انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا؛ وزیر خارجه در دولت بعدی چه کسی خواهد بود؟

جو بایدن، نامزد حزب دموکرات آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری این کشور طی هفته های گذشته در اکثر نظرسنجی ها محبوبیت بیشتری از دونالد ترامپ داشته است.

انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا؛ وزیر خارجه در دولت بعدی چه کسی خواهد بود؟

هر چند در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده کسب اکثریت آرای کالج الکترال ملاک است اما نتایج نظرسنجی ها از ایالت های کلیدی نیز از رقابت فشرده جو بایدن با رئیس جمهوری کنونی آمریکا حکایت دارد. این در حالیست که چهارسال پیش نامزد دموکراتها در نظرسنجی ها از رقیب جمهوری خواه خود پیش بود ولی در نهایت این دونالد ترامپ بود که به کاخ سفید راه پیدا کرد. باید منتظر ماند و دید روز ۲۰ ژانویه (اول بهمن) کدامیک در نهایت سوگند خواهد خورد.

با این حال و در گرما گرم این رقابت انتخاباتی آنچه در گزارش های برخی رسانه های آمریکایی دیده می شود این است که از هم اکنون رقابت در حزب دموکرات و حلقه نزدیکان جو بایدن برای تصاحب مقام های مهم در دولت احتمالی او آغاز شده است.

معاون پیشین باراک اوباما برای انتخاب وزیر خارجه دولت احتمالی خود علاوه بر سابقه گزینه های موردنظرش احتمالا معیارهایی دیگری همچون بخت نامزد سمت وزارت خارجه برای کسب رای اعتماد مجلس سنا، جلب نظر جناح های مختلف حزب دموکرات از جمله جناح پیشرو و عمل به وعده معرفی کابینه ای متفاوت با حضور زنان و اقلیت های نژادی را در نظر خواهد داشت.

در مقابل مایک پمپئو، وزیر خارجه کنونی آمریکا گفته که در صورت پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات پیش رو آماده است تا به فعالیتش در مقام وزیر خارجه ادامه دهد. او حدود دو هفته پیش در گفتگو با یکی از رسانه های محلی در ایالت فلوریدا در پاسخ به پرسشی درباره آمادگی اش برای ادامه فعالیت در مقام وزیر خارجه در صورت پیروزی دونالد ترامپ گفت: «بله، البته مشخص است که به رئیس جمهوری بستگی دارد اما این برای من افتخار بزرگی بود. هنوز هم کارهایی برای انجام باقی مانده است.»

AP Photo مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا

این در حالی است که برخی رسانه ها در روزهای گذشته گزارش کرده بودند که دونالد ترامپ از برخی مقامات دولتش از جمله ویلیام بار، وزیر دادگستری و مایک پمپئو به دلیل عدم توفیق بر تاثیرگذاری بر روند کارزار انتخاباتی ناراضی است. بنا به این گزارش ها دونالد ترامپ از مایک پمپئو به طور خاص انتظار داشته است تا ایمیل های هیلاری کلینتون، وزیر خارجه سابق ایالات متحده را پیش از انتخابات منتشر کند.

با این حال هنوز نامی از گزینه های احتمالی دونالد ترامپ برای جایگزینی مایک پمپئو به رسانه ها درز نکرده است. به این ترتیب در شرایط فعلی احتمال ادامه حضور مایک پمپئو در وزارت خارجه آمریکا در صورت پیروزی دونالد ترامپ بیشتر از احتمال پایان ماموریتش در این مقام به نظر می رسد.

در ادامه این گزارش گزینه های احتمالی سمت وزارت خارجه آمریکا در دولت احتمالی جو بایدن را بررسی کرده ایم.

کریس کونز؛ یار نزدیک بایدن و مدافع عملکرد «فراجناحی»

گروهی از هواداران کریس کونز از هم اکنون سندی پنج صفحه ای در تشریح دلایل لزوم انتخاب او به عنوان وزیر خارجه دولت جو بایدن تهیه کرده اند. کریس کونز مانند جو بایدن در عرصه سیاست ایالت دلاور در شمال شرقی آمریکا فعالیت کرده است. او هم اکنون یکی از دو نماینده این ایالت در مجلس سنای ایالات متحده است. کرسی کریس کونز در مجلس سنا زمانی در اختیار جو بایدن بود.

AP Photo کریس کونز

او اخیرا بدون رد تمایلش برای فعالیت در عرصه سیاست خارجی گفته بود: «جو بایدن و من دیدگاه های بسیار مشابه و خیلی همسو با یکدیگر داریم.»

کریس کونز مانند جو بایدن از عملکرد «فراجناحی» و همکاری با جمهوریخواهان دفاع می کند. امری که احتمالا تائید صلاحیت او به عنوان وزیر خارجه در مجلس سنا را تسهیل خواهد کرد. کریس کونز اخیرا در یکی از اظهارنظرهای خود گفته بود: «متحدان و رقبا باید بدانند که دولت [آمریکا] با یک صدا سخن می گوید و سیاست هایش [در عرصه بین الملل] با تغییر جهت باد در سیاست داخلی به طرز چشمگیری فرق نخواهد کرد.»

کریس مورفی؛ از دیدار با ظریف تا گزینه دموکرات‌های پیشرو

کریس مورفی، سناتور ایالت کنتیکت نیز یکی از گزینه های احتمالی برای سمت وزارت خارجه دولت احتمالی دموکرات ها است. جناح پیشروی حزب دموکرات تلاش می کند تا کریس مورفی یکی از چهره های حاضر در کابینه جو بایدن باشد.

AP Photo کریس مورفی

این سناتور ۴۷ ساله یکی از اعضای فعال کمیته روابط خارجی مجلس سنا است. کریس مورفی از منتقدان جدی همکاری واشنگتن با عربستان در جنگ یمن است. وی یکی از معماران طرح وضع محدودیت برای فروش تسلیحات نظامی به عربستان بود.

او در عرصه سیاست داخلی آمریکا نیز یکی از چهره های سرشناسی است که از اعمال محدودیت برای استفاده از سلاح گرم دفاع می کند. انتظار می رود که کریس مورفی در عرصه سیاست خارجی از موضع گیری های اعضای جناح پیشروی حزب دموکرات مانند کاهش هزینه نظامی، تاکید بیشتر بر دیپلماسی و توجه بیشتر به اقتصاد در سیاست خارجی حمایت خواهد کرد.

کریس مورفی اوایل سال جاری پس از دیدارش با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران انتقاد مقامات دولت دونالد ترامپ را برانگیخت. او در دفاع از دیدارش با محمد جواد ظریف گفته بود: «خطرناک است اگر با دشمنانتان حرف نزنید.»

سوزان رایس؛ دیپلمات باتجربه زیر سایه انتقادها

مشاور سابق امنیت ملی آمریکا یکی از گزینه های جو بایدن برای همراهی او در کارزار انتخاباتی به عنوان معاونش بود. این باور در میان نزدیکان جو بایدن وجود دارد که سوزان رایس به عنوان یکی از مقامات ارشد در دولت احتمالی او حضور خواهد داشت.

AP Photo سوزان رایس

جو بایدن در صورت پیروزی در انتخابات احتمالا در ابتدای دوره ریاست جمهوری خود درگیر مسائل داخلی از جمله شیوع ویروس کرونا و بحران اقتصادی خواهد بود. امری که احتمالا باعث خواهد شد او به دنبال گزینه ای با تجربه برای مقام وزارت خارجه باشد و سوزان رایس می تواند چنین گزینه ای باشد. او سابقه فعالیت به عنوان سفیر آمریکا در سازمان ملل و مشاور امنیت ملی آمریکا را در کارنامه دارد.

سوزان رایس هر چند در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما با جو بایدن در برخی از موضوعات از جمله سیاست آمریکا در قبال مصر و لیبی اختلاف نظر داشت اما رابطه خوبی با نامزد حزب دموکرات برای ریاست جمهوری دارد. او یکی از معدود زنان و سیاهپوستانی است که نامش به عنوان گزینه احتمالی وزیر خارجه در دولت احتمالی جو بایدن مطرح شده است. با این حال تائید صلاحیت سوزان رایس در مجلس سنا ممکن است به دلیل انتقاداتی که از او بر سر حمله سال ۲۰۱۲ در بنغازی مطرح می شود دشوار باشد.

آنتونی بلینکن؛ گزینه وزیر خارجه یا مشاور امنیت ملی

AP Photo آنتونی بلینکن

آنتونی بلینکن در دولت باراک اوباما سمت های مهمی را تجربه کرد. او در ابتدا مشاور امنیت ملی معاون رئیس جمهوری یعنی جو بایدن بود. پس از آن به عنوان معاون سوزان رایس در مقام معاونت مشاور امنیت ملی ایالات متحده مشغول به کار شد. وی در نهایت در دو سال پایانی دولت باراک اوباما معاون جان کری در وزارت خارجه آمریکا بود.

آنتونی بلینکن، ۵۸ ساله هم اکنون یکی از اعضای ارشد کارزار انتخاباتی جو بایدن است. او سابقه فعالیت در دولت های بیل کلینتون و باراک اوباما را دارد. هر چند از او به عنوان یکی از گزینه های وزارت خارجه یاد شده است اما انتظار می رود که جو بایدن در صورت پیروزی در انتخابات به دنبال فعالیت آنتونی بلینکن در مقام مشاور امنیت ملی در کاخ سفید باشد.

دیگر گزینه های احتمالی جو بایدن برای مقام وزارت خارجه چه کسانی هستند؟

سامانتا پاور، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل متحد، تام دانیلون، مشاور امنیت ملی سابق و وندی شرمن، ویلیام برنز و نیکولاس برنز، معاونان پیشین وزارت خارجه آمریکا از جمله دیگر گزینه های احتمالی برای حضور در کابینه احتمالی جو بایدن در مقام وزیر خارجه هستند. در این میان وندی شرمن به دلیل نقشی که در مذاکرات هسته ای آمریکا با ایران داشت برای ایرانیان چهره ای شناخته شده تر است.

منبع: یورو نیوز

70

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها