معدن طلای فرهنگی ملت ایران

دیدار رهبر معظم انقلاب اسلامی با دست‌اندرکاران راهیان نور کشور از جنبه‌های مختلف، دیداری اثرگذار و مهم بود که متن حاضر از میان مباحث مختلف مطرح‌شده در این دیدار که هر کدام در جای خود نیازمند تحلیل است، به جنبه‌ی تأکید رهبر معظم انقلاب بر زنده نگاه داشتن یاد شهادت و فرهنگ دفاع مقدس می‌پردازد. با نگاهی به متن این سخنرانی و نیز با نگاهی به روش و سیره رهبر معظم انقلاب در طول سالهای گذشته بعد از جنگ تحمیلی، مشاهده می کنیم که ایشان همواره به‌دنبال تذکر این امر مهم بوده‌اند که دفاع مقدس و دوران پرحماسه‌ی آن یک گنج فرهنگی و یک معدن طلای پر ارزش برای ملت ایران بوده است و نباید گذاشت این معدن طلا و این گنج پر ارزش، مورد بی‌توجهی و غفلت واقع شود. تلاش رهبر معظم انقلاب برای زنده ماندن یاد شهدا در کشور و بزرگداشت آثار هنری و فرهنگی و کتابها و خاطرات و... که در این‌زمینه منتشر می‌شود تنها گوشه‌ای از تلاش ایشان در این‌رابطه است.

معدن طلای فرهنگی ملت ایران

از منظر رهبر معظم انقلاب، جنگ و سختی و زشتی و خشونت‌بار بودن آن قابل ستایش نیست، آنچه قابل ستایش است این است که ملتی مقاوم و صبور بتواند در برابر سختی‌ها و زشتی‌های هجمه‌ی ددمنشانه دشمن، صحنه‌هایی زیبا از ایثار و مقاومت و حماسه را بیافریند که در نهایت باعث سربلندی آن ملت در دنیا و آخرت باشد. این آن‌چیزی است که برخی به‌ظاهر متفکران ضد جنگ آن‌را درنیافته و تصور کرده‌اند که ستایش دفاع مقدس، ستودن جنگ و خشونت است.

* «و ذکرهم بایام الله»
در این آیه، قرآن کریم پیامبر را به تذکر یک نکته به مومنان دستور می‌دهد و آن تذکر دادن آن‌ها نسبت به ایام الله است. ایام الله یعنی روزهای تاریخ‌سازی که خدای متعال در آن امت‌های حق را یاری و اهل باطل را سرنگون کرده است. از این‌جهت است که یادآوری دفاع مقدس ملت ایران یعنی جدی گرفتن این تذکر حق تعالی. بر همین اساس رهبر انقلاب اسلامی با تشکر از دست‌اندرکاران راهیان نور، با اشاره به تأکید خداوند در قرآن کریم مبنی بر یادآوری ایام الله و روزهای بزرگ و تأثیرگذار، دوران دفاع مقدس را ازجمله ایام الله و روزهای تاریخ ساز ملت ایران خواندند و افزودند: به‌وهیچ‌وجه نباید گذاشت که دفاع مقدس و درس‌های آن به فراموشی سپرده شود.


* راهیان نور راهی برای تذکر به ایام الله‌
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، راهیان نور را عاملی برای جلوگیری از فراموش شدن ارزشها و درس‌های دوران دفاع مقدس خواندند و خاطرنشان کردند: برای پیشرفت و اعتلای هر کاری باید به‌طور مستمر از آن مراقبت کرد تا آن اقدام از مسیر اصلی منحرف نشود و البته پیشرفت و اعتلا نیز با گفتن و آمار دادن محقق نمی‌شود بلکه باید محصول و نتیجه کار را بر روی زمین مشاهده کرد.


* این‌که دفاع مقدس گنج است، یعنی چه؟
با نگاهی به متن این سخنرانی و نیز با نگاهی به روش و سیره رهبر معظم انقلاب در طول سالهای گذشته بعد از جنگ تحمیلی، مشاهده می‌کنیم که ایشان همواره به‌دنبال تذکر این امر مهم بوده‌اند که دفاع مقدس و دوران پرحماسه‌ی آن یک گنج فرهنگی و یک معدن طلای پر ارزش برای ملت ایران بوده است و نباید گذاشت این معدن طلا و این گنج پر ارزش، مورد بی‌توجهی و غفلت واقع شود. تلاش رهبر معظم انقلاب برای زنده ماندن یاد شهدا در کشور و بزرگداشت آثار هنری و فرهنگی و کتابها و خاطرات و... که در این‌زمینه منتشر می‌شود تنها گوشه‌ای از تلاش ایشان در این‌رابطه است. از منظر رهبر معظم انقلاب، جنگ و سختی و زشتی و خشونت‌بار بودن آن قابل ستایش نیست، آنچه قابل ستایش است این است که ملتی مقاوم و صبور بتواند در برابر سختی‌ها و زشتی‌های هجمه‌ی ددمنشانه دشمن، صحنه‌هایی زیبا از ایثار و مقاومت و حماسه را بیافریند که در نهایت باعث سربلندی آن ملت در دنیا و آخرت باشد. این آن‌چیزی است که برخی به‌ظاهر متفکران ضد جنگ آن‌را درنیافته و تصور کرده‌اند که ستایش دفاع مقدس، ستودن جنگ و خشونت است.
این‌که دفاع مقدس گنج است یعنی این‌که ثروتی فرهنگی در این عرصه خفته است. ثروتی که اگر فرآوری شود و معدنی که اگر با فن‌آوری استخراج شود، می‌تواند برای ملت ارزش تولید کند. همان‌طور که آهن و طلا معدن دارد و نیازمند فن‌آوری برای استخراج است، غیرت و مقاومت و ایثار و مردانگی و از خودگذشتگی نیز معدنی دارد که دفاع مقدس معدن این امور برای ملت ایران است و با استخراج آن است که می‌توان مردم را دوباره سرشار از این ثروت‌ها کرد. این‌ها حقیقتا ثروت است. اگر ملتی اهل غیرت نباشد و اهل مقاومت و ایثار نباشد، ناموسش و افتخاراتش و آرمانهایش به تاراج دشمن خواهد رفت. اگر غیرت و مقاومت و ایثار مردم نبود، فقط خرمشهر نبود که اشغال شده بود بلکه عزت و شرف مسلمانان ایران نیز به تاراج رفته بود. سربلندی و آزادگی نیز تاراج شده بود و همه‌ی ارزش‌های اسلامی و در رأس آن‌ها اسلام‌خواهی مؤمنانه ملت ایران از میان رفته بود.
حتی آرامش و امنیت امروز ما نیز متاثر از آن گنج و ثروت استخراج‌شده است. کسی نمی‌تواند منکر شود که آرامش و امنیت مثال‌زدنی امروز ما در این منطقه‌ی آشفته و پر تنش، حاصل خون شهیدان دفاع مقدس و رهروان راه آن‌هاست.


* دفاع مقدس‌ یک ثروت بزرگ و ارزشمند
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی، دوران هشت‌ساله دفاع مقدس را یکی از ثروتهای فرهنگی ناب و ارزشمند کشور دانستند و با تأکید بر این‌که راهیان نور، ابتکاری بسیار بزرگ و مهم و یک فناوری نوین برای استفاده از ثروت و معدن طلای دفاع مقدس است، گفتند: تنها راه مقابله با طراحی‌های فرهنگی بدخواهان، تولید فرهنگی و استفاده از ثروت غنی و سرچشمه قوی دوران دفاع مقدس در همه عرصه‌ها است.


ایشان با اشاره به ثروتهای طبیعی و انسانی ملتها و کشورهای مختلف گفتند: ملت و کشور ایران دارای ثروتها و نقاط قوت فراوان طبیعی و انسانی است اما یکی از مهم‌ترین ثروتها و ارزشهای فرهنگی، «وجود روحیه اعتقاد به مجاهدت و انگیزه حرکت در راه دین» در میان اکثریت مردم است.


رهبر انقلاب اسلامی افزودند: «اعتقاد به ایستادگی در مقابل زورگو» و هم‌چنین اعتقاد به این‌که «اگر ایستادگی کنیم بدون تردید بر دشمن غلبه خواهیم کرد»، از دیگر ثروتها و ارزشهای فرهنگی ملت ایران است که اگر زنده نگه داشته و به میدان آورده شوند، منشأ کارهای بزرگی خواهند بود همانند آنچه که در پیروزی انقلاب اسلامی و در دوران دفاع مقدس، اتفاق افتاد.


حضرت آیت‌الله خامنه‌ای درخصوص جنگ تحمیلی، به یک نکته کلیدی و مهم اشاره کردند و گفتند: علت شروع جنگ تحمیلی این بود که دشمن بعثی و حامیانش در ما احساس ضعف کردند و اگر از تصرف چندروزه تهران مطمئن نبودند، قطعاً جنگ را آغاز نمی‌کردند.


ایشان تأکید کردند: این، یک قاعده کلی است که «احساس ضعف موجب تشویق دشمن به حمله خواهد شد»، بنابراین اگر می‌خواهید دشمن را از تهاجم منصرف کنید، باید از اظهار ضعف بپرهیزیم و نقاط قوت فراوانی را که در اختیار داریم، آشکار کنیم.


رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر این‌که این قاعده کلی در عرصه‌های فرهنگی و اقتصادی نیز صادق است، افزودند: اشتباه برخی در چالش بزرگ اقتصادی که کشور اکنون دچار آن است، این بود که در زمینه اقتصادی اظهار ضعف شد و دشمن دید که اینجا می‌توان فشار آورد و فشار را زیاد کردند.


ایشان بعد از بیان این نکته، بار دیگر به موضوع دوران دفاع مقدس بازگشتند و با طرح این سؤال که «آیا ایران واقعاً در زمان آغاز جنگ ضعیف بود»، به تبیین شرایط آن روزها پرداختند و خاطرنشان کردند: ایران در روزهای آغاز جنگ به‌صورت بالفعل ضعیف بود زیرا نیروی نظامی منسجم و منظم و تجهیزات کافی وجود نداشت و برخی از تجهیزات هم هنوز ناشناخته بودند و مهم‌تر این‌که، ملت ایران تا آن زمان تجربه جنگ نداشت.


رهبر انقلاب اسلامی گفتند: نتیجه شرایط آن روز، این شد که دشمن تا حدود 12 کیلومتری اهواز پیشروی کرد اما با نهیب امام بزرگوار که یکی از معجزات دهر و از آیات بزرگ الهی بود، نیروهای مسلمان و انقلابی اعم از ارتش، سپاه و بسیج به میدان آمدند و ضمن استفاده از امکانات موجود، از نقاط قوت خود ازجمله مدیریت و سازماندهی و ابتکار عمل، به‌خوبی بهره گرفتند و با ایمان و شجاعت توانستند صحنه جنگ را دگرگون کنند.


ایشان با اشاره به فاصله زمانی اندکِ یک‌سال و نیم از شهریور سال 1359 تا فروردین سال 1361، خاطرنشان کردند: نیروهای مؤمن و انقلابی در این مدت توانستند پیشروی دشمن تا نزدیکی اهواز را به عملیات فتح‌المبین و اسارت حدود دوازده هزار نفر از نیروهای دشمن تبدیل کنند و این، یک ثروت بزرگ و ارزشمند برای همه دورانها است.
رهبر انقلاب اسلامی با انتقاد از افراد و جریانهایی که تلاش دارند دوران دفاع مقدس را در جامعه کم‌رنگ کنند و یا بر ضد آن سخن می‌گویند، افزودند: این افراد همانند کسانی هستند که کتابهای خطی نفیس یک ملت را آتش بزنند و یا ثروت نفت یک ملت را به دریا بریزند.


حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، بی‌توجهی به دوران دفاع مقدس یا حرکت در جهت مخالف آن‌را، از بین بردن ثروت ملیِ تاریخ‌ساز ملت خواندند و تأکید کردند: مسؤولین باید در این خصوص مراقب باشند و نگذارند فیلم یا کتاب یا مطالب دیگر بر ضد ارزشها و گنج عظیم دفاع مقدس، تولید شود.
ایشان با اشاره به این‌که برخی‌ها دو مقوله را با یکدیگر اشتباه می‌گیرند، گفتند: در این‌که جنگ خشن و خسارت‌بار است، شکی نیست اما سؤال مهم این است که اگر ملتی مورد تهاجم قرار گیرد ولی نیرو و قدرت خود را به میدان نیاورد، چه اتفاقی خواهد افتاد؟


رهبر انقلاب اسلامی افزودند: دوران دفاع مقدس در واقع مقوله‌ای حیاتی و همچون نَفَس کشیدن برای ملت ایران بود و اگر این نَفَس کشیده نمی‌شد، ملت می‌مُرد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، خاطرات فراوان، پرمغز و گویای دوران دفاع مقدس را ثروتی عظیم و ملی دانستند و تأکید کردند: آن رزمنده همدانی که در دوران دفاع مقدس بیست سال بیشتر نداشت، در خاطرات خود به ما می‌آموزد که «اگر می‌خواهی از سیم خاردار رد شوی، ابتدا باید از سیم خاردار نَفس خود عبور کنی»؛ یعنی تا هنگامی که گرفتار خود هستیم نمی‌توانیم کاری انجام دهیم.


* راهیان نور فناوریِ استفاده از ثروت عظیم و معدن طلای دوران دفاع مقدس است‌
ایشان با تأکید بر این‌که استفاده از هر ثروت و گنجی نیازمند فناوری است، خاطرنشان کردند: راهیان نور در واقع فناوریِ استفاده از ثروت عظیم و معدن طلای دوران دفاع مقدس است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تأکید بر لزوم استفاده از محتوای غنی دفاع مقدس در کتابهای درسی و دانشگاهها و هم‌چنین کارهای هنری، گفتند: مسؤولان به‌ویژه مسؤولان دولتی و دانشگاهها باید خود را موظف به این‌کار بدانند.
رهبر انقلاب اسلامی دست‌اندرکاران راهیان نور را نیز توصیه کردند، به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنید که بازدیدکنندگان از مناطق عملیاتی دفاع مقدس، بعد از بازگشت، پیوندی ناگسستنی با این حادثه مهم و ارزشهای آن پیدا کنند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تأکید بر ترویج کتابها و فرهنگ دفاع مقدس در قالب‌های مختلف هنری و هم‌چنین قدرشناسی از یادگاران و سرداران دفاع مقدس، گفتند: اگر در زمینه دفاع مقدس، کار فرهنگی و تولید فرهنگی مستمر وجود داشته باشد، کشور در مقابل طراحی‌ها و توطئه‌های فرهنگی، قوی خواهد شد.
ایشان لازمه دستیابی به بنیه قوی در اقتصاد و سیاست را هم، بنیه قوی فرهنگی دانستند و با تأکید بر این‌که سرچشمه قوت فرهنگی کشور، دوران دفاع مقدس است، افزودند: فرهنگ نیز همانند اقتصاد است و اگر در عرصه فرهنگی تولید نداشته باشیم، نیازمند واردات خواهیم شد و نتیجه واردات هم «کمر راست نکردن تولید داخلی» خواهد شد.


* نتیجه ضعف در تولید فرهنگی، واردات و قاچاق فرهنگی‌
رهبر انقلاب اسلامی در همین خصوص به برخی مسائل اقتصادی کشور اشاره کردند و گفتند: امروز یکی از مشکلات کشور، واردات فراوان و تا حدی بی‌حساب و کتاب در مقابل تولید ناقص داخلی است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای نتیجه پایین بودن تولیدات فرهنگی را، واردات رسمی و قاچاق در بخش فرهنگ خواندند و خاطرنشان کردند: اکنون واردات فرهنگی زیاد است و همه این موارد در چارچوب طراحی دشمنان برای تغییر دادن نسل جوان از نسلی عاشق انقلاب و امام و ارزشها به یک عنصر وابسته به فرهنگ غرب و بی‌خاصیت برای کشور است.
ایشان طراحی‌های فرهنگی را خطرناک‌تر از توطئه‌های امنیتی و حتی تهدید نظامی دانستند و افزودند: حرکت نظامی دشمن، ملت را مستحکم‌تر و منسجم‌تر می‌کند اما حمله فرهنگی، اراده‌ها را تضعیف می‌کند و نسل جوان را از کشور می‌گیرد.


* یک توصیه به گزارشگران و راویان
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای گفتند: گزارشگری برای راهیان نور با گزارشگری برای گردشگران معمولی، بسیار متفاوت است زیرا در راهیان نور، محتوا باید مملو از تبیین و بیان حقایق، معرفت و نقاط برجسته دوران دفاع مقدس باشد.
ایشان خاطرنشان کردند: البته این موضوع به‌معنای اغراق‌گویی در مورد دفاع مقدس نیست بلکه باید دشواری‌ها و برخی ناکامی‌ها در کنار موفقیت‌ها و نقاط قوت فراوان دوران دفاع مقدس بیان شود.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: بیان حقایق دفاع مقدس موجب می‌شود که تلألؤ انسانهای ناب و شهدای دفاع مقدس نمایان شود.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای هم‌چنین با اشاره به استانهای خوزستان، ایلام، کرمانشاه، کردستان و آذربایجان غربی به‌عنوان پنج استان مقصد کاروانهای راهیان نور، خاطرنشان کردند: هریک از این استانها ارزش و جایگاه خود را دارند که باید برای بازدیدکنندگان بیان شوند ضمن آن‌که مردم این استانها نیز باید مورد توجه و پشتیبانی قرار گیرند زیرا اگر حمایتهای مردم این استانها نبود، کار جنگ پیش نمی‌رفت.

منبع: تسنیم

10

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها