خاک ایران؛ هر کامیون 8دلار

یک بوم شناس گفت: امارات مشتری اصلی خاک ایران، برای احداث جزایر مصنوعی و زمین کشاورزی است. قانون حفاظت از خاک ایران پس از یک‌سال هنوز اجرایی نشده است.

خاک ایران؛ هر کامیون 8دلار

«یک سانتی‌متر از خاکی که امروز روی آن قدم می‌گذاریم حاصل کار طبیعت از زمان مولاناست.» این یک مثال دم‌دستی است تا بتوانید به عمق فاجعه تخریب خاک پی ببرید که این روزها از طریق فرسایش، آلودگی و قاچاق در حال وقوع است.
براساس قانونی که در سال1390 به نام حمایت از تولید‌کننده تصویب شد، به‌جز در مناطق حفاظت‌شده، بهره‌برداران می‌توانند بدون نیاز به دریافت مجوز از سازمان حفاظت محیط‌زیست، از معادن بهره‌برداری کنند. این رویه باعث افزایش تجارت غیرقانونی خاک شد که از دهه80 آغاز شده و تا به امروز ادامه دارد.

امارات؛ بازار اصلی خاک ایران
سازمان حفاظت محیط‌زیست تلاش دارد تا با استفاده از قانون حفاظت از خاک که سال گذشته به تصویب مجلس رسید، مشکل را برطرف کند که البته این قانون هنوز اجرایی نشده است. در این فاصله خاک‌های حاصلخیز کشور اعم از جنگلی و مرتعی، معدنی و کشاورزی به عناوین مختلف سر از بازارهای داخلی و جهانی درآورده و تبدیل به محصولات آرایشی، جزیره‌های مصنوعی، ماده خام معدنی و... شده است.
به اعتقاد اسماعیل کهرم، بوم‌شناس به هیچ عنوان نباید خاک کشور از هر نوع را فروخت. استدلال او در گرانبهابودن خاک، در زمان طولانی تولید آن است. او می‌گوید: ادله کافی وجود دارد که نشان می‌دهد خاک پس از برداشت به کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس فروخته می‌شود. آنها با خاک ایران در حاشیه خلیج‌فارس، جزیره نخیلو می‌سازند و با این کار در درجه اول جریان آب را در خلیج‌فارس که خلاف عقربه‌های ساعت است برهم می‌زنند. جریان آب، علاوه بر تعدیل دمای آب، باعث جابه‌جایی جمعیت آبزیان و مواد غذایی آنها می‌شود. در درجه دوم آنها از خاک ایران برای بهره‌برداری از فلزات موجود در خاک استفاده می‌کنند. از آنجایی که جزایر این کشورها مرجانی و حاوی کربنات کلسیم است، کشاورزی در آن ممکن نیست. آنها با خاک ایران برای خود زمین کشاورزی می‌سازند؛ زمینی که 400 تا 800سال ایجاد آن طول می‌کشد.

8دلار برای هر کامیون خاک بلوچستان
در مناطقی مانند بلوچستان، آنچه از تبعات برداشت و تجارت خاک باقی می‌ماند، بستری است که دیگر حیات در آن شکل نمی‌گیرد. اسماعیل کهرم، بوم‌شناس می‌گوید: در مناطقی که خاک برداشت می‌شود سنگی برجای می‌ماند که به آن «مارن» می‌گویند. این سنگ شبیه به سنگ مرمر است و نمی‌توان روی آن کشاورزی کرد. در منطقه نوبندیان نزدیک شهر کنارک استان سیستان و بلوچستان ، برداشت خاک به اندازه‌ای زیاد بوده که به سنگ مارن رسیده‌اند. کشاورزان زیادی از شرایط موجود به مسئولان شکایت برده‌ و استشهادیه امضا کرده‌اند. چون با برداشت خاک نه‌تنها کشاورزی منطقه نابود شده، که مسیر رودخانه‌ها نیز تغییر کرده است. خاک منطقه نوبندیان هم به قیمت 8دلار برای هر کامیون به کشور امارات فروخته می‌شود.
این متخصص که از نزدیک شاهد برداشت خاک در بلوچستان بوده است، می‌گوید: طبیعت خاک را مستقیم ایجاد نمی‌کند و 400 تا 800سال کار شبانه‌روزی ابر و باد و مه و خورشید و فلک است که بستر سنگی زمین را تبدیل به یک بند انگشت خاک حاصلخیز می‌کند و ما اکنون محصولی را که 12هزار سال طول کشیده تا تبدیل به زمین کشاورزی شود، به اسم برداشت خاک صنعتی، می‌فروشیم. درون هر خاک می‌توانید مواد معدنی روی، منیزیم، سرب و... بیابید. درون همین خاک 30سانتی‌متری در زمین‌های کشاورزی است که میکروارگانیزم‌هایی وجود دارد که باعث رشد گیاهان می‌شود، و الا در سنگ خارا و معدنی که دانه سبز نمی‌شود. هر کجا هم که خاک بهره‌برداری شود به محیط‌زیست کره زمین آسیب وارد می‌شود.
او در مورد تجارت خاک مناطق جنگلی نیز که این روزها فراگیر شده است، می‌گوید: خاک جنگل در همان اقلیم‌های جنگلی کارکرد دارد. خاک جنگل به‌دلیل رطوبتی که دارد و جانورانی مثل کرم و حلزون و هزارپا که در آن زندگی می‌کنند، ارزشمند است و کسی که مثلا در تهران آن را برای باغچه یا گلدان خریداری می‌کند در واقع برای آشغال پول می‌دهد، چون پس از 2روز تابش آفتاب دیگر این خاک آن خاصیت و کارکردی که در جنگل دارد را نخواهد داشت.

تعلل در اجرای قانون حفاظت از خاک
سالانه در هر هکتار، حدود ۱۶تن خاک کشور فقط از طریق فرسایش خاک از بین می‌رود. استفاده بی‌رویه از سموم کشاورزی و پساب‌های شهری و صنعتی نیز توان خودپالایی خاک را از بین برده است؛ به‌طوری که به اعتقاد متخصصان، نخستین معضل زیست‌محیطی در کشور پیش از مسئله آب، از بین رفتن خاک و کیفیت آن است.
حبیب خداوردی‌لو، عضو هیأت علمی دانشگاه ارومیه و متخصص علوم خاک، امیدوار بود با تصویب قانون حفاظت از خاک، اوضاع حفاظت از خاک ایران بهبود یابد، ولی کندی فرایند اداری برای اجرای قانون، این مسیر را طولانی کرده است.
او به همشهری می‌گوید: طبیعت توان مشخصی برای تولید خاک دارد. در سایه بی‌توجهی به خاک و این طرز تلقی که خاک به وفور یافت می‌شود و تباهی‌ناپذیر است، به روش‌های مختلف در حال از دست دادن خاک کشور هستیم.
به گفته او، شرایط محیط‌زیستی ایران به‌دلیل قرارگرفتن در محدوده خشک و نیمه‌خشک زمین، شکننده و آسیب‌پذیر است و در نتیجه، به‌دست آوردن خاک عملا بسیار دشوار است. صادرات خاک در قالب مواد معدنی یا سیمان و... نیز درد را دوچندان کرده است.
خداوردی‌لو تأکید می‌کند: قبل از تصویب لایحه حفاظت از خاک، منع قانونی برای برداشت خاک در کشور وجود نداشت، اما هم‌اکنون قانونگذار صادرات و فروش خاک را به هر عنوانی از مرزهای کشور ممنوع اعلام کرده و انتظار می‌رفت که بخش اجرایی کشور این قانون را به سرعت اجرایی کند که متأسفانه تاکنون چنین نشده است.

منبع: همشهری

70

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 15
  • جمشیدخان
    0

    وطن فروشا

  • آذر
    0

    نفت ایران را تحریم کردند ...آخوندها چه هستند که از خاک ایران هم نمی گذرند .خدا لعنت تان کند بااین برادران عربتان

  • ايراني
    0

    حيف حيف. حيف از اين مملكت كه رها شده كو كجايند وطن دوستان فقط رواسم خليج فارس حساسيت داريم

  • ازادی وطن
    0

    ایران ایران ایران فریدون فرخ پادشاه ایران وجهان زمان تقسیم جهان بین فرزندانش ایران زمین رابه فرزند کوچک خود یعنی ایرج بخشید وگفت همه جایی ایران گنج است مردم ایران مراقبت کنید ازایران زمین وازخودتان دربرابر بیگانگان قابل توجه وطن فروشان که میخواهند مردم راازتنش امریکا بترساند برای منافع شخصی خودش وحزبش امابدانیدجهان معتاج ایران است ومنابع وثروتش متعلق به تک تک مردم است وباید ازوجب به وجب خاک وطن هراست کرد به امید خدا

  • ایران
    0

    مسئولین محترم برای وجب وجب این خاک در طول تاریخ چه خون ها نداده ایم ، آنوقت یه عده بی شرف هر بلایی که میخان سر این کشور در میارن. کجایید از خواب غفلت بیدار شید.

  • مری
    0

    مسعولین این کشورخاعنان بیش نیستنددقیقا قاجاریه کوه ودشت ودریامونووجنگلامونوومعدنمونوفروختن غارت کردن بردن لعنت بهتون انشا ریشتونومردم یه روز بکنن

  • ناشناس
    0

    ایران بسان دختری زیبارو وباحیاست که همه مردای خانوادش مردن وهمه نامحرمحابهش نظرسو دارن

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      اشتباهت اینه که ایران را مثل دختر زیبا میدانی که مردانش نیستن چون 8 سال از ایران همین مردان دفاع کردن و شهید شدن در واقع زمانی که ایران افتاد دست یک مشت زنان خائن که فقط به جز گرفتن مهریه من درآوردی مردان را انداختن پشت زندان الان دارین اشک تمساح میریزین پس مگه زنان مردن که از این آب و خاک دفاع کنند!!!هر وقت پای همه چی میرسه مردان ولی پای استفاده و آویزون شدن از مردان میشه پای زنان میاد وسط نه بابا هالو خودتونین!!

  • ناشناس
    0

    برای چی دست به خاک ایران میزنید و چرا این دولت وطن فروش جلوی اینا رو نمی گیره

  • ناشناس
    0

    روی موشک ننویسید امارات جلوی بدبختی که از طرف شما امارات را به اوج می رساند بگیرید

  • قلندر
    0

    در طول تاریخ هزاران شهید واسه خاک وطن که ناموس ایرانی است پرپر شدند آیا این خیانت به خون شهدای ایران زمین نیست?پس چیست؟

  • کاربر ناشناس
    0

    کسانی که ذره ای تا برسد گرمی ازخاک پاک ایران عزیز متمدن می فروشن یاواسطه گری یا دلال بازی به هربهانه یاطریقی ارتباط دارن درهرپست ومقام وجایگاه که باشند فقط یک مزدور وطن فروش بیش نیستن اگرسودی درمیان باشن ناموس شان هم به هرقیمتی باشد می فروشن می فروشن چه خصوص اگربادلار معامله شود ازخوانندگان عزیز اگروطن دوست هستید اگر به ناموس محترم تان ارزش قائل هستین این چندسطر به دوستان بطور گروهی ارسال فرمایید همه جای ایران خانه من هست خانه ما هست پاینده ایران سربلند

  • محمد
    0

    با شنیدن این اخبار دل هر ایرانی ریش ریش می شود .

  • کاربر ناشناس
    0

    مسئولین کجایید؟

  • ایرانی
    0

    8سال جنگ برای حفظ اب و خاک ایران چگونه با کوتاهی مسئولان به فنا می رود؟!!!!!!!!!

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها