تاثیر کرونا بر کاهش جمعیت ایران / احتمال افزایش سقط جنین

یک روزنامه‌نگار نوشت: روند رشد جمعیت کشور مناسب نیست. وضعیت کرونا که معلوم نیست تا چه زمانی ادامه یابد بر همین وضعیت هم می‌تواند تاثیر منفی داشته باشد و از سوی باید نگران افزایش سقط جنین هم بود.

تاثیر کرونا بر کاهش جمعیت ایران / احتمال افزایش سقط جنین

عباس عبدی در یاداداشتی که با عنوان "کرونا و آینده جمعیت" برای روزنامه ایران نوشته، آورده است:

یکی از نکاتی که در آینده و جهان پس از کرونا باید مورد توجه قرار گیرد، مسأله تحولات جمعیتی است. برخی از گزارش‌های رسمی با هدف تهییج ‌مردم به فرزندآوری می‌کوشند که بگویند با ادامه وضع فعلی رشد جمعیت ایران در سال ۱۴۲۵ به صفر خواهد رسید. در زمستان گذشته یادداشتی نوشتم و توضیح دادم که این برآورد خیلی خوش‌بینانه است. اگر وضع به همین ترتیب ادامه یابد به احتمال فراوان حدود سال ۱۴۱۵ به رشد صفر خواهیم رسید و باید برای این مشکل فکری کرد. نه از این فکرهای تبلیغاتی که بیان می‌شود و هیچ اثری ندارد.

اکنون و با پیشامد مسأله کرونا، گمان می‌کنم که تمام محاسبات را باید تغییر داد و در بهترین حالت باید چندین سال دیگر نیز این برآورد زمانی را جلو انداخت. زیرا کرونا از دو سوی ماجرا یعنی زاد و ولد و مرگ و میر بر رشد جمعیت اثر منفی خواهد گذاشت. در زمینه مرگ و میر ارزیابی دقیقی نداریم چون نمی‌دانیم آخر و عاقبت کرونا ما را با چه تعداد مرگ و میر مواجه خواهد کرد؟ ولی در شرایط عادی سالانه حدود ۴۰۰ هزار نفر مرگ و میر داریم. از سوی دیگر زاد و ولد با سرعت زیاد در حال کاهش است و در سال ۱۳۹۸، احتمالاً به حدود ۱.۲ میلیون نفر رسید. این تعداد به معنای کاهش ۲۰ درصدی در زاد و ولد طی فقط ۳ سال گذشته است! که بسیار کاهش چشمگیری است.

پس از کرونا فرآیند کاهش زاد و ولد شدیدتر خواهد شد. حتی امسال نیز ممکن است به دلایل گوناگون و ترس از حضور در بیمارستان‌ها، سقط جنین افزایش پیدا کند و انگیزه فرزندآوری کمتر شود که به احتمال فراوان آثارش را در سال ۱۴۰۰ نشان خواهد داد.

از سوی دیگر مشکلات اقتصادی ناشی از کرونا بیشترین تأثیر را در کاهش ازدواج و فرزندآوری خواهد گذاشت و به احتمال فراوان طی دو سال آینده یعنی تا سال ۱۴۰۰ میزان زاد و ولد به زیر یک میلیون خواهد رسید و اگر مرگ و میر کرونا خیلی زیاد نباشد، حداقل ۵۰۰ هزار نفر مرگ و میر سالانه را در کشور شاهد خواهیم بود و رشد جمعیت به زیر ۰.۵ درصد خواهد رسید.

البته این بحران مختص ایران نخواهد بود. ایتالیا نیز یکی دیگر از کشورهایی است که در این زمینه دچار بحران جدی خواهد شد. جمعیت ایتالیا از سال گذشته شروع به کاهش کرده است و اثر ناشی از کرونا می‌تواند سرعت این ضربه را به شدت افزایش دهد. از سال ۲۰۱۸ تا کنون حدود ۲۰۰ هزار نفر از جمعیت ایتالیا کم شده است. کرونا نه تنها رشد زیادی در مرگ و میر خواهد داشت، بلکه در کوتاه‌مدت ممکن است کاهش شدید موالید را سبب شود.

شاید تغییرات جمعیت‌شناختی اثر کرونا کمتر از دیگر آثار کرونا بر جهان به نظر برسد ولی پایداری آن بیشتر خواهد بود. اثرات گفته شده فقط در حوزه زاد و ولد بود، ممکن است حوزه مهاجرت نیز تحت تأثیر کرونا قرار گیرد این مسأله به شدت بستگی به اثرات اقتصادی کرونا دارد. اگر جوامع کرونازده پس از رکود و بیکاری اولیه موجب افزایش تولید و اشتغال شود، طبعاً مهاجرت به سوی غرب و اروپا را تشدید می‌کند.

البته بشر نشان داده که در مواجهه با مصایب واکنش‌های خاص خود را برای بقا دارد. مثلاً پس از جنگ که تعداد زیادی کشته می‌شوند، به طور غریزی به سوی زاد و ولد بیشتر میل می‌کند و احتمال دارد که در مواجهه با کرونا نیز این رفتار دیده شود ولی بعید است که در کوتاه‌مدت شاهد چنین رفتاری باشیم.

66

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 11
  • ناشناس
    0

    این ماهی چند میگیره تحلیل میکنه من نصفشو میگیرم

    نظرات شما -
    • کاربر ناشناس
      0

      خخخخ

  • کارشناس
    0

    سلام... آقای عباس عبدی دیگر‌جمعیت شناس‌نیست.چرا توی این فاز اظهار نظر می‌کند.بروید جمعیت کشورها‌را‌مطالعه کنید.ببنید‌آنهایی وضعیت اقتصادی بدی‌دارنند.مانند‌کشور افغانستان میزان‌‌ زاد ولد شان و بعد‌خانوار‌۱۱‌نفر‌می‌باشند.همچنین کشورهای وضعیت رفاهی بدی‌دارند زاد ولد شان بیشتر‌است.چون‌مشغله زندگی شان کم‌تر است.اکنون‌که همه مردم بر‌اثر ویروس‌کرونا‌خانه‌نشین شده‌اند.احتمال ناخواسته فرزند‌آوری‌بیشتر‌است.۹‌ماه‌بعد‌ببنید‌که در ایران زاد‌ ولد چگونه است.

  • محمود
    0

    اتفاقابرعکس امکان دارداین تعطیلات ودرخانه ماندن فرصتی باشد برای افزایش جمعیت بخصوص درزنان و مردان جوان که الان تعطیل ودرخانه هستند.پایان

    نظرات شما -
    • مهدی
      0

      خیلی خوبی تو

    • کاربر ناشناس
      0

      دقیقا. کاملا با نظر شما موافقم. همه بیکار توی خانه خوابیدند. به خاطر مبارزه با کرونا، گرمی هم که می خورند؟پ. دیگه واویلا. فکر کنم سال ۹۹ حداقل ۲۵% افزایش جمعیت داشته باشیم.

  • اقتصاد‌دان
    0

    سلام آقای عبدی اکنون‌در‌کشور‌ایران رشد‌جمعیت بطور متوسط در‌سال‌۳.ا‌ درصد می باشد.درحالیکه رشد اقتصادی‌در سال ۹۸ به میزان منفی ۷‌درصد.تا زمانیکه رشد‌تولید‌با رشد‌جمعیت تعادل‌نباشد‌یعنی فقر‌و فلاکت‌.شما‌‌چرا با‌اظهار نظر غلط‌کشور را بسمت فقر‌و‌فلاکت‌می برید‌.خواهش می کنم شما‌اظهار نظر‌در این‌مورد‌نکنید

  • مجید
    0

    یادمه یه کارتون پخش می شد .به اسم سفرهای گالیور .یه شخصیت تو کارتون بود که همیشه منفی بافی می کرد .البته اونم شخصیت جالبی بود .واخر هم با تمام منفی بافی ها دنبال بقیه حرکت می کرد.

  • ایرانی
    0

    کارخانه حاشیه نشینها و روستاهای دور از مدار صفر با شدت و حدت تمام بدون کلاچ میتازند.

  • دلسوز
    0

    در کرونا مغز این آقا بازم نم کشیده

  • کاربر ناشناس
    0

    اگر مردم زاد و ولد کنن تو هزینه زندگیشون رو میدی بدون زاد و ولد اینقدر بیت المال رو جارو کردن که مردم خودشون رو محتاج یارانه 45000 تومان میدونن یعنی 3 دلار در ماه تو فقیر ترین کشورها فکر نکنم مردم محتاج این ارقام خجالت اور باشن پس سکوت کن

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها