و تویوتا و کیا و شورلت.... بحث کنند. روزی که کره و ایران صنعت خودرو سازی را شروع کردند تقریبا همزمان بود و ما کجا رسیدیم و آتها کجا؟؟ اونها بازار اروپا و آمریکا و دنیا را تسخیر کردند و ما چه؟ مجبوریم خودروی داخلی خود را به قیمت نازل به افغانستان و عراق و سوریه هدیه کنیم.از این ور هم ملت توی صف و قرعه کشی میرن پول میدن تا یه خودرویی که معلوم نیست یه سال دیگه چه کیفیتی داره و چه قیمت هست؟کافیه یه سری به ترکیه بزنید ببینید ملت اونجا چی تولید می‌کنند و چی سوار میشن. افسوس

  • مجید
    0

    ۲۰۶ صندوقدار و رانا از لحاظ اتاق و موتور یکسان هستند تفاوتهای خیلی جزئی دارند که از لحاظ قیمت نسبت به این تفاوتهای جزئی رانا برتری دارد

    نظرات شما -
    • حسن
      0

      نخیر عزیز جان،نرم افزار ای ،سی ،یو آن بگونه ایی است که شتاب رانا خیلی بالاتره ،بنده تست کردم

  • سیروس
    0

    موتور سیکلت 125

  • مجید
    0

    ازقدیم گفتندسگ زرد برادرشاغاله

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها