ورود نمایندگان به ماجرای دیه قاتل آتنا/تلاش برای تغییر قانون؛ حکم مفسد فی الارض برای قاتل یک کودک

قاعده پرداخت نصف دیه برای زمانی که مردی زنی را به عمد به قتل برساند هنوز هم پابرجاست اما نمایندگان مجلس درصدد ایجاد مصوبه جدید هستند تا از آن طریق بتوانند مساله دیه موارد خاصی مانند آتنا را حل و فصل کنند.

ورود نمایندگان به ماجرای دیه قاتل آتنا/تلاش برای تغییر قانون؛ حکم مفسد فی الارض برای قاتل یک کودک

«اگر مردی زنی را به قتل برساند و خانواده اولیای دم بخواهند مرد را اعدام کنند، باید نصف دیه مرد را بپردازند تا بتوانند حکم اعدام او را بگیرند» احتمالا در چند روز اخیر این جمله را در رسانه‌های مختلف زیاد دیده‌اید، عده‌ای در اعتراض به این حکم در چند روز اخیر مخالفت خود را ازطریق فضای مجازی اعلام کردند و تعدادی هم منکر چنین ماده‌‌ای در قانون اساسی شدند.

پرداخت نصف دیه از شایعه تا واقعیت

واقعیت اینجاست که بعد از حادثه‌ای که برای آتنا پیش آمد، بیشتر افراد تصور می‌کردند که برای قصاص قاتل، دیگر نیازی به پرداخت نصف دیه نیست، این حرف اما فقط یک گمانه زنی از جانب عوام بود و قانون در اینباره تصمیم دیگری گرفته بود. این قانون البته برای بسیاری از وکلا و نمایندگان مردم پذیرفته نیست و آنها در صدد تغییر آن هستند، در همین راستا با یکی از نمایندگان مجلس و عضو کانون وکلا که اتفاقا جزو افراد پیشرو برای تغییر این قانون بود به گفت و گو نشستیم تا از آخرین تغییرات دیه درباره ماجرای آتنا باخبر شویم.

واقعیت چیست؟

واقعیت اینجاست که طبق ماده 209 قانون مجازات اسلامی، اگر مردی زنی را به قتل برساند، برای قصاص، خانواده مقتول باید نصف دیه را به خانواده قاتل بپردازد. این در حالیست که بنا به صلاحدید دادستان این مبلغ ازصندوق بیت المال پرداخت می شود.

درباره تجاوز کدام قانون صحیح است؟

رضا شیران نماینده مجلس و عضو کانون وکلا در گفت و گو با خبر فوری درخصوص ماجرای تجاوز اما ماده قانون دیگری را تاثیر گذار می‌داند و معتقد است: اگر فردی تجاوز به عنف کند و این تجاوز برای پزشکی قانونی محرز شود دیگر نیازی به پرداخت نصف دیه نیست.

وی ادامه می‌دهد: البته محرز شدن این تجاوز کار بسیاری سختی برای پزشکی قانونی است و به این راحتی‌ها عملی نمی شود.

آیا باید دیه پرداخت شود؟

رضا شیران به عنوان فردی که مساله دیه آتنا را بررسی می‌کرد به همراه تعدادی دیگر از نمایندگان درصدد اضافه کردن یک تبصره به این ماده قانون هستند تا بتوانند به این طریق از قتل‌های کودکان در سنینن پایین جلوگیری کنند.

طبق طرح این نمایندگان کسانی که قتل عمد به همراه آزار و اذیت نسبت به معلولین و مجنونین، کودکان و افرادی که کبر سن دارند انجام دهند، در حکم مفسد فی الارض شناخته می‌شوند و اعدام خواهند شد.

حکم مفسد فی الارض چیست؟

شیران در ادامه اضافه می کند وقتی کسی مفسد فی الارض شناخته می شود یعنی امنیت جامعه را خدشه دار کرده و این‌بار طرف حساب آن قانون است. شیران اضافه می کند اینکه فردی در حکم مفسد فی الارض شناخته شود هم به این معناست که دیگر مصادیق دیه و حد و حدود آن درباره شخص صادق نیست و فرد حتما اعدام خواهد شد.

سرانجام این طرح

رضا شیران همچنین اعلام می‌کند که این طرح به هیئت رییسه مجلس تحویل داده شده اما هنوز اعلام وصول نشده و مشخص نیست که زمان اجرایی شدن این طرح به ماجرای آتنا می رسد یا نه.

33

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها