بررسی موتو X4‌ موتورولا

موتو ایکس ۴ به‌ عنوان تلاش سال گذشته‌ی موتورولا برای عرض اندام در بازار میان‌رده‌ها، ترکیبی از ضعف‌‌ها و قوت‌ها را ارائه می‌دهد که در این بررسی به آن‌ها می‌پردازیم.

بررسی موتو X4‌ موتورولا

وقتی نام موتورولا را می‌شنویم، ناخودآگاه به یاد گذشته‌ی درخشان آن و خدماتش به دنیای گوشی‌های موبایل می‌افتیم؛ ۹۰ سال از تولد موتورولا در شیکاگو می‌گذرد و این بازیگر بزرگ، این روزها با دوران اوج خود فاصله‌ی زیادی گرفته است؛ پس از حوادث سال ۱۳۹۰ (۲۰۱۱) و فروپاشی موتورولا، بخش موبایل آن در شرایط بحران توسط گوگل تصاحب شد.

زمان زیادی طول نکشید که تمام امیدها به بازگشت باشکوه موتورولا تحت سرپرستی گوگل به یأس مبدل شد و این شرکت به لنوو فروخته شد. خانواده‌ی گوشی‌های سری ایکس تا به امروز تنها ۶ عضو داشته است؛ موتو ایکس ۴ در حقیقت چهارمین نسل از گوشی‌‌های سری موتو ایکس محسوب می‌شود. به جز گوشی‌های جدید سری پی (که با نام سری وان نیز شناخته می‌شوند) تقریبا تمام گوشی‌های موتورولا زبان طراحی شبیه به یکدیگر دارند به طوری که ماژول دوربین دایره‌ای به امضای گوشی‌های سری موتو مبدل شده است.

نخستین موتو ایکس در زمان حکمرانی گوگل بر موتورولا عرضه و موتو ایکس ۴ در نمایشگاه ایفای ۲۰۱۷ به جهانیان معرفی شد و با توجه به معرفی نشدن نسل جدید این سری به نظر می‌رسد لنوو سری جدیدی را جایگزین آن کند. موتو ایکس ۴ یک پله بالاتر از گوشی‌های اقتصادی سری جی و ای قرار می‌گیرد و اصلی‌ترین میان‌رده‌ی سال ۱۳۹۶ (۲۰۱۷) موتورولا محسوب می‌شود.

موتو ایکس ۴ شاید در ظاهر همان فرمول گذشته را پیش گرفته باشد اما از نظر سخت‌افزاری با گوشی‌های همزمان خود هم‌خوانی دارد. مقاوت در برابر آب، دوربین دوگانه و استفاده از شیشه در پشت گوشی مواردی هستند که دانستن آن پیش از شروع بررسی خالی از لطف نیست. مشخصات فنی کامل این گوشی را در جدول زیر آورده شده است.

موتو ایکس ۴ توسط شرکت هما تلکام برای بررسی در اختیار زومیت قرار گرفته است، این گوشی از مهرماه با گارانتی هما تلکام در سراسر کشور عرضه شده است.

طراحی

مرور تاریخ ۱۰ سال گذشته‌ی دنیای گوشی‌های هوشمند به خوبی اهمیت همگام شدن با خواسته‌های بازار و ایده‌های موفق را نشان می‌دهد به طوری که نایده گرفتن این موضوع، بزرگان زیادی را در این عرصه تا مرز نابودی برده است. سال ۱۳۹۶ (۲۰۱۷) شروع مهاجرت به نمایشگرهای کشیده و کنار گذاشتن نسبت تصویر ۱۶ به ۹ بود اما موتورولا چندان علاقه‌ای به این ترند جدید نشان نداد؛ با توجه به عقب ماندن از این ترند و استفاده از نمایشگر ۱۶ به ۹ ظاهر موتو ایکس ۴ شباهت زیادی به گوشی‌های دیگر کمپانی‌ها ندارد. حاشیه‌های بالا و پایین نمایشگر در نگاه اول نظر شما را جلب خواهد کرد؛ نسبت نمایشگر به بدنه‌ی موتو ایکس ۴ تنها ۶۸.۴ درصد است که قابل مقایسه با گوشی‌های معرفی شده در نیمه‌ی دوم سال ۲۰۱۷ نیست.

موتورولا پشت این گوشی میان‌رده را با شیشه‌‌ای از جنس گوریلا گلس ۳ پوشانده است؛ استفاده از شیشه و انحنای دو لبه‌ی پشت دستگاه ظاهر زیبایی به موتو ایکس ۴ بخشیده است؛ دوربین اکثر محصولات چند سال اخیر موتورولا در بخشی دایره‌ای و عموما برجسته در پشت دستگاه جای گرفته است؛ فارغ از بیرون‌زدگی دوربین، طراحی پشت دستگاه زیبا و جذاب به نظر می‌رسد. طبق انتظار، خبری از پین‌های لازم برای موتو ماد در این میان‌رده نیست از این رو طراحی پشت دستگاه ساده و زیباتر از موتو زد ۲ است. دقت موتورولا در پیوند شیشه‌ها با فریم فلزی دستگاه ستودنی است و همین مسأله حس یک کالای با کیفیت را به کاربر القاء می‌کند.

ضخامت ۸ میلی‌متری Moto X4 برای یک گوشی میان‌رده مناسب است با این حال وزن دستگاه را کمی برای یک گوشی با نمایشگر ۵.۲ اینچی بالا می‌دانیم؛ موتو ایکس ۴ وزنی در حدود ۱۶۳ گرم دارد. نسخه‌ی «Sterling Blue» که ترکیبی از آبی و نقره‌ای است با وجود زیبا کردن دستگاه مستعد جذب اثر انگشت است. فریم فلزی دستگاه و انحنای پشت موتو ایکس ۴ باعث شده است تا گوشی به راحتی در دست جای بگیرد؛ استفاده از گوشی با یک دست با وجود ابعاد کلی گوشی به خوبی مدل‌‌های مجهز به نمایشگر ۱۸ به ۹ نیست. متأسفانه کلیدهای تغییر حجم صدا کوچک طراحی شده‌اند و ابعاد یکسان این دو کلید با کلید پاور در بسیاری از اوقات شما را به اشتباه خواهد انداخت؛ البته کلید پاور با دقت خاصی کمی متمایز شده است. در مجموع فشردن کلیدهای کناری به دلیل ابعاد و سفت بودن آن‌ها آسان نیست.

لبه‌ی پایینی موتو ایکس ۴ میزبان درگاه USB نوع C و جک ۳.۵ میلی‌متری هدفون است؛ موتو ایکس ۴ در مجموع ۳ خط آنتن کوچک دارد که دوتای آن در لبه‌ی پایینی و یکی نیز در لبه‌ی بالایی فریم قرار گرفته‌اند. موتورولا تک اسپیکر موتو ایکس ۴ را در بالای نمایشگر و بین دوربین سلفی و فلش قرار داده است؛ در حقیقت اسپیکر مکالمه و اسپیکر اصلی دستگاه یکی هستند. چراغ اعلان موتو ایکس ۴ نیز در کنار همین اسپیکر قرار گرفته است اما عملکرد آن توسط قابلیتی به نام «Moto Display» محدود شده است که باید از تنظیمات نسبت به فعال‌سازی آن اقدام‌ کنید.

استفاده از حسگر اثرانگشت در پایین نمایشگر در گوشی‌های امسال کم‌تر دیده می‌شود اما در سال ۱۳۹۶ (۲۰۱۷) هنوز هم محصولاتی با چنین حسگرهایی روانه‌ی بازار می‌شدند؛ ابعاد حسگر اثرانگشت موتو ایکس ۴ متوسط است و خوشبختانه فاصله‌ی کمی تا سطح دارد از این رو دست‌های بزرگ نیز مشکل چندانی با این حسگر نخواهند داشت.

در بحث سرعت نیز کوچیک‌ترین مشکلی با این حسگر نداشتیم و قفل گوشی در سریع‌ترین زمان ممکن باز می‌شود. در حالت پیش‌فرض امکان استفاده از حسگر به عنوان کلید هوم وجود ندارد اما با فعال کردن قابلیت «One Button Nav» در اپلیکیشن Moto قادر به استفاده از این قابلیت خواهید بود؛ سوایپ به سمت راست لیست اپلیکیشن‌‌های در حال اجرا، سوایپ به چپ نقش کلید بازگشت و یک‌بار لمس نقش کلید هوم را ایفا می‌کند. متأسفانه در صورت فعال شدن این قابلیت نوار ناوبری از پایین صفحه حذف می‌شود. کاربر علاوه بر بازگشایی قفل گوشی می‌تواند با نگاه داشتن انگشت خود روی حسگر نمایشگر را گوشی خاموش کرده و گوشی را قفل کند.

عموما گوشی‌های میان‌رده‌ی اندرویدی در برابر نفوذ آب مقاوم نیستند اما خوشبختانه موتو ایکس ۴ با کسب گواهی IP68 خیال کاربران را راحت کرده است؛ لازم به ذکر است که برخی پرچمداران کنونی هنوز حتی گواهی IP67 را نیز کسب نکرده‌اند. در پایان این بخش باید گفت موتو ایکس ۴ گوشی خوش‌ساختی است و اگر علاقه‌مند به طراحی‌های جدید و نمایشگرهای کشیده و بزرگ‌تر نباشید شما را در بحث طراحی راضی خواهد کرد.

نمایشگر

همانطور که در بخش طراحی نیز بیان شد، موتورولا در موتو ایکس ۴ به ترند بازار در سال ۱۳۹۶ یعنی استفاده از نمایشگر کشیده بی‌اعتنا بوده و از نمونه‌ی LCD با نسبت تصویر ۱۶ به ۹ استفاده کرده‌ است؛ متأسفانه تبعیت نکردن از ترند طراحی‌ سال گذشته‌، نسبت نمایشگر به بدنه‌ی نه چندان مناسب ۶۸.۴ را به همراه داشته است و ما آن را برای یک گوشی ارائه شده در نیمه‌ی دوم سال ۲۰۱۷ مناسب نمی‌دانیم. نمایشگر موتو ایکس ۴ طبق انتظار رزولوشنی معادل ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ را ارائه می‌دهد که با توجه به ابعاد ۵.۲ اینچی آن تصاویر شارپی را در فواصل عادی ارائه می‌دهد؛ تراکم ۴۲۴ پیکسل در هر اینچ کاملا برای یک گوشی میان‌رده مناسب است و رقبا نیز چیز بیشتری ارائه نمی‌کنند.

لنوو در دو گوشی اول سری ایکس استفاده از نمایشگر AMOLED را در پیش گرفت اما به مرور این نمایشگرها جای خود را به LCD‌ها دادند. روشنایی موتو ایکس ۴ در حالت تنظیم خودکار روشنایی تا ۵۲۰ نیت می‌رسد که برای یک میان‌رده‌ رقم مناسبی است ولی از نظر ارائه‌ی رنگ مشکی عملکرد متوسطی را شاهد هستیم؛ نسبت کنتراست Native بدست آمده از الگوی شطرنجی با ۵۰ درصد تصویر سیاه و ۵۰ درصد مشکی کمی کمتر از رقبا است؛ همانطور که در جدول پایین نیز مشاهده می‌کنید رقم ۱۰۲ در بین بهترین‌ها جای نمی‌گیرد. خوانایی نمایشگر زیر نور مستقیم خورشید به مانند دیگر نمایشگرهای ال‌سی‌دی هم‌رده‌ی متوسط است اما اگر این مورد برای شما مهم است توصیه می‌کنیم از حالت تنظیم خودکار روشنایی استفاده کنید.

موتورولا برای جبران فقدان قابلیت نمایشگر همیشه روشن، ویژگی «Moto Display» را تعبیه کرده است؛ در این حالت با یک‌بار زدن روی نمایشگر و یا بلند کردن گوشی، اعلان‌ها و مواردی مانند ساعت و تاریخ به نمایش در می‌‌آیند. موتورولا مدعی است که این قابلیت کاربرد زیادی ندارد با این حال نمی‌توان چه از نظر خوانایی در زیر نور خورشید و چه از نظر مصرف این قابلیت را با چیزی که در نمایشگرهای اولد دیده‌ایم، مقایسه کنیم. روشنایی حداقل ۵ نیتی نمایشگر موتو ایکس ۴ را مناسب ارزیابی نمی‌کنیم؛ قابلیت «Night Display» با امکان زمان‌بندی و تغییر قدرت فیلتر با گرم کردن رنگ‌های نمایشگر و کاهش نور آبی به استفاده‌ی راحت‌تر گوشی در فضاهای کم‌نور کمک می‌کند. قابلیت «Attentive Display» هم با تشخیص چهره از خاموش شدن نمایشگر جلوگیری می‌کند؛ بستن چشم‌ها تأثیری در کارکرد این قابلیت ندارد.

در بحث رنگ‌ها با وجود پوشش کامل فضای sRGB در هر دو حالت «Vibrant» و «Standard» دقت نمایش رنگ‌‌ها را نمی‌توان در بین بهترین‌‌های بازار میان‌رده‌ها قرار داد؛ نمایشگر موتو ایکس ۴ در حالت‌های ذکر شده به ترتیب ۱۲۰ و ۱۰۰ درصد از فضای رنگ sRGB را پوشش می‌دهد. رنگ‌‌ها با توجه ال‌سی‌دی بودن نمایشگر با طراوت هستند و حالت Vibrant کاربران دوست‌دار رنگ‌های اغراق‌شده را راضی خواهد کرد. همچنین در تنظیمات نمایشگر اسلایدر ۳ حالته‌ای برای تغییر دمای رنگ درنظر گرفته شده است. طبق نتایج تست‌های ما رنگ سفید در هر دو حالت تصویر کمی سردتر از سفید معیار نمایش داده می‌شود بنابراین اگر رنگ سفید برای شما مهم است استفاده از این اسلایدر را توصیه می‌کنیم.

با توجه به اینکه نمایشگرهای این رده بیشتر با تمرکز بر فضای sRGB ساخته می‌شوند انتظار کم‌ترین خطا در حالت «Standard» و در فضای رنگی sRGB چندان عجیب نبود؛ خطای ۵.۲ بدست آمده در این حالت بهترین چیزی نیست که در گوشی‌های میان‌رده تا به حال دیده‌ایم با این حال این خطا به اندازه‌ای نیست که برای کاربران عادی مشکل‌ساز شود. ما در زومیت خطای نمایش رنگ‌ها را در تمام فضاهای رنگی و تمام حالت‌های تصویر یک گوشی بررسی می‌کنیم از این رو عملکرد نمایشگر موتو ایکس ۴ در نمایش رنگ در تمام حالت‌ها را متوسط ارزیابی می‌کنیم.

اسپیکر

موتورولا اسپیکر میان‌رده‌ی خود را به جای قرار دادن در لبه‌ها به بالای نمایشگر انتقال داده است؛ پیش از این شاهد قرارگیری اسپیکر در بالای نمایشگر بوده‌ایم اما این تصمیم عموما در گوشی‌‌هایی با اسپیکرهای تکی دیده نمی‌شود. اسپیکر موتو ایکس ۴ شاید کوچک به نظر برسد اما حجم صدای مناسبی ارائه می‌دهد؛ از نظر حجم صدا نمونه‌های بهتری از موتو ایکس ۴ در بازار موجود دارد اما در بحث شفافیت صدا و تعادل با یکی از گوشی‌های خوب بازار روبرو هستیم. صداهای بم قوی نیستند اما این مسأله در اکثر گوشی‌های میان‌رده‌ی بازار طبیعی است.

اگر از علاقه‌مندان به گوشی دادن موسیقی هستید موتورولا قابلیت «Wireless Sound System» را برای شما تدارک دیده است. کاربر به لطف این قابلیت می‌تواند ۴ دستگاه پخش‌کننده‌ی صدا را به صورت همزمان به گوشی متصل کند. علاوه بر فعالیت مستقل اسپیکرها و هدست‌های بلوتوث در این حالت، کاربر امکان کالیبره کردن دستگاه‌‌های متصل برای ارائه‌ی صدای فراگیر و استریو را خواهد داشت. این قابلیت به شبکه‌ی وایرلس ۵ گیگاهرتز نیاز دارد به همین دلیل هنگام به‌کارگیری این ویژگی اتصال کاربر به اینترنت قطع خواهد شد.

نرم‌افزار و رابط کاربری

شاید ویژگی‌های متنوع و شخصی‌سازی‌های فراوان، گزینه‌ی مناسبی برای پرچمداران باشد اما این مسأله برای میان‌رده‌ها و پایین‌رده‌ها چندان مناسب نیست و شرکت‌ها نیز در سال‌های اخیر به رابط‌های کاربری مینیمال و نزدیک به اندروید خالص روی آورده‌اند. رابط کاربری موتو ایکس ۴ همانند دیگر گوشی‌های این شرکت روان، مینیمال و نزدیک به اندروید خالص است و همین مساله کار با گوشی را لذت‌بخش کرده است. موتو ایکس ۴ به صورت پیش‌فرض با اندروید نوقا وارد بازار شده است اما کاربران هم‌اکنون قادر به دریافت اندروید ۸ اوریو برای این گوشی هستند. شایان ذکر است که نسخه‌ی اندروید وان این گوشی نیز در برخی بازارها عرضه شده ولی گوشی مورد بررسی ما نسخه‌ی معمولی گوشی بود. خوشبختانه موتورولا سابقه‌ی خوبی در به‌روزرسانی گوشی‌ها دارد اما با توجه به محدودیت‌‌های اعمال شده توسط لنوو برای آپدیت نیازمند ابزارهای تغییر IP‌ خواهید بود.

آیکون‌های دایره‌ای و فرم کشویی منوی اپلکیشن‌ها که با سوایپ به سمت بالا ظاهر می‌شود و بسیاری از موارد دیگر موجود در این رابط کاربری شما را به یاد اندروید خالص می‌اندازد. سرعت بازگشایی قفل گوشی، حرکت در بین منوها مناسب است و لگ و کندی خاصی در آن دیده نمی‌شود. موتو X4 علاوه بر گوگل اسیستنت به دستیار صوتی الکسا نیز مجهز شده است و از طرفی دستیار صوتی موتورولا با نام «Moto Voice» نیز با وجود ساده‌ بودن، عملکرد خوبی دارد. منوی اعلان‌‌ها پس از یک‌بار سوایپ به سمت پایین ۶ میان‌بر را در اختیار کاربر می‌گذارد، برای دسترسی به میان‌برهای دیگر و تنظیمات نور سوایپ دیگری نیاز است؛ برای دسترسی سریع به این نمای کامل منوی اعلان‌ها می‌توانید از سوایپ دو انگشتی استفاده کنید که چندان کاربردی نیست.

موتورولا به کمک اپلیکیشن Moto قابلیت‌های مختلف را به صورت اختیاری و خارج از فضای کلی رابط کاربری در اختیار شما قرار می‌دهد. با باز کردن این اپلیکیشن، منوی کلی زیر را مشاهده خواهید کرد:

Moto Key: استفاده از حسگر اثرانگشت برای هویت‌سنجی اپلیکیشن‌‌ها و وب‌سایت‌ها
Moto Actions: ژست‌های حرکتی برای راحت‌تر شدن کار با گوشی
Moto Display: میزبان قابلیت‌هایی برای نمایش اعلان‌ها در زمان خاموش بودن نمایشگر و...
Moto Voice: دستورات صوتی ساده برای کنترل گوشی
پیش‌تر در مورد Moto Voice در بخش نمایشگر بحث شد. Moto Voice به نوعی دستیار صوتی مستقل موتورولا محسوب می‌شود و فرامین آن با عبارت «Show me» آغاز می‌شود؛ برای مثال برای باز کردن یک اپلیکیشن کافی است عبارت «Show Me Chrome» را به بیان کنید. اجرای فرامین تنها با صدای کاربر انجام می‌گیرد و با وجود محدود بودن آن‌ها، سرعت خیلی خوبی دارد. بخش موتو اکشنس امکانات زیر در اختیار کاربر می‌گذارد:

One Button Nav: استفاده از حسگر اثرانگشت برای ناوبری
Three Finger Screenshot: گرفتن اسکرین‌شات با استفاده از قرار دادن و نگاه داشتن ۳ انگشت روی نمایشگر
Chop Twice for FlashLight: تکان دادن دستگاه برای روشن یا خاموش کردن فلش گوشی
Twist for Quick Capture: دو بار چرخاندن گوشی برای باز کردن دوربین
Swipe to Shrink Screen: سوایپ برای کوچک کردن صفحه جهت کار با یک دست
Pick up to stop ringing: برداشتن دستگاه جهت فعال‌سازی حالت سایلنت
Flip for Do Not Disturb: برگرداندن دستگاه جهت فعال‌سازی حالت عدم مزاحمت
Approach for Moto Display: نزدیک‌شدن به گوشی جهت نمایش موتو دیسپلی
تمام موارد ذکر شده به جز ثبت اسکرین‌شات با سه انگشت به خوبی عمل می‌کنند و با کمی تمرین به آن‌ها مسلط خواهید شد. متأسفانه فعال شدن قابلیت «One Butten Nav» نوار ناوبری اصلی اندروید را پنهان می‌کند از این رو تنها ناوبری توسط حسگر در دست شما خواهد بود. در پایان این بخش باید گفت که موتو ایکس ۴ در ارائه‌ی تجربه‌ی لذت‌بخش از اندورید موفق بوده و این مسأله را مدیون روان بودن و نزدیکی به اندروید خالص است.

دوربین

دوربین در سال‌های اخیر تبدیل به یکی از اصلی‌ترین میدان‌های نبرد در دنیای گوشی‌ها مبدل شده است و پرچمداران در رأس این جدال قرار دارند. استفاده از دوربین‌های چندگانه، بهبود الگوریتم‌های پردازش تصویر، تغییر دیافراگم و سنسورهای بزرگ تنها بخشی از تلاش‌‌های سازندگان گوشی‌های هوشمند بوده است. دوربین دوگانه در سال ۱۳۹۶ (۲۰۱۷) به طور گسترده در گوشی‌های هوشمند استفاده شد اما این استفاده با اهداف مختلفی انجام می‌گیرد: ترکیب لنزهای استاندارد،‌ واید و تله‌فوتو. چینش دوگانه نیز به دلایل متفاوتی انجام می‌شود برای مثال دوربین‌های دوگانه‌ی مجهز به لنز تله‌فوتو قادر به زوم دوبرابر هستند از طرفی استفاده از لنزهای واید باعث گسترده شدن میدان دید می‌شود. استفاده از لنز تله‌فوتو، بیشتر در گوشی‌های پرچمدار دیده می‌شود و کمتر شاهد چنین دوربینی در گوشی‌های ارزان هستیم.

موتو ایکس ۴ به دوربینی دوگانه با سنسور اصلی ۱۲ مگاپیکسلی و یک سنسور ۸ مگاپیکسلی مجهز شده است. سنسور اصلی از یک لنز استاندارد بهره می‌برد و ابعاد پیسکل‌ها در آن ۱.۴ میکرومتر است. فقدان لرزشگیر اپتیکال تصویر در موتو ایکس ۴ قابل پیش‌بینی بود؛ گوشی‌های میان‌رده در بازه‌ی قیمت گوشی موتو ایکس ۴ نیز عموما لرزشگیر الکترونیکی تصویر دارند. دوربین دوم موتو ایکس ۴ به یک لنز عریض (واید) با گستره دید ۱۲۰ درجه‌ای مجهز شده و فاقد فوکوس خودکار است. متأسفانه امکان استفاده‌ی هم زمان از دو دوربین برای بهبود کیفیت تصاویر وجود ندارد و موتورولا دوربین دوم را برای علاقه‌مندان ثبت تصاویر عریض درنظر گرفته است. خاطر نشان می‌کنیم که گشودگی دیافراگم دوربین اصلی و ثانویه به ترتیب f/2.0 و f/2.2 انتخاب شده است.

دوربین اصلی دستگاه قادر به ضبط ویدئوهای 4K با نرخ ۳۰ فریم بر ثانیه و ویدئوهای FHD حداکثر با نرخ ۶۰ فریم بر ثانیه است. موتورولا از یک سنسور ۱۶ مگاپیکسلی و لنزی با f/2.0 در جلوی گوشی استفاده کرده است. دوربین سلفی موتو ایکس ۴ برای ثبت بهتر تصاویر در محیط‌های تاریک به یک فلش مجهز شده است؛ در حالت پیش‌فرض عکس‌های ثبت شده توسط دوربین سلفی به دلیل فعال بودن قابلیت «Adaptive Low Light» با رزولوشن ۴ مگاپیکسل ثبت می‌شوند؛ دوربین سلفی قادر به ضبط ویدئوهای فول اچ‌دی و با نرخ ۳۰ فریم بر ثانیه است.

نرم‌افزار دوربین موتو ایکس ۴، رابط‌کاربری بسیار ساده‌ای دارد و کار با آن به‌راحتی امکان‌پذیر است. در لبه‌ی بالایی رابط دوربین گزینه‌های HDR، فلش، تایمر و انتخاب حالت عکاسی از بین خودکار و دستی وجود دارد. موتو زد ۲ فورس در حالت دستی، امکان تنظیم پارامترهای فوکوس، تراز سفیدی، سرعت شاتر، ایزو (۱۰۰ تا ۳۲۰۰) و جبران نوردهی (اکسپوژر) را به‌ کاربر می‌دهد. میان‌رده‌‌ی موتورولا حالت‌های عکاسی پیش‌فرضی همچون پرتره برای ثبت عکس‌هایی با افکت بوکه، Cutout برای حذف بخشی از تصویر و Spot Color برای حذف رنگی دلخواه از عکس را در اختیار کاربر می‌گذارد. در کنار آیکون شاتر، لوگوی گوگل لنز خودنمایی می‌کند؛ عملکرد گوگل لنز در تشخیص تصاویر، متون و اجناس بهتر از نمونه‌های توسعه داده شده توسط شرکت‌های دیگر است به طوری که دقت آن در تشخیص برخی سوژه‌ها شما را شگفت‌زده می‌کند.

بررسی کیفیت تصاویر را با تصاویر پرتره و توانمندی گوشی در اعمال افکت بوکه شروع می‌کنیم؛ Moto X4 برای بوکه کردن تصاویر تنها از الگوریتم نرم‌افزاری استفاده می‌کند و دوربین دوم تأثیری در این کار ندارند. افکت بوکه در تصاویر ثبت شده کمی غیر واقعی به نظر می‌رسد و طبق انتظار تشخیص مرزها با مشکل روبرو است. کیفیت رنگ‌ها، میزان جزئیات ثبت شده و نویز آن‌ها در شرایط نوری متفاوت مناسب است اما برای عکاسی در شب، این گوشی به هیچ عنوان در حد رقبای اصلی خود نیست؛ نویز بالا، از دست دادن جزئیات و جذب نور پایین به وضوح در تصاویر گرفته شده در نور کم دیده می‌شوند. ثبت تصویر از سوژه‌هایی با کنتراست مانع از عالی شدن عملکرد دستگاه در عکاسی فضای باز می‌شود اما همچنان تصاویر گرفته شده در روز توسط موتو ایکس ۴ با کیفیت و زنده هستند.

استفاده از دوربین دوم (مجهز به لنز واید) در نگاه اول شما را به یاد لنزهای چشم‌ماهی (Fisheye) می‌اندازد؛ اعوجاج بالا در لبه‌های تصویر به راحتی قابل تشخیص و کیفیت پایین‌تر تصاویر آن نیز مشهود است. دوربین سلفی موتو ایکس ۴ در نور کافی عکس‌های با جزئیات و خوبی می‌گیرد و فلش تعبیه شده برای دوربین جلو نیز ثبت سلفی در فضاهای تاریک را ممکن کرده است؛ نویز تصاویر ثبت شده در شب توسط دوربین سلفی از دوربین‌های پشتی دستگاه کم‌تر است.

بازده و عملکرد

میان‌رده‌های کنونی بازار برای تأمین توان پردازشی مورد نیاز خود، در اغلب موارد به یکی از پردازنده‌های سری اسنپدراگون 6xx کوالکام اتکاء دارند و این اصل، در مورد موتو ایکس ۴ نیز صدق می‌کند، قلب تپنده‌ی میان‌رده‌ی موتورولا، پردازنده‌ی هشت هسته‌ای، ۱۴ نانومتری و ۶۴ بیتی اسنپدراگون ۶۳۰ است که بیش از یک سال از معرفی آن می‌گذرد.

پردازنده‌ی مرکزی اسنپدراگون ۶۳۰ از هشت هسته‌ی Cortex - A53 استفاده می‌‌کند که در قالب دو کلاستر چهار هسته‌ای با فرکانس‌های ۲.۲ و ۱.۸ گیگاهرتز کار می‌کنند. وظیفه‌ی پردازش‌های گرافیکی در این تراشه‌ برعهده‌ی واحد آدرنو ۵۰۸ با فرکانس ۶۵۰ مگاهرتزی قرار دارد که براساس ادعای کوالکام نسبت به نسل گذشته، تا ۳۰ درصد بهبود عملکرد را به ارمغان می‌آورد.

به‌مدد مودم X12 LTE به‌کاررفته در پردازنده‌ی اسنپدراگون ۶۳۰، موتو ایکس ۴ می‌تواند به‌ سرعت دانلود Cat12 (بالغ بر ۶۰۰ مگابیت‌برثانیه) و سرعت آپلود Cat13 (بالغ بر ۱۵۰ مگابیت‌برثانیه) دست یابد. در تراشه‌ی مورد بحث، وظیفه‌ی پردازش سیگنال‌های دیجیتال (DSP) برعهده‌ی واحد Hexagon 642 قرار دارد و واحد Spectra 160 نیز پردازش سیگنال‌های تصویر را انجام می‌دهد.

اسنپدراگون ۶۳۰ از حافظه‌های رم LPDDR4 دو کاناله با فرکانس ۱۳۳۳ مگاهرتز پشتیبانی می‌کند و موتو X4 به‌لطف آن در سه نسخه با حافظه‌های رم ۴ یا ۶ گیگابایت و حافظه‌ی ذخیره‌سازی ۶۴ گیگابایتی در کنار نسخه‌ی ۳۲ گیگابایتی با حافظه‌ی رم ۳ گیگابایتی روانه‌ی بازار می‌شود، خاطرنشان می‌کنیم که ما نسخه‌ی ۴ گیگابایتی این گوشی را برای بررسی در اختیار داشتیم.

موتو ایکس ۴ سخت‌افزار یکسانی با نوکیا ۶.۱ دارد؛ بنابراین مایه‌ی تعجب نیست که عملکرد آن‌ها مشابه هم باشد. مانند هر دستگاه میان‌رده‌ی دیگری، Moto X4 در بنچمارک‌ها نتایج متوسطی را از خود به نمایش می‌گذارد؛ اما این نتایج لزوما به‌ مفهوم عملکرد ضعیف آن نیست. میان‌رده‌ی موتورولا در دنیای واقعی و کاربری‌های روزمره، بسیار خوب ظاهر می‌شود؛ جابه‌جایی بین بخش‌های مختلف رابط کاربری به‌ نرمی صورت می‌گیرد، اجرای اپلیکیشن‌های مختلف با سرعت مناسبی انجام می‌شود و بسیاری از بازی‌های نیمه‌سنگین نیز تجربه‌ی مطلوبی را برای کاربر به ارمغان می‌آورند.

باتری

موتو ایکس ۴ برای تأمین انرژی مورد نیاز خود به یک باتری لیتیوم-یونی ۳۰۰۰ میلی‌آمپرساعتی اتکاء دارد. با توجه به تجربه‌ی خود از بررسی محصولات هم‌رده، نظیر نوکیا ۶.۱ و نوا 3e پیش‌بینی می‌کنیم که میان‌رده‌ی موتورولا با منبع انرژی یادشده، شارژدهی متوسطی داشته باشد؛ اما برای ارزیابی عملکرد باتری موتو ایکس ۴ در دنیای واقعی، تست‌های متداول زومیت را روی آن اجرا کردیم.

ابتدا گوشی را در حالت پرواز قرار دادیم و روشنایی نمایشگر را روی ۲۰۰ نیت تنظیم و صدای خروجی را قطع کردیم. آزمون پخش ممتد ویدیوی اچ‌دی نشان از آن دارد که Moto X4 در این آزمون ۱۱ ساعت و ۷ دقیقه دوام می‌آورد که نسبت به دستگاه هم‌رده‌ی نوکیا ۶.۱ عملکرد بهتری محسوب می‌شود؛ اما در برابر آمار حدود ۱۵ ساعتی ردمی نوت ۵ به‌ هیچ‌وجه شگفت‌انگیز نیست.

موتو ایکس ۴ در تمام آزمایش‌های ما از نوکیا ۶.۱، رقیب هم‌سطح خود عملکرد بسیار بهتری را به نمایش می‌گذارد و تنها در آزمون طول عمر باتری GFXBench کمی پایین‌تر از محصول فنلاندی‌ها قرار می‌گیرد. حدود ۱۱ ساعت پخش فیلم و ثبت زمان ۱۰ ساعت و ۵۳ دقیقه در آزمون PCMark به‌مفهوم آن است که میان‌رده‌ی موتورولا به‌راحتی می‌تواند در استفاده‌های نیمه‌سنگین تا یک روز شما را همراهی کند و چنانچه کمی معتدل‌تر با آن برخورد کنید، شاید طلوع صبح روز بعدی نیز این گوشی هوشمند را همراه خود داشته باشید.

موتو ایکس ۴ در برخی از مناطق از جمله کشورمان، به‌صورت پیش‌فرض با شارژر TurboPower موتورولا عرضه می‌شود که به‌لطف آن می‌توان گوشی را ظرف مدت ۳۰ دقیقه از شارژ صفر تا حدود ۴۰ درصد شارژ کرد که نتیجه‌ی مناسبی برای یک گوشی میان‌رده به حساب می‌آید.

جمع‌بندی
موتورولا شاید از روزهای اوجش فاصله گرفته باشد اما هنوز به بازگشت به دوران با شکوهش امیدوار است. پرچمداران سری زد، میان‌رده‌های سری جی و ایکس در کنار گوشی‌های جدید سری پی همگی قطعات پازل موفقیت برند موتو هستند که با توجه به شرایط کنونی بازار، حل کردن آن کار ساده‌ای نیست. موتو ایکس ۴ با وجود عرضه در نیمه‌ی دوم سال ۲۰۱۷، کم‌ترین شباهت را به ترند بازار در دوران خود دارد اما کیفیت ساخت و زیبایی در المان‌های طراحی هنوز برای برخی کاربران مهم است. نمایشگر موتو ایکس ۴ از نظر روشنایی در سطح مطلوبی قرار دارد و استانداردهای بازار میان‌رده‌ها در بحث دقت را نیز رعایت کرده است.

رابط کاربری ساده و نزدیک به اندروید خالص موتو ایکس ۴ تجربه‌ی لذت‌بخش و سریعی ارائه می‌کند. تصاویر گرفته شده با دوربین اصلی دستگاه با جزئیات هستند و رنگ‌ها به خوبی ثبت می‌شوند اما کیفیت تصاویر در فضاهای کم‌نور و حالت استفاده از دوربین واید افت محسوسی می‌کند. اسنپدراگون ۶۶۰ و حافظه‌ی رم ۴ گیگابایتی نسخه‌ی مورد بررسی، عملکرد قابل‌قبولی را در کاربری‌های مختلف به ارمغان می‌آورد. در بحث شارژدهی نیز موتو ایکس ۴ فراتر از انتظار ما و دیگر گوشی‌های مجهز به باتری ۳۰۰۰ میلی آمپر ساعتی عمل کرد.

نکات مثبت

عملکرد روان گوشی و رابط کاربری نزدیک به اندروید خالص
شارژ سریع و شارژدهی قابل‌قبول باتری
جزئیات و رنگ‌های مناسب تصاویر گرفته شده در روز
گواهی IP68 و مقاوت در برابر نفوذ آب

نکات منفی

طراحی نه چندان مدرن نسبت به میان‌ردهای همز‌مان
عملکرد ضعیف دوربین در نور کم
روشنایی حداقلی نامناسب نمایشگر
لک‌پذیری بالای گوشی

منبع: زومیت

1696

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها