معاهده ۲۰ ساله ایران و روسیه ۵ سال دیگر تمدید شد/ مفاد معاهده چیست؟

سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه اعلام کرد: این معاهده به طور خودکار برای پنج سال دیگر تمدید شد و همزمان بر اساس ظرفیت‌های جدید دو کشور در حال بروزرسانی برای تصویب دو طرف است.

معاهده ۲۰ ساله ایران و روسیه ۵ سال دیگر تمدید شد/ مفاد معاهده چیست؟

کاظم جلالی خاطرنشان کرد: معاهده «اساس روابط متقابل و اصول همکاری ایران و روسیه» ۲۰ سال پیش در چنین روزی به تصویب دو طرف رسید و مقرر شده بود که پس از پایان مهلت ۲۰ ساله، اگر دو کشور ایران و روسیه، یکسال قبل از خاتمه دوره معاهده به طرف مقابل ملاحظه و نکته ای را اعلام نکردند به شکل خودکار برای پنج سال قابل تمدید هست و هر پنچ سال به همین نحو می تواند تمدید شود.

معاهده روابط متقابل و اصول همکاری ایران و روسیه در ۲۲ اسفند ماه سال ۱۳۷۹ برابر با ۱۲ مارس ۲۰۰۱ میلادی در ۲۱ ماده در جریان سفر رئیس جمهوری وقت ایران به مسکو به امضای دو طرف رسید.

جلالی با گرامیداشت این روز اظهار امیداری کرد که روابط دو کشور روز به رور گسترش یابد.

سفیر جمهوری اسلامی ایران گفت: مقامات عالی رتبه دو کشور با نظرداشت افق همکاریهای آینده، توافق خود برای به روز نمودن و تمدید این معاهده اعلام کرده اند و هر دو طرف برای انعقاد قرارداد بلندمدت همکاری های مشترک و همه جانبه ایران و روسیه عزم جدی دارند.

وی اظهار داشت: معاهده اساس روابط متقابل و اصول همکاری ایران و روسیه نزدیک به ۲۰ سال قبل امضا شده و حال آنکه در این مدت تحولات زیادی در عرصه روابط بین المللی، منطقه پیرامونی و روابط دوجانبه دو کشور رخ داده است.

جلالی ادامه داد: سطح مناسبات و حوزه همکاریهای فعلی ایران و روسیه بسیار فراتر از دهه‌های گذشته است، ضمن اینکه همکاری های طرفین عمیق تر و معنادار تر شده و ظرفیت های زیادی در روابط دو کشور وجود دارد که باید در قالب برنامه جامع همکاریها به آنها پرداخته شود.

نگاهی به معاهده روابط متقابل و اصول همکاری ایران و روسیه

ماده ۱ - جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به عنوان کشورهای دوست، روابط فی‌مابین را بر پایه برابری حاکمیت، همکاری، اعتماد و احترام ‌متقابل به حق حاکمیت، تمامیت ارضی، استقلال و عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر استوار می‌سازند.

ماده ۲ - هر یک از طرفین متعهد می‌شوند تا از توسل به زور و تهدید در روابط فی‌مابین پرهیز نموده و اجازه ندهند تا از سرزمین‌شان برای تجاوز و عملیات خرابکاری و تجزیه طلبی علیه طرف دیگر استفاده گردد.

ماده ۳ - چنانچه یکی از طرفین مورد تجاوز کشور دیگری قرار بگیرد، طرف دیگر ملزم می‌باشد از هرگونه مساعدت نظامی و یا کمک های دیگر به‌متجاوز که موجبات ادامه تجاوز را فراهم می‌آورد، خودداری نموده و سعی نماید تا اختلافات به وجود آمده براساس منشور سازمان ملل متحد و اصول‌کلی حقوق بین‌الملل حل و فصل گردد.

ماده ۴ - طرفین موافقت می‌نمایند که اختلافات احتمالی بین خود را صرفاً از طرق مسالمت‌آمیز حل و فصل نمایند.

ماده ۵ - طرفین موافقت نمودند، شرایط مناسب حقوقی، اقتصادی، مالی و تجاری برای فعالیتهای دوجانبه و چند جانبه و نیز سرمایه‌گذاری‌های‌مشترک در کشورهای یکدیگر و کشورهای ثالث ایجاد نمایند. همچنین طرفین اعتقاد دارند که برای دستیابی به اهداف فوق‌الذکر، اعطای حقوق‌کاملهْْ ‌الوداد، فعالیت کمیسیون مشترک دائمی ایران و روسیه، در خصوص همکاریهای اقتصادی، تجاری و همچنین همکاری بین بانکهای دو کشور اهمیت به سزایی دارند.

ماده ۶ - طرفین به گسترش مناسبات درازمدت و متقابلاً مفید خود به منظور تحقق طرحهای مشترک در زمینه‌های حمل و نقل، انرژی من‌جمله: ‌استفاده صلح جویانه از انرژی هسته‌ای، احداث نیروگاههای اتمی، صنایع، علوم، فنون، کشاورزی و بهداشت عمومی مساعدت خواهند نمود.

ماده ۷ - طرفین با برگزاری مشاوره‌های مستمر به مبادله اطلاعات و تجارب در زمینه‌های اقتصادی، علمی و فناوری به منظور آشنایی هر چه بیشتر و استفاده از ظرفیتها و امکانات دو کشور در این زمینه‌ها می‌پردازند.
‌طرفین حداکثر تسهیلات مناسب برای فعالیت در کشور خود و همچنین تأمین شرایط لازم جهت کار و زندگی تجار و کارشناسان شاغل در پروژه‌های‌مشترک را مهیا می‌سازند.

ماده ۸ - طرفین تماسهای گسترده و نزدیک بین مردم دو کشور و همچنین گسترش همکاری بین سازمانهای اجتماعی، بنیادها، سازمانهای مذهبی و تشکلهای اجتماعی جوانان، زنان و غیره را فراهم می‌آورند.
‌هر یک از طرفین متقابلاً اقداماتی را به منظور تسهیل در ارایه روادید برای شهروندان طرف دیگر در چارچوب تماسهای توریستی، اقتصادی، تجاری، ‌علمی، فناوری و فرهنگی به عمل می‌آورند.

ماده ۹ - طرفین در گسترش هرچه بیشتر همکاریها در زمینه فرهنگ، علوم، تحصیلات، هنر، جهانگردی، ورزش و سایر زمینه‌های انسان‌دوستانه‌ مساعدت می‌نمایند.
‌در این راستا، تماس های مستقیم بین دانشگاهها، مراکز علمی، فرهنگی و مذهبی، موزه‌ها، کتابخانه‌ها، مراکز اسناد و همچنین سازمانهایی که در امور علمی، فرهنگی و هنری فعالیت دارند را تشویق می‌نمایند.
‌دو کشور در زمینه چاپ و انتشارات و مبادله اطلاعات میان ادارات خدمات خبری و اخبار و رسانه‌های گروهی همکاری خواهند نمود.
‌طرفین آموزش زبان فارسی در روسیه و زبان روسی در ایران را مورد تشویق قرار خواهند داد.

ماده ۱۰ - به منظور تعیین جهات و جزئیات همکاری طرفین نسبت به انعقاد موافقتنامه‌های جداگانه بین مؤسسات و ارگانهای ذی‌ربط دو کشور در زمینه‌های مختلف و مورد علاقه مبادرت خواهند نمود.

ماده ۱۱ - طرفین نسبت به توسعه همه جانبه روابط بین پارلمانها من‌جمله تقویت ارتباط بین گروههای دوستی پارلمانی تلاش خواهند نمود.

ماده ۱۲ - طرفین در خصوص گسترش همکاریهای جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در تمامی زمینه‌ها در دریای خزر، معاهده بین ایران و جمهوری فدراتیو روسیه سوسیالیستی شوروی مورخ ۲۶ فوریه ۱۹۲۱ و قرارداد بازرگانی و بحرپیمایی میان ایران و اتحاد جماهیر شوروی ‌سوسیالیستی مورخ ۲۵ مارس ۱۹۴۰ و نامه‌های ضمیمه آنها را مبنای حقوقی ناظر بر فعالیت در دریای خزر می‌دانند.

‌رژیم حقوقی دریای خزر بایستی براساس اتفاق آرا پنج کشور ساحلی تکمیل گردد و طرفین تا تکمیل رژیم حقوقی دریای خزر هیچ مرزی را در این دریا به رسمیت نمی‌شناسند و با توجه به مبانی فوق، همکاری در دریای خزر را از طریق تدوین چارچوب‌های حقوقی لازم در زمینه‌های ماهیگیری وپرورش ماهی، کشتیرانی، تجارت ساحلی، استخراج منابع معدنی و حفظ محیط زیست توسعه می‌دهند.

ماده ۱۳ - طرفین با استفاده از امکانات و ظرفیت های یکدیگر در زمینه‌های مختلف من‌جمله حمل و نقل و انرژی، در سطح منطقه همکاری خواهند نمود.

ماده ۱۴ - به منظور گسترش و تحکیم روابط دوجانبه و نیز ایجاد و توسعه همکاریهای چندجانبه با مشارکت دیگر کشورهای منطقه، طرفین علاوه بررایزنی‌های منظم من‌جمله مشورتهای سطح بالا، مذاکرات و اقدامات لازم را پیرامون تقویت، ثبات، تضمین امنیت و ارتقاء سطح همکاریها در منطقه‌ انجام خواهند داد.

‌در صورت بروز شرایطی که صلح و امنیت بین‌المللی را مختل سازد یا موجبات تهدید آن و تشنج بین‌المللی را به وجود آورد، طرفین بلافاصله به‌مشاوره با یکدیگر به منظور اتخاذ اقداماتی که بتواند این شرایط را برطرف نماید، خواهند پرداخت.

ماده ۱۵ - طرفین در مورد ارتقاء نقش و کارآئی سازمان ملل متحد به عنوان ابزار همه‌جانبه حمایت از صلح و امنیت بین‌المللی و یافتن راه حل های‌کارآمد پیرامون مسائل مهم بین‌المللی تلاش خواهند نمود.
‌دو کشور همکاریهای خود را در چارچوب سازمان ملل متحد و سایر سازمانها و مجامع بین‌المللی تعمیق خواهند بخشید.

ماده ۱۶ - طرفین در خصوص پیشبرد فرآیند خلع سلاح، کاهش و در نهایت حذف انواع سلاحهای کشتار دسته‌جمعی تشریک مساعی می‌نمایند. در این راستا، دو کشور رایزنیهای منظمی را به منظور هماهنگی تلاشها در زمینه امنیت بین‌المللی، عدم گسترش و کنترل صادرات انجام داده و خواهند داد.

ماده ۱۷ - طرفین در زمینه محیط زیست از طریق مبادله تجارب در استفاده صحیح از منابع طبیعی، تعمیم تکنولوژی‌های مناسب از لحاظ زیست‌محیطی و انجام اقدامات مربوط به حفظ و احیاء محیط زیست همکاری می‌نمایند.
‌طرفین به یکدیگر در حد امکان برای پیشگیری از بلایای طبیعی و برطرف کردن آثار آن مساعدت می‌ورزند و در جهت تهیه استراتژیهای بین‌المللی در زمینه حفظ محیط زیست تلاش خواهند نمود.

ماده ۱۸ - طرفین به صورت دوجانبه و نیز سطح بین‌المللی در راستای ریشه‌کن نمودن تروریسم بین‌المللی و مبارزه با گروگانگیری، جنایت، حمل ونقل غیرقانونی مواد مخدر، قاچاق اسلحه و میراثهای فرهنگی و تاریخی و سایر اشیاء گرانبها همکاری می‌نمایند.

ماده ۱۹ - طرفین تأکید می‌نمایند که در مقابل تمام اشکال نژادپرستی و تبعیض نژادی مبارزه نمایند.
‌دو کشور اهمیت زیادی به تفاهم بین اقوام و ادیان قائل بوده و برای تقویت آن و همچنین تأمین حقوق آنها تلاش خواهند نمود.

ماده ۲۰ - این معاهده به تعهدات و حقوق طرفین که ناشی از قراردادها و موافقتنامه‌های دوجانبه یا چند جانبه بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون ‌روسیه با یکدیگر و یا بین آنها با سایر کشورها می‌باشد، لطمه‌ای وارد نمی‌سازد.

ماده ۲۱ - معاهده حاضر پس از تصویب مجالس دو کشور و طی مراحل قانونی مربوطه و از تاریخ تبادل اسناد تصویب شده دارای اعتبار می‌باشد.

منبع: ایرنا

46

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 18
  • بینا
    0

    در طول تاریخ ظالم ترین کشور در حق ایران روسها بودن ، از هر نظر که فک کنید اینا به آیران و ایرانی خیانت کردن ، اما حالا چشم به خزر دوختن اینم افرادی مثل شما تقدیم پوتین کثیف و گوشک خوک کنین ،اکنون دوستان ما یا آدم خواران یا خوک می خورن ..... با کدام مصوبه مجلس یا دولت این تمدید شده ملت باید بدانند

  • مورچه
    0

    مشتی توده ای کمونیست باظاهراسلامی وسواستفاده از اعتقادت مردم ب کشورمان ایران حکومت میکنند شمال کشوررا ب روسیه کمونیست وجنوب کشور راب چین کمونیست تقدیم کردن . گازکشوررا ب روسیه باج میدهند نفت راب چین باج میدهند مردم ثروتمند اما فرودست ایران باید درصف مرغ وروغن قراربگیرند .این روند خیانتکاران ب کشورتا چه زمانی ادامه دارد؟

  • جمعه
    0

    نمیدانم چه حکمتی هست برای فروش موشکهای اس ۳۰۰چه بلاهای که سر دولت ایران در نیاوردند. اما برای فروش اس ۴۰۰ به کشور ترکیه التماس کردند.آقای سفیر ساخت نیروگاه اتمی نیمه کاره در ۱۷ ساله با ۱۷میلیارد دلار توسط پوتین .تصرف سرزمین های شمالی ایران ،فروش سلاح به صدام ، همکاری با شورای امنیت بر علیه ایران در اذهان ایرانیان ماندگار هست. روسیه و چین دوست راهبردی برای ایران نخواهند بود.شاید نپذیرفتن قالی باف که قوز بالا قوز شد بخاطر رای حداقلییش بود.‌

    نظرات شما -
    • کاربر ناشناس
      0

      افرین تحلیل عالی بود

  • ما
    0

    آب در مرز شمالی کشور و ما در غرب به دنبال آن میگردین روسیه کشوری پهناور و قدرتمند که طی این چهل سال همیشه با احترام با ایران و نظام قدرتمند ایران رفتار کرده و در بیشتر موارد در کنار ایران و همراه و هم رزم ایران بوده است و اگر قرار است امتیازی و منفعتی در جهت مشارکت در پرژه ها و ...هم به دیگر کشورها داده شود اولویت با کشور دوست و هم پیمان روسیه است نه اون یانکی های آنطرف دنیا که طی ای چهل سال چیزی جز دشمنی و خسارت و تحریم برای کشور نداشته اند به قول یک مرد فرهیخته و بزرگ اکنون هم از حسادت و شکست در برابر ایران و روسیه و چین آب رو باید بریزن اونجاییشون که میسوزه

    نظرات شما -
    • هویج
      0

      کاربر ما یه بسیجیه که بدون جیره و مواجب زندگی اش رو ول کرده و دنبال سرابه . کاربر ما برو بشین تاریخ بخون برو درس بخون با کارت فعال بسیج می خواهی مدرک بگیری ؟ لااقل کمی مطالعه کن . همین تکنولوژی که داری توش نظر میدی ساخت غربه . اون موبایلی که بابات برات خریده تکنولوژی غربه . روسیه کمونیست فقط دنبال منافع خودشه میدونی پوتین با حدود 40 سال سن مجرده پوتین رو دوست داری ؟؟؟

    • ما
      0

      کاربر هویج کمتر هویج بخور و کمتر خودتو به خواب خر گوشی بزن این تکنولوزی هایی که تو میگی فقط به خاطر منفعت مادی و قدرت کنترل بیشتری که میتونه روی مردم جهان براشون داشته باشه به دیگر کشورها اجازه دسترسی بهش رو دادن (هرچند طراح اصلی خطوط مبایل هم یک ایرانی است) مجرد یا متاهل بودن پوتین هم مهم نیست مهم اینه که در کناز منافع خودش در مقابل مردم ایران انسانیت به خرج داده فعلا که ایران به همراه روسیه و گروه های هم پیمان بر منطقه تسلت کامل داریم شما هم یه آب بریز کمتر بسوزی 

  • کاج
    0

    بدون سند تاریخی حرف نزنید ،جوانان این کشور هشت سال توسط ماشین جنگی روسیه شهید شدن ،تاریخ راواکاوی کنید شهرهای شمالی ایران کی تصرف کرد ،سهم ایران از خزر چقده و....

    نظرات شما -
    • آ
      0

      شما تاریخ را تفسیر میکنی برو تحقیق کن ببین چقدر ادوات روسی در دست رزمنده های خودمان بود که باعث پیروزی کشور شد نمونش کلاشینکف و سیمینف و توپها و موشک انداز ها و.....

  • قاجار
    0

    فتحعلیشاه ،روسفید شدی.

  • بین
    0

    تمام موشک هایی که داریم یه روزی به امید خدا به قلب روسیه شلیک خواهیم کرد .

  • دن کیشوت
    0

    نه شرقی نه غربی، جمهوری اسلامی تبدیل میشود به هم شرقی هم غربی، نه جمهوری نه اسلامی

    نظرات شما -
    • انسانم آرزوست
      0

      نام خوبی برگزیدی!

  • راستی آزمایی
    0

    نمیدانم اینها اجازه نشر میدهند؟ برخی کاربران دارند علیه روسیه برخی به نفعش و برخی مثال ترکیه و اس 400 اما کسی نمی گوید، روسیه از معدود کشورهای مستقل جهان است که حقیقتا بر اساس منافع ملی خودش تصمیم میگیرد مثل چین/ روسیه و چینو تا حدی هند جزء مستقل ترین کشورهای جهان هستند که بخصوص چین و روسیه هیچکدامشان زیر بار ابرقدرتی امپرالیستی امریکا نمیروند/ روسیه و چین اگر نبودند معلوم نبود امریکایی با جهان چه میکردند/ مردم ایران لابد نمیدانند سه سالست امریکا چنان تحریم شدیدی با سواستفاده موقعیتش علیه کشور ایران ایجاد کرده که حتی اجازه واردات دارو و غذا نمیدهد! خوشبختانه ایران در اغلب اقلام دارویی و غذایی خودکفا است و اینکه فساد و مافیای در داخل است مشکل درست کرده/ اما امریکا حاضر نشد یک کانال تهاتری و مالی برای واردات دارو غذا ایجاد شود! و حتی باعث شد خرید واکسن کرونا به تاخیر بیفتد! اما اینکه چرا مثلا روسیه راحت اس 400 به ترکیه میفروشد و به ایران نه! بر میگرد به ماهیت سیاستهای جمهوری سالامی/ ترکیه مثل اکثر کشورهای جهان، باهمه کشورهای جهان سعی میکند رابطه داشته بادشف ترکیه هیچ وقت نخواسته اسرائیل نابود کند و هیچ وقت ترکیه پرچم امریکا و اسرائیل اتش نمیزند و مرگ مرگ به فلان کشور نمیکند/ هند، اندوزنی، مالزی، پاکستان.. همگی شبیه ترکیه اند/ حتی کره شمالی چنین مشکلی ندارد تا حدی/ تنها کشوری عملا با کلیت غرب سر ناسازگاری دارد جمهوری سالامی ایران است/وگرنه میتوانست از موقعیتش چنان سودی ببرد که جای هند و پاکستان ترکیه و کره جنوبی باشد، اگر در این چهل سال ایران سیاستی شبیه هند پیشه میکرد چه بسا اکنون یک ابرقدرت هسته ای و اقتصادی با هم بود و نه اینکه با تحریم امریکا، مردمش زندگی شان با نرخ دلار تنظیم کنند!

  • ر ز
    0

    معاهده ترکمانچای

  • مهدی
    0

    اینکه روسیه در این سالها دوست و کنار بوده یا بنا به مصلحت کشور خودش بوده یانه کاری ندارم.اما روسیه از دید اکثریت مردم به گواه تاربخ منفور هست.و اکثرا با روس جماعت میونه خوبی ندارند‌!

  • ali
    0

    چقدرر هم این مفا طلائی در همه موارد رعایت شده!!

  • وحید
    0

    منافعش برای مردم ایران چی بوده ؟ میشه بگین ؟

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت خبرفوری هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت خبرفوری هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد