«سهمیه​‌بندی» یا «افزایش قیمت» بنزین در صورت ادامه روند نگران‌کننده مصرف

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی با اشاره به افزایش نگران کننده مصرف بنزین در کشور گفت: چنانچه نتوانیم این روند صعودی مصرف را کنترل کنیم، دولت و مجلس باید مصوباتی در خصوص تغییر قیمت یا سهمیه بندی داشته باشند.

«سهمیه​‌بندی» یا «افزایش قیمت» بنزین در صورت ادامه روند نگران‌کننده مصرف

به گزارش سایت خبر فوری به نقل از خبرگزاری صدا و سیما منصور ریاحی گفت: میزان مصرف بنزین در فروردین 96 در مقایسه با فروردین پارسال هشت درصد رشد داشت، این آمار در اردیبهشت ماه در مقایسه با مدت مشابه در سال قبل 8.6 درصد افزایش داشته است.


وی ادامه داد: در خرداد به علت مصادف بودن با ماه مبارک رمضان این رشد مصرف 4 و هفت دهم درصد بود اما مصرف بنزین در تیرماه در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 12 و شش دهم درصد رشد را نشان می دهد.


مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی گفت: در تیرماه به دلیل آغاز فصل مسافرت‌ها و با توجه به افزایش مصرف بنزین روزانه 84 میلیون لیتر بنزین مصرف می شود که در مقایسه با تیر سال گذشته 10 میلیون لیتر بیشتر است.


ریاحی تأکید کرد: هم اکنون برای تأمین بنزین مصرفی مشکلی نداریم اما قطعاً این روند تا حدی می تواند پیش برود چون علاوه بر استفاده کامل از توان داخلی ما هم اکنون از بخشی از ذخایر و واردات برای تأمین این مقدار بنزین استفاده می کنیم.


وی گفت: چنانچه نتوانیم روند صعودی مصرف بنزین را کنترل کنیم دولت و مجلس باید مصوباتی درخصوص تغییر قیمت یا سهمیه بندی داشته باشند و ما به عنوان مجری تنها اجراکننده سیاست ها هستیم.


ریاحی اضافه کرد: با اینکه اکنون پاسخگوی نیازهای کشور هستیم اما چنانچه مورد خاصی پیش بیاید مدیریت کلان کشور در این زمینه باید تصمیم گیری کند.


مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی گفت: دولت اکنون در قبال سوخت یارانه سنگینی می پردازد در صورتی که قیمت سوخت بسیار بالاتر از این نرخ هاست و این موضوع کار کارشناسی می خواهد.


ریاحی درباره دلایل افزایش مصرف بنزین افزود: دلایل متعددی درباره افزایش مصرف داریم که یکی از اصلی ترین آنها افزایش تولید خودرو است.

وی ادامه داد: در سال گذشته چیزی حدود 1 میلیون و 340 هزار خودرو در کشور تولید شد که در مقایسه با سال 94 حدود 38 درصد رشد داشته است.


مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی گفت: در تولید موتورسیکلت هم سال 95 در مقایسه با سال 94 با رشدی حدود 63 درصد روبرو بودیم و از 453 هزار به 737 هزار دستگاه موتورسیکلت افزایش یافت.


ریاحی همچنین به افزایش واردات خودرو نیز اشاره کرد و افزود: در سال 95 در مقایسه با سال 94 واردات خودرو حدود 21 درصد رشد داشته است.


وی یکی دیگر از دلایل بالا بودن مصرف سوخت را بالا بودن عمر بخشی از خودروها دانست و گفت: این خودروها علاوه بر مصرف زیاد بنزین آلایندگی زیادی نیز تولید می کنند.


مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی افزود: البته قیمت بنزین دو سال است که ثابت مانده و ارزانی بنزین باعث شده است به نوعی شاهد افزایش بی رویه مصرف بنزین باشیم.

28

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 3
  • محسن
    0

    راحت ترین راه حله... چرا کشور به سمت استفاده از خودرو های الکتریکی نمیره. خدارو شکر در تولید برق اونقدر خودکفا هستیم که حتی به کشور های دیگه هم صادر میشه. دیگه نیازی به مصرف بیش از حد بنزینم نیست... اون موقع فقط باید به دنبال صادرات بنزین بود.

  • رضارزم إرا
    0

    اگرجلوی واردات خودروگرفته شودبنزین مصرفی کم میشه وبعضی ازمسئولین بایداجازه بدن تادولت کارخودشون راانجام بدهند.

  • عبداله جلوانی
    0

    سلام و خسته نباشید با گرونتر شدن قیمت بنزین مشکل حل نخواهد شد الان لیتری 1000 و چن سال قبل لیتری 80 تومان و الان مصرف بالاتر شده که کمتر نشده لذا فقط با سهمیه بندی حل خواهد شد ان شاالله

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها