سید محمد خاتمی: دانشگاه ذاتاً سیاسی است و باید سیاسی بماند

سیدمحمدخاتمی در پیامی به مناسبت بازگشایی مدارس و دانشگاه های کشور بر ضرورت ایجاد عدالت آموزشی، عدالت در بخش سلامت و عدالت اقتصادی تأکید کرد.

سید محمد خاتمی: دانشگاه ذاتاً سیاسی است و باید سیاسی بماند

مهم ترین بخش های پیام خاتمی به این شرح است:

گرامیداشت یاد اباعبدالله الحسین (ع)

عاشورا را پشت سر گذاشتیم اما عاشورا همیشه پیش روی همه آزادیخواهان و خداپرستان و کسانی که خیر و سعادت را برای انسان می خواهند، قرار دارد.

تا هنگامی که استبداد و استضعاف و تبعیض، نابرابری و ظلم و بیداد، دروغ و ریا و تزویر و پلشتی هست، عاشورا هست و پیام عاشورا کارساز است و اگر مشیت خدا بر این قرار بگیرد که این همه زشتی و پلشتی از میان برخیزد و انسان به حقوق خود برسد و حرمت انسان، نگاه داشته شود و آزادی و آبادانی و امنیت و کرامت بر زندگی انسان حاکم گردد، آنگاه یعنی مرام عاشورا حاکم شده است بنابراین همواره عاشورا زنده است. البته امسال با شرایط کرونا، عاشورا و اظهار ارادت به ابا عبدالله با ویژگی های دیگری انجام شد و مردم این روز و نام و این فریاد را گرامی داشتند.

عدالت آموزشی در آستانه شروع سال تحصیلی

در آستانه شروع سال تحصیلی آموزش و پرورش و دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی هستیم؛ طبعا امسال با وجود شیوع کرونا وضع آموزش در هر دو مقطع متفاوت خواهد بود؛ همچنان که در عرصه های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی نیز شاهد وضع متفاوتی بودیم.

بشریت در عرصه آموزش با تجربه جدیدی مواجه شد یعنی آموزش از راه دور و به شکل مجازی. رویارویی انسانها با هم و تماس انسانها با هم برکاتی دارد که وجود کرونا این برکات را گرفت و ما را مجبور کرد که به شیوه دیگری زندگی کنیم و باید به این زندگی عادت کنیم تا وقتی خدا بخواهد و تلاش های بشر برای مهار این بیماری به نتیجه برسد.

آموزش مجازی مشکلاتی دارد به ویژه برای طبقات محروم جامعه. آیا همه به امکانات فضای مجازی دسترسی دارند؟ آیا همه می توانند از فضای اینترنتی استفاده کنند؟ آیا آموزش دهندگان خصوصیت حضور در این عرصه را یاد گرفته اند؟ آیا فرزندان ما می توانند از این فضا استفاده کنند؟

صرف نظر ار کمبودهای فنی و زیرساختی که کشورهایی نظیر ما با آن مواجه هستند، نوعی بی عدالتی در این عرصه شاهدیم یعنی دسترسی همه افراد به این آموزش و فضا یکسان نیست و هنوز بخشی از جامعه ما از ابتدایی ترین امکانات برای تحقق آموزش مجازی و حضور در دنیای مجازی محروم هستند و گفته می شود بخش قابل توجهی از فرزندان ما از خانواده های ضعیف حتی از داشتن موبایل هوشمند و حتی در مواردی از امکانات تلویزیونی محروم هستند.

نیاز به پنج هزار میلیارد تومان برای ایجاد عدالت آموزشی

گفته می شود برای ایجاد دسترسی برابر به این امکان حداقل باید پنج هزار میلیارد تومان هزینه شود؛ برای دولت ما که در تنگناست و تحریم‌ها منابع درآمدی او را کاهش داده، تخصیص این مبلغ دشوار است اما دولت باید این را در اولویت خود قرار دهد و با قولی که وزیر آموزش و پرورش داده است، بتوانیم این نابرابری را به حداقل برسانیم و کودکان ما بتوانند از این موقعیت استفاده کنند.

عدالت آموزشی یکی از پایه های مهم عدالت است که برای زندگی انسانی لازم است و البته عدالت در عرصه سلامت، اقتصاد و همه عرصه های زندگی باید رعایت شود.

با اینکه عدالت، خواست ملت ما و نیز از مهمترین محورهای مطرح شده در انقلاب اسلامی است، ما در این زمینه کمبودها و مشکلاتی داریم مثلا درباره مدارس خصوصی؛ این مدارس باید امکانات را به نفع مدارس دولتی آزاد کنند که در اختیار طبقات متوسط و پایین جامعه قرار می گیرد؛ اگر قرار باشد مدارس خصوصی داشته باشیم و آنها بتوانند امکانات اندک آموزش عمومی را دراختیار بگیرند، از عدالت به دور است.

آموزش رایگان یک اصل مهم در قانون اساسی است و در جامعه لازم است و باید بتوانیم این عدالت را فراهم کنیم؛ همچنین در بخش سلامت که همه افراد بتوانند دسترسی به امکاناتی برای زندگی سالم داشته باشند و عدالت در عرصه اقتصاد که این سه از عمده ترین محورهای عدالت است.

جامعه عادل چه جامعه‌ای است؟

جامعه‌ایست که در آن سازوکارهای دسترسی به ثروت، قدرت، اطلاعات و منزلت تبعیض آمیز نباشد؛ یعنی همه افراد از همه طبقات امکانات برابری برای دسترسی به این عرصه ها داشته باشند.

در یک جامعه ای که مردم سالار باشد -که از محورهای عدالت است- مردم می توانند در انتخاباتی آزاد نمایندگان خود را روی کار آورند. در یک نظام عادل، حاکمان، نماینده مردمان هستند و لازمه این مردم سالاری، آزادی بیان و بعد از بیان و داشتن حق بازخواست و اعتراض نسبت به قدرتی است که از سوی مردم به حاکمان داده شده است؛ این دسترسی مساوی افراد به قدرت است.

در زمینه منزلت، بدون رانت و امتیازهای نابجا باید فقط استعدادهای افراد، زمینه دستیابی به منزلت باشند و افراد امکان برابر برای دستیابی به آن را داشته باشند و همچنین دسترسی برابر به اطلاعات؛ منشا قدرت و امنیت و اقتدار، اطلاعات است و امکان برابر به عرصه اطلاعات و ثروت لازم است.

در یک جامعه آزاد ممکن است ثروتها متفاوت باشد؛ اما همه افراد باید امکان دسترسی به ثروت برای داشتن زندگی آبرومند و برآورنده نیازهای اولیه و ثانویه خود داشته باشند.

ضرورت گردش آزاد اطلاعات

گردش آزاد اطلاعات بسیار مهم است و باید اطلاعات آزادانه در جامعه رد و بدل شود و همه امکان دسترسی به آن را داشته باشند؛ اگر گفته می شود رسانه ها باید آزاد باشند برای این است که این دسترسی به اطلاعات برای همه آسان و میسر باشد.

تأکید بر شفافیت در قدرت

در زمینه قدرت نیز علاوه بر پاسخگویی به مردم و امکان بازخواست قدرت، شفافیت بسیار مهم است چون جلوی فساد را می گیرد و جلوی تراکم امکانات در دست عده ای خاص را می گیرد. شفافیت، گردش آزاد اطلاعات و آزادی انتخاب مردم و دسترسی به امکانات زندگی برخوردار و خوب، مسایلی است که در عدالت باید رعایت شود.

این رویکرد در دوران حاکمیت اصلاحات مورد توجه بود و طرح ساماندهی اقتصاد و توسعه همه جانبه توام با عدالت بود که در برنامه سوم و چهارم انعکاس یافت و اگر برنامه چهارم اجرا می شد، امروز وضعیت بهتری داشتیم و آزادی و عدالت و رفاه و پیشرفت بیشتری تامین می شد.

به برنامه چشم انداز و برنامه چهارم توجه لازم نشد که اگر می شد موقعیت بهتری داشتیم.

نسبت عدالت با توسعه

عدالت بدون توسعه یعنی توزیع فقر و صرف سرمایه های ملی و غیرنفتی به صورت صدقه ای و یکبار مصرف و توسعه بدون عدالت یعنی خرد شدن استخوانهای بخش بزرگی از جامعه زیر قدرتی که بخش کوچکی با رانت به دست می آورند.

اگر توسعه با عدالت توام باشد، هم بنیه اقتصادی جامعه و هم امنیت و هم رفاه جامعه بیشتر تامین می شود و توزیع امکانات صورت می گیرد.

ضرورت توسعه توأم با عدالت

توسعه بدون عدالت یعنی راندن طبقه متوسط به سوی طبقه محروم و برخورداری بیشتر بخش کوچکی از امکانات جامعه و عدالت بدون توسعه یعنی صرف کردن سرمایه های ملی به صورت یکبار مصرف و فقیرتر شدن کل جامعه.

تأکید بر رشد کیفی دانشگاه ها در کنار رشد کمی

از نظر کمی، توسعه دانشگاه ها از نظر تعداد دانشجو و تحصیلات تکمیلی، شگفت انگیز بوده است اما باید بپرسیم که برای عدالت آموزشی در سطح بالا، کیفیت دانشجویان ما چگونه است؟ آیا همپای رشد کمی دانشگاه، کیفی هم رشد کرده ایم؟ آیا باعث تاسف نیست که هیچ یک از دانشگاه های ما جزو ۵۰۰ دانشگاه معتبر جهان نیستند؟

ما همانطور که باید کمیت را در نظر بگیریم باید کیفیت دانشگاه ها را مدنظر قرار دهیم. کیفیت دانشگاه ها از طریق تامین نیازهای کادر آموزشی و تحقیقی، حفظ حرمت و امنیت دانشجو و استاد و برقراری کار در دانشگاه تامین می شود.

برای کیفی شدن تلاش کنیم؛ اگر می خواهیم گزینش کنیم و کادرها را جایگزین کنیم با کادر بهتری جایگزین کنیم؛ باید رانت ها و امتیازهای نابجا برداشته شود و باید کاری کنیم که مهاجرت مغزهای ما کاهش یابد و در عوض باید کاری کنیم که انسانهای برجسته جهان، دانش خود را در اختیار ایران قرار دهند.

دانشگاه باید سیاسی بماند

دانشگاه ذاتا سیاسی است؛ جای علم و تحقیق است اما به واسطه حضور نیروی جوانی که در عمق وجودش آرمانگراست، این محیط سیاسی است و باید سیاسی بماند و تشویق شود نه اینکه فضای امنیتی در دانشگاه حاکم شود. ایجاد فضای امنیتی، سیاسی بودن فضای دانشگاه را از بین نمی برد بلکه موجب بی تفاوتی بخش از نیروهای علمی می شود که فاجعه است و بخشی دیگر به حرکاتی مضر برای خود و دانشگاه و کشور روی می آورد.

امیدوارم در سال تحصیلی جدید علاوه بر تامین امکانات بهتر برای دانش آموزان فضاهای دانشگاهی هم فضایی سازنده و پررونق باشد.

حرکت مبارزه با مفاسد سیاسی شتاب بیشتری پیدا کرده که قابل تقدیر است اگرچه به جای پیدا کردن زمینه فساد به دنبال مفسدان هستند.

ابراز امیدواری نسبت به آزادی فعالان صنفی و رفع محدودیت فعالان سیاسی

امیدوارم در طلیعه سال نوی تحصیلی فعالان صنفی از معلمان و کارگران تا استادان و دانشجویان به ویژه دانشجویانی که گرفتار شدند و فعالان سیاسی که مورد محدودیت قرار گرفتند، آزاد شوند و شاهد رفع محدودیت آنها و ایجاد فضای امن و آزاد در دانشگاه ها باشیم.

منبع: دیدار نیوز

24

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 29
  • روح اله
    0

    سلام بر سه سید فاطمی خمینی خامنه ای خاتمی. وبالاخره اینجوری شد که رای دادیم به خاتمی و چیزی جز پشیمانی نمانده

    نظرات شما -
    • سجاد
      0

      هر گردی گردو نمیشه هر امامه سیاهی هم سید نمیشه .

  • مورخ
    0

    یادش رفت بنویسه اتوبوس از مینی بوس بزرگتره......

  • من فوق
    0

    این هنوز فعالیت میکند؟ آخر اینا به چه سمتی هستند؟ سمت مردم ، سمت مقام ، سمت قدرت ،سمت ثروت ، سمت جاه طلبی کدام سمت؟

  • ناشناس
    0

    سلام چه عجب تصویر سید نمایان شد بعد از مدت ها¡¡¡¡

  • منصور
    0

    تنهارییس جمهوری که لیاقت رییس جمهورشدن داشت طی ۸سال ریاست دولت ایشان اکثرقیمت ها ثابت بود کاش سال ۱۴۰۰ایشان دوباره رییس دولت بشه

    نظرات شما -
    • ....
      0

      اره.... 6 برابر شدن قیمت رو تو یادت نیست . دلار 140 تومنی رو همین خاتمی کرد 950

  • ابراهیم حامدی
    0

    بوی کباب انتخابات 1400 خودره داماغت پیدات شده نه داداش دارن خر داغ میکنن

    نظرات شما -
    • عاشورا
      0

      بویی از ادب و فرهنگ نبردی

  • حمید
    0

    سلام بر سید مظلوم تنها رئیس دوران طلایی بعد انقلاب

    نظرات شما -
    • عباسب
      0

      تورا خدا بهش بگید دست از سیاسی وعدالت و...بردار مردم نون میخواهند ‌خدا لعنتشون کنه ۸ سال مارا ۱۰۰سال عقب انداخت .همش دنبال بلوا واشوب در دانشگاه بود

  • خاتمی
    0

    با *تکرار* نابجاتون مردمو بیچاره کردین

  • کاربر ناشناس
    0

    بی حجابی وبی نزاکتی بدلیل سیاسی زمان همین مردک انجام شد

  • داروغه
    0

    اعدامش کنید #تکرار میکنم

  • کاربر ناشناس
    0

    توراخداشعاربسه مردم رابه فلاکت رساندید

  • ناشناس
    0

    آمدی جانم بقربانت ولی حالا چرا

  • آ
    0

    تکرار بسه تکرار نکن

  • ناشناس
    0

    اقای خاتمی دیگر اینقدر دروغ حیله ومکر از هر طرف شنیده شده محال است اکثریت ملت باور کنند کسی برای خدمت به مردم بدبخت می اید هر کسی امد برای خود وخانواده ودار ودسته چپاول گر وغارت وخون فقیر وفقرا خوردن امده است خیلی دیر شده اعتماده از دست رفته با این همه بیچارگی مردم باور پذیرگردد چهره وراه وروش ونیرنگ بازی هنگام انتخابات برای همه عیان شده است.

  • ناشناس
    0

    بچه هات فرستادی ان ور اب عشق و حال می کنند بعد تو اینجا فقط سر ملت را درد می آری برید یه گوشه ای کمتر بیانات عرض کنی

  • نرد
    0

    چرت.نگو....

  • منصور کارگر
    0

    جامعه عادل جامعه ای است که تو بچه هات را نفرستی خارج، جامعه عادل جامعه ای است که تو رانت ویژه برای شهر محل تولدت درست نکنی وشهر همجوار را دچار مشکلات عدیده کنی، آقای خاتمی خواهشا دست از سر ملت بردار، ما را بخیر تو امیدی نیست، شر مرسان

  • حمیدیا عبدالکریم
    0

    اقای خاتمی چکاره مملکته که پیام بردانش اموزان ودانشجویان میده

    نظرات شما -
    • یعقوب
      0

      نماینده و نماد غرب در ایران.

  • ایرانی
    0

    اقای خاتمی! ازادمردباشیدوبنام مردم سالاری وازاداندیشی مروج غرب زدگی وخودباختگی درجامعه انقلابی ودینی نباشیدودرلباس دین سردین رابخاطرهوای نفستان نبریدکه این دورازانصاف ومردانگی ست.به خودتان وفرزندانتان ودوروبری هایت نگاهی بیندازباکدام رو خودتان راناصح ودلسوزمردم قالب میکنید!؟

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      انشالله درد بی درمان بگیرن هرکس توهرپست ومقام توهرلباسی که خیانت ب خون شهدا میکنه لعنت خداورسولش بر اون وطرفدارانشون باشه الهی انین

  • امین
    0

    تمام بیچاره گی مردم از شما اصلاح طلبان است چون صداقت ووجدان ندارید فقط برای شارژ کردن مردم برای انتخابات می ایید وچنگ زرگری وپول ومواجب از دولت می گیرید اقای گفتگوی تمدن ها درهمان پستو بمان

  • م م
    0

    سلام بر همه مخاطبین..آقای رئیس جمهور سابق صحبتهایی کردن در رابطه با عدالت که واقعا لازم شد من از طرف خودم به جناب ایشان عرض کردم دوره ریاست بر دولت خود جنابشان عدالت به همین طور اجرا میشد که از دیگران طلب کار هستن.

  • سلام
    0

    سلام. صبح بخیر. خودتان را با منافقین سرکار نگذارید، گرچه آخوند و سید هم باشه. منافق شاخ و دم نداره.

  • م.ن
    0

    خدالعنتت کندفتنه گر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها