رئیس انجمن علمی روان‌پزشکان ایران:

سیستم وزارت بهداشت، نظام برده‌داری است/ آمارهای خودکشی رزیدنت‌های پزشکی یا محرمانه‌اند یا تکذیب می‌شوند

«استرس ناشی از فشار کار و البته تحقیر و توهینی که پزشکان تحمل می‌کنند احتمالا دلیل عمده بروز مرگ‌های خودخواسته است. متاسفانه سیستمی که وزارت بهداشت و درمان در برابر این پزشکان اعمال می‌کند بیشتر شبیه به نظام برده‌داری است؛ همین مسئله به‌تن‌هایی می‌تواند انگیزه اصلی آن‌ها برای اقدام به خودکشی باشد.»

 سیستم وزارت بهداشت، نظام برده‌داری است/ آمارهای خودکشی رزیدنت‌های پزشکی یا محرمانه‌اند یا تکذیب می‌شوند

طی دو سال اخیر روان‌شناسان و دیگر دست‌اندرکاران حوزه بهداشت و درمان بارها نسبت به افزایش آمار خودکشی در بین پزشکان، به‌ویژه خودکشی رزیدنت‌های پزشکی هشدار داده‌اند. حال وحید شریعت، رئیس انجمن علمی روان‌پزشکان، با پیش کشیدن بحث سیستم برده‌برداری به عوامل موثر به افزایش تعداد این نوع خودکشی‌ها پرداخته است.

به‌رغم هشدارهای متعدد روان‌شناسان نسبت به افزایش خودکشی رزیدنت‌های پزشکی و البته مجموعه پزشکان، وزارت بهداشت و درمان و در راس آن وزیر بهداشت حتی یک بار هم در این باره واکنشی نشان نداده‌اند.

این در حالی است که به گفته رئیس عالی شورای نظام پزشکی، خودکشی پزشکان در ایران به مرز هشدار رسیده است.

در این شرایط که مهاجرت پزشکان و پرستاران خود چالشی بزرگ برای سیستم بهداشت و درمان کشور به شمار می‌آید، بالا رفتن آمار مرگ خودخواسته در این قشر می‌تواند زنگ خطر بزرگ‌تری باشد. اگر این روند ادامه یابد در آینده‌ای نه‌چندان دور کمبود پزشک در کشور باعث پایین آمدن کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی شده و باعث می‌شود تا مانند تجربه دهه ۶۰ یک بار دیگر مسئولان حوزه بهداشت و درمان مجبور به آوردن پزشک از کشورهای همسایه شوند.

این در حالی است که با توجه به میزان درآمد پزشکان در ایران بعید به نظر می‌رسد که پزشکان پاکستانی که زمانی برای طبابت در ایران پیش‌قدم می‌شدند میلی به کار کردن دوباره در این کشور داشته باشند.

در این بین برخی کارشناسان معتقدند مشکلات روحی و روانی نمی‌توانند دلیل بسیاری از این خودکشی‌ها باشند؛ چراکه اگر فرد دچار نوع حاد اختلالات روانی منجر به خودکشی باشد نمی‌تواند تا روز قبل از اقدام به مرگ خودخواسته در مراکز درمانی مشغول فعالیت باشد.

سیستم وزارت بهداشت، نظام برده‌داری است

وحید شریعت، رئیس انجمن علمی روان‌پزشکان ایران، درباره علت افزایش خودکشی رزیدنت‌های پزشکی و پزشکان می‌گوید: استرس ناشی از فشار کار و البته تحقیر و توهینی که پزشکان تحمل می‌کنند احتمالا دلیل عمده بروز مرگ‌های خودخواسته است. متاسفانه سیستمی که وزارت بهداشت و درمان در برابر این پزشکان اعمال می‌کند بیشتر شبیه به نظام برده‌داری است؛ همین مسئله به‌تنهایی می‌تواند انگیزه اصلی آن‌ها برای اقدام به خودکشی باشد.

او می‌افزاید: متاسفانه رفتاری که با رزیدنت‌های پزشکی در بیمارستان دانشگاه‌های علوم پزشکی شکل می‌گیرد، بسیار ناشایست و تحقیرکننده است. جوانی که سال‌ها تلاش کرده، درس خوانده و به امید رسیدن به روزهای بهتر وارد این شغل شده است وقتی در مقام یک رزیدنت شروع به کار می‌کند با چنان رفتارهایی روبه‌رو می‌شود که تمام چشم‌اندازی را که از آینده خود ترسیم کرده بود، مخدوش می‌کند.

ناامیدی یکی دیگر از عوامل خودکشی رزیدنت‌های پزشکی

رئیس انجمن علمی روان‌پزشکان ایران در پاسخ به این پرسش که آیا واقعا افرادی با داشتن اختلالات روانی حاد منجر به خودکشی می‌توانند در سیستم بهداشت و درمان فعالیت کنند؟ می‌گوید: قطعا چنین چیزی نیست. اینکه پزشکان یا بیشتر از همه رزیدنت‌های پزشکی دست به خودکشی می‌زنند به دلیل ناامیدی عمیقی است که احساس می‌کنند. آن‌ها امید خود به آینده را از دست می‌دهند و زیر بار مسئولیت‌های سنگین و حقوق ناچیز و مشکلات زندگی کمر خم می‌کنند. در نهایت هم راهی جز پایان دادن به زندگی‌اشان پیدا نمی‌کنند.

وی ادامه می‌دهد: مسئله مهم برقراری تناسب بین فشار کار و دریافتی است. چیزی که أصلا در مورد رزیدنت‌های پزشکی رعایت نمی‌شود. آن‌ها اجازه کار خصوصی ندارند و ناچارند چرخ زندگی خود را با همان مبالغ ناچیزی که به عنوان حقوق از دانشگاه‌های علوم پزشکی دریافت می‌کنند بچرخانند. مشکلات معیشتی هم بر تمام فشارهایی که تحمل می‌کنند اضافه می‌شود.

آمارهای خودکشی یا محرمانه‌اند یا تکذیب می‌شوند

شریعت در پاسخ به این پرسش که آیا آمار دقیقی از میزان خودکشی رزیدنت‌های پزشکی وجود دارد؟ توضیح می‌دهد: متاسفانه هیچ آماری که بتوان به آن استناد کرد وجود ندارد. از نظر وزارت بهداشت این آمارها محرمانه است و هیچ‌کس به آن‌ها دسترسی ندارد. اگر آماری هم اعلام شود به سرعت تکذیب می‌شود. البته یکی از معاونان وزارت بهداشت و درمان آمار خودکشی رزیدنت‌های پزشکی در سال گذشته را ۱۶ نفر اعلام کرد که قطعا آمار واقعی از این تعداد بیشتر است.

شریعت می‌افزاید: حتی اگر ما همین آمار را هم در نظر بگیریم و به عنوان آمار رسمی قبول کنیم با توجه به آمار ۱۵ هزار نفری رزیدنت‌های پزشکی در کشور این آمار نزدیک به ۱۰۰ در ۱۰۰ هزار نفر می‌شود که قطعا آمار نگران کننده‌ای است.

رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران می‌گوید: در مقابل این واقعیت نگران‌کننده، در وزارت بهداشت و نهادهای مسئول فضای انکار و تکذیب وجود دارد. در جلسات و کمیته‌هایی که برای بررسی این موضوع تشکیل شده، شاهد این هستیم که مسئولان وزارت بهداشت این مسئله را انکار می‌کنند و آن را زاییده فضای مجازی می‌دانند و به جای ارائه راهکار به فضای مجازی حمله می‌کنند. نکته جالب آنکه مسئولان وزارت بهداشت حتی حاضر نیستند از واژه «خودکشی» استفاده کنند یا در این زمینه صحبت کنند. به جای خودکشی می‌گویند رفتارهای خود آسیب‌رسان.

راهکاری جز تغییر رویه نیست

شریعت در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان راهکار مناسبی برای جلوگیری از این اتفاقات پیدا کرد؟ عنوان می‌کند: راهکاری جز تغییر رویه در سیاست‌گذاری‌های وزارت بهداشت و درمان وجود ندارد. تا زمانی که وزارت بهداشت و مسئولان آن اشرافی به مشکلات این قشر نداشته باشند نمی‌توانند به دنبال رفع این مشکلات باشند. تا زمانی که آن‌ها رویه تکذیب را در پیش می‌گیرند نمی‌توان به تغییر رویه و بهبود أوضاع امیدوار بود.

منبع: تجارت نیوز
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 17
  • ناشناس
    0

    ای کاش کمی در وزارت بی قانون بهداشت کنکاش می کردید. طبق رای هیات عمومی دیوان و لایحه خود وزارت بهداشت، بخش اموزشی وزارت بهداشت ذیل ماده 7 قانون تحصیل رایگاه جوانان ایرانی است اما این وزارت خانه دوباره خود را ذیل ماده 8 تعریف کرده و تعهدات انچانی و غیرقانونی می گیرد. وقتی هم به دیوان شکایت کنید نماینده وزارت بهداشت با بیان دروغهایی همچون اگر این رای صادر شود بهداشت و درمان کشور از دست می رود و... محکوم نمی شود.

  • ناشناس
    8

    این خودکشیها به علت ناله و نفرینی هست که پشت سر اینهاست وگرنه چرا قدیمیهاشون خودکشی نمی‌کردند این نسل جدیدشون جیب مردم رو می تکونند

    نظرات شما -
    • ...
      0

      شاهد کامنت یک آدم حقیر هستید.قدیمی ها خودکشی نمیکردند چون رفاه به مراتب بیشتری وجود داشته.قدیمی ها آرزوشون بود برن طرح مناطق محروم تا با هزینه ی خوبی که میدادن همون اول بتونن پیشرفت کنن.اما الان حقوق ها کفاف اداره زندگی ساده رو هم نمیده! فکر کن کسی با بالاترین استعداد در کشور،حقوقش 12میلیون تومان باشه

    • ناشناس
      0

      الکی حرف نزن اینا هنوز درست حسابی راه نیوفتادن چرا حرف بیخود میزنی هنوز مستقیم با بیمار سرکار ندارن که تازه بخان پول بگیرن یا با صداقت کار کننداتفاقا همین خودش علت خودکشی و سردرگمی اینا هستش چون قسم خوردن ولی مطمین هستن که احتمال لغزش و خطا خواهند داشت بعلت تورم و بیشعوری مدیریت

  • ناشناس
    2

    سهمیه ای ها نابودگر

  • مراقب سلامت بدبخت
    1

    فقط خودکشی پزشکان را نگویید بخاطر اینکه پزشک هستند ارزشمندند؟چرا از آمار خودکشی مراقبان سلامت نمیگویید خدا شاهده اینقدر از ما کار میکشند بعضی روزها حتی فرصت چای خوردن پیدا نمیکنیم در شهر اردبیل کارکنان ستادی خیلی به ما فشار وارد میکنند وقتی مادر باردار حتی سرما میخوره روزگارمون رو سیاه میکنند هراتفاقی هرجا حتی تصادف هم بکنه مسئول مستقیم مرگش ما هستیم بجای اینکه بجان بچه هامون دعا کنیم برا سلامتی مادران باردارمون شب و روز دعا میکنیم از یک متخصص این همه کار نمیکشند به خدا این همه تحقیر و تهدید هم پیش سایر همکارا به خدا ظلم هست مسئول مدرسه وارنیش معاینه واکسن باردار کودک جوان نوجوان میانسال سالمند آموزش اون همه کار برا یک نفر؟انوقت بعضی از همکارا از قدم زدن توسالن خسته میشن بعدش هم بایدتحقیر شدن مارو توسط کادر ستادی تحمل کنند!

    نظرات شما -
    • من
      0

      همین قدر که خودکشی در شماها اتفاق نیفتاده یعنی وضعتون خوبه

  • ناشناس
    0

    این وزارتخانه ورشکسته است و مشکلات بیشماری در تامین سرمایه و گردش مالی خود دارد مانند بیماری که عفونت در بدنش کنترل نشده یک روز رو به بهبود هست و روز دیگر علائم بیماری دوباره تشدید می شود اثرات آن به مرور در زندگی کارکنان و مردم هر روز بیشتر آشکار شده و خواهد شد.
    عدم مدیریت آشکار معیشت با مهاجرت پزشکان و انصراف مابقی کادر درمان و پرسنل از وزارتخانه با کاهش سرانه کادر درمان در تمامی قسمت ها نسبت به تعداد بیماران این وزارتخانه را عملا و علنا در حال حرکت آشکار به سمت گسترش بیماری های و در صورت ایجاد بحران‌های غیر قابل پیش‌بینی قطعا به سمت فاجعه پیش خواهد برد.
    امید به روزی که افراد با تصاحب میز مسؤلیت که با شایستگی و لیاقت به دست آمده باشد که برای هر فعل یا ترک فعلی پاسخ گو باشند.

  • ناشناس
    0

    من خودم یک متخصص بیماریهای داخلی هستم که ساکن شیراز هستم درس پزشکی عمومی و تخصص را هردو در شیراز گرفتم
    این‌قدر دوران رزیدنتی یا همان دستیاری بد بود که من عطای فوق تخصص را به لقایش بخشیدم دنبال فوق تخصص نرفتم چون نمی‌خواستم دوباره دچار تحقیر و سرخوردگی بیشتری بشوم

  • خانم پرستار
    0

    بله متاسفانه تحقیر میشن ولی نه توسط مردم بلکه توسط اساتید و رزیدنت های سال بالاتر.بنده بسیار دیدم مخصوصا رزیدنتهای زنان دانشگاه علوم پزشکی تهران که بخاطر خطا چقدر باهاشون بد رفتار میشه.

  • ناشناس
    0

    علتش رو اگر بگم شما چاپ نمی‌کنید استادانی که به بالا وصل هستند و هیچ قدرتی حتی خدا هم نمی تونه بگه کدوم گوری هستند دارند از رزیدنت ها بهره کشی می‌کنند مثل دکتر س. ص در یکی از علوم پزشکی های شمال کشور که با کفش و لباس بیرون میاد داخل اتاق عمل ولی چون جانباز وایثارگر هست هیچ کس حتی بهش تذکر هم نمیده از ترس

  • ناشناس
    1

    سیستم برده داری است اسم رمز هم افزایش ظرفیت است اینقدر متخصص هم احتیاج نیست ولی از فارغ‌التحصیل ها استخدام نمی‌کنند چون می‌خواهند حقوق ندهند رزیدنت زیاد می‌گیرند به عنوان نیروی آموزشی ولی در عمل بیگاری برای بیمارستان‌های دولتی حتی از اینترن به جای خدمه برای بردن نمونه ها استفاده می‌کنند

  • لیلا
    0

    در ایران شاگرد اولها و نخبه ها به رشته پزشکی میرن وکلی زجر میکشن آخرشم هیچی به هیچی و پشیمون و نا امید از راهی که رفتن

  • ناشناس
    0

    بخدا من بعنوان یک مریض چند روزی در بیمارستان علوم پزشکی بستری بودم شکسته شدن رزدندت هاو ناامیدی پزشکان تازه کار را قشنگ از راه رفتن و ویزیت کردنشون درک میکردم ولی متاسفانه وزیر ها و مدیران خودشان را زدن به کوچه علی چپ
    بابا به اینا باید ارزش بدید حداقل کار اینه که یکدست لباس عالی اتو شده همیشه در اتاق اینا آویزان باشه. بخدا همشون بیرون لباس تهیه میکنن و لباس کادری بیمارستان مثل لباس دوره آموزشی خدمت سربازی بی کیفیت هستش ارزش پوشیدن یک دکتر را ندارد با اینا درست رفتار نشه خودشان مریض میشن اینا رفتار خاص خودشان را داره تا با عشق به طبابت مشغول بشن

  • ب.س
    0

    مسئولین به فکر حل کدام مشکل بودن اصلا برای آنها مگر مهمه که مردم بمیرند یا زنده باشه وزیر بهداشت هم یکی ازآنهاست کاش برای خودشان اتفاق بیفتد تابه فکر جوانان مردم بیفتمد وچاره ای بیندیشند نه اینکه آمار پذیرش پزشکی رازیانه کنن

  • ناشناس
    0

    بعضیاحقشونه چون باسهمیه امدن وراحت وصندلی یه کی بعضیا باسهمیه امدن و صندلی یکی دیگه گرفتن چراباید شغل به این مهمی که باجان انسان سروکارداره باید باسهمیه بیا دبالا
    کارازبن خرابه همه استخدامیا شدن سهمیه لااقل توپزشکی به این مهمی این حذف کنیدبزارافرادبا انگیزه و تیزهوش واقعی بیادبالا مردم بااین بی عدالتی ازفرهنگوجناعت رشادت وشهادت زده نکنید

  • رهره
    0

    تخقیر وتوهین وازارهای روحی که به کادر درمان روا می دارند حقوق و دستمزدهای پایین برید حداقل از جهنمی که برایتان با وثیقه ها میسازند اازاد شوید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها