فروش قسطی نان با گرو گرفتن کارت ملی / شهروندان برخی مناطق نانوایی‌ها به بدهکار شده‌اند

نانواهایی وجود دارند که نان را قسطی می‌فروشند. بعضی‌هایشان کارت ملی مشتری‌ها را گرو گرفته‌اند و بعضی هم به حساب آشنایی و همسایگی کار می‌کنند و فقط به نوشتن اسم و بدهی اکتفا کرده‌اند.

فروش قسطی نان با گرو گرفتن کارت ملی / شهروندان برخی مناطق نانوایی‌ها به بدهکار شده‌اند

با خط نه چندان خوشی نوشته است: «حساب نان وایی»! آخرین صفحه دفتر حساب را با خودکار آبی به دو نیم کرده و ردیف‌های طولانی اسم است که پشت هم قطار شده‌اند. سمیرا. ب- احمد. ک- سالم. ر- رامین. ج- نازخاتون. پ و … عدد‌های روبروی اسامی باورنکردنی هستند.

یکی ۱۵ هزار تومان بدهکار است و دیگری فقط ۳ هزار تومان. بدهی یکی به ۷۰ هزار تومان می‌رسد و نانوا را شاکی کرده است. نانوایی که خودش یکی از اهالی قصرقند است. قصرقند سیستان و بلوچستان که حالا اهالی‌اش نان را نسیه می‌خرند و نانوای فقیر می‌گوید که دستان خودش هم تنگ است و آنقدر‌ها نمی‌تواند نسیه‌فروشی کند.

این، اما ماجرای یک نانوایی نیست. نانوا‌هایی در زابل سیستان و بلوچستان یا حتی رودان هرمزگان و دشتی بوشهر وجود دارند که نان را قسطی می‌فروشند. بعضی‌هایشان کارت ملی مشتری‌ها را گرو گرفته‌اند و بعضی هم به حساب آشنایی و همسایگی کار می‌کنند و فقط به نوشتن اسم و بدهی اکتفا کرده‌اند.

اینجا منبع درآمد خانواده‌ها یارانه است

رحیم پرموته، نانوای سیستان و بلوچستانی می‌گوید که اینجا خانواده‌های زیادی هستند که تنها منبع درآمدشان یارانه است. خانواده‌های ۸-۹ نفره که مجموع یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی و یارانه بنزین‌شان به یک میلیون تومان نمی‌رسد.

آن‌ها هر ماه منتظر واریز یارانه‌هایی هستند که با آن بدهی نان‌شان را می‌دهند. البته گهگدار، خیریه‌ای پیدا می‌شود که سراغ نانوایی‌ها می‌آید و بدهی بدهکاران نانوایی‌ها را صاف می‌کند، اما پرموته معتقد است که این کار‌ها چه فایده‌ای دارد؟

او می‌گوید: چرا برای مردم شغل ایجاد نمی‌کنند که چشم‌شان به دو قران یارانه نباشد و غرور نوجوان‌ها زیر دستان ترحم شهرنشین‌های شیک خرد نشود؟ شهرنشین‌هایی که با خودرو‌های شاسی بلند آفرود می‌آیند و برای یک جفت کفش یا یک دست لباس، ده‌ها عکس و سلفی تبلیغاتی با بچه‌های منطقه می‌گیرند و در «اینترنت» منتشر می‌کنند.

نانوای دیگری که بیشتر دندان‌های جلوی فکش ریخته و تک و توک دندان سالمی در دهانش دیده می‌شود، می‌گوید ما اینجا بندر چابهار و ساحل مکران را داریم که گنج است، ولی کسی جدی‌اش نمی‌گیرد. «حق ما این نیست!»

نه کشاورزی، نه ماهیگیری و نه حتی کارگری در بنادر

سیستان و بلوچستان سالهاست که زمینگیر خشکسالی شده و رد نمک تفتیده بر جای جای خاکش دیده می‌شود. خاک شور و نبود آب، زمین‌های کشاورزی را سوزانده و باغ‌های موز و خرما را خشکانده است.

ماهیگیران کوچک اجازه دارند فقط در سواحل تور بیندازند، اما کشتی‌های تجاری بزرگ ذخایر دریا را آنقدر شخم زده‌اند که دیگر سهمی به تور ماهیگیران خرده پا نمی‌افتد. دلخوشی سیستان و بلوچستانی‌ها به همین بندر چابهار و اسکله‌های کلانتری و بهشتی است که این روز‌های تحریم و کرونا سوت و کورشان کرده و ماه به ماه است که کشتی در آن لنگر نمی‌اندازد تا کارگران فقیر بارهایش را به دوش بگیرند و جابه‌جا کنند و نانی درآورند.

بودجه صدا و سیما ۲.۶ برابر بودجه توسعه سواحل مکران

اقتصاد به گل نشسته حالا بزرگترین مجتمع‌های صنعتی منطقه را هم مجبور به تعدیل نیرو کرده است. خالد شفیعی که در مجتمع پتروشیمی توسعه نگین مکران باغبان بوده، جز همین اخراجی‌هاست.

شفیعی می‌گوید که زندگی‌اش سخت و طاقت‌فرسا می‌گذرد و کاش می‌شد راهی پیدا کرد که مدیرعامل پتروشیمی را راضی کند به کار برگردد.

شفیعی که برای برگشت به کار حتی دست به دامن خبرنگار محلی منطقه شده تا برایش پا درمیانی کند، توضیح می‌دهد که کار پیدا کردن در این منطقه از هفت‌خوان رستم سخت‌تر است. چون اینجا حتی جاده درست و حسابی ندارد و کامیون‌هایی که بار کارخانه‌ها را ببرند.

به گفته او سواحل مکران فقط در اخبار رنگ و لعاب دارد و در واقعیت چیزی جز فقر و محرومیت نیست. البته چندان بیراه نمی‌گوید و شاید باور نکنید که در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ که همین چند روز پیش دولت به مجلس برده، اعتبار صدا و سیما را ۲.۶ برابر اعتبار توسعه سواحل مکران در نظر گرفته‌اند!

کابینه حسن روحانی برای توسعه سواحل مکران فقط ۱۰۰۰ میلیارد تومان اختصاص داده، اما بودجه صدا و سیما را ۲۶۱۹ میلیارد تومان پیشنهاد کرده است. گذشته از مدیریت ناکارآمد اقتصاد، از نگاه خیلی از کارشناسان، تحریم و انزوای اقتصاد ایران آسیب فراوانی به معیشت مردم زده است.

جواد صالحی اصفهانی، اقتصاددان تخریب اقتصاد در ۱۰ سال اخیر را بی‌سابقه توصیف کرده و پیش از این گفته بود که مصرف سرانه در ایران در این دوره ۱۰ ساله حدود ۱۷.۵ درصد افت کرده و در این میان وضعیت روستا‌ها بسیار بدتر است. در روستا‌ها مصرف سرانه حدود ۳۰ درصد کمتر شده و از هر پنج نفر یکی فقیر است.

منبع: تجارت نیوز

70

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 25
  • کاربر ناشناس
    0

    بله کار به کجا رسیده که نان قسطی باید بخریم

  • کمیل
    0

    روی مسئولین سفید بعداز چهل ویک سال تلاش بی وقفه!!!!!!!!!!!

  • فقر فقر مطلق قلندر دوران
    0

    مهم سلامتی استاد خاتمی است.مردم نان نخوردند ولی اقامون خاتمی بخورد

  • محمد
    0

    مسئولین استانی و شهرستاتی باید پاسخگو باشند البته باید به فرهنگ کار هم توجه داشت همین الان در استان فارس مزد کارگر ساده 200هزار تومان است و بنای ساده از 350تا500هزار تومان یزدی ها که همیشه با کمبود آب روبرو بوده اند در یکی از استانهای همجوارشان بهترین هندوانه و طالبی را بدست می آوردند اما نباید کسی گرسنه بماند حتی اگر کار نکند حدود 50 سال قبل دولت سوئد دنبال تصویب قانونی بود تا جلو کار نکردن جوانان را بگیرد یادم هست ولیعهد سوئد با اجباری کردن کار مخالفت کرد و گفت حتی اگر کسی حاضر به کار نشود باید بتواند زندگی کند

  • حسنوند
    0

    شهر خرم آباد چند ساله نون نسیه/ تا موقع یارانه میده توالان متوجه شدی

  • کاربر ناشناس
    0

    به کجا رسیدیم نان قسطی!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • محمد
    0

    منطقه دشتی بوشهر این همه ثروت مند داره یعنی کسی نیست کاری برای اینا انجام بده می‌دونم فقر باید ریشه ای حل بشه ولی مردم کجا هستند کجا هستند واقعا اینقدر فکر ثروت مند شدن شدیم که کور شدیم شصت سال عمرمون هست یه جوری زندگی میکنیم انگار هزار سال میخواهیم عمر کنیم دست هم رو باید بگیریم

  • مراد
    0

    اینا از ثمرات زحمات شبانه روزی دزدان ایران،قرار بود پول نفت بیاد سر سفره مردم الان بعداز چهل سال تازه فهمیدن مردم پول نان هم ندارند،ای حرومتون باشه نونی که میخورید از مردم غافلید بیست سال قبل تا الان نانوایی هست که داره به مردم منطقه نسیه میده ملت پول نون ندارن اونوقت یه مشت کثافت نجس میان وسایل ضروری مردم احتکاار میکن چند برابر به مردم بفروشن،نجس تر از اینا دیگه تو دنیا وجود نداره

  • افشین
    0

    الله برکتل الله این از برکات هسته ایی هستش

  • سید محمد فاضلی
    0

    من حاضرم پول نون چند نفر رو حساب کنم اگه می شناسید معرفی کنید اگه ما مردم به داد هم نرسیم خدا به همه ما خشم میگیرد. من نون زن و بچه خودم رو به سختی در میارن ولی دلم راضی نمیشه دیگه مردم حتی نون خونه رو هم قسطی بگیرن.

    نظرات شما -
    • جانباز
      0

      خودت بخور. لازم هم نیست ولخرجی کنی خودت بیشتر لازم داری

    • مردم
      0

      جواب جانباز حال یکی دیگه دارد بزرگی میکند شما بهت فشار می اید

  • افشین
    0

    جالب اینجاست میگن چرا جون مملکت قمه میزاره رو گردن زنه بچه مردم تو خیابون اموالشو سرقت میکنه متأسفانه مردم فقط به یارو که سرقت میکنه نگاه میکنن دیگه نمیدونن مشکل کجاست به خدا اون جون از رو ناچاری دست به چنین کاری میزنه خدا به داد این مردم شهید پرور برسه پس خون شهدا چی شد

  • طوفان شن
    0

    همه شون دروغ میگن میگین نه تلویزیون رو روشن کنید ببینید هر روز علی برکت ..هی طرح افتتاح میشه وهمه دنیا رو شکست دادیم نون میخاین چکار؟

  • ناشناس
    0

    به مقام انسانیت رسیدیم

  • نون قسطی:)
    0

    دلخوش به این مقدار نباشید. ما هم دنیا را آباد میکنیم هم آخرتتان را. :)

  • مردم
    0

    سلام اگه نانویی شمار حساب بده تا پول نان انها متقلب بشم از خبر فوری خواهش میکنم اگه جا دارد پیگیری کند تلفن صاحب نانوا یا شماره حساب بدی ممنون میشوم

  • مژده
    0

    شما سیلوهای گندم لبنان که منفجر شد راندیدید اونا واجب ترند.

  • میرزا
    0

    قرار بود حکومت عدل علی حاکم بشه !

  • کاربر ناشناس
    0

    آفرین به این نانوا مردهست وغیرت داره لطف کنه فقط شماره حساب بده خیلی ها حاضرند به حساب این نانوا عزیز پول واریز کنه ممنون میشیم واز دل وجان کمک میکنیم از مازندران

  • رضا
    0

    اون بودجه ای که به کلی نهاد بی خاصیت میدین را چرا به مردم فقیر نمیدین

  • فقر فقر مطلق قلندر اخمخ
    0

    مهم دل ناراحت اقا خاتمی است که نگران حال دکتر کروبی است

  • ایزدی
    0

    سلام خبر فوری اگر کانال مطمئن دارید شماره کارت نانوایی را بگیرید بفرستید که حداقل کمی از طلبها را کمکش کنیم

  • خسته
    0

    تاکی می شه با این وضع زندگی کرد گیرمم چنتا خیره کمک کردن بعداش چی خبره فوری اینو داره بازتابی به مسئولینی می ده که یخورده به اون دور دستها نگاه کنین نه شعار به دور دست بدیم

  • فرهاد
    0

    راست میگن من خودم بچه سیستانم واقها توف به روی مسهولین

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها