‌احتکار ۲ خودروساز بزرگ کشور با هدف اخذ مجوز افزایش قیمت

در حالی که با چندین اقدام دولت در 1.5 سال گذشته بازار خودرو پس از مدت‌ها به آرامش رسیده است، اطلاعات واصله از منابع آگاه حاکی از آن است که خودروسازان قصد عرضه خودروهای ثبت‌نامی را تا پیش از اخذ مجوز جدید افزایش قیمت ندارند و با دپو محصولات خود، دنبال تحریک تقاضا و برهم‌زدن آرامش بازار خودرو هستند.

‌احتکار ۲ خودروساز بزرگ کشور با هدف اخذ مجوز افزایش قیمت

به دنبال سیاست‌هایی که وزارت صمت از اسفند‌ماه 1400 در خصوص افزایش تولید و عرضه خودرو و بعد از آن نیز عرضه خودرو از طریق سامانه یکپارچه آغاز کرد، بازار خودروی کشور بعد از چند سال التهاب، آرام شد و این آرامش از اردیبهشت‌ امسال تاکنون نیز احساس می‌شود. 

در مجموع وضعیت بازار خودرو بعد از عرضه خودرو از طریق سامانه یکپارچه و قرار گرفتن همه متقاضیان ثبت‌نام کننده در نوبت تحویل خودرو (متقاضی واقعی)، قیمت‌گذاری خودروهای داخلی و مونتاژی توسط شورای رقابت، اعلام قیمت‌های خودروهای مونتاژی پایین‌تر از قیمت‌های کارخانه‌ای در اردیبهشت‌ماه و آزاد شدن واردات خودرو نو و کارکرده، سامان گرفت و ‌قیمت خودرو در بازار کاهشی شد.

این روزها بازار خودرو آرام است و دلال‌ها از این بازار خارج شده‌اند.

احتکار خودرو توسط 2 خودروساز‌ برای جلوگیری از کاهش قیمت‌ها در بازار 

اما کاهش قیمت‌ها و آرامش در بازار خودرو، ظاهرا چندان به مذاق خودروسازان خوش نیامده است، زیرا براساس اطلاعات واصله دو خودروساز بزرگ داخلی مجددا به دنبال اخذ مجوز افزایش قیمت هستند، از سوی دیگر چون هنوز مجوزهای افزایش قیمت را نگرفته‌اند،  تولیدات خود را احتکار کرده‌اند.

قطعا ‌کاهش عرضه به بازار و تحریک عرضه و تقاضا، این بازار آرام خودرو را به هم می‌زند و ضرورت دارد نهادهای نظارتی در این موضوع ورود کنند.

‌براساس اطلاعات واصله از یک منبع آگاه، ایران‌خودرو برخی محصولات خود را در ‌سایت‌های تولید تهران مرکزی، خراسان و تبریز‌ دپو ‌کرده است.

توقف عرضه خودروهای ثبت‌نام شده ایران خودرو در سامانه یکپارچه

عدم عرضه 2 خودروساز خصوصا ایران‌خودرو‌ با حضور نیافتن در دور دوم عرضه یکپارچه خودرو کاملا مشهود بود زیرا با وجود اینکه قبلا از سوی مدیر سامانه یکپارچه خودرو، ‌اعلام شده بود که خودروسازان با «محصولات جدید» در دور دوم عرضه حضور خواهند داشت، اما این خودروساز با وجود اینکه انبارهایش مملو از خودروهای هایما بود‌ در دور دوم عرضه یکپارچه اقدام به عرضه خودرو نکرد در حالی که پیش از این اعلام کرده بود هایما را در نوبت دوم سامانه یکپارچه عرضه می‌‌کند. 

همچنین در ماه‌های گذشته این خودروساز در تحویل انواع خودروها به مشتریان سامانه یکپارچه در موعد مقرر از جمله رانا پلاس، سورن پلاس، پژو پارس و غیره تاخیر داشته است.

یک منبع آگاه در این‌باره به فارس گفت: گفته می شود دو عضو هیات مدیره ایران‌خودرو که از شرکت بهمن هستند، اصرار دارند تا خودروها در موعد تعیین شده به مشتریان تحویل نشود تا با کاهش عرضه به بازار، بازار خودرو را تحریک کنند و از سوی دیگر پس از اخذ مجوز افزایش قیمت از شورای رقابت، عرضه خودروهای ثبت‌نام شده را انجام دهند.

البته طی هفته‌های اخیر مباحثی در رابطه با درخواست مجدد خودروسازان داخلی برای افزایش قیمت خودرو مطرح شد که مدیر مرکز روابط عمومی شورای رقابت در این باره به فارس اعلام کرد که درخواستی برای افزایش قیمت خودرو به شورای رقابت نیامده است. 

اما یک منبع آگاه به فارس گفت که‌ ایران‌خودرو پیشنهاد افزایش 30 درصدی قیمت تولیدات خود را به سازمان حمایت و شورای رقابت ارائه داده است‌

امتناع سایپا از عرضه خودرو شاهین‌ برای تحریک بازار

همچنین‌ طبق اطلاعات واصله، خودروسازی سایپا فاکتور‌کردن شاهین را کُند کرده است و همین اتفاق روی قیمت بازاری این خودروی تاثیر منفی گذاشته است.

‌بررسی اطلاعات منتشر شده سایپا در سایت کدال سازمان بورس نشان می‌دهد این خودروساز در مرداد فقط 26 درصد از شاهین‌های تولیدی خود را برای مشتریان فاکتور کرده است، این اتفاق سبب شده تا قیمت بازاری این خودرو در بازه یک ماهه مرداد 1402  افزایش 5.5 درصدی یابد.

باوجود افزایش تولید خودرو با بازار عرضه نشده است

بر اساس گزارش پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی از تولید ماهانه صنایع بورسی، با وجود رشد 25.9 درصدی تولید خودرو و قطعات در مرداد امسال در قیاس با ماه مشابه سال قبل، موجودی انبار خودرو و قطعات در این ماه رشد 27.9 درصدی داشته است و این نشان می‌دهد باوجود افزایش تولید، این محصول با بازار عرضه نشده است.

خودروسازان هر زمان‌ دنبال افزایش قیمت هستند، عرضه را به بازار کم می‌کنند‌ 

در خصوص آخرین وضعیت بازار خودرو، سعید مؤتمنی رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو تهران به خبرنگار فارس، گفت: عرضه خودرو در دو ماه گذشته به بازار نسبت به اوایل امسال کاهش یافته است. 

وی با بیان اینکه ادامه این روند بر روی قیمت خودرو در بازار اثرات نامطلوبی خواهد داشت، گفت: هر زمان که خودروسازان به دنبال افزایش قیمت هستند؛ عرضه به بازار را کاهش می‌دهند. 

این فعال بازار خودرو اظهار داشت: اقدام خودروسازان در کاهش عرضه خودرو برای افزایش قیمت اقدام تازه‌ای نیست و تقریبا به یک عرف تبدیل شده و بازار خودرو با این وضعیت آشنا است. 

مؤتمنی افزود: خودروسازان با کاهش عرضه خودرو به بازار به دنبال آن هستند تا مجوز افزایش قیمت از شورای رقابت را بگیرند. 

در حالی خودروسازان ار عرضه خودرو به بازار امتناع  و عرضه به بازار را کاهش داده‌اند که براساس آمار منتشر شده از سوی وزارت صمت تولید خودرو افزایش داشته است. 

براساس آمار وزارت صمت در مرداد سال گذشته 72 هزار و 473 دستگاه خودروی سواری توسط تولید‌کنندگان بخشی خصوصی و دولتی تولید شد که با رشد 9 درصدی، تعداد خودروهای سواری تولید شده در بخش‌های دولتی و خصوصی به 79 هزار و 329 دستگاه افزایش یافت.

در سال گذشته در 5 ماه ابتدای سال در مجموع 370 هزار و 166 خودروی سواری تولید شد که با رشد 23 درصدی تعداد خودروهای تولید شده بخش‌های دولتی و خصوصی در 5 ماهه ابتدای امسال به 456 هزار و 126 دستگاه رسید.

عبدالله توکلی لاهیجانی مدیرکل صنایع خودرویی نیز گفته است برنامه وزارت صمت برای تولید 1.5 دستگاه خودرو در سال جاری است.

بنابراین با توجه به تولیدی حدود یک میلیون و 350 هزار دستگاه انواع خودرو در سال 1401 در صورت تحقق تعداد خودروهای تولید شده در سال جاری نسبت به سال گذشته 150 هزار دستگاه افزایش خواهد یافت. 

در سال 1400 در مجموع 964 هزار و 281 دستگاه خودرو در کشور تولید شد که تعداد 867 هزار و 786 دستگاه از این تعداد خودروی سواری بود و در سال 1401 نیز در مجموع یک میلیون و 347 هزار و 394 دستگاه خودرو تولید شده که از این تعداد یک میلیون و 182 هزار و 78 دستگاه خودرو سواری بوده است. تولید انواع خودرو در سال 1401 نسبت به سال 1400 رشد 40 درصدی و تولید خودروی  سواری در سال 1402 نسبت به 140 رشد 36 درصدی داشته است. 

بنابراین انتظار می‌رود با توجه به رشد تولید در ماه‌های گذشته، باید روند عرضه خودرو به بازار توسط خودروسازان افزایش یابد تا آرامش بازار خودرو به هم نخورد؛ اما دو خودروساز بزرگ کشور مجددا برنامه‌ریزی کرده‌اند با ‌احتکار خودروهای تولیدی، بازار را دچار تلاطم کنند و سپس مجدد افایش قیمت هم بگیرند.

‌در این شرایط لازم است تا با نظارت دقیق وزارت صمت و سازمان‌های مسئول از جمله سازمان حمایت از مصرف‌کننده و تولیدکننده، سازمان تعزیرات حکومتی و نظارت شورای رقابت بر موضوع قیمت‌ها، با هرگونه التهاب احتمالی در بازار خودرو‌ مقابله شود.

گفتنی است تصاویر مربوط به دپو محصولات ایران‌خودرو و سایپا در برخی سایت‌های تولید این دو خودروساز موجود است و در صورت لزوم روزهای آینده تصاویر مربوطه‌ منتشر می‌شود. 

منبع: فارس
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 18
  • ناشناس
    0

    ما میتوانیم

  • تحلیلگر مالی
    4

    با سلام و‌احترام‌ - لطفا‌” منتشر فرمایید :
    در خصوص شاهین سایپا به دلیل نصب استاندارد اجباری پایداری سیستم ترمز(ESC) و مشخص نشدن قیمت آن از سوی سازمان حمایت و از طرفی عدم صدور مجوز پلاک برای شاهین های بدون استاندارد مذکور ، لذا فروش شاهین با ‌مشکل مواجه شده ، وگرنه روزانه مبالغ میلیاردی بابت جریمه تأخیر در تحویل به مشتری داره واسه شرکت کُنتر میندازه ، این مسأله احتمال زمانی معنا میده که شرکت تعهدات معوق به مشتری نداشته باشه ، چون زمانیکه یک خودرو در موعد مقرر تحویل خریدار نشه خودروساز مکلف هست به همان قیمت کارخانه موعد تحویل ماشین رو فاکتور کنه حتی اگه قیمت ماشین بعدش ۵ برابر شده باشه
    خواهشا” صحبت های امثالی نظیر سعید مؤتمنی که سردسته دلال های بازار خودرو هست و دلش نه برای مصرف کننده و نه تولید کننده سوخته و در هر حالت درصد خودش رو میگیره که مبنا نیست !
    در خصوص افزایش ارزش ریالی موجودی های پارکینگ این امر به واسطه افزایش بهای تمام شده تولیدات بوده ( اثر افزایش نرخ هزینه های تولید از جمله مواد و قطعات مصرفی و …) نه ناشی از تعداد ، در گزارش پژوهشکده پولی ارزش ریالی اومده و ارزش یعنی مبلغ نه تعداد و مشخص هست که از پارسال تا امسال هزینه ها چه تغییری داشته ( آثار تورمی نهاده های تولید محصول) !
    خیلی اشکالات ممکنه به خودروساز مربوط بشه و خیلی هم به حق و درست باشه اما همه چیز نه ! دلال های بازار خودرو فقط فکر منافع خودشون هستند و بالا رفتن قیمت در بازار خودرو هیچ منفعتی برای خودروساز نداره چون قیمت فروش کارخانه توسط نهادهای نظارتی و بصورت دستوری تعیین میشه و به اونا ابلاغ میشه و همه این افزایش های قیمت در بازار نصیب دلال ها و واسطه ها میشه و دودش تو چشم مصرف کننده واقعی و تولید کننده میره.

  • ناشناس
    0

    واردات خودروهای دست دوم به کشور را افزایش بدین،
    باتشکر

  • ناشناس
    1

    ازقوه قضاءیه وتعزیرات درخواست رسیدگی پیش ازافزایش قیمت والتهاب بازارراداریم زیراباافزایش قیمت خودرو قیمت سایرکالاهانیز افزایش می یابد

    نظرات شما -
    • 1

      قوه قضاییه میخاست کاری کنه الان پراید ۸ میلیون بود بابا بیدار شید

  • نا شناس
    0

    اول تکذیب سپس یواشکی افزایش قیمت دوم پاسکاری سوم گل به من نوعی چهارم عادت کردن پنجم بی خیال شدن ششم می مونه تلاش برای زندگی آخرش بربری عشقه

  • ناشناس
    0

    قیمت خودروهای داخلی را کاهش بدین،بااین قیمتهامردم با کدام پول و درآمدخودرو بخرن،

  • ....
    0

    بله این دو خودرو ساز با حمایت داخلی ومسئولین مربوطه همیشه به دنبال جیب مردم بوده اند وهیچ وقت هدفشان رساندن یک کالای ایمن وبا کیفیت به دست مردم نبوده.

  • ناشناس
    0

    قیمت کارخانه خودروهای داخلی و مونتاژی را کاهش بدین تاهمه مردم بتونن خریدکنن.

  • عادل
    0

    ایران خودرو همه مسولین خریده تا هرکاری دلش خواست بکنه

  • حامدمحرابی
    0

    ب خدا حق این مردم نیست که ب خاطره یه ماشین اینقدراظطراب واسترس بکشن برا بعضی ها ماشین شده آرزو یه عده هم پول دارن چندتا چندتا ثبت نام میکنن یاچندتا حواله می‌خرن وسود زیادی میبرن بدون هیچ زحمت کشیدنی برا بعضی ها شده کاسبی تا دلال هست وضع همینه...

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      اتفاقا حقمونه لیاقتمونه

  • ناشناس
    0

    سلام من سنگ پاهستم.بااین حرفهایی که زدین بجان شماقسم وجدانم بیدارشدازفرداعدالت برقرارمیشه در ایران خودرو........

  • ناشناس
    0

    مردم چقدر ساده این بالاترین مقامات کشور سهم میبرن انتظار دارید این وضعیت درست بشه؟ پس پول برادران نیابتی از کجا باید تامین بشه

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      تیترش هم اقدامات دولت در کاهش قیمت، انگار عمه من تعیین قیمت میکنه در حالی که با افزایش قیمت خودرو افزایش سهم من نصیب دولت ر.....میشه چاره کار فقط و فقط نخريدن والسلام

  • ذوالفقار
    0

    اولا دروغ محض.. کدام ارامش.،، کدام کاهش قیمت،، تا زمانی که یک سوم قیمت خودرو در جیب مبارک می رود انتظار کاهش قیمت نداشته باشید..

  • ناشناس
    0

    مردم ایران - از جمله خودم - لایق دموکراسی نیستیم.

  • ناشناس
    0

    از قوه قضائیه درخواست داریم با این گران‌فروشی و احتکار خودروسازان برخورد کنه

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها