خبرفوری تاثیر کرونا بر ترکیب احتمالی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری سال بعد را بررسی می کند

کرونا، شانس پزشکان برای انتخابات 1400 را بیشتر می‌کند؟ / از پزشکیان تا قاضی‌زاده هاشمی؛ پزشکان سیاستمدار برای ماراتن پاستور برنامه ریزی می‌کنند

بحران‌های فراگیر معمولا تاثیری مستقیم بر انتخاب های سیاسی مردم می‌گذارد. در دوره‌ای که کشور درگیر جنگ است، نظامیان از اقبال بیشتری برخوردارند و در هنگام شیوع بیماری، پزشکان محبوب می‌شوند.

کرونا، شانس پزشکان برای انتخابات 1400 را بیشتر می‌کند؟ / از پزشکیان تا قاضی‌زاده هاشمی؛ پزشکان سیاستمدار برای ماراتن پاستور برنامه ریزی می‌کنند

تاثیر بحران‌های فراگیر بر محبوبیت برخی مشاغل و رشته های تحصیلی، این احتمال را که آنها در بین سیاستمداران به دنبال افرادی با تجربه فعالیت در این رشته های محبوب بگردند را افزایش می دهد.

کیست که فراموش کرده باشد حسن روحانی در مناظره های انتخاباتی سال 1400 با جمله «من سرهنگ نیستم، حقوقدانم»، توانست تاثیر زیادی بر ریزش آرای محمدباقر قالیباف داشته باشد. روحانی در این جمله می خواست این پیام را به رای دهندگان بدهد که دوره جنگیدن گذشته و ما برای رفع مشکلات مان با جهان خارج، نه به یک فرد نظامی که به حقوقدان نیاز داریم.

در جریان انتخابات اخیر مجلس یازدهم نیز به خوبی این نکته مشهود بود که رای دهندگان اقبال بالایی به کاندیداهایی داشتند که از تجربه اقتصادی برخوردار بودند. در واقع مردم می خواستند از کسانی برای رفع مهمترین مشکل خود یعنی معیشت، کمک بگیرند که درس خوانده این رشته بودند.

به این ترتیب حالا که مهمترین مشکل کشور نه جنگ و نه مذاکرات خارجی برای دفاع حقوقی از منافع کشور است و یک ویروس کشور، بقای مردم را به گروگان گرفته است، شاید وقت آن رسیده باشد که مردم نیم نگاهی به پزشکان سیاستمدار داشته باشند. چهره هایی سیاسی که در کنار فعالیت های اجرایی، دستی هم بر آتش نظام سلامت دارند.

کدام سیاستمداران برجسته، سابقه پزشکی دارند؟

در میان سیاستمداران پیر و جوان، کم نیستند پزشکانی که در کارنامه خود، سوابق پزشکی دارند و ممکن است همین امر آنها را وسوسه کند که در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده نامزد شوند.

از جمله این افراد می توان به قاضی زاده هاشمی، وزیر پیشین بهداشت اشاره کرد. وزیری که به سبب اختلاف با حسن روحانی کابینه را ترک کرد و همین امر باعث شده از نقدهای کنونی به دولت مصون بماند. او به تازگی با اظهارنظر درباره هشدار کرونا از اواخر آذر، نشان داد که بی میل نیست تا درباره مسائل روز اظهارنظر کند.

قاضی زاده هاشمی که چشم پزشک است، به دلیل اجرای طرح بیمه سلامت از محبوبیتی برخوردار شد و با حضور در جمع مردم متهم شد که در حال فعالیت انتخاباتی برای 1400 است. او هرچند این اتهامات را تایید نکرده، ولی بعید نیست با توجه به اقبال مردم به پزشکان، از نامزدهای جدی 1400 باشد. به ویژه اگر بحران کرونا تا سال آینده دوام بیاورد.

دیگر چهره ای که ممکن است اصلاح طلبان بار دیگر بخواهند روی او برای انتخابات ریاست جمهوری سرمایه گذاری کنند، مصطفی معین است. نامزد اصلاح طلبان در انتخابات سال 1384 که در دوره اول مغلوب شد. حامیان معین، مهدی کروبی را متهم کردند که با کاندیداتوری اش، راه را برای پیروزی معین که وزیر دولت سید محمد خاتمی بود، سد کرد.

معین، پزشک و چهره ای تاثیرگذار در سازمان نظام پزشکی است که اخیرا در اظهارنظری، به نقد سیاست های دولت روحانی در زمینه مهار کرونا پزداخته بود. او می تواند همچنان گزینه ای برای کاندیداتوری باشد، هرچند تایید صلاحیت او در سال 84 فقط با حکم حکومتی ممکن شد.

به جز معین، مسعود پزشکیان نایب رئیس کنونی مجلس هم از شانس های اصلاح طلبان برای فرستادن نامزد پزشک به گردونه رقابت های انتخاباتی است. پزشکیان از معدود اصلاح طلبانی است که در مجلس یازدهم هم حضور دارد و احتمالا رئیس فراکسیون اقلیت در این مجلس می شود.

او وزیر بهداشت دولت اصلاحات بوده و شانس بالایی برای نامزدی در انتخابات 1400 دارد. پزشکیان در جریان بحران کرونا سرسختانه از سیاست قرنطینه شهرهای آلوده دفاع کرد و منتقد جدی سیاست های روحانی بود.

در میان کاندیداهای احتمالی که در طیف سیاسی مقابل سوابق پزشکی دارند، می شود به کامران باقری لنکرانی هم اشاره کرد. وزیر بهداشت جوان احمدی نژاد که این روزها کمتر در رسانه ها حضور دارد. به جز او، مرضیه وحیدی دستجردی دیگر وزیر بهداشت دولت قبل که با احمدی نژاد زاویه پیدا کرد هم ممکن است نامزد شود.

البته صلاحیت هیچ زنی برای انتخابات ریاست جمهوری ایران تا به حال تایید نشده، اما با توجه به ابهام قانونی در این زمینه ممکن است وحید دستجردی اولین زن حاضر در رقابت های ریاست جمهوری باشد. او تا به حال درباره کاندیداتوری اعلام نظر نکرده است.

در میان اصلاح طلبان باز هم می شود سراغ گزینه های پزشک رفت. سید محمدرضا خاتمی برادر رئیس دولت اصلاحات که اتفاقا اخیرا به کرونا مبتلا شده و یا شکوری راد دبیرکل حزب اتحاد ملت هر دو پزشک هستند اما بعید است از فیلتر شورای نگهبان بگذرند.

در بین اصولگرایان هم پزشکانی به چشم می خورند که زمانی به دنبال به تن کردن قبای ریاست جمهوری بودند اما دیگر سن آنها به این مقام نمی رسد. نمونه اش، علی اکبر ولایتی که فعلا درگیر کروناست. به جز او مرندی، وزیر بهداشت هاشمی هم می توانست گزینه ای برای 1400 باشد اگر کمی جوان تر بود.

صف‌آرایی مهندسان در برابر پزشکان

تا به حال بیشتر گزینه‌های انتخابات ۱۴۰۰ از میان مهندسان بودند. از مهرداد بذرپاش اصولگرا تا اسحاق جهانگیری اصلاح‌طلب و یا محمدجواد آذری جهرمی، وزیر جوان روحانی.

مهندسان ۱۸سال سابقه اداره دولت در ایران را داشته‌اند. قریب به دو سال در دولت موقت به ریاست مهدی بازرگان و بعد دولت شهید رجایی، هشت سال در دولت میرحسین موسوی و هشت سال هم دولت محمود احمدی‌نژاد.

در سایر موارد روحانیون، اداره کننده دولت بوده‌اند و حالا باید دید آیا پزشکان در دوره بعد به لطف کرونا شانس اداره قوه مجریه را پیدا خواهند کرد و بر رقیبان معندس چیره خواهند شد یا نه.

کرونا، بازیگر جدید انتخاباتی در جهان

البته ممکن است که برخلاف همه این گمانه ها، سرنوشت انتخابات 1400 را نه بحران کرونا که موضوعات دیگری مانند بحران های اقتصادی، تحریم ها و یا حتی رویارویی احتمالی نظامی با آمریکا رقم بزند. با این وجود نباید تردیدی داشت که کرونا، بازیگر جدید در صفحه شطرنج انتخابات خواهد بود.

هم در ایران، هم در آمریکا و هم در بسیاری دیگر از کشورهای جهان، انتخابات با بازیگری جدید روبروست که هرچند کوچک اما قوی است. این موضوع باعث می شود تا فرصت برای حضور سیاستمدارانی در میدان انتخابات فراهم شود که سابقه اجرایی در زمینه نظام سلامت دارند.

فعلا برای پیش بینی آنکه در ایران کدام پزشک می تواند ریست حضور در اتخابات را بپذیرد زود است اما بعید نیست که حتی حسن روحانی برای تداوم دولت خود از هم اکنون به فکر معرفی گزینه ای مانند دکتر نمکی وزیر کنونی بهداشت به میدان رقابت باشد تا اسحاق جهانگیری که برخی می گویند می تواند بدل روحانی برای 1400 باشد.

تحلیلگر: مصطفی انتظاری هروی

منبع: خبرفوری

17

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 31
  • ع
    0

    دالتون را به این چیزها خوش کنید آقایان باید پاسخگو خسارات وارده به کشور و ملت طی دوران وزارتشان باشند بویژه هزینه هنگفت طرح تحول سلامت و دامن زدن به بیمه تکمیلی که صرفا عده ای خاص را آباد و کثیر ملت را با مشکلات مواجه نمودند..

    نظرات شما -
    • کاربر ناشناس
      0

      بدترین و بی ربط ترین تحلیلی بود که تاکنون خوانده ام.

  • آبکی
    0

    تو که از قدرت ویرانگر کرنا به جاده خاکی میزنی کی بیدار میشی ؟.تحلیل مسخره که کی چی گفت مردم بهش رای دادن یا چون شرایط قوز بالا قوزه مردم دوقوز را انتخاب کردند.

  • حسن علی منصور
    0

    چه ربطی داره واقعا؟

  • علی اصغر
    0

    فقط احمدی نژاد! ملت فقط دکتر رو می خواد بقیه اگر عقل داشته باشن خودشون رو ضایع نمی کنن!

  • علی
    0

    پزشک چرا باشه. عملکرد خوبی داشتن اینا. بدترین عملکرد رو ما داریم تجربه میکنیم. مشکل مدیریته. ما رایمون احمدی نژاده به غیر ایشون به کسی رای نمیدم

  • Mahab
    0

    از الان چه زمینه چینی های آبکی می کنید. خجالت نمی کشید؟ مگه مردم بچند؟!

  • امیر
    0

    1400 نابودی ستمگر

  • نیش خورده نظام سلامت ایران
    0

    این متن را که خواندم کلاً کرنا یادم رفت ویک شکم سیر خندیدم آنجا که عقاب پر بریزد از این پشه های لاغر چه خیزد؟ جمع کنید آقا با این مدیریت پزشکی این کشور را و مردم این کشور را غارت کردند و به زعم خودشان دارند زندگی می کنند ما می گوییم غارت. آنها می گویند زندگی

  • جمال
    0

    به سرنوشت سخنگوی آتش نشانی دچار میشوند

  • ولایی
    0

    چه تحلیل ساده لوحانه ای...‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اینهانه نه میایندونه رایی دارند....

  • Mohammad
    0

    ب شخصه فقط ب یک نظامی رای میدم...جمع کنید این مسخره بازیهای هیجانی رو ... حالا چون پزشکان ما درگیر کرونا بودن و در خط مقدم مبارزه باس رئیس جمهورم از بین پزشکا باشه مثلا اون قاضی زاده هزار میلیاردی در دوران وزارتش چ گلی زد ک دوران رئیس جمهوریش بزنه ... فقط ی نظامی میتونه کشورو نجات بده چون قطعا نظامی ها وطن پرسترین و با دیسبرین ترین قشر جامعه هستند چیزی ک امروز کم داریم

  • م
    0

    ما از این دوره عبور کنیم تا دوره بعد ملت تصمیم خودشون خواهند گرفت ,کرونا هیچ وقت عملکرد این دولت بیکار و مکافات را تحت تاثیر قرار نمیدهد.

  • ن
    0

    در آن زمان به اقتصاددان شایسته نیاز داریم نه پزشک تا رکود بعد از کرونا را ساماندهی کند

  • حسن
    0

    این چهره ها در دوره های قبل به اندازه کافی گند زدن به مملکت دوره اصلاح طلبی بسر رسید یعنی دولت روحانی تا آخرالزمان فراموش نخواهد شد

  • زهرا ج
    0

    خیر هرکه را بهر کاری ساختند چون در دوره کرونا توی حوزه بهداشت (که در حوزه تخصص خودشون بوده) خوب عمل کردند بنا نمیشه مناسب تصمیم گیری های کلان در قوه مجریه ی کشور باشند! هرکس باید سر جای خودش باشه و خوب عمل کنه تا همه چیز درست بشه

  • ماد
    0

    چقدر دادن؟!

  • محمد
    0

    به نظر من تمام این چهره ها خودشون رو در یک برحه ی زمانی نشان داده اند الان مملکت ما یک سیاستمدار دلسوز و مقتدر می خواهد که واقعا به جنگ همه بی عدالتی ها وفساد ه در جامعه برود وواقعا هم سخت است ومطمنن هستم که به همچین شخصیتی اجازه ورود به ریاست جمهوری را نمی دهند واقعا متاسفم چهل وبک سال از این انقلاب می گذره ویک ریسس جمهور که بهش بعد از اتمام دوره اش به او انگ نزند وجود ندارد اگر همه اینعا مشکل داشتند چرا از فیلتر شورای نگهبان رد شدند این یعنی بازی دادن و فریب مردم

  • ایرانی
    0

    همین الان تو مجلس نصفشون یا خودشون پزشکن یا اعضای خانواده شون. مالیات رو که از دوش پزشکان برداشتن گلی هم به سر مستضعفین جامعه نزدن.... ایکاش کسی مسئول بشه که درد دردمندان جامعه رو بفهمه نه اینکه بیاد برای قشر خودش تفره و تلاش کنه... کاش یک کارگر رئیس جمهور میشد کاش یک مستاجر رئیس جمهور و نماینده مجلس میشد...

  • محمد
    0

    چه تحلیل جالب و بچه گانه ای

  • لل
    0

    کاش دوباره احمدی نژاد عزیز میومد

  • اشرف محمدی
    0

    باید دید چه فعالیتی در قبال مریضان انجام داده اند اینکه اسمشان دکتر است دیگه کافیه که مردم بهشون رای بدن .اونایی که خدایی کار کنند مزدی از کسی نمیخواهند

  • ازاد
    0

    در جواب لل هشت سال احمدی نژاد برای صد سال ایران کفایت می کند ودر مورد اقای هاشمی وقتی بعد از برجام دولت پول داشت کار می کرد وقتی بعد از تحریم ها با کمبود منابع مواجه شد در رفت در خوشی همه می توانند کار کنند الان مهم است که آقای دکتر نمکی شب و روز ندارد

  • رضا
    0

    اوناکه به خاطر 45000به احمدی نژاد رای دادندگند زدند به مملکت خداییش بروید تحقیق کنید اگر در بین طرفداران احمدی نژادیک نفر پیدا کرد ید سوادش بیشتر از دیپلم باشد عبدا پیدا نمی کنید

    نظرات شما -
    • هادی
      0

      در حقانیت راه آقای دکتراحمدی نژاد رئیس جمهور مردمی ودلسوز سابق همین بس که مخالفین ایشان رابی ادبانی مثل توتشکیل میدهند. اگر منظورت ازداشتن سواد تخصص درچپاول اموال مردم درعین گرفتن ژست روشنفکری است این سوادهم برازنده مخالفین ایشان است.برای محبوبیت ایشان همین کافیست که حلقوم این چپاولگران راتالحظه آخررهانکرد وهمواره درحال رسواکردن این اختاپوسِ چنبره زده براموال مردم است. ضمنا ازاینکه" ابدا" را"عبدا" نوشته ای فهمیدم خیلی باسوادی!!!

    • ایرانی
      0

      همون شما که به حسن کلید رای دادید خیلی باسوادی

  • هامون
    0

    ببینیم اصلا سال ۱۴۰۰یی را خواهیم دید بعد بیایید تحلیل هاتونو بگید فعلن که زمین و زمان رو به فناست و هر کی مثل ما خانه به دوشه غم سیلاب نداره ننگ براین زندگی که ما داریم مستاجر مریض دار بی درآمد بی امید بی ماشین با باد هوا زنده ایم ، کرونا اومد تا یسری دیگه غم بی نانی و بی خانمانی را حداقل حس کنند

  • حسین
    0

    انشاءالله تا ۱۴۰۰ کرونا کار را یکسره میکند

  • ناشناس
    0

    فکر کنم با این همه تبعیض شانسی برای ادامه ادامه سیاستمداران فعلی کشور نباشد

  • ابراهیم
    0

    اولا نمکی دکتر نیست لطفا اصلاح شود و ایشون پزشک نیستن. ثانیا شخص معلوم الحالی مثل نمکی اصلا در قد و قواره این حرفا نیست مثلا در مورد دکتر هاشمی آره ممکنه ولی نمکی وزارتم به لطف استعفای دکتر هاشمی بهش دادن نه چیز دیگه وگرنه کی اصلا نمکی رو میشناخت که بخواد رای بهش بده

  • علیرضا نیکرو
    0

    نامزدهای احتمالی ریاست جمهوری ۱۴۰۰ @ اصولگرا حزب پایداری : سعید جلیلی حزب ایستادگی : محسن رضایی @ اصلاح طلب حزب سازندگی : اسحاق جهانگیری حزب مشارکت : محمدرضا عارف

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها